Τριάντα ιστορίες για το φόβο:Πέμπτη ιστορία-Ελίνα

Η Ελίνα είναι Πακιστανή, μουσουλμάνα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπουδάζει στην Αθήνα. Δεν φοράει τη μαντήλα γιατί δεν θέλει να ξεχωρίζει. Θέλει να είναι και να φαίνεται Ελληνίδα

Εφη Ζέρβα
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΦΗ ΖΕΡΒΑ
Τριάντα ιστορίες για το φόβο:Πέμπτη ιστορία-Ελίνα

Ούτε η εξωτική ομορφιά της, ούτε οι εξαιρετικές επιδόσεις της στο σχολείο, γλύτωσαν τη νεαρή Πακιστανή, Ελίνα Μεχάρ -Μ από το στιγματισμό της ως παρείσακτης. Η 14χρονη αδερφή της κάποιες φορές, όταν βρίσκεται σε απόγνωση από το ρατσισμό που υφίσταται στο σχολείο της ,λέει ότι μισεί τον εαυτό της για τα πακιστανικά της χαρακτηριστικά.

Στην ιστορία της Ελίνας , ο φόβος δηλητηριάζει την καθημερινότητα των παιδιών μιας συνηθισμένης οικογένειας μεταναστών, που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Οι γονείς της έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους καθημερινούς φόβους για το μεροκάματο και το φόβο των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Έτσι δεν επιμένουν να φοράει η κόρη τους τη μαντήλα.

Η Ελίνα θέλει να βοηθήσει τους Πακιστανούς πρόσφυγες, γιαυτό είναι και διερμηνέας άλλωστε. Όμως τους μισεί, όπως μας είπε, όταν βαρύνονται για αξιόποινες πράξεις. Αφού το «έγκλημα» του κάθε Πακιστανού νιώθει ότι βαρύνει και την ίδια, που δεν φταίει σε τίποτα.

Δεν σκέφτεται το μέλλον της εκτός Ελλάδας...και για έναν μεγάλο έρωτα θα επαναστατούσε κι ας μην αντέχουν οι γονείς της να την δουν στο πλάι ενός Έλληνα, Χριστιανού.

Info:Με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR), ιδρύθηκε στη χώρα μας το 2011 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Περιστατικά ρατσιστικής βίας θεωρούνται εγκληματικές πράξεις ή βίαιες ενέργειες ή συμπεριφορές εις βάρος προσώπων που στοχοποιούνται λόγω εθνικής, εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας.

Τα θύματα: Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 166 περιστατικά ρατσιστικής βίας με τουλάχιστον 320 θύματα: 296 άνδρες ,11 γυναίκες 1 τράνς άνδρας και 12 τράνς γυναίκες .Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 29 έτη.

Οι περισσότεροι ήταν από το Μπαγκλαντές ,το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Οι δράστες: Είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες, σχεδόν πάντα άνδρες, εκτός από 14 περιπτώσεις επιθέσεων από πολυμελείς ομάδες όπου καταγράφεται και συμμετοχή γυναικών.

Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται μετά τη δύση του ηλίου ή τις πρώτες πρωινές ώρες από μαυροφορεμένους, πεζούς ή μοτοσικλετιστές, που επιτίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο, σε πλατείες ή σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σημειώνεται επίσης ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε, κατόπιν επικοινωνίας με την οικογένεια του θύματος και εκπροσώπους της Πακιστανικής

κοινότητας, τη δολοφονική επίθεση εναντίον του 26χρονου Σαχζάτ Λουκμάν από δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή στην περιοχή των Πετραλώνων στις αρχές του 2013.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ 23 Σεπ 2021 | 14:39

Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.