
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) έκρινε σήμερα (21/12) ότι η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ όταν εμπόδισαν 12 συλλόγους να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή Super League (ESL).
H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται να "ταράξει" τα νέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά έκρινε ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο της UEFA, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δίνει το "πράσινο" φως στην European Super League να προχωρήσει τα πλάνα και να δημιουργήσει ένα δικό της πρωτάθλημα τύπου… Champions League.
Χαίρονται Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, αντιδρά η UEFA

Ένας από τους εμπνευστές της νέας διοργάνωσης, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.
"Στη Ρεάλ Μαδρίτης χαιρετίζουμε με τεράστια ικανοποίηση την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των αρχών, των αξιών και των ελευθεριών μα", ανέφερε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και συνέχισε:
"Τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε προσεκτικά το εύρος αυτού του ψηφίσματος, αλλά προβλέπω δύο συμπεράσματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Πρώτον, ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συλλόγων δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ξανά μονοπώλιο και δεύτερον, ότι από σήμερα οι σύλλογοι θα είναι οι κύριοι της μοίρας τους. Με λίγα λόγια, σήμερα η Ευρώπη των ελευθεριών θριάμβευσε ξανά και σήμερα το ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του θριάμβευσαν επίσης".
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της Μπαρτσελόνα: "Ως ένας από τους συλλόγους που καθοδηγούν το σχέδιο της Super League, η Μπαρτσελόνα πιστεύει ότι η ποινή ανοίγει το δρόμο για μια νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση ελίτ στην Ευρώπη, αντιτιθέμενος στο μονοπώλιο στον κόσμο του ποδοσφαίρου και επιθυμεί να ξεκινήσει νέες συζητήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο μέλλον", ανακοίνωσε ο σύλλογος της Καταλωνίας.
Από την άλλη, η UEFA κοινοποίησε τη δική της αντίδραση: "Αυτή η απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης Super League, αλλά μάλλον υπογραμμίζει ένα ιστορικό έλλειμμα στο πλαίσιο προέγκρισης της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί τον Ιούνιο του 2022.
Η UEFA είναι σίγουρη για τη στιβαρότητα των νέων κανόνων της, και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς".
"Όχι" στην ESL από Ατλέτικο, Μπάγερν και Μ. Γιουνάιτεντ

Η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα της Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης, στρέφεται κατά της ESL και στηρίζει την UEFA. "Η απόφαση σχετικά με το πλαίσιο προηγούμενης έγκρισης για άλλες διοργανώσεις αναφέρεται σε προηγούμενα καταστατικά της UEFA που είχαν ήδη τροποποιηθεί τον Ιούνιο του 2022. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και η UEFA έχουν δημιουργήσει μια κοινωνία που έχει νόημα στην ιδέα ότι η UEFA είναι μονοπώλιο, αφού οι σύλλογοι, δυνάμει των συμφωνιών που έγιναν στο πλαίσιο αυτής της κοινής εταιρείας ("κοινοπραξία"), αποφασίζουν 50/50 σε ποιον να πουλήσουν τα χορηγικά και τηλεοπτικά δικαιώματα και τη διανομή των εσόδων αυτών, καθώς και τις μορφές των διοργανώσεων. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια δεν θέλει την ευρωπαϊκή Super League. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία (εκτός Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) κ.λπ. δεν θέλουν τη ευρωπαϊκή Super League. Είμαστε υπέρ της προστασίας της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της διατήρησης των εθνικών πρωταθλημάτων και της διασφάλισης ότι μέσω αυτών η πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιτυγχάνεται κάθε περίοδο στο γήπεδο", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ισπανική ομάδα.
Πίστη στην UEFA δηλώνει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και στη θετική συνεργασία με την UEFA, την Premier League και άλλους συλλόγους μέσω της ECA για τη συνεχή ανάπτυξη του ευρωπαϊκού παιχνιδιού".
Στην ίδια πλευρά τάσσεται και ο γερμανικός "κολοσσός", η Μπάγερν Μονάχου. "Η Bundesliga είναι το θεμέλιο της Μπάγερν, όπως όλα τα εθνικά πρωταθλήματα είναι τα θεμέλια άλλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν, Γιαν Κρίστιαν Ντρέεσεν, και συμπλήρωσε: "Είναι λοιπόν καθήκον μας και βαθιά πεποίθησή μας να τα ενισχύσουμε, όχι να τα αποδυναμώσουμε. Είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων υπό την ομπρέλα της UEFA".
Το γαλλικό πρωτάθλημα μέσω σχετικής ανακοίνωσης του Προέδρου της λίγκας, Βενσάν Λαμπρούν, πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια της European Super League.
Η Ligue 1 εναντιώθηκε στη European Super League, αναφέροντας πως η Professional Football League υποστηρίζει απερίφραστα τις διοργανώσεις της UEFA, παραμένοντας πιστή.
"Η FIFA θα αναλύσει τώρα την απόφαση σε συντονισμό με την UEFA, τις άλλες συνομοσπονδίες και τις ομοσπονδίες-μέλη προτού σχολιάσει περαιτέρω", υπογράμμισε η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. "Σύμφωνα με το καταστατικό της, η FIFA πιστεύει ακράδαντα στην ιδιαίτερη φύση του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης της δομής της πυραμίδας, η οποία στηρίζεται στην αθλητική αξία, και στις αρχές της ανταγωνιστικής ισορροπίας και της οικονομικής αλληλεγγύης", συμπλήρωσε.
Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι "πιο ενωμένο από ποτέ ενάντια στις προσπάθειες λίγων ατόμων" να ξαναρχίσουν ιδιωτικά τουρνουά, δήλωσε σήμερα (21/12) η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), ανανεώνοντας την υποστήριξή της προς την UEFA.
Για την ECA, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ακυρώνει τους κανόνες που αντιτάχθηκαν το 2021 από την UEFA σε μια πρώτη προσπάθεια σε ανταγωνιστική διοργάνωση "δεν υποστηρίζει ούτε εγκρίνει σε καμία περίπτωση κανένα σχέδιο της ευρωπαϊκής Super League" σημειώνοντας ότι στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν "μεγάλες μεταρρυθμίσεις".
"Δεν υπάρχει χώρος για μια κακοσχεδιασμένη αποσχισθείσα ευρωπαϊκή Super League", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FSA (FOOTBALL SUPPORTERS' ASSOCIATION), Κέβιν Μάιλς.
"Οι φίλαθλοι, οι παίκτες και οι σύλλογοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν μια ραμμένη διοργάνωση , όλοι θέλουμε να δούμε τη σκανδάλη να πατιέται στο νεκρό τέρας που είναι η European Zombie League. Ενώ το πτώμα μπορεί να συνεχίσει να συσπάται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, καμία αγγλική πλευρά δεν θα συμμετάσχει. Η εισερχόμενη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή θα εμποδίσει κάθε σύλλογο να αγωνιστεί σε εγχώριες διοργανώσεις εάν ενταχθεί σε μια αποσχισθείσα Super League".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr