Ελλάδα στο Μουντιάλ: Ενα από τα PΙIGS τραγουδάει ακόμη

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό από τα περίφημα P.I.I.G.S που παραμένει στο Mουντιάλ. Επιμένει και δίνει - μόνη πλέον - την μάχη του ευρωπαϊκού Νότου, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

ellada-sto-mountial-ena-apo-ta-piigs-tragoudaei-akomi
SHARE THIS
0
SHARES

Το 2004 δεν υπήρχαν PΙIGS. Υπήρχε το ελληνικό «οικονομικό θαύμα», η κραταιά Ιταλία, η ευημερούσα Ισπανία και η σεμνή αλλά ελπιδοφόρα Πορτογαλία που ξόδεψε δισεκατομμύρια για να διοργανώσει το Euro του 2004. Η τελική κατάταξη εκείνου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, απέδειξε και την ποδοσφαιρική ευημερία των λαών του νότου, πέρα απ’ την οικονομική. Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα, δεύτερη η Πορτογαλία, τρίτη η Ισπανία και τέταρτη η Ρωσία. Τρεις στις τέσσερις πρώτες, προέρχονταν απ’ τον ευρωπαϊκό νότο.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά το Euro του 2004, στο μουντιάλ της Βραζιλίας μόνο μία από τις χώρες της κρίσης καταφέρνει να επιβιώνει

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας μόνο μία από τις χώρες της κρίσης καταφέρνει να επιβιώνει. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία αποκλείστηκε, η Ιταλία και η Πορτογαλία επίσης και μόνο η Ελλάδα κρατάει γερά στην ποδοσφαιρική εξαφάνιση των PIGS απ’ το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Ολες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές Εθνικές ομάδες που συνεχίζουν, προέρχονται απ’ τον πλούσιο βορρά (Γερμανία, Ολλανδία) ή από χώρες που δεν αντιμετώπισαν κατάφατσα τον κίνδυνο χρεοκοπίας (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία).

Ομως τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι ο Σαμαράς, ο Τοροσίδης, ο Καραγκούνης, ο Παπασταθόπουλος, ο Χολέβας, ο Καρνέζης, ο Σαλπιγγίδης και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής, συνεχίζουν να κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία στην άλλη άκρη της γης;

Η απάντηση είναι «ναί, σημαίνει πολλά». Και σημαίνει πολλά, πέρα απ’ την δική μας τόνωση αυτοπεποίθησης, επειδή περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που άκουγαν τόσο καιρό «η Ελλάδα βυθίζεται» συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν βυθίστηκε αλλά συνεχίζει να παλεύει και να διακρίνεται.

'Η μήπως νομίζει κανείς ότι δεν συζητούν για εμάς, παρακολουθώντας την Εθνική μας, εκατομμύρια άνθρωποι απ’ την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την... Γερμανία, βλέποντας ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και πίνοντας μπίρες; Φυσικά και κουβεντιάζουν για μας, φυσικά και σηκώνουν τους ώμους με έκπληξη απορώντας πώς γίνεται να τα καταφέρνουμε.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά των παιδιών του Σάντος και γι’ αυτό ο σοφός Πορτογάλος λέει «Ελληνες, βγείτε στους δρόμους». Επειδή κάναμε τους ξένους να μιλάνε για την Ελλάδα με έκπληξη και θαυμασμό! Και όταν περάσουμε και απ’ την Κόστα Ρίκα, τότε θα μας κουβεντιάζουν (επιτέλους θετικά) ακόμη περισσότερο...        

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook