Επρεπε να επαναληφθεί το πέναλτι του Γκέκα;

Οταν ο Γκέκας ετοιμαζόταν να χτυπήσει το μοιραίο πέναλτι, ο Νάβας βρισκόταν ήδη ένα μέτρο έξω από την εστία: Παράβαση του κανονισμού ή όχι; Τί λένε κορυφαίοι διαιτητές. Δείτε το βίντεο.

eprepe-na-epanalifthei-to-penalti-tou-gkeka
SHARE THIS
0
SHARES

Οι Κοσταρικανοί μπορεί να διαμαρτύρονται για πέναλτι του Τοροσίδη, όμως και η Ελλάδα έχει λόγους να διαμαρτύρεται έντονα για το χαμένο πέναλτι του Γκέκα που έκρινε την πρόκριση.

Συγκεκριμένα, στην φωτογραφία που βλέπουμε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο τερματοφύλακας Νάβας έχει βγει τουλάχιστον ένα μέτρο απ’ την εστία του τη στιγμή που ο Φάνης Γκέκας ετοιμάζεται να εκτελέσει το πέναλτι. Πρόκειται για πασιφανή περίπτωση παράβασης κανονισμών καθώς ο τερματοφύλακας επιτρέπεται να κινηθεί μόνο πάνω στη γραμμή της εστίας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το πέναλτι έπρεπε να επαναληφθεί κάτι που δεν συνέβη.

Ειδικότερα, στο άρθρο 14 των κανονισμών ποδοσφαίρου της FIFA αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

Πέναλτι: «Θέση της μπάλας και των παικτών»

Η μπάλα:

  • Πρέπει να τοποθετείται στο σημείο του πέναλτι

Ο παίκτης που εκτελεί το λάκτισμα απ’ το σημείο του πέναλτι:

  • Πρέπει να έχει προσδιοριστεί σωστά.

Ο αμυνόμενος τερματοφύλακας:

  • Πρέπει να παραμείνει στη δική του γραμμή τέρματος, με μέτωπο προς τον εκτελεστή και μεταξύ των κάθετων δοκών μέχρι να λακτισθεί η μπάλα.

Δείτε και το βίντεο που επιβεβαιώνει ότι ο Νάβας δεν εφάρμοσε τον κανονισμό.

 

Το πέναλτι του Γκέκα έπρεπε να επαναληφθεί λένε στο theTOC.gr οι καθηγητές διαιτησίας Βασιλάκης και Βαρούχας  

Κατηγορηματικοί και απόλυτοι ότι το χαμένο πέναλτι του Γκέκα έπρεπε να επαναληφθεί εμφανίζονται οι καθηγητές διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης και Παναγιώτης Βαρούχας.

Ο Περικλής Βασιλάκης τόνισε: «Πρόκειται για ξεκάθαρη αλλοίωση των κανονισμών της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Φαίνεται καθαρά ότι ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα έχει εγκαταλείψει την εστία του και κινείται μετωπικά προκειμένου να περιορίσει την οπτική επαφή του Γκέκα με την εστία. 100% το πέναλτι έπρεπε να επαναληφθεί».

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο καθηγητής διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας: «Είναι το πρώτο πράγμα που διδάσκουμε στα σεμινάρια και τα μαθήματα προς τους νέους διαιτητές. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε πόντο μπροστά απ’ την εστία του. Απορώ που ένας διαιτητής Μουντιάλ, ο οποίος έχει υποχρέωση να παρατηρεί προσεκτικά τον τερματοφύλακα, δεν είδε τέτοια καταφανή παράβαση».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook