Follow us

Euro 2024: Παραιτήθηκε ο Σάουθγκεϊτ μετά τον δεύτερο χαμένο τελικό με την Αγγλία, αλλά γίνεται Sir

Η Αγγλία δεν μπόρεσε να κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς ηττήθηκε από την Ισπανία με 2-1 στον τελικό του Euro 2024 στο Βερολίνο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
JHGFD

Τα "Τρία Λιοντάρια” δεν μπόρεσαν ξανά να κατακτήσουν έναν μεγάλο τίτλο και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανακοίνωσε σήμερα πως αποχωρεί από τον πάγκο της εθνικής ομάδας. Η ομοσπονδία της χώρας επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Αγγλου κόουτς μετά από οκτώ χρόνια στον πάγκο της εθνικής, την οποία οδήγησε σε δύο τελικούς Euro και στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2018.

Υπήρχαν πολλές φήμες πριν και καθόλη την διάρκεια του τουρνουά πως ο 53χρονος θα αποχωρούσε , με την Αγγλική Ομοσπονδία να είχε δηλώσει πως θέλουν τον Σάουθγκεϊτ να συνεχίσει έστω μέχρι το Μουντιάλ του 2026 στις ΗΠΑ. Αυτό όμως όπως φαίνεται δεν θα γίνει με τον πρώην προπονητή και παίχτη της Μίντλσμπρο να αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από την θέση του ως ο τεχνικός της χώρας του.

Συνολικά ο Άγγλος τεχνικός καθοδήγησε την εθνική ομάδα των "τριών λιονταριών” σε 102 αναμετρήσεις με απολογισμό 64 νίκες, 20 ισοπαλίες και 18 ήττες, εκ των οποίων οι δύο στους τελευταίους δύο τελικούς των Euro. Στην πρώτη του διοργάνωση ως προπονητής της εθνικής αντρών, στο Μουντιάλ 2018, ο Σάουθγκέιτ έγινε μόλις ο τρίτος προπονητής (μετά τους Αλφ Ράμσεϊ και Μπόμπι Ρόμπσον) που έφτασε στα ημιτελικά με την εθνική Αγγλίας, και έτσι έλαβε το βραβείο καλύτερου προπονητή της χρονιάς από το BBC.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 το οποίο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διεξήχθη το 2021, ο Σάουθγκεϊτ οδήγησε την Εθνική Αγγλίας στον τελικό, στο Στάδιο Γουέμπλεϊ, όπου η Αγγλία έχασε από την Ιταλία στην διαδικασία των πέναλτυ , ενώ το ίδιο έγινε και πριν λίγες μέρες με τους παίχτες του 53χρονου να φτάνουν στον τελικό του Euro 2024 , αλλά να χάνουν από την πολύ καλύτερη Ισπανία με 2 – 1 τελικό σκορ.

Διαβάστε Επίσης

Πιθανοί αντικαταστάτες του είναι οι Έντι Χάουϊ, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, Γκρέιαμ Πότερ , Τόμας Τούχελ αλλά και ο νυν προπονητής της Κ21 της Αγγλίας, Λι Κάρσλεϊ.

Η ανακοίνωση παραίτησης του Σάουθγκεϊτ :

"Ως περήφανος Άγγλος, ήταν τιμή της ζωής μου να είμαι προπονητής της εθνικής Αγγλίας. Σήμαινε τα πάντα για μένα και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό”.

" Ήρθε όμως η ώρα για αλλαγή και για ένα νέο κεφάλαιο. Ο τελικός της Κυριακής στο Βερολίνο με την Ισπανία ήταν ο τελευταίος μου αγώνας ως προπονητής της Αγγλίας. Μπήκα στην αγγλική Ομοσπονδία το 2011, αποφασισμένος να βελτιώσω το αγγλικό ποδόσφαιρο. Σε αυτό το διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ ετών ως προπονητής ανδρών της Αγγλίας, με υποστήριξαν απίστευτοι ανθρώποι που τους ευχαριστώ για όλα από καρδιάς”.

"Δεν θα μπορούσα να είχα κάποιον καλύτερο δίπλα μου από τον Steve Holland. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους προπονητές της γενιάς του και υπήρξε κατραπληκτικός. Είχα το προνόμιο να οδηγήσω μια μεγάλη ομάδα παικτών σε 102 παιχνίδια , όπου καθένας από αυτούς ήταν περήφανος που εκπροσωπούσε την χώρα του”.

"Η ομάδα που πήγαμε στη Γερμανία είναι γεμάτη από συναρπαστικούς παίχτες και μπορούν να κερδίσουν το τρόπαιο που όλοι ονειρευόμαστε και ακόμα περισσότερα. Είμαι πολύ περήφανος γι' αυτούς και ελπίζω να τους υποστηρίζουμε μέχρι τέλους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω , όλο μου το staff το οποίο ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια , Η σκληρή δουλειά τους και το πόσο αφοσιωμένοι ήταν στον σκοπό με ωθούσε καθημερινά να γίνομαι καλύτερος.”

"Έχουμε τους καλύτερους οπαδούς στον κόσμο και η υποστήριξη τους στα καλά και στα κακά , σήμαινε τα πάντα για μένα. Είμαι και θα είμαι για πάντα οπαδός της Αγγλίας. Ανυπομονώ για το επόμενο ματς της εθνικής μας , το επόμενο τουρνουά , όπου και είμαι σίγουρος πως οι παίχτες μας θα ενώσουν ένα ολόκληρο έθνος και θα μας προσφέρουν αμέτρητες στιγμές χαράς.”

"Σε ευχαριστώ Αγγλία – για τα πάντα”.

Θα χριστεί ιππότης, παρά την αποτυχία της εθνικής να κατακτήσει το τρόπαιο

Τα "τρία Λιοντάρια" δεν μπόρεσαν ξανά να κατακτήσουν έναν μεγάλο τίτλο, αλλά ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα λάβει μια από τις μεγαλύτερες τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "THE TIMES" θα χριστεί ιππότης και θ' αποκτήσει τον τίτλο του Σερ.

Ο τίτλος αυτός απονέμεται από την βασιλική οικογένεια σε εκείνους που διακρίνονται στον τομέα τους, και η δουλειά τους έχει θετικό αντίκτυπο σε όλη τη χώρα. Να σημειωθεί πως μετά τον τελικό ο Βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, με προσωπική επιστολή του, συνεχάρη τον Σάουθγκεϊτ και τους παίκτες των "τριών λιονταριών" ζητώντας να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι, παρά την απώλεια του τίτλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως το φαγητό σε αυτή τη νέα ταβέρνα σου ζεσταίνει την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

ΤΡΟΜΕΡΗ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ" ΑΝΑΤΡΟΠΗ 16 Οκτ 2025 | 23:59

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ολυμπιακός 94-95: Θρυλική "απόδραση" από το Βελιγράδι σε ματς που έσπασε καρδιές

Ο Ολυμπιακός βελτίωσε το ρεκόρ του στη Euroleague 2025-26 σε 3-2 (νίκες-ήττες)

ΣΤΗΝ ΜΠΟΛΟΝΙΑ 16 Οκτ 2025 | 14:13

Λούκα Βιλντόσα: Συνελήφθη ο πρώην παίκτης των Παναθηναϊκού μαζί με τη σύζυγό του- Επιτέθηκαν σε πλήρωμα ασθενοφόρου

Τόσο ο Αργεντινός γκαρντ της Βίρτους Μπολόνια όσο και η σύζυγός του κατηγορούνται για πρόκληση σωματικής βλάβης σε εργαζόμενη σε ασθενοφόρο.

16 Οκτ 2025 | 13:35

Πληροφορίες για συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Ράφα Μπενίτεθ - Διαψεύδει η "πράσινη" ΠΑΕ

Επισήμως ο Παναθηναϊκός δεν επιβεβαιώνει το θέμα του Μπενίτεθ, αναφέροντας πως η ομάδα έχει προπονητή τον Χρήστο Κόντη.

16 Οκτ 2025 | 11:15

Με πάνω από 3.500 συμμετοχές από 40 χώρες και 4 ηπείρους ολοκληρώθηκε το Santorini Experience 2025

Από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου, η Σαντορίνη υποδέχτηκε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές έχοντας πάνω από 3.500 συμμετοχές.

"ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ" 15 Οκτ 2025 | 23:20

Παναθηναϊκός - Βιλερμπάν 91-85: Έπαιξε... όσο χρειαζόταν για να "λυγίσει" τους Γάλλους

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τη δεύτερη διαδοχική νίκη του στη Euroleague 2025-26 και τρίτη στο σύνολο

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 15 Οκτ 2025 | 22:29

BCL: "Δύο στα δύο" για την ΑΕΚ με νίκη 91-77 επί της Ζολνόκι

Μία πεντάδα "κιτρινόμαυρων" τελείωσε τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Κρις Σίλβα με 19 πόντους

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ 15 Οκτ 2025 | 20:23

Ξύλο με κελεμπίες - Άγρια συμπλοκή παικτών και οπαδών στη διάρκεια του ντέρμπι Κατάρ-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [βίντεο]

Πρωτοφανείς εικόνες σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Κατάρ, καθώς παίκτες και οπαδοί μπήκαν στον... χορό των επεισοδίων

ΟΙ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ" ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΟΙ 14 Οκτ 2025 | 23:16

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές 78-82: Πλήρωσε τις απουσίες και την αστοχία του στο τρίποντο

Ο Ολυμπιακός είδε το ρεκόρ του στη Euroleague να υποχωρεί στο 2-2 (νίκες-ήττες)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FIFA 14 Οκτ 2025 | 22:57

Ινφαντίνο: "Ανοικοδόμηση όλων των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων στη Γάζα - Χωρίς τον Τραμπ δεν θα υπήρχε ειρήνη"

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο υπογράμμισε επίσης το ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

ΣΤΗ ΡΙΓΑ 14 Οκτ 2025 | 19:52

Εθνική Ελπίδων: Με Τζίμα... λυτρωτή η Ελλάδα 1-0 τη Λετονία για τα προκριματικά του Euro U21 [βίντεο]

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε το 2 στα 2 μέσα σε λίγα 24ωρα (3 στα τρία συνολικά), έχοντας προηγηθεί η τρομερή νίκη μέσα στη Γερμανία με 3-2

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 14 Οκτ 2025 | 16:19

Πέθανε στα 92 του ο προπονητής Γιάννης Κόλλιας - Είχε κάτσει στον πάγκο της Εθνικής Νέων και της Ελπίδων

Ο Γιάννης Κόλλιας πέρασε από ομάδες όπως ο Πιερικός, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Κόρινθος, η Νίκη Βόλου και ο Παναργειακός, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός προπονητής και στον Ολυμπιακό

ΠΑΤΕΡΑΣ-ΣΥΜΒΟΛΟ 14 Οκτ 2025 | 16:08

Θλίψη στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο πατέρας του Γιαννάκη, Λουκάς Μήγιος

Ήταν μαζί με τον γιο του σε κάθε αγώνα του ΠΑΟΚ

ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 14 Οκτ 2025 | 09:18

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η... χυλόπιτα από τη Μαράια, το άγνωστο πρόβλημα υγείας και η επιθυμία να παίξει στην Ελλάδα

O Γιάννης Αντετοκούνμπο χαρακτήρισε την 3η θέση στο Eurobasket ως σπουδαία επιτυχία και τόνισε ότι μετά το ΝΒΑ θα επιστρέψει στην Ελλάδα.