Γήπεδο Παναθηναϊκού: "Κλείδωσε" η χρηματοδότηση για όλη τη Διπλή Ανάπλαση

"Το γήπεδο του Παναθηναϊκού προχωρά κανονικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται", δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε τοποθέτησή του σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" κι έδωσε τη μεγάλη "είδηση" περί επίσημου αιτήματος χρηματοδότησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

"Το γήπεδο του Παναθηναϊκού προχωρά κανονικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται. Σήμερα, μάλιστα, κατατίθεται το πρώτο επίσημο αίτημα χρηματοδότησης ύψους 70 εκατ. ευρώ. Δεν μιλάμε, απλώς, για ένα γήπεδο. Πρόκειται για μία μητροπολιτική παρέμβαση. Είναι η δημιουργία δύο πόλων μέσα στην Αθήνα. Στη Λεωφόρο θα δημιουργήσουμε ένα χώρο πράσινου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο χαμένο. Επίσης, πρέπει να βάλουμε μπροστά την περιοχή του Βοτανικού. Ο Βοτανικός απαιτεί γήπεδο και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Υποδομές, επενδύσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Είναι μία περιοχή της πρωτεύουσας που πρέπει να μπει ξανά στον χάρτη.

Να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε πρώτη φάση σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι αναπτυξιακό έργο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλη την Αθήνα" ήταν το ακριβές σχόλιο του κ. Μπακογιάννη.

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ας δούμε τα ακριβή δεδομένα λίγο πιο αναλυτικά:

-Η δημοτική αρχή της Αθήνας κατέθεσε τη Δευτέρα (29/03) αίτημα στην οικονομική επιτροπή του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) -που είναι και συμβαλλόμενος στο πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" απ' την πλευρά της κυβέρνησης- για χρηματοδότηση ύψους 88,9 εκατ. ευρώ, που αφορά αποκλειστικά το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό. Για την ακρίβεια το ποσό που ζητήθηκε (βάσει του προϋπολογισμού που έχει γίνει) είναι 88.915.440 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά το σύνολο του έργου του ποδοσφαιρικού γηπέδου και "μεταφράζεται" σε 71.706.000 ευρώ της καθαρής αξίας (αμοιβές μηχανικών, γήπεδο 34.000 θέσεων ως ενδεικτική τιμή, έκτακτα απρόβλεπτα) και 17.209.440 ευρώ του ΦΠΑ 24%.

Το αίτημα του Δήμου Αθηναίων πέρασε με πλειοψηφία απ' την αρμόδια οικονομική αρχή του ΥΠ.ΕΝ., "κλειδώνοντας" ουσιαστικά τη χρηματοδότηση (και) του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, το οποίο είναι πλέον επιλέξιμο από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, δηλαδή το ταμείο του δημοσίου που χρηματοδοτεί διάφορα έργα.

-Η παραπάνω, άκρως σημαντική για το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια της προ δύο εβδομάδων έγκρισης απ' το ECOFIN του κονδυλίου ύψους 75 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., για τα μεγάλα, υποστηρικτικά έργα υποδομών στις δύο περιοχές της ανάπλασης, δηλαδή στην περιοχή του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκεί που βρίσκεται σήμερα η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, το "Απόστολος Νικολαΐδης". Επί της ουσίας έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συνόλου του έργου της "Διπλής Ανάπλασης", με ένα συνολικό ποσό που φτάνει τα 163,9 εκατ. ευρώ.

1

Η "ακτινογραφία" της χρηματοδότησης

Αυτά τα 75 εκατ. ευρώ του Ταμείο Ανάκαμψης "μεταφράζονται" σε: 43,6 εκατ. ευρώ για το κόστος υποδομών στην περιοχή του Βοτανικού (έργα αποχέτευσης, οδοποιίας, πρασίνου, δίκτυα ΟΚΩ, ΓΕ & ΟΕ κλπ), 1,7 εκατ. ευρώ που αφορά το κόστος μελετών υποδομής στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές, περίπου 6,6 εκατ. ευρώ που αφορούν τις αθλητικές και κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Βοτανικού, περίπου 10 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή υπογείου πάρκινγκ 700 θέσεων κάτω από το πάρκο που σχεδιάζεται στη Λ. Αλεξάνδρας και άλλα συνοδευτικά έργα που θα πρέπει να γίνουν στις δύο περιοχές.

-Όπως αναφέρουν πηγές από το Δήμο Αθηναίων, μετά το "πράσινο φως" κι από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση (και) του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο σχεδιασμός προχωράει βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων και μέσα στο καλοκαίρι του 2021 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Την ίδια ώρα προχωρούν οι διαδικασίες ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα, την εταιρία ειδικού σκοπού των Alpha Bank και Πειραιώς, στις οποίες έχει περιέλθει το εμπορικό του Βωβού, για τη δική τους διμερή σύμβαση όσον αφορά την κατασκευή των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του Α.Ο. στην περιοχή του Βοτανικού.

-Όλες οι διμερείς συμβάσεις που θα υπογράψει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός (με ΠΑΕ, Δήμο Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα), θα είναι έτοιμες και συνταγμένες έως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να περάσουν από τη Γενική Συνέλευση των μελών του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, το σώμα του οποίου θα αποφασίσει αν θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίψει, έχοντας βεβαίως ολοκληρωμένη εικόνα για το τι περιλαμβάνει η καθεμία.

-Τέλος, σε ό,τι αφορά την προοπτική ανέγερσης (και) νέου μπασκετικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, σε οικόπεδο όμορο με τη "Διπλή Ανάπλαση", από τη δημοτική αρχή υποστηρίζουν πως το όλο θέμα έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, απ' τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη συζητήσεις της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με την Πολιτεία για την παραχώρηση της μπασκετικής σάλας του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια. Διευκρίνιζαν, ωστόσο, πως, εάν τεθεί θέμα και δεν προχωρήσει η λύση του ΟΑΚΑ, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που έχει ήδη επεξεργαστεί ο Δήμος Αθηναίων για μπασκετικό γήπεδο στο Βοτανικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "LA VANGUARDIA" 21 Απρ 2021 | 19:25

Πόσο κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer - Διέρρευσε το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ

Το ποσό που καλείται να πληρώσει η ΕΕ για κάθε δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech - Γιατί θα ανέβει η τιμή.

Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ LOCKDOWN 21 Απρ 2021 | 16:21

Τι συμβαίνει με τον παππού και τη γιαγιά;- Γιατί οι 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν, οι "οργισμένες" αντιδράσεις

Μεγάλος προβληματισμός αλλά και αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι ηλικίες 65+ αρνούνται να εμβολιαστούν

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΑ 21 Απρ 2021 | 16:05

Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson - Οι πρώτες αποφάσεις χωρών της ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό της Johnson & Johnson.

EMVOLIO.GOV.GR 21 Απρ 2021 | 11:40

Εμβόλια - Κεραμέως: Ανοιξε η πλατφόρμα για όλους τους εκπαιδευτικούς

Άνοιξε η πλατφόρμα για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ...ΠΑΚΕΤΟ 20 Απρ 2021 | 20:46

Κορονοϊός: Από τη Γερμανία στη Μόσχα για εμβόλιο με 2.300 ευρώ - Οργανωμένα γκρουπ για το Sputnik-V

"Θέλεις να κάνεις εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Μόσχα; Πώς οι Γερμανοί εμβολιάσθηκαν με το Sputnik-V", γράφει η ρωσική υπηρεσία της Deutsche Welle.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΑ 20 Απρ 2021 | 20:10

Αποκάλυψη ΕΜΑ: 325 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων παγκοσμίως - Τα 287 της Astrazeneca

Ο ΕΜΑ αποκάλυψε ότι παγκοσμίως έχουν αναφερθεί περισσότερες από 300 περιπτώσεις θρομβώσεων. Πώς κατανέμονται ανά εταιρεία.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 20 Απρ 2021 | 18:00

ΕΜΑ-Johnson & Johnson: Εξετάσαμε 8 περιπτώσεις στις ΗΠΑ - Συνεχίζεται η χρήση του, πολύ σπάνιες οι θρομβώσεις

Η ανασκόπηση του EMA οδήγησε στο συμπέρασμα ότι "αυτοί οι θρόμβοι και οι διαταραχές του αίματος είναι πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου".

ΣΕ ΛΙΓΟ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Απρ 2021 | 17:36

ΕΜΑ για το εμβόλιο της J&J: Να συνεχιστεί η χρήση του, πολύ σπάνιες οι θρομβώσεις

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων λέει ναι μεν αλλά για τη χρήση του εμβολίου της J&J

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Απρ 2021 | 13:25

Γιατί η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο "Πάσχα στο χωριό": Αυτοί είναι οι δύο λόγοι

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης και γι' αυτό προκρίνει την απόφαση για "Πάσχα στην πόλη".

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ 20 Απρ 2021 | 11:54

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι αρχές των ΗΠΑ ψάχνουν παρενέργειες και πέραν των θρομβώσεων

Στις ΗΠΑ μελετάται εάν το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει περαιτέρω σοβαρές παρενέργειες, πέραν των θρομβώσεων.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Απρ 2021 | 10:48

Ανησυχία στην Πάτρα: 60χρονη έπαθε εγκεφαλικό μετά τον εμβολιασμό της - Το περιστατικό ερευνά ο ΕΟΦ

Εγκεφαλικό υπέστη μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca μια 60χρονη γυναίκα, με τον ΕΟΦ να διερευνά το περιστατικό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Απρ 2021 | 07:30

Από Μάιο οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson - Πολλά ελεύθερα ραντεβού για AstraZeneca - Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Σε αναμονή ενόψει της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τις συστάσεις του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αν δεν αλλάξει κάτι στις συστάσεις οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από το Μάιο.

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ 19 Απρ 2021 | 20:11

Σπύρος Μπιμπίλας: Έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Το μήνυμά του [εικόνες]

Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκάλυψε ότι έχει κάνει άλλα τρία εμβόλια φέτος πριν από αυτό για τον κορονοϊό.