Euroleague Final 4: Μαγικός Ολυμπιακός "κατάπιε" τη Φενέρ με 79-61 και έκλεισε εισιτήριο για τελικό!
Επική εμφάνιση από τον Ολυμπιακό στον πρώτο ημιτελικό του Final 4 της Euroleague 2026 - Ισοπέδωσε την Φενερμπαχτσέ και "βλέπει" τον 4ο τίτλο του στον θεσμό
ΓΡΑΦΕΙ:THETOC TEAM
published 22 Μαϊ. 26 (17:09)
| update: 22 Μαϊ. 26 (23:30)
Ο Ολυμπιακός υπέταξε την Φενέρμπαχτσε και περιμένει αντίπαλο μία εκ των Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια για τον τελικό στο ΟΑΚΑ για το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο μπάσκετ.
Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα, με χιλιάδες φίλους των Περαιωτών στο πλευρό του, θέλει να ξορκίσει την κατάρα των προηγούμενων τριών Final 4 και να σηκώσει για τέταρτη φορά την ευρωπαϊκή κούπα. Ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο την κάτοχο του τίτλου και πανίσχυρη τουρκική Φενέρμπαχτσε, του γνωστού μας Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Στις 9 το βράδυ ακολουθεί ο ισπανικός "εμφύλιος" ανάμεσα στην πολυνίκη του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης και την πρωτάρα σε Final 4, Βαλένθια, η οποία στην προημιτελική φάση απέκλεισε τον Παναθηναϊκό.
20:19
22 Μαϊ. 2026
Έτσι υπέταξε τη Φενέρ ο Ολυμπιακός!
Το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ιστορίας του θα διεκδικήσει την προσεχή Κυριακή ο Ολυμπιακός που μετέτρεψε σε παράσταση για έναν ρόλο τον πρώτο ημιτελικό του final-4 της Αθήνας επικρατώντας με χαρακτηριστική άνεση 79-61 της κατόχου του τροπαίου Φενέρμπαχτσε με όπλο την εκπληκτική άμυνα.
Aποκάλυψη για τον Ολυμπιακό ήταν ο Άλεκ Πίτερς που ήταν ο πρώτος σκόρερ για τους «ερυθρόλευκους» με 17 πόντους, ενώ Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ με 16 και 15 πόντους αντίστοιχα έδωσαν καθοριστικές λύσεις στην επίθεση για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενώ κάτω από τα καλάθια δέσποζε η μορφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ με 13 ριμπάουντ και 6 πόντους.
Την πεντάδα με την οποία ξεκινούσε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν επέλεξε ο Μπαρτζώκας (Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Μιλουτίνοφ). Τους Χολ, Χόρτον-Τάκερ, Μπιμπέροβιτς, Μέλι και Μπιρτς επέλεξε ο Γιασικεβίτσιους. Δυόμιση λεπτά χρειάστηκαν οι δύο ομάδες για να «γράψει» ο ηλεκτρονικός πίνακας λόγω της νευρικότητας. Ο Τόμας Ουόκαπ άνοιξε εν τέλει το σκορ, η Φενέρ είχε 4 άστοχα τρίποντα (2 από τον Χόρτον-Τάκερ και από 1 οι Μέλι και Ντέβον Χολ), για να πετύχει δύο διαδοχικά τρίποντα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (8-0) και να πάρει «φωτιά» το Τ-Center από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Ο Βεζένκοφ «έγραψε» το 10-0 3:56΄΄ πριν ολοκληρωθεί το 1ο δεκάλεπτο, ο Ντόρσεϊ πήρε το πρώτο φάουλ του Μπάλντγουιν και ευστοχώντας στις βολές, ο Ολυμπιακός είχε μπει με σερί 12-0! Ο Ντόντα Χολ πήρε τη θέση του Μιλουτίνοφ, για να πετύχει με κάρφωμα ο Κεμ Μπιρτς τους δύο πρώτους πόντους της Φενέρ (12-2), ενώ ο Νάντο ντε Κολό με τρίποντο διαμόρφωσε το 12-5.Ο Ντόρσεϊ συνέχιζε να κερδίζει φάουλ (βγήκε με 2ο ο Μπάλντγουιν στο 8ο λεπτό) και να εκτελεί βολές, για το 15-7, με 11 δικούς του πόντους (!). Ουόρντ και Φουρνιέ μπήκαν στο ματς, με τον πρώτο να διαμορφώνει με τρίποντο το 18-9. Η Φενέρ κατάφερε να μειώσει στους -6 (18-12), χάρη σε τρεις διαδοχικούς πόντους του Χόρτον Τάκερ. Σ’ ένα πρώτο μέρος, με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και για τις δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στους 11 πόντους του Τάιλερ Ντόρσεϊ και την άμυνα.
Ο Μπαρτζώκας άφησε τον Βεζένκοφ έξω με την έναρξη της 2ης περιόδου, με τον Άλεκ Πίτερς ν’ αποδεικνύεται άλλη μια φορά άξιος αντικαταστάτης στου σούπερ σταρ του Ολυμπιακού. Φουρνιέ και Ταϊρίκ Τζόουνς μπήκαν επίσης στο ματς. Ο Πίτερς σημείωσε 6 πόντους γρήγορα, για το 28-12 (σερί 8-0 από την έναρξη της 2ης περιόδου). Ο Γιασικεβίτσιους επανέφερε τον Μέλι αντί του Μπόνζι Κόλσον. Ο Φουρνιέ έδωσε αέρα 17 πόντων στους «ερυθρόλευκους» (29-12), και η Φενέρ θα σημείωσε μετά από 6 λεπτά στο 2ο δεκάλεπτο τους πρώτους πόντους της. Τους πέτυχε ο Κρις Σίλβα (29-14). Ο Μπιμπέροβιτς έδωσε δύο διαδοχικά τρίποντα στην τουρκική ομάδα (3/12 έως τότε η Φενέρ), για το 32-20 (ενδιάμεσα είχε σημειώσει τρίποντο και ο Πίτερς για τον Ολυμπιακό), στα 2:38΄΄ πριν την ολοκλήρωση του α΄ μέρους. Ο Γιασικεβίτσιους ψήλωσε το σχήμα αποσύροντας τον Μπάλντγουιν και βάζοντας τον Μπιρτς, και μετά από μία βολή του ΜακΚίσικ, Μπιρτς και Μέλι διαμόρφωσαν το σκορ του α΄ μέρους (33-24). Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε «οικοδομήσει» μεγαλύτερη διαφορά από το +9, αλλά επιθετικά έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό του, με τους Ντόρσεϊ και Πίτερς να σημειώνουν τους 20 από τους 33 πόντους. Με 4/12 τρίποντα τέλειωσε το 20άλεπτο ο Ολυμπιακος, ενώ η Φενέρ με 3/14. Ο Βεζένκοφ είχε 2 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 12:10΄΄.
Τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Μιλουτίνοφ ξεκίνησε ο Μπαρτζώκας στην 3η περίοδο, ενώ η Φενέρ μπήκε με τους Χολ, Χόρτον-Τάκερ, Μπιμπέροβιτς, Μέλι και Μπιρτς. Ο Ολυμπιακός μπήκε αφηνιασμένος, αυτή τη φορά με τους συνήθεις υπόπτους, τους Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ, έκανε σερί 11-0 (!), για να ξεφύγει με +20 (44-24) και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους... πήρε τάιμ άουτ. Για 3η διαδοχική περίοδο η Φενερμπαχτσέ αργούσε να πετύχει το πρώτο καλάθι. Το έκανε ο Μπάλντγουιν (44-26), στα 6:24΄΄ πριν την ολοκλήρωση του 3ου δεκαλέπτου που ήταν η αρχή ενός σερί 10-0 της ομάδας της Κωνσταντινούπολης, με τρίποντα από ντε Κολό (υπέπεσε σε 3ο φάουλ λίγο νωρίτερα) και Μπιμπέροβιτς, για το 44-34. Ο Βεζένκοφ με δύο σερί καλάθια (48-34) έφτασε τους 11 πόντους (είχε 2 στο ημίχρονο) και... συνέχισε να είναι συνδεδεμένος με το καλάθι, μετρώντας 16 πόντους στο 30ό λεπτό, όταν ο ηλεκτρονικός πίνακας έδειχνε 56-41.
Με τον Μπιμπέροβιτς να δίνει 6 γρήγορους πόντους στη Φενέρ ξεκίνησε η 4η περίοδος. Πρώτα με τρίποντο και μετά με γκολ φάουλ (από φάουλ του Τάισον Ουόρντ), η Φενέρ μείωσε στο -9 (56-47). Ο Ουόρντ αστόχησε σε τρίποντο και με λέι απ ο Χόρτον-Τάκερ διεύρυνε σε 8-0 το σερί της Πρωταθλήτριας Ευρώπης (56-49). Ο Μπαρτζώκας έριξε τον Μιλουτίνοφ αντί του Ταϊρίκ Τζόουνς στο «5». Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού πήγε στη γραμμή των βολών (φάουλ του Ντέβον Χολ) και τις έβαλε και τις δύο (58-49). Για να μιλήσει την κρίσιμη στιγμή ο Εβάν Φουρνιέ, ευστοχώντας στο 2ο τρίποντο (2/6) για το 61-49. Ο Ντε Κολό επέστρεψε για τη Φενέρ αντί του Χολ, αλλά ο Χόρτον Τάκερ κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο από τον Πίτερς, με τον Αμερικανό της τουρκικής ομάδας να μετρά 3/3 (61-52). Ο Άλεκ Πίτερς διόρθωσε για το φάουλ του στον Χόρτον Τάκερ, σημειώνοντας τους 5 επόμενους πόντους του Ολυμπιακού (66-52). Ο Ουόκαπ μπήκε αντί του Κόρι Τζόσεφ, ο Τάισον Ουόρντ με γκολ φάουλ (3ο του Μπάλντγουιν) έκανε το 69-52. Ο Μπάλντγουιν απάντησε με τρίποντο (69-55), αλλά ο Ουόρντ είχε ζεσταθεί (71-55). Ο Ουόκαπ έκανε φάουλ στον Μπάλντγουιν (71-57), και ο Πίτερς με το 3ο εύστοχό του τρίποντο (3/3) έκανε το 74-57, 1:59΄΄ πριν τη λήξη του ημιτελικού. Πλέον, όλα είχαν κριθεί και το τελικό 79-61 έστελνε τον Ολυμπιακό στον τελικό!
Δείτε παρακάτω πώς μετέδωσε ζωντανά το The TOC τη σπουδαία νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού
Έληξε ο ημιτελικός! Ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό!
Ο Ολυμπιακός που δεν έχασε το προβάδισμα ούτε για μια στιγμή, με υποδειγματική άμυνα, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, υποτάσσοντας την Φενέρ με σκορ 79-61!
Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Εφεραν ΜΑΤ από την Ηπειρο στην Αθήνα και τους έβαλαν σε δωμάτιο με νυφικό κρεβάτι
Μέσω ανακοίνωσης διαμαρτυρίας για τις συνθήκες με τις οποίες κλήθηκαν να διανυκτερεύσουν στην Αθήνα ενόψει του Final 4 της Euroleague 2026, οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Ήπειρο καταγγέλλουν προχειρότητα και απαξίωση προς τους αστυνομικούς.
Ειδικότερα, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων σημειώνουν ότι επιστρατεύτηκαν να βοηθήσουν στα μέτρα ασφαλείας της διοργάνωσης, αλλά τα δωμάτια στα οποία διανυκτέρευσαν, τα οποία δεν έκλεισαν οι ίδιοι, κρίνονται ανεπαρκή, δίχως τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Στο γήπεδο βρέθηκαν πολλοί Euroleague Legends, όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Αλπερέν Σενγκούν, ο Μάικ Μπατίστ, ο Νίκος Γκάλης, ο Δήμος Ντικούδης, ο Αργύρης Καμπούρης, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο Τσάβι Πασκουάλ, ενώ δίπλα στον Ολυμπιακό είναι και ο Κώστας Φορτούνης.
Αυτή είναι η δωδεκάδα του Ολυμπιακού για τον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακοίνωσε τη δωδεκάδα του Ολυμπιακού για τον κρίσιμο ημιτελικό του Final Four της EuroLeague απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (18:00, Novasports Prime, Match Center SPORT24).
Οι παίκτες που κόπηκαν από τον Έλληνα προπονητή είναι οι: Φρανκ Νιλικίνα, Μόντε Μόρις, Μουστάφα Φαλ και Γιαννούλης Λαρεντζάκης.
Με όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, ο Μπαρτζώκας έπρεπε να επιλέξει ποιοι δεν θα συμπεριληφθούν στη δωδεκάδα.
To Wagee The Baker μετράει μόλις 3 μήνες στη Φαλήρου στο τουριστικοποιημένο Κουκάκι ωστόσο ήδη έχει καταφέρει να αποτελεί παράκαμψη πολλών Αθηναίων και τουριστών στην περιοχή.
"Δένει" στον Πειραιά για τα επόμενα τρία χρόνια ο Ζαν Μοντέρο - Ανακοινώθηκε από του προέδρους του Ολυμπιακού στην παρουσίαση της νέας συνεργασίας με τη Superbet
Η δράση των οπαδών του Παναθηναϊκού με βάση τον σύνδεσμο στο Περιστέρι δεν περιοριζόταν στα αιματηρά επεισόδια - Τουλάχιστον οκτώ περιστατικά σε ένα εξάμηνο
Ακόμα μία σπουδαία στιγμή στην ιστορία του Ολυμπιακού γράφτηκε απόψε στο σπίτι του στον Πειραιά, σηκώνοντας στο ΣΕΦ την κούπα του πρωταθλήματος Ελλάδας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν απομάκρυναν τη σύζυγο του Ναν, που έβρισε και τράβηξε από το μανίκι τον διαιτητή Παπαπέτρου
Με 14-12 της Ματαρό επικράτησε η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, η οποία διεκδικεί τον 4ο τίτλο στο Champions League - Προκρίθηκε για 7η φορά στον τελικό
Πριν από το τζάμπολ του Game 4 των τελικών της Basket League 2025-26, ο Παναθηναϊκός τίμησε τη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου με ένα συγκινητικό βίντεο
ΓΙΑ STORIES ΣΤΟ INSTAGRAM
10 Ιουν 2026 | 21:31
Ο Ολυμπιακός νίκησε 9-7 τη Βουλιαγμένη, εκτός έδρας, έκανε το 3-1 στην σειρά των τελικών και κατέκτησε το 16ο Πρωτάθλημα Πόλο Γυναικών της Ιστορίας του
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ
02 Ιουν 2026 | 17:22
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατηγορεί τον Γιώργο Μπαρτζώκα για διαστρέβλωση γεγονότων και επιλεκτική μνήμη, παραθέτοντας σειρά παλαιότερων δηλώσεων και περιστατικών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους προέδρους της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και τον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επαναλάμβανε συνεχώς ότι η κούπα της Euroleague θα καταλήξει στο τραπεζάκι του στο Σούνιο, κάτι που οι ιδιοκτήτες της ερυθρόλευκης ΚΑΕ δεν ξέχασαν...
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ
27 Μαϊ 2026 | 12:13
Το ξημέρωμα της 25ης Μαΐου βρήκε τον "σκακιστή" Γιώργο Μπαρτζώκα ανακουφισμένο, γιατί κατάφερε να κάνει "ματ" στον ίδιο του τον εαυτό, τον πιο δύσκολο αντίπαλο που έχει αντιμετωπίσει
Η 26ΑΔΑ ΤΗΣ "ΡΟΧΑ"
25 Μαϊ 2026 | 20:11
Η εντολή του Αριστείδη Κορέα προς το Τμήμα Αθλητικής Βίας, είναι να διαβιβάσει τη δικογραφία εφόσον διαπιστώσει διάπραξη αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων
Ο εισαγγελέας ζητά από τα στελέχη της Αθλητικής Βίας να μελετήσουν το βιντεοληπτικό υλικό και να αναζητήσουν αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενης αξιόποινης πράξης.
ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
25 Μαϊ 2026 | 11:50
Χιλιάδες φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν τους παίκτες μέχρι τα ξημερώματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μετά τη νίκη επί της Ρεάλ και την κατάκτηση της τέταρτης Euroleague.
Ο Ολυμπιακός, όχι μόνο θα συμμετάσχει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αλλά έχει ήδη διασφαλισμένη θέση στη League Phase του Europa League.
Κόκκινο "ποτάμι" προς το T-Center, είτε με τρένα είτε με μηχανοκίνητη πομπή - Με μπλουζάκι που γράφει "Athens Calling" ο Βεζένκοφ στην αναχώρηση της αποστολής.
ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
24 Μαϊ 2026 | 18:34
Το δικό του μήνυμα θέλησε να στείλει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με αφορμή τον σημερινό τελικό της Euroleague.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
24 Μαϊ 2026 | 10:55