Ένα από τα μεγαλύτερα παρασκήνια του Μουντιάλ 2026, γράφτηκε γύρω από το όνομα του Φολαρίν Μπαλογκάν.
Η τιμωρία του επιθετικού των ΗΠΑ ανεστάλη μετά από παρέμβαση που αποδόθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια γύρω από το φετινό Μουντιάλ.
Μετά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ από το Βέλγιο στη φάση των "16", ο Μπαλογκάν πήρε θέση για όσα ακολούθησαν και ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία συμμετοχή στις διαδικασίες που οδήγησαν στην αλλαγή της απόφασης.
Όπως ανέφερε, ο δικός του ρόλος ήταν να παραμείνει συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο και να σεβαστεί όποια απόφαση λαμβανόταν.
"Όταν αυτή η απόφαση ανατραπεί, φυσικά και θα είναι αμφιλεγόμενη. Οπότε για μένα, είναι κάτι που δεν με εξέπληξε ιδιαίτερα. Αλλά ως παίκτης, η δουλειά μου είναι απλώς να βγαίνω εκεί έξω και να επικεντρώνομαι σε αυτό που κάνω καλά", ανέφερε αρχικά.
"Έπρεπε να σεβαστώ αυτό το πρωτόκολλο. Δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτό. Όπως είπα, αποδέχτηκα την απόφαση όταν μου δόθηκε η κόκκινη κάρτα και αποδέχτηκα την απόφαση όταν μου είπαν ότι μου επιτράπηκε να παίξω. Δεν είχα καμία ανάμειξη στη διαδικασία και αυτό δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με εμένα προσωπικά", πρόσθεσε.
"Απλώς συνεχάρη το Βέλγιο. Όπως και όταν μου δόθηκε η κόκκινη κάρτα, πρέπει να το χειριστείς με τον σωστό τρόπο", κατέληξε.
Μουντιάλ 2026: "Δεν ακυρώθηκε η κόκκινη κάρτα" - Η "εξήγηση" της FIFA για την υπόθεση του Μπάλογκαν
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, παραδέχθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον πήρε τηλέφωνο, σχετικά με την υπόθεση της αποβολής του Φολαρίν Μπάλογκαν στο ματς του Μουντιάλ 2026 κόντρα στη Βοσνία, υπογραμμίζοντας ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας διεξάγονται από ανεξάρτητα όργανα.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο επικεφαλής της FIFA ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο πως η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο Ινφαντίνο απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής να αναστείλει την τιμωρία του Μπάλογκαν. Ο Αμερικανός επιθετικός είχε αποβληθεί στη φάση των "16” για μαρκάρισμα στον Ταρίκ Μουχαρέμοβιτς, όμως πλέον έχει δικαίωμα συμμετοχής στον προημιτελικό απέναντι στο Βέλγιο.
"Διαβάζω τις αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής όταν δημοσιοποιούνται. Κάποιες φορές με εκπλήσσουν, άλλοτε συμφωνώ μαζί τους και άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τις σέβομαι, όπως και την ανεξαρτησία των οργάνων που τις λαμβάνουν”, σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ανεξαρτησία των πειθαρχικών, δεοντολογικών και εφετειακών επιτροπών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις τους βασίζονται αποκλειστικά στους ισχύοντες κανονισμούς και στα πραγματικά περιστατικά κάθε υπόθεσης.
Η FIFA δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει το σκεπτικό της απόφασης με την οποία η αρχική τιμωρία του Μπάλογκαν μετατράπηκε σε μία αγωνιστική με αναστολή και δοκιμαστική περίοδο ενός έτους. Σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, δεν έχει λάβει ούτε την απόφαση ούτε σχετική αιτιολόγηση από την παγκόσμια ομοσπονδία.
Βάσει του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA, τα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής εκλέγονται από το Συνέδριο της ομοσπονδίας για τετραετή θητεία, κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου της FIFA. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μοχάμαντ Αλ Καμάλι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος εξελέγη λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.