Η Αγγλία εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Μουντιάλ 2026, επικρατώντας του Μεξικού με 3-2 σε μία αναμέτρηση γεμάτη ένταση και ανατροπές στο "Αζτέκα".
Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Τζουντ Μπέλιγχαμ με δύο γκολ, ενώ ο Χάρι Κέιν πρόσθεσε ακόμη ένα από την άσπρη βούλα, οδηγώντας τα "τρία λιοντάρια" στην πρόκριση στο Μουντιάλ 2026, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκαν για περισσότερο από μισή ώρα με δέκα παίκτες.
Η ομάδα του Τόμας Τούχελ έδειξε χαρακτήρα απέναντι στους συνδιοργανωτές και άντεξε στην πίεση των τελευταίων λεπτών, παίρνοντας τη νίκη που τη στέλνει στην οκτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει τη Νορβηγία.
Για το Μεξικό του Χαβιέρ Αγκίρε, το ταξίδι ολοκληρώθηκε με την πρώτη του ήττα στην φετινή διοργάνωση, αλλά και την πρώτη εντός έδρας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου στο "Αζτέκα" έπειτα από δέκα αήττητα παιχνίδια.
Μουντιάλ 2026: Αναλυτικά ο αγώνας Μεξικό - Αγγλία
Η αναμέτρηση ξεκίνησε σε υψηλό τέμπο, με Μεξικό και Αγγλία να διεκδικούν από νωρίς την κατοχή και τον έλεγχο του ρυθμού. Η πρώτη σημαντική στιγμή καταγράφηκε στο 15ο λεπτό, όταν ο Χιμένες πήρε δυνατή κεφαλιά ύστερα από σέντρα του Αλβαράδο, όμως ο Πίκφορντ πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση, απομακρύνοντας τη μπάλα.
Η απάντηση των Άγγλων ήρθε έντεκα λεπτά αργότερα. Ο Γκόρντον δημιούργησε μόνος του τις προϋποθέσεις για γκολ, αλλά το σουτ που επιχείρησε από δύσκολη γωνία δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Ράνχελ. Μέχρι τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου οι δύο ομάδες έδειχναν προσεκτικές, χωρίς πολλές καθαρές ευκαιρίες, πριν το παιχνίδι αποκτήσει ξαφνικά έντονο ρυθμό.
Στο 36' η Αγγλία χτύπησε με υποδειγματική ταχύτητα στην ανάπτυξη. Ο Πίκφορντ ξεκίνησε τη φάση, ο Ράις μετέφερε τη μπάλα από την άμυνα στη μεσαία γραμμή και βρήκε τον Σάκα, ο οποίος σέντραρε ιδανικά για τον αμαρκάριστο Μπέλιγχαμ. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε τους πάντες στον αέρα και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.
Πριν προλάβουν οι Μεξικανοί να συνέλθουν, δέχθηκαν και δεύτερο πλήγμα. Στο 38', έπειτα από γρήγορη αντεπίθεση, ο Μπέλιγχαμ συνεργάστηκε άψογα με τον Κέιν, πήρε ξανά την μπάλα μέσα στην περιοχή και με προβολή διαμόρφωσε το 2-0.
Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Στο 42ο λεπτό εκμεταλλεύτηκαν μία στατική φάση, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ η άμυνα της Αγγλίας δεν απομάκρυνε αποτελεσματικά και ο Κινιόνες εκτέλεσε από κοντά τον Πίκφορντ, μειώνοντας σε 2-1.
Το τέλος του πρώτου μέρους βρήκε το Μεξικό να πιέζει έντονα για την ισοφάριση. Ο Χιμένες πλησίασε δύο φορές στο γκολ, όμως αρχικά νικήθηκε από τον εντυπωσιακό Πίκφορντ και στη συνέχεια αστόχησε για λίγο. Παράλληλα, ο Μπέλιγχαμ απομάκρυνε σωτήρια τη μπάλα μπροστά από τον Μόντες, αποτρέποντας σχεδόν βέβαιη ισοφάριση.
Η Αγγλία μπήκε πιο δυνατά και στην επανάληψη, φτάνοντας μία ανάσα από το τρίτο γκολ, όταν το δυνατό σουτ του Ο'Ράιλι σταμάτησε στο δοκάρι. Λίγο αργότερα, όμως, οι ισορροπίες άλλαξαν. Ο Κουάνσα αποβλήθηκε στο 54' με απευθείας κόκκινη κάρτα, έπειτα από παρέμβαση του VAR, για επικίνδυνο μαρκάρισμα στον Γκαγιάρδο, αφήνοντας την ομάδα του Τόμας Τούχελ με δέκα ποδοσφαιριστές.
Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, οι Άγγλοι βρήκαν τρόπο να αυξήσουν ξανά τη διαφορά. Ο Γκόρντον ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Ράνχελ, ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι και ο Χάρι Κέιν ήταν εύστοχος από τα έντεκα μέτρα, γράφοντας το 3-1.
Το Μεξικό απάντησε σχεδόν άμεσα. Στο 69', ο Κέιν υπέπεσε σε παράβαση πάνω στον Γκουτιέρες μέσα στην περιοχή, με τον διαιτητή να καταλογίζει νέο πέναλτι. Ο Ραούλ Χιμένες ανέλαβε την εκτέλεση και δεν λάθεψε, μειώνοντας σε 3-2 και βάζοντας ξανά φωτιά στην αναμέτρηση.
Στα τελευταία λεπτά ο Αγκίρε έριξε όλες του τις δυνάμεις στην επίθεση, ενώ ο Τούχελ επιχείρησε να διαφυλάξει το προβάδισμα με αλλαγές και αμυντική προσέγγιση. Η Αγγλία περιορίστηκε στα καρέ της, απορροφώντας τη συνεχή πίεση των Μεξικανών.
Παρά την έντονη προσπάθεια και τα έντεκα λεπτά των καθυστερήσεων, το Μεξικό δεν κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγάλη φάση που θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση. Οι Άγγλοι διαχειρίστηκαν υποδειγματικά το τελευταίο διάστημα του αγώνα και κράτησαν το υπέρ τους 3-2, πανηγυρίζοντας μία σπουδαία πρόκριση στα προημιτελικά, όπου τους περιμένει πλέον η Νορβηγία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
