Παλαιστίνιοι στη Γάζα πανηγύρισαν τη νίκη της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρακολουθώντας τον τελικό σε καφέ και υπαίθριες προβολές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Οι Παλαιστίνιοι αψήφησαν τον κίνδυνο ισραηλινών επιθέσεων για να υποστηρίξουν μια ομάδα που είχαν αγαπήσει και νιώσει κοντά τους. Πολλοί κρατούσαν ισπανικές σημαίες και τίμησαν τον νεαρό αστέρα Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος είχε υψώσει παλαιστινιακή σημαία στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση της La Liga από την Μπαρτσελόνα τον Μάιο.
"Όποιος υψώνει την παλαιστινιακή σημαία, αξίζει να σηκώσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο", ανέφερε σε βίντεο-μήνυμα πριν από τον τελικό η ομάδα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων της Γάζας, Αλ-Ιράντα, απευθυνόμενη στην ισπανική εθνική ομάδα.
Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ασκήσει την πιο έντονη κριτική στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και στη βία εποίκων και κρατικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Παράλληλα, πιέζει για αυστηρότερη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και με την αναστολή μιας ευρείας εμπορικής συμφωνίας.
Όταν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επιτέθηκε στον Γιαμάλ επειδή ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία, κατηγορώντας τον για "υποκίνηση μίσους", ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έσπευσε να υπερασπιστεί τον νεαρό ποδοσφαιριστή.
"Ο Λαμίν απλώς εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη που νιώθουν εκατομμύρια από εμάς στην Ισπανία. Ένας ακόμη λόγος για να είμαστε περήφανοι για εκείνον", έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η πολιτική διάσταση πίσω από τους πανηγυρισμούς για την Ισπανία στη Γάζα
Ωστόσο, ακόμη και οι ένθερμοι φίλαθλοι στη Γάζα δυσκολεύτηκαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Οι περισσότεροι από τους περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστινίους που ζουν στην περιοχή βρίσκονται πλέον σε καταυλισμούς σκηνών, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει τα σπίτια τους, ενώ η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και διαδίκτυο παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.
Η Αρκάν αλ-Ουαλίιντα, πήγαινε καθημερινά σε ίντερνετ καφέ για να αναζητήσει στιγμιότυπα των αγώνων, βλέποντας σύντομα βίντεο στο TikTok ή στις επίσημες σελίδες της FIFA στο YouTube και το Instagram.
Όταν έμαθε τη Δευτέρα ότι η Ισπανία είχε κατακτήσει το τρόπαιο, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της. "Ειλικρινά, ένιωσα ότι θα έκλαιγα από τη χαρά μου", είπε. "Βλέπουμε τη στήριξή τους ως ένα σημάδι ανθρωπιάς", κατέληξε.
Με πληροφορίες από Guardian