Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο

Τώρα τι να πούμε; Πώς να εξηγηθεί το ότι Βραζιλία περιμέναμε αλλά μας προέκυψε Βέλγιο; Που η Αγγλία είναι στους 4; Μουντιάλ εκπλήξεων ξεκίνησε, έτσι καταλήγει.

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο

Τώρα τι να πούμε; Πώς να εξηγηθεί το ότι Βραζιλία περιμέναμε αλλά μας προέκυψε Βέλγιο; Που η Αγγλία είναι στους 4; Μουντιάλ εκπλήξεων ξεκίνησε, έτσι καταλήγει.

Η ποδοσφαιρική πραγματικότητα ξεπερνά σενάρια, εκτιμήσεις και αναλύσεις. Με πιο χαρακτηριστικό δείγμα το χθεσινό, όπου η ίσως πιο στιβαρή Βραζιλία των τελευταίων Μουντιάλ βρέθηκε εκτός από το Βέλγιο. Μία Βραζιλία που, άκουσον άκουσον, είχε τα πάντα, έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο αλλά δεν πέτυχε το γκολ! Αυτό δηλαδή που υπό κανονικές συνθήκες δεν λείπει ποτέ από μία Βραζιλία.

Τι εκτιμήσεις λοιπόν να γίνουν τώρα; Όπου η 4άδα απαρτίζεται από το μοναδικό φαβορί που έχει απομείνει, τη Γαλλία, ένα... περίπου φαβορί, το Βέλγιο, ένα σχεδόν αουτσάιντερ, την Κροατία και την αξιόμαχη αλλά σίγουρα μη υπολογίσημη για να φτάσει έως εδώ που έφτασε Αγγλία.

Τα πάνω κάτω! Ειδικά όταν το ένα παιχνίδι είναι αυτό της Γαλλίας με το Βέλγιο. Παρίσι ή Βρυξέλλες; Πού θα κάτσει η μπίλια;

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο

Η Γαλλία δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στην Ουρουγουάη της οποίας της έλειπε ο Καβάνι και αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα που έχουν πολλές ομάδες της Λατινικής και Νότιας Αμερικής. Χάνουν έναν παίκτη, χάνεται το σύνολο. Δίχως τον Καβάνι ο Σουάρες δεν είχε το ταίρι του και η Ουρουγάη ήταν ακίνδυνη μπροστά. Αυτό έδωσε το δικαίωμα στους Γάλλους να βγάλουν μία ευφυία ποδοσφαιρική στο χορτάρι και να παραμείνουν αήττητοι στη διοργάνωση.

Τρομερά τους όπλα: Η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα, ο τερματοφύλακας Γιορίς αλλά και οι Εμπαμπέ, Γκρισμάν, Καντέ Τολισό.

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο - εικόνα 2

Έχουν όμως και αδυναμίες. Εάν δεν τους πιάσει το εκρηκτικό τους παιχνίδι δυσκολεύονται να σπάσουν καλά οργανωμένες άμυνες, ενώ είναι ευάλωτοι σε ταχύτατες αντεπιθέσεις. Ο Ουμτιτί είναι απρόβλεπτος και πέφτει σε εύκολα λάθη, ενώ ο Ζιρού μπροστά δεν έχει κατορθώσει να συνδυαστεί με τους υπόλοιπους. Αντίθετα, κόβει σε ταχύτητα.

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο - εικόνα 3

Από την άλλη το Βέλγιο έχει δείξει γνωρίσματα μεγάλης ομάδας. Ξέρει να αντέχει στην πίεση, βγάζει ψυχραιμία όπου χρειάζεται και κάτω από τα δοκάρια ο Κουτλουά είναι... "Κέρβερος".

Επιπλέον, το Βέλγιο λατρεύει τις αντεπιθέσεις. Τις κάνει σωστά και είναι... διαολεμένες. Η Βραζιλία αλλά και η Ιαπωνία το έμαθαν πολύ καλά.

Τι τελικά θα γίνει; Θα κριθεί κατά πολύ από τα σχέδια των δύο προπονητών του Μαρτίνεθ και του Ντεσάμπ. Γνώσεις έχουν και οι δύο, το παραπάνω ποιός θα το κάνει;

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο - εικόνα 4

Κροατία - Αγγλία

Ο ημιτελικός δύο ομάδων που είναι χωρίς παγκόσμιο τίτλο η μία, δίχως Μουντιάλ από το 1966 η άλλη. Ούτε καν σε τελικό αμφότερες. Ήρθαν πολύ χαλαρές και οι δύο αφού δεν τις θεωρούσαν φαβορί. Μάλιστα, τα σχετικά αστεία για την Αγγλία και το πόσο γρήγορα θα αποκλειστεί έδιναν κι έπαιρναν. Άλλωστε υπήρχε και το παρελθόν που ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τα "Λιοντάρια".

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο - εικόνα 5

Να όμως που ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Τα "πιτσιρίκια" του Σαουθγκέητ, 17 εκ των 25 δεν είχαν γεννηθεί το 1990 όταν η Αγγλία είχε φτάσει πάλι στους 4, κοντεύουν να τρελάνουν κόσμο. Χωρίς να παίζουν θεαματικό ποδόσφαιρο, δεν είναι "ομαδάρα", έφτασαν στους 4. Πώς; Έξυπνα! Η Αγγλία έχει ένα εξαιρετικό κέντρο στο οποίο βασίζει τα πάντα. Οι κλασσικές γιόμες λείπουν αλλά η σέντρα δεν έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Αναπτύσσεται καλά, με τακτική και σχέδιο και ψάχνει το αποτέλεσμα μπαίνοντας αυτή σε ρόλο "αφεντικού". Θέλουν την κατοχή της μπάλας, τον έλεγχο του ρυθμού και transition, ήτοι από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν.

Έχουν όμως και χτυπητές αδυναμίες. Η άμυνα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, χάνει φάσεις, κάνει λάθη. Στην επίθεση αποτυπώνεται η... απουσία του Στέρλινγκ για τον οποίον δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί κατέχει σε κάθε ματς θέση βασικού. Γενικά, η επίθεση της Αγγλίας θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και σίγουρα όχι δημιουργική. Η κίνηση μπροστά χωρίς την μπάλα είναι περίπου ανύπαρκτη.

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο - εικόνα 6

Αυτό μετριάζεται από την τρομερή επιτυχία των Άγγλων στις στημένες φάσεις όπου μάλιστα έχουν βγάλει και "κόλπα" απέναντι σε άμυνες, αλλά και επειδή υπάρχει ο Κέιν.

Θα μπορέσουν όμως τα στημένα και ο Κέιν μόνος του να νικήσουν τους τεχνίτες Κροάτες;

Καταρχάς, οι Κροάτες έχουν έναν τεράστιο παίκτη, τον Λούκας Μόντριτς. Ακούραστος, ευφυής δεν σταματά να τρέχει, να κάνει παιχνίδι και να δυσκολεύει τις άμυνες. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το εάν και πως θα καταφέρει η αγγλική άμυνα να τον περιορίσει.

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο - εικόνα 7

Κατά δεύτερον, η Κροατία έχει πλουραλισμό στα γκολ και την επίθεση. Έχει πολλούς τρόπους να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Έχει ταχύτητα, έχει Μόντριτς και Ράκιτιτς για μπαλιές που τρυπάνε την άμυνα.

Κατά τρίτον, το θέλουν πολύ και η ψυχολογία τους, μετά την επικράτησή τους επί των Ρώσων έχει ανέβει στα ύψη.

Δεν έχει αδυναμίες η Κροατία;

Μουντιάλ: Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά για μια θέση στο όνειρο - εικόνα 8

Κάθε ομάδα έχει. Δεν είναι το σύνολο αυτό που δεν θα δεχτεί γκολ. Επίσης, όπως έχει αποδειχθεί ως τώρα, όταν ο Μόντριτς "πέφτει", τον ακολουθεί όλη η Κροατία.

Ελαφρύ προβάδισμα στην Κροατία που όμως πιθανότατα είναι και πιο κουρασμένη.

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:34

Γαλλία: Τα σχολεία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο

Τα σχολεία στη Γαλλία τιμούν την μνήμη του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από εξτρεμιστή Τσετσένο κοντά στο λύκειο όπου δίδασκε στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 09:38

Προκαλεί και τη Γαλλία ο Ακάρ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ξεπερνά το μπόι της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

15 Οκτ 2021 | 08:50

Γερμανία : Το μαγικό άγγιγμα του Χάνζι Φλικ

Η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014 15 Οκτ 2021 | 07:44

Γαλλία: Υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό

Υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος αναδείχθηκε η δήμαρχος του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΛΥΓΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ 13 Οκτ 2021 | 00:04

Σουηδία - Ελλάδα 2-0: Κατέρρευσε στο β' ημίχρονο η Εθνική - Σβήνει το όνειρο του Μουντιάλ [Βίντεο]

Πρώτη ήττα μετά από δύο χρόνια για την Εθνική Ελλάδος - Πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, τα χάλασε όλα στα δεύτερο - Μοιραίοι οι στόπερ Μαυροπάνος και Χατζηδιάκος

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 22:44

Σουηδία - Ελλάδα: Προβάδισμα 2-0 για τους Σουηδούς - Δύο δοκάρια και ένα άκυρο γκολ για την Εθνική μας [Βίντεο]

Μπροστά στο σκορ η Σουηδία με εύστοχο πέναλτι - Η Εθνική μας ομάδα είδε την μπάλα να σταματά δύο φορές στο δοκάρι της αντίπαλης εστίας, ενώ πέτυχε και ένα γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ 12 Οκτ 2021 | 21:30

Εθνική: Τρικ του Φαν΄τ Σχιπ στην ενδεκάδα με Γιαννούλη-Τσιμίκα!

Ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ θα παρατάξει την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με μόλις μία αλλαγή στην ενδεκάδα και τον Γιαννούλη να παίρνει τη θέση του τιμωρημένου Τζαβέλλα

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

11 Οκτ 2021 | 09:22

Ισπανία – Γαλλία 1-2: Vive la France!

Η Γαλλία έκανε ακόμα μια μεγάλη ανατροπή και επικράτησε 2-1 της Ισπανίας στο "Σαν Σίρο" και κατέκτησε το πρώτο Nations League της ιστορίας της.

10 Οκτ 2021 | 17:59

Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού

H Άγκυρα είπε "ναι" στη Συμφωνία του Παρισιού αφού Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και δύο τράπεζες πρόσφεραν στον Ταγίπ Ερντογάν οικονομική υποστήριξη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΑΚΡΟΝ 10 Οκτ 2021 | 08:21

Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής: Η Γαλλία θέλει να την καταργήσει σε όλο τον κόσμο

Όταν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Γαλλία σκοπεύει να κινηθεί προς την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου