Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έστειλε αίτηση ανάκλησης της τιμητικής πολιτογράφησης του Τόμας Γουόκαπ στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 26 Μαρτίου.
Το αίτημά της αυτό, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός το στηρίζει στην αναφορά του σχετικού νόμου για πρόσωπα με ήδη τετελεσμένη προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζουν οι "πράσινοι" η απόδοση πολιτογράφησης στον Τόμας Γουόκαπ στηρίχθηκε σε κάτι μελλοντικό, όταν δηλαδή θα φορούσε το εθνόσημο στο στήθος.
Ο διεθνής γκαρντ του Ολυμπιακού είχε πολιτογραφηθεί τιμητικά Έλληνας στις 18 Απριλίου 2023, έπειτα από προεδρικό διάταγμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκειμένου να μπορέσει να αγωνιστεί ως "νατουραλιζέ" στην Εθνική Ανδρών.
Η αίτηση ανάκλησης που κατατέθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς το Υπουργείο Εσωτερικών από τις 26/3 περί ανάκλησης της ελληνοποίησης του Τόμας Γουόκαπ αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
"Η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ έχει καταθέσει αίτηση ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας την ανάκληση της τιμητικής πολιτογράφησης του αθλητή της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Τόμας Γουόκαπ, σύμφωνα με το άρθρο 26Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Ειδικότερα, με το από 18.4.2023 προεδρικό διάταγμα ο ΤΟΜΑΣ ΓΟΥΟΚΑΠ πολιτογραφήθηκε Έλληνας μέσω της εξαιρετικής διαδικασίας τις τιμητικής πολιτογράφησης με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, καθότι κρίθηκε ότι μέσω της επαγγελματικής του δραστηριότητας δύναται να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη χώρα.
Η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ νομίμως υποστηρίζει ότι η αβέβαιη και δυνητική προσφορά ενός προσώπου στις διακρίσεις της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης δεν συνιστά κατά το άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας λόγο τιμητικής του πολιτογράφησης, καθότι ο νόμος κάνει λόγο για ΗΔΗ τετελεσμένη προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών στη Χώρα, ώστε να έχει αποδειχθεί σε βάθος χρόνου η συμβολή του στις διακρίσεις της εθνικής ομάδας και να δικαιολογηθεί η κατ’ εξαίρεση απονομή εις αυτόν της ελληνικής ιθαγένειας, ως φόρος τιμής σε αυτή την ΗΔΗ αποδεδειγμένη προσφορά.
Και πράγματι, τούτο αποδείχθηκε και στην πράξη ΜΕΤΑ την πολιτογράφηση: καμία τέτοια προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών προς τη χώρα δεν παρείχε ο κ. Γουόκαπ, αφού τις χρονιές που συμμετείχε στην Εθνική μας Ομάδα τούτη δεν σημείωσε καμία διάκριση, ενώ ο κ. Γουόκαπ από την τελευταία του συμμετοχή στις 6 Αυγούστου 2024 δεν έχει έκτοτε αγωνιστεί με την Εθνική μας ομάδα σε καμία απολύτως αναμέτρηση.
Συνεπώς, η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ζητεί από το Υπουργείο Εσωτερικών που κίνησε την διαδικασία απονομής της ελληνικής ιθαγένειας στον κ. Γουόκαπ να κινήσει αντίστοιχα τώρα διαδικασία για την ανάκλησή της.
Η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, άλλωστε, παραπέμπει και στη σχετική δήλωση του ίδιου του κ.Γουόκαπ, όταν πολιτογραφήθηκε Έλληνας: "Είναι, δε, τόσο πηγαία η διάθεσή μου να προσφέρω, ώστε δεσμεύομαι ότι σε περίπτωση που αρνηθώ στο μέλλον να παρέχω τις υπηρεσίες μου, να αφαιρεθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη χορήγηση διαβατηρίου"".
Οι δηλώσεις Αταμάν για Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ

Υπενθυμίζεται ότι μετά το τέλος της χθεσινής αναμέτρησης στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο Τούρκος προπονητής Εργκίν Αταμάν προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Τόμας Γουόκαπ, του Τάιλερ Ντόρσεϊ και του Σάσα Βεζένκοφ, οι οποίοι αγωνίζονται με ελληνικό διαβατήριο στις εγχώριες διοργανώσεις.
Αναλυτικά ο τεχνικός του ΠΑΟ δήλωσε τα εξής: "Θα μιλήσω για λίγο και μετά θα απαντήσω σε ερωτήσεις. Δεν θα μιλήσω για το ματς, όλοι το είδαν. Θέλω να ρωτήσω για αυτές τις καταστάσεις με τον Ολυμπιακό. Οι Ντόρσεϊ και Γουόκαπ μπορούν να παίξουν μαζί στην Εθνική; Όχι γιατί είναι δύο νατουραλιζέ αλλά παίζουν στην Ελλάδα. Τους δίνουν την ευκαιρία να παίξουν. Η μόνη λίγκα που το κάνει, σε άλλες χώρες δεν νομίζω. Ο Βεζένκοβ παίζει στην Εθνική Βουλγαρίας. Συν έξι ξένοι, συν τρεις διαιτητές. Είναι πολύ δύσκολο. Πολύ δύσκολο για εμάς να κερδίσουμε".
Η απάντηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός: "Περιμένουμε φωτογραφία από τη θητεία του Γιαννακόπουλου"
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Μετά και τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν, οι "ερυθρόλευκοι" ανάρτησαν στα social media φωτογραφίες με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ να παρουσιάζονται στον Ελληνικό Στρατό για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Μάλιστα, η ανάρτηση συνοδεύεται και από ένα αιχμηρό σχόλιο με αποδέκτη τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:
"Περιμένουμε αντίστοιχη φωτογραφία από τη στρατιωτική θητεία του τωρινού ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Δημήτρη Γιαννακόπουλου".
Γιατί αγωνίζονται ως Έλληνες Τάιλερ Ντόρσεϊ και Σάσα Βεζένκοφ
Όσον αφορά τον Τάιλερ Ντόρτσεϊ, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1996 στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Ο πατέρας του είναι Αφροαμερικανός και η μητέρα του Ελληνίδα.
Οι γονείς της Σαμίας Κωνσταντινίδου μάλιστα ήταν κάτοικοι Αθηνών που μετανάστευσαν στο Ισραήλ και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, χάρη στην ελληνική καταγωγή της μητέρας του, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια από το 2015 και αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο Σάσα Βεζένκοφ, με δεύτερο όνομα Αλέξανδρος, γεννήθηκε στη Λευκωσία από Βούλγαρους γονείς με καταγωγή από τη Δίβρη της Βόρειας Μακεδονίας και μεγάλωσε στην Κύπρο και την Ελλάδα. Έχει τρεις υπηκοότητες: τη βουλγαρική, την ελληνική και την κυπριακή, ενώ είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας.

Την ελληνική υπηκοότητα απέκτησε το 2015, σύμφωνα με το φύλλο εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό αριθμός φύλλου 2.415 της 10ης Νοεμβρίου 2015.
Να σημειωθεί ότι και οι δύο παίκτες έχουν βρεθεί στο μεταγραφικό στόχαστρο του Παναθηναϊκού, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε καταθέσει προτάσεις στο πρόσφατο παρελθόν για να τους αποκτήσει. Προφανώς, αν ενσωματώνονταν στους "πράσινους", θα αγωνίζονταν ως Έλληνες στις εγχώριες διοργανώσεις...
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
