Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος πρώην καλαθοσφαιριστής Βασίλης Γκούμας.
Ο Βασίλης Γκούμας γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1946 και αγωνιζόταν στη θέση του πάουερ φόργουορντ και σέντερ και υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και από τους καλύτερους Ευρωπαίους της εποχής του. Το προσωνύμιό του ήταν "Ο αυτοκράτορας".
Γεννήθηκε στο Βόλο όπου άρχισε να παίζει μπάσκετ στον τοπικό Ολυμπιακό. Στα 15 του βρέθηκε στην Αθήνα για να αγωνιστεί για δύο χρόνια στον Πανελλήνιο ως έφηβος. Στη συνέχεια ωστόσο, για προσωπικούς λόγους βρέθηκε στη Νότια Αφρική και ακολούθως για άλλα δύο χρόνια στην Αιθιοπία.
Ως έφηβος αγωνίστηκε τη διετία 1964–66 στον Ολυμπιακό Ελληνικό ΑΣ Αντίς Αμπέμπα, ομογενειακό σωματείο της Αιθιοπίας. Συνέχισε με τον Πανελλήνιο, σύλλογο που είχε κυριαρχήσει στο εγχώριο μπάσκετ τη δεκαετία του 1950, αλλά είχε αρχίσει να παρακμάζει και αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1970, 1974, 1975, 1977), επίδοση ρεκόρ στην εποχή του που ξεπεράστηκε αργότερα μόνο από τον Νίκο Γκάλη. Η καλύτερη χρονιά με την ομάδα ήταν το 1969–70, όταν κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.
Σε ένα μικρό διάλειμμα της καριέρας του στον Πανελλήνιο (ως αποτέλεσμα τιμωρίας του από την Ε.Ο.Κ. εξαιτίας της οποίας έχασε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1971) αγωνίστηκε και στη Μοζαμβίκη και τη Λαουρένσο Μαρκές το 1970 σε τουρνουά, χωρίς όμως να του επιτραπεί η μεταγραφή από την Πορτογαλική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Το 1979 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ και το 1981 (17 Ιουλίου) την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας σημειώνοντας 30 πόντους στον τελικό απέναντι στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης (αποτέλεσμα 84–78).
Ήταν ο πρώτος τίτλος της "βασίλισσας" μετά από 11 χρόνια, η οποία είχε αποκλείσει στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό (101–73 και 97–110) και τον Ιωνικό Νίκαιας με δύο νίκες 113–89 και 82–75. Το 1980 ήταν φιναλίστ κυπέλλου με την ΑΕΚ, η οποία τον τίμησε για την προσφορά του στην ομάδα σε ειδική εκδήλωση το 2019.
Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε για τρία χρόνια και στον Ηλυσιακό, βοηθώντας την ομάδα να ανέβει στην Α1 κατηγορία. Το 1986–87 στα 40 του χρόνια ήταν δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 22,3 πόντους μέσο όρο. Ήταν ο πρώτος καλαθοσφαιριστής που ξεπέρασε τους 10.000 πόντους πρωταθλήματος το 1983 (και ο δεύτερος στην Ευρώπη).
Στις 3 Δεκεμβρίου του 1983, ο Γκούμας σημειώνει τον 10.000ό πόντο του και ανεβαίνει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ. Ο 10.000ός πόντος του επιτεύχθηκε στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με το ΒΑΟ, που έγινε στο κλειστό του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, και γιορτάστηκε όχι μόνο από συμπαίκτες, αλλά και αντιπάλους. Η αναμέτρηση διακόπηκε προσωρινά, για να του απονεμηθεί αναμνηστική πλακέτα από τον αρχηγό των Θεσσαλονικιών Αλέκο Παρασκευά, σε μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή αναγνώρισης της αξίας του.
Όταν αποχώρησε (τελευταίος αγώνας στα τέλη του 1987), ήταν ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωτάθληματος με 11.030 πόντους σε 412 αγώνες, ρεκόρ που ξεπεράστηκε αργότερα (1992) μόνο από το Νίκο Γκάλη (12.864 πόντοι). Εξακολουθεί να παραμένει και ο δεύτερος σε μέσο όρο πόντων με 26,8 ανά αγώνα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
