«Ρατσισμός και ναζισμός δεν έχουν θέση στον αθλητισμό»

Κομμάτι της κοινωνίας και ο αθλητισμός, όπου εσχάτως στη λαοφιλέστερη έκφανσή του, το ποδόσφαιρο, εισέβαλαν ξεκάθαρες μορφές φασισμού και νεοναζισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η κοινωνία έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπη με μία σκληρή πραγματικότητα και κάποιες άλλες φορές με φαινόμενα νοσηρά και απεχθή, που μοιραία προκαλούν την αγανάκτηση και προσβάλουν ευθέως κάθε ελεύθερο και υγιές κύτταρό της. Κομμάτι της κοινωνίας και ο αθλητισμός, όπου εσχάτως στη λαοφιλέστερη έκφανσή του, που είναι το ποδόσφαιρο, εισέβαλαν με τον μανδύα των «οπαδών» ξεκάθαρες μορφές φασισμού, ρατσισμού και νεοναζισμού. Στο ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Εσθονία για το Nations League, μια σημαία του «Μαύρου Ήλιου» των SS ξετυλίχθηκε ξεδιάντροπα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ και συνοδεύτηκε από άθλιους ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Το φαινόμενο συνέβη στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν αφορά αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, αφορά ολόκληρο τον Αθλητισμό. «Χτες» συνέβη στο ΟΑΚΑ, «αύριο» μπορεί να συμβεί κάπου άλλου, γιατί το «φίδι» ζητά να απλωθεί και φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τα γήπεδα ως ένα εύκολα προσβάσιμο πεδίο για να βγάλει το δηλητήριό του.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, το ΑΠΕ-ΜΠΕ φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο (24/11) τις θέσεις εκπροσώπων του ποδοσφαίρου. Σήμερα, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και ζητά να ακούσει τις θέσεις των ανθρώπων άλλων αθλημάτων, όπως της γυμναστικής. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Βλάσης Μάρας, η Βασιλική Μιλλούση, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ράφτης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Βασιλειάδης μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σαν μια φωνή, καταδίκασαν απερίφραστα τέτοια φαινόμενα. Μάλιστα ο κ. Βασιλειάδης έδωσε και την «είδηση» πως το συγκεκριμένο περιστατικό του ΟΑΚΑ, θα τεθεί στην επόμενη ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και θα υπάρξει μία αποστομωτική απάντηση.

Μας είπε ο πρόεδρος της ΕΓΟ και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας: «Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ποια πρέπει να είναι η στάση του καθενός μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Οπωσδήποτε μας λυπεί. Εκείνο που πρέπει, όμως, είναι να μην μείνουμε μόνο σε διαπιστώσεις, αλλά να περάσουμε στα μέτρα αυτά, που θα απαγορέψουν τέτοια φαινόμενα να βγαίνουν σε χώρους, όπου οι αθλητές έχουν άλλο προορισμό. Θα πρέπει λοιπόν με πολλούς τρόπους να απομονώσουμε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, γιατί δεν ταυτίζεται, όχι μόνο ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά και η ελληνική κοινωνία με τέτοια φαινόμενα. Εάν ανατρέξει κανείς σε εκείνες τις εποχές, θα καταλάβει πώς περνούσε τότε ο κόσμος κι έτσι σήμερα μπορούμε να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο τι σημαίνει ελευθερία. Έχει αναφερθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και στην επόμενη ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα μπουν ως θέμα συζήτησης τα φαινόμενα, όχι μόνο της βίας ή του ντόπινγκ, αλλά και τα ρατσιστικά, τα οποία σε κάθε τέτοια εμφάνισή τους, αμέσως τα αρμόδια όργανα και ειδικά η ΕΟΕ, που είναι το μεγαλύτερο αθλητικό όργανο που έχει η χώρα, να τα καταδικάζει και να μην μένει άπραγη απέναντι σε αυτά τα θέματα. Σας εγγυώμαι και το έχουμε συζητήσει με πολλά μέλη, θα είναι θέμα της επόμενης ολομέλειας και θα υπάρξει μία αποστομωτική απάντηση από τους εκπροσώπους όλου του ελληνικού αθλητισμού».

Την παιδεία θέτει ως βασικό «αντίδοτο» ο Δημήτρης Ράφτης. Είπε συγκεκριμένα ο ομοσπονδιακός προπονητής γι’ αυτή την περίπτωση του ΟΑΚΑ: «Είναι κάτι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο στους αθλητικούς χώρους, αλλά και σε οποιοδήποτε χώρο. Μια εύκολη λύση θα ήταν να πούμε πως η Πολιτεία υποχρεωτικά πρέπει να το καταστείλει, αλλά δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα. Είναι βαθύτερο, είναι πρόβλημα παιδείας. Πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι να στηρίξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, την παιδεία πραγματικά και όχι μόνο με χρήματα ή με αναπληρωτές, αλλά ουσιαστικά την παιδεία, ούτως ώστε να αλλάξουν οι συμπεριφορές μας, οι φοβίες μας, οι προκαταλήψεις μας. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν, ειδικά σε αθλητικούς χώρους. Χαίρομαι που στο άθλημα που εκπροσωπώ, δεν υπάρχουν καν καυγάδες στις κερκίδες. Ο αθλητισμός είναι μία ευγενική διαδικασία κι έτσι θα πρέπει να παραμείνει».

Από την δική του μεριά, ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλω να πω "Όχι στον ρατσισμό" και καταδικάζω κάθε είδος και μορφή ρατσισμού εντός και εκτός γηπέδων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Γι’ αυτό προωθούμε αθλήματα όπως την ενόργανη γυμναστική, όπου υπάρχει ευγενής άμιλλα, δεν υπάρχουν καυγάδες και δεν εμφανίζονται σχόλια ρατσιστικά ή κάθε άλλου τύπου σχόλια, που να προσβάλουν συναθλητές και ανθρώπους. Όλοι μαζί κατά του ρατσισμού και κατά τέτοιων φαινομένων».

Ο Βλάσης Μάρας μίλησε για ένωση των λαών, όχι για διαχωρισμό τους. Είπε συγκεκριμένα ο παγκόσμιος πρωταθλητής: «Είναι σίγουρα άσχημο να έχουν εμφανιστεί τέτοια μηνύματα και τέτοια πανό, αυτές οι ενέργειες είναι καταδικαστέες. Μέσα από το άθλημά μου, εγώ αυτό που κάνω είναι να αγωνίζομαι και να συναγωνίζομαι τους συναθλητές μου από το εξωτερικό, αλλά να είναι αυτό το ωραίο, το "ευ αγωνίζεσθαι", δηλαδή μέσα στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να είμαστε "εχθροί", αλλά έξω είμαστε φίλοι. Το σημαντικό είναι να ενώνονται οι λαοί και όχι να διαχωρίζονται. Από εκεί και πέρα, σχετικά με αυτές τις ενέργειες που βλέπουμε, είτε φασισμού, είτε ρατσισμού, είτε εθνικισμού, αυτό που έχω να πω είναι ότι σίγουρα είναι λάθος. Αλλά πολλές φορές το να είσαι πατριώτης μεταφράζεται διαφορετικά από πολλούς. Οπότε ας κοιτάξουμε πρώτα την καμπούρα μας και μετά ας κρίνουμε τους άλλους».

Η Βασιλική Μιλλούση είναι πλέον μέλος της ΕΟΕ και τόνισε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο περιστατικό: «Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αθλητικό κομμάτι. Φυσικά και το κατακρίνω. Εμείς ως αθλητές είμαστε πρεσβευτές της ευγενούς άμιλλας και της ενότητας για όλο τον κόσμο. Οπότε πραγματικά όχι στον ρατσισμό».

Τέλος, ο Δημήτρης Κυρσανίδης, πρωταθλητής του παρκούρ, ενός αγωνίσματος κυριολεκτικά των δρόμων και των ανοιχτών χώρων, ήταν επίσης σαφής στις θέσεις του: «Στον χώρο του παρκούρ δεν έχω παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα. Σ’ εμάς το πιο ακραίο που μπορεί να μας πει κάποιος είναι να... μην κάνουμε προπόνηση στο πάρκο για να μην το δει το παιδί του και κάνει το ίδιο! Δεν έχει γίνει κάτι πιο άσχημο σε αυτόν τον χώρο. Τέτοια φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού, σημαίες τέτοιου είδους, πανό και όλα αυτά τα έκτροπα, δεν χωράνε, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε όλη την κοινωνία. Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία, που μου φαίνεται πολύ περίεργο να ακούς ότι υπάρχουν τέτοια πράγματα. Δεν το είχα δει, αλλά μου κάνει εντύπωση. Βλέπω τι γίνεται γενικώς στον κόσμο, στα γήπεδα, στον αθλητισμό, αλλά τόσο άσχημα και σε τέτοιο βαθμό, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαιναν. Λυπάμαι πάρα πολύ που έγιναν και δυστυχώς κάποια από αυτά εξακολουθούν να γίνονται, αλλά οφείλω να πω πως πρέπει να σταματήσουν και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Υπάρχουν οι Νόμοι, αλλά αν δεν τηρούνται σε κάποια πιο απλά πράγματα, όπως όταν περνάς το φανάρι με κόκκινο, πώς θα τηρηθούν σε κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό, όπως είναι αυτά τα φαινόμενα;».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SUPER LEAGUE 27 Μαϊ 2020 | 13:05

Έτοιμοι πάλι για τη σέντρα - Ξεκινά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις 6 - 7 Ιουνίου

Η κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την έναρξη της Super League.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 27 Μαϊ 2020 | 09:49

Σοκ στην αγγλία: Βρέθηκε νεκρός 23χρονος ποδοσφαιριστής στο σπίτι του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βρετανικά ΜΜΕ ο πρώην αμυντικός της Μίλγουολ και της Μαδέργουελ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

FIFA για εκλογές της ΕΠΟ: "Μονομερής απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης"

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να γίνουν το καλοκαίρι οι εκλογές

ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ 25 Μαϊ 2020 | 17:10

Σοκ στη Μίλαν: Σοβαρός τραυματισμός του Ιμπραΐμοβιτς - Φόβοι για τέλος στην καριέρα του

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, υπάρχουν φόβοι για ζημιά στον αχίλλειο τένοντα.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 25 Μαϊ 2020 | 13:57

Μπάσκετ - Οριστικό: Τέλος η Euroleague για φέτος

Η χρονιά ολοκληρώνεται και επίσημα, κάτι που αποτελούσε και επιθυμία των παικτών της διοργάνωσης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25 Μαϊ 2020 | 11:12

Στην Ελλάδα η 16η Υπουργική Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό

Με αφορμή και την Προεδρία της χώρα μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

38 ΕΤΩΝ 23 Μαϊ 2020 | 17:45

Αυτοκτόνησε ο πρώην παίκτης της Βέροιας Μίλιαν Μρντάκοβιτς - Με όπλο της μητέρας του

O Μρντάκοβιτς είχε αγωνιστεί σε 22 συλλόγους εκ των οποίων οι τρεις ελληνικοί.

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ 23 Μαϊ 2020 | 11:47

Θετικός στον κορονοϊό ο θρύλος του ΝΒΑ Πάτρικ Γιούιν

Το κολέγιο στο οποίο είναι προπονητής να γνωστοποίησε πως δεν βρέθηκαν άλλα κρούσματα

«ΕΓΩ ΚΟΟΥΤΣΑΡΩ, ΕΣΥ ΠΑΙΖΕΙΣ» 22 Μαϊ 2020 | 19:22

Αφοπλιστικός Μουρίνιο: "Ήμουν μαλ@@ας με τους παίκτες μου στην Ίντερ"

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το ιστορικό τρεμπλ των "νερατζούρι", ο Πορτογάλος μίλησε στην "Gazzetta Dello Sport"

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 22 Μαϊ 2020 | 14:36

Μετά το "The Last Dance" ήρθε το "The Final Dance": Συμπαίκτες του Τζόρνταν αντιδρούν στα όσα είπε ο "Air" [Βίντεο]

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο αθλητικό ντοκιμαντέρ που έγινε ποτέ, αλλά ορισμένοι από τους πρώην συμπαίκτες του Michael Jordan διαφωνούν

ΤΟ 39Ο ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 21 Μαϊ 2020 | 20:37
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΠΑΤ ΚΟΝΑΤΟΝ 21 Μαϊ 2020 | 20:25

Αντετοκούνμπο: Θέλει πρωτάθλημα στο NBA, το τρόπαιο στη Μύκονο και πούρα όπως ο Τζόρνταν!

"Δεν μπορείς να πας εκεί με το άλλο σου μισό, πρέπει να είσαι μόνος σου. Πρέπει να είναι ένα ταξίδι για αγόρια", δήλωσε ο MVP του NBA.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΥ 21 Μαϊ 2020 | 15:31

"Παίζει" η Αθήνα για την τελική φάση του Europa League

Η UEFA είχε αναθέσει τον τελικό του στο Γκντανσκ, ωστόσο στην Πολωνία τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορονοϊό είναι πολύ περισσότερα από την Ελλάδα.