Συνέντευξη του Προέδρου της AIMS Paco Borao στο Running Magazine

Η Μαρία Πολύζου, η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος, έγινε η Reporter που μίλησε αποκλειστικά για το Running Magazine με τον Paco Borao.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνέντευξη του Προέδρου της AIMS Paco Borao στο Running Magazine

Ευτυχισμένος Τυχερός Δυνατός!!

Συνέντευξη του Προέδρου της AIMS Paco Borao στο Running Magazine
Paco Borao at AIMS HQ

Κάπως έτσι αισθάνεται ένας δρομέας που έχει φάει με το κουτάλι τους Μαραθωνίους όπως ο κ. Πάκο Μποράο! Πρόκειται για τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων ΑΙΜΣ που έχοντας τερματίσει 19 φορές τα 42.195 μαραθώνια μέτρα, διαβεβαιώνει ότι μπορεί το τρέξιμο να μην λύνει τα πολιτικά ή κοινωνικά προβλήματα που βιώνουμε σήμερα, αλλά μας κάνει δυνατότερους να τα αντιμετωπίσουμε! Σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας που όμοια της δεν βρίσκει κανείς πουθενά και που οι δρομείς αυτό δεν το αισθάνονται απλώς αλλά το ζουν!

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “running magazine” ο κ. Μποράο με τη ψυχή του τίμησε την ιστορία του αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, του αγώνα που, όπως λέει, είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς με κανένα άλλο! Ο ίδιος έτρεξε το 2014 στην αυθεντική διαδρομή συμμετέχοντας ξανά σε Μαραθώνιο μετά από 22 χρόνια! “Διέτρεξα με χαρά πάνω από 2500 χρόνια ιστορίας! Το μυαλό μου εξακολουθεί να κυβερνά το σώμα μου!”, εξηγεί τονίζοντας ότι κάθε δρομέας πρέπει έστω μία φόρα να τρέξει στην Αθήνα. Ο ίδιος το κατάφερε με τη ψυχή του, την καλή προπόνηση υπό τις οδηγίες της Μαρίας Πολύζου και τη δύναμη της θέλησης! Στην Αθήνα! Εδώ όπου γεννήθηκε η ιδέα του Μαραθωνίου! Εδώ όπου εδρεύουν πια τα γραφεία της AIMS! Εδώ όπου ο Φειδιππίδης έγινε θρύλος!

Running Magazine: Κύριε Μποράο, ηγείστε μία μεγάλης ένωσης, της ΑΙΜΣ, και ενός παγκόσμιου κινήματος που αριθμεί εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο και συνεχώς αυξάνεται ραγδαία. Με την ιδιότητα και του μαραθωνοδρόμου, νιώθετε να σας βαραίνει αυτό το καθήκον;

Paco Borao: Καθόλου, ειλικρινά! Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για πολλά χρόνια, γνωρίζω πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη ζωή σε όλες τις ηπείρους, κι έτσι θεωρώ ως προνόμιο τα σημερινά μου καθήκοντα, αφού ταξιδεύω, μοιράζω θετικά αθλητικά και κοινωνικά μηνύματα και δέχομαι θερμό καλωσόρισμα όπου πηγαίνω. Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος!

Running Magazine: Η Ευρώπη και όλος ο κόσμος είναι σε αναταραχή. Θα μπορούσε το δρομικό κίνημα που όλο και ενισχύεται να λειτουργήσει και ως ένα είδος ψυχοθεραπείας, και μάλιστα ανέξοδο;

Paco Borao: Τίποτε στη ζωή δεν είναι δωρεάν. Έλεγα πάντα ότι η ζωή αποτελεί άσκηση επιβίωσης, αλλά είναι αλήθεια ότι η εξάσκηση μέσω του αθλητισμού σε κάνει δυνατότερο, και καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσεις τις συνεχείς προκλήσεις που όλοι βρίσκουμε ενώπιων μας.

Running Magazine: Έχετε κατά νου κάτι καινούργιο από οργανωτικής πλευράς που θα δώσει στον δρομέα έναν ακόμη «καλύτερο τερματισμό» κι εάν είναι δυνατόν λιγότερο επίπονο σε έναν μαραθώνιο;

Paco Borao: Δεν υπάρχει τώρα κάτι το ιδιαίτερο. Το τρέξιμο είναι το ευκολότερο άθλημα και τα αποτελέσματα συνήθως βασίζονται στην προπόνηση. Όσο περισσότερο και καλύτερα προπονείσαι, τόσο καλύτερη θα είναι και η απόδοσή σου όταν περάσεις τη γραμμή του τερματισμού. Η μόνη συμβουλή μου, όπως και σε κάθε δραστηριότητα, είναι, πρώτα η ασφάλεια…

Running Magazine: Τα γραφεία της ΑΙΜΣ βρίσκονται στην οδό Σπύρου Λούη. Τι είναι αυτό που σας έκανε να μεταφέρετε ουσιαστικά την Έδρα του Παγκόσμιου Μαραθωνίου στην Αθήνα;

Paco Borao: Δεν ήταν μόνο ένας ο λόγος. Το 18ο Συνέδριο της ΑΙΜΣ φιλοξενήθηκε στην Αθήνα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, και ολοκληρώθηκε σε έναν θεαματικό χώρο με μεγάλη επιτυχία στην προσέλευση και την παρακολούθηση. Κατόπιν ήταν η εκλογή μου στην προεδρία της ΑΙΜΣ, η καλή σχέση μεταξύ της ΑΙΜΣ και του ΣΕΓΑΣ (που τότε εκπροσωπείτο από τον σημερινό του πρόεδρο, τον κ. Κώστα Παναγόπουλο) και μια τελική συνεισφορά από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, που έθεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των φορέων με συντονιστή τον Μάκη Ασημακόπουλο. Με δυο λόγια είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου που έχουμε τα γραφεία της ΑΙΜΣ εδώ.

Συνέντευξη του Προέδρου της AIMS Paco Borao στο Running Magazine - εικόνα 2

Running Magazine: Το 2014 τρέξατε την αυθεντική διαδρομή του Μαραθώνιου δρόμου και μάλιστα τερματίσατε σε ένα πολύ αξιόλογο χρόνο, με βάση την ηλικία σας. Περάσατε μάλιστα, όπως ο ίδιος έχετε πει σε συνέντευξη σας, μία μεγάλη περιπέτεια υγείας, παρόλα αυτά δεν διστάσετε να αγωνιστείτε ξανά στον μαραθώνιο δρόμο. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να τρέξετε την αυθεντική διαδρομή, και ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στους ανθρώπους που σκέφτονται να αγωνιστούν στον μαραθώνιο;

Paco Borao: Από το 2007, όταν αρχίσαμε τις δραστηριότητές μας στην Αθήνα μέσω του συμποσίου της ΑΙΜΣ, έλεγα πάντα ότι κάθε μαραθωνοδρόμος θα πρέπει να τρέξει μια φορά τουλάχιστον στη ζωή του τον ιστορικό Μαραθώνιο της Αθήνας, λόγω του θρύλου του, της ιστορίας του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 κλπ. Πέρασα από μια σημαντική εγχείριση το 2008 και με μια διαδικασία ανάρρωσης που διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο για να μου επιτρέψει να τρέξω και πάλι. Είχα πάντα στο μυαλό μου αυτήν την πρόκληση που εκκρεμούσε και στις αρχές του 2014 αποφάσισα να τρέξω εδώ, 22 ολόκληρα χρόνια μετά τον τελευταίο μου Μαραθώνιο. Με τη βοήθεια της Μαρίας Πολύζου ως προπονήτριας, με συνεχή και σοβαρή προπόνηση, διέτρεξα με χαρά πάνω από 2.500 χρόνια Ιστορίας. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, απλώς επιβεβαίωσα στον εαυτό μου ότι το μυαλό μου εξακολουθεί να κυβερνά το σώμα μου.

Running Magazine: Περιγράψτε μας λίγο τα συναισθήματα σας, την στιγμή που βρεθήκατε στην αφετηρία του Αυθεντικού Μαραθώνιου, και ενός όχι απλού μαραθωνίου, στην διάρκεια του αγώνα και την στιγμή που μπήκατε στο Παναθηναικό Στάδιο. Τι σήμανε για σας προσωπικά ο τερματισμός σας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο;

Paco Borao: Μια έντονη αίσθηση ευτυχίας, η βαθιά συναίσθηση ότι ήμουν σε θέση να πετύχω τους στόχους που ο ίδιος είχα θέσει. Και αργότερα, να βλέπω ότι αυτό αποτελούσε κίνητρο για άλλους ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Συνέντευξη του Προέδρου της AIMS Paco Borao στο Running Magazine - εικόνα 3

Running Magazine: Δεδομένης της απαιτητικής δουλειάς σας, βρίσκετε χρόνο για να προπονείστε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας ανά τον κόσμο;

Paco Borao: Ναι, σχεδόν παντού. Το τρέξιμο είναι εύκολο, σχεδόν παντού, οποτεδήποτε. Πλέον το να βλέπεις κάποιον να τρέχει στον δρόμο έχει γίνει σύνηθες θέαμα. Είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα, ένα καλό τρέξιμο σε συνδυασμό με ένα ζεστό ντους σε ανανεώνουν πραγματικά.

Running Magazine: Πόσους μαραθώνιους έχετε τρέξει και πότε ήταν ο πρώτος σας μαραθώνιος;

Paco Borao: Συνολικά έχω τρέξει 19 μαραθωνίους, και ο πρώτος μου ήταν στη Μαδρίτη τον Μάιο του 1978, με χρόνο 4 ώρες, 27 λεπτά και 52 δεύτερα.

Running Magazine: Η Ελλάδα περνάει τον τελευταίο καιρό μία πολύ μεγάλη κρίση, όπως και η Ισπανία πριν λίγο και καιρό και ευρύτερα όλος ο κόσμος. Μπορεί το τρέξιμο να είναι μία ασπίδα προστασίας για την ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου; Ποιο μήνυμα θα δίνατε στους Έλληνες για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να προχωρήσουν; Πώς ξεπερνάτε τα δικά σας προβλήματα;

Paco Borao: Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι ταυτοχρόνως με τους αθλητές μας. Ο μαραθώνιος και το τρέξιμο γενικά δεν παρέχουν λύσεις για τα τρέχοντα πολιτικά και οικονομικά προβλήματά μας. Αυτό που παρέχουμε μέσω των δραστηριοτήτων μας είναι το να κάνουμε τους ανθρώπους σωματικά και πνευματικά δυνατότερους, να χτίσουμε πολίτες που θα είναι σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να τους δίνουμε ένα κοινωνικό μήνυμα αλληλεγγύης, και να τους ετοιμάζουμε να δώσουν μάχη με τις δυσκολίες που μπορεί να βρεθούν στη ζωή τους.

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη του Paco Borao εδώ.

Πηγή: www.runningmagazine.gr

Photo Credits: Running Magazine & Βαλεντίνα Ουσταμπασίδη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ 17 Οκτ 2021 | 12:27

Ο "λακωνικός" Τζο Μπάιντεν: Έχει παραχωρήσει μόλις δέκα προσωπικές συνεντεύξεις - Η σύγκριση με Ομπάμα και Τραμπ

Από την αρχή της προεδρίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραχώρησε μόλις δέκα προσωπικές συνεντεύξεις.

11 Οκτ 2021 | 14:59

Μαρία Πολύζου: Αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω δυο φορές όταν ήμουν 11 ετών- Ο πατέρας μου με βίαζε [βίντεο]

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του μαραθωνίου αναφέρει στην αυτοβιογραφία της πως εξαιτίας των όσων βίωνε, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές ενώ ήταν παιδί.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 10 Οκτ 2021 | 15:15

Μαρία Πολύζου: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της - "Ο πατέρας μου έπινε και όταν μεθούσε με βίαζε" [Βίντεο]

Η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου συγκλόνισε εξομολογούμενη ότι από τα 11 της χρόνια βιαζόταν από τον ίδιο της τον πατέρα.

ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 10 Οκτ 2021 | 14:01

Ξεκάθαρος ο Δένδιας: "Ανύπαρκτα περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία όσο μας απειλεί με πόλεμο"

"Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία", τονίζει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής"

ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 08 Οκτ 2021 | 18:23

Μαρία Πολύζου: Συγκλονίζει η μαραθωνοδρόμος που την βίαζε ο πατέρας της από τα 11 της χρόνια [βίντεο]

Με το βιβλίο της "Μην τα παρατάς", η Μαρία Πολύζου στέλνει το μήνυμά της στα κακοποιημένα παιδιά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Οκτ 2021 | 20:11

Φορτούνης: "Ο γιος μου με άλλαξε - Θέλω να με δει πάλι στην κορυφή" [Βίντεο]

Λίγους μήνες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, ο Κώστας Φορτούνης δείχνει να είναι έτοιμος για το πλέον σημαντικό comeback της καριέρας του.

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 01 Οκτ 2021 | 10:32

Η εξομολόγηση του Γιώργου Λιάνη για τις γυναίκες, την έπαρση και το πάθος: Έχω υπάρξει άπιστος [βίντεο]

Ο Γιώργος Λιάνης μίλησε για τα προσωπικά του πάθη αλλά και τις γυναίκες της ζωής του.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 27 Σεπ 2021 | 21:31

Συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ: "Να έχουμε ήσυχο φθινόπωρο και χειμώνα με την Τουρκία" [Βίντεο]

Συνέντευξη έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον Νίκο Αλιάγα, για την ΕΡΤ, μέσα από το Μουσείο του Λούβρου - Τι είπε για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

ΣΤΟ ΣΕΦ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ 27 Σεπ 2021 | 19:43

Η αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου του Σπανούλη: "Πιστεύω πως… το τερμάτισα - Δεν μου έχει μείνει κανένα κενό" [Βίντεο]

Τα όσα έζησε στην καριέρα του σχολίασε ο Βασίλης Σπανούλης στη συνέντευξη Τύπου που έγινε προς τιμήν του - Οι στιγμές που ξεχώρισε

26 Οκτ 2021 | 11:07

Ολυμπιακός: "Ανάσες" εν όψει της δύσκολης συνέχειας

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αυτή την εβδομάδα τη δυνατότητα να δουλέψει με τους παίκτες του, χωρίς να υπάρχει κάποιο μεσοβδόμαδο ματς.

26 Οκτ 2021 | 10:59

ΠΑΟΚ: Επιστρέφουν οι οπαδοί στη Θύρα 4

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν στη Θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας, στο ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

26 Οκτ 2021 | 10:58

ΑΕΚ: Αγώνας δρόμου για τον Γκαρσία εν όψει Ολυμπιακού

Ο Λιβάι Γκαρσία θα προσπαθήσει να είναι έτοιμος για το ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 25 Οκτ 2021 | 23:43

IFFHS: Αυτή είναι η κορυφαία ελληνική 11άδα όλων των εποχών - Εκπλήξεις σε τέρμα και άμυνα

Την κορυφαία ελληνική 11άδα όλων των εποχών κοινοποίησε η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου