
Ο θρύλος του Λευτέρη Πετρούνια γιγαντώνεται! Ο κορυφαίος Έλληνας γυμναστής όλων των εποχών, κατέκτησε στη Λειψία το όγδοο χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης.
Ο "άρχοντας των κρίκων" ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Τούρκο Αντέμ Ασίλ με 14.400 βαθμούς και μεγάλωσε την πλούσια συλλογή του, η οποία αποτελείται πλέον από τρία Ολυμπιακά μετάλλια συμπεριλαμβανομένου του χρυσού το 2016 στο Ρίο, τρεις παγκόσμιους τίτλους και τον αριθμό-ρεκόρ των οκτώ ευρωπαϊκών τίτλων.
Ο 34χρονος κορυφαίος γυμναστής Λευτέρης Πετρούνιας με ένα άψογα εκτελεσμένο πρόγραμμα συγκέντρωσε στη βαθμολογία 14.400 με συντελεστή δυσκολίας 5.7 και ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο του τελικού μαζί με τον Τούρκο Ασίλ Αντέμ που είχε ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, μια ακόμη σπουδαία διάκριση τόσο για τον ίδιο, χρυσός Ολυμπιονίκης το 2016 στο Ρίο, όσο και για την Ελλάδα. Και οι δύο αθλητές πήραν το χρυσό μετάλλιο και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Παράλληλα, ο Πετρούνιας έγινε ο μοναδικός σπεσιαλίστας σε ολόκληρη την Ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ενόργανης Γυμναστικής που έχει κατακτήσει δέκα μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα!
Στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση του Ολυμπιακού κύκλου 2025-2028 και με ένα καινούργιο πρόγραμμα που είναι προσαρμοσμένο στον νέο Κώδικα Βαθμολογίας, ο "άρχοντας των κρίκων" έδειξε ότι η κορυφή εξακολουθεί να του ανήκει: Αγωνιζόμενος 3ος κατά σειρά μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, συγκέντρωσε 14.400 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 5,700, βαθμός εκτέλεσης: 8,700) και πήρε τη νίκη, παρότι ένα βήμα στην έξοδό του δεν του επέτρεψε να φτάσει σε ακόμα υψηλότερη συγκομιδή.
Μαζί με τον Πετρούνια, το χρυσό μετάλλιο μοιράστηκε ο αιγυπτιακής καταγωγής Τούρκος Άντεμ Ασίλ, ο οποίος ισοβάθμησε στην κορυφή, αφού είχε επίσης 14.400 βαθμούς με όμοιο βαθμό εκτέλεσης και δυσκολίας.
Την τριάδα των μεταλλίων κατέκτησε ο Αρμένιος Αρτούρ Αβετισιάν με 14.366 βαθμούς, στον πιο ισορροπημένο τελικό από όλους, καθώς η 1η από την 6η θέση απείχαν μόλις 0,067β.
Ο Έλληνας υπερπρωταθλητής, που ήταν ο κορυφαίος όλων και στον προκριματικό της Τρίτης (27/05) με 14.700 βαθμούς, μετρά πλέον οκτώ ευρωπαϊκούς τίτλους, αφού είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχοι θρίαμβοι σε Μονπελιέ 2015, Βέρνη 2016, Κλουζ 2017, Γλασκόβη 2018, Βασιλεία 2021, Μόναχο 2022 και Ρίμινι 2024, ενώ η συλλογή του περιλαμβάνει και δύο χάλκινα μετάλλια (Βερολίνο 2011, Αττάλεια 2023).
Χάρη στο νέο κατόρθωμά του, ο Πετρούνιας έγινε ο μοναδικός σπεσιαλίστας με οκτώ χρυσά μετάλλια, αλλά και ο πρώτος αθλητής στα 70 χρόνια Ιστορίας του θεσμού από το 1955 μέχρι σήμερα, ο οποίος φτάνει σε διψήφιο αριθμό μεταλλίων στο ίδιο αγώνισμα!
Με το δέκατο ευρωπαϊκό μετάλλιό του στους κρίκους, αφήνει πίσω τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι που είχε κερδίσει 9 μετάλλια στον πλάγιο ίππο μεταξύ 2004 και 2017 (6 χρυσά – 2 ασημένια – 1 χάλκινο) και τον Σλοβένο Μίτγια Πέτκοβσεκ με 9 μετάλλια στο δίζυγο μεταξύ 1998 και 2012 (4-3-2). Στην σχετική λίστα ακολουθεί ένας άλλος Έλληνας πρωταθλητής, ο Βλάσης Μάρας, με 8 μετάλλια στο μονόζυγο μεταξύ 2002 και 2015 (5-1-2).
Παράλληλα, ο 34χρονος έφτασε σε άθροισμα τα δεκατρία χρυσά μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις, συνυπολογίζοντας τους θριάμβους του σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες "Ρίο 2016".
Η τελική κατάταξη
1.Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,400
1.Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 14,400
3.Αρτούρ Αβετισιάν (Αρμενία) 14,366
4.Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 14,333
4.Κόρτνι Τάλοκ (Μ. Βρετανία) 14.333
4.Χάρι Χέπγουορθ (Μ. Βρετανία) 14,333
7.Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14,166
8.Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 14,066
Η ΑΠΟΝΟΜΗ
Τι δήλωσε
"Είχα ένα δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν και τώρα είναι το εντελώς ανάποδο. Δεν άντεχα την καινούργια και δύσκολη έξοδο και σε δύο αγώνες έβαλα τα χέρια μπροστά. Τώρα, παραλίγο να πέσω πίσω, γιατί έχω φορμαριστεί πάρα πολύ καλά και πρέπει να το σταθεροποιήσω. Κοψοχολιάστηκα λίγο, αλλά μάλλον και οι υπόλοιποι πέντε μετά από μένα κοψοχολιάστηκαν, γιατί έκαναν τα ίδια λάθη. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα λίγο παραπάνω στη βαθμολογία, αλλά μόλις έκανα το βήμα θεώρησα ότι θα είμαι εκτός μεταλλίων, γιατί το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ, οι αθλητές, που έχω απέναντί μου, είναι όλοι θρύλοι στα δικά μου μάτια", εξομολογήθηκε. "Στην αρχή θεώρησα ότι έχασα και μετά κέρδισα"", δήλωσε στην ΕΡΤ ο κάτοχος τριών Ολυμπιακών μεταλλίων.
Παρά την ένταση και την αρχική ανησυχία, ο Πετρούνιας δήλωσε πως νιώθει καλύτερα από ποτέ, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. "Είμαι καλύτερα από ποτέ, δεν ήμουν καθόλου στρεσαρισμένος", τόνισε, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα συνέχειας και δέσμευσης για το μέλλον: "Υπόσχομαι περισσότερες διακρίσεις. Δεν τελειώσαμε εδώ".
Ο Πετρούνιας θα επιστρέψει μεθαύριο, Κυριακή (01/06), με την πτήση 823 της AEGEAN AIRLINES από το Βερολίνο, με προγραμματισμένη ώρα άφιξης στο "Ελ. Βενιζέλος" στις 00:25 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01/06).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr