Υπόδειγμα Sports Excellence η Χρύσα Μπισκιτζή

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο αγώνισμα, η Χρύσα Μπισκιτζή, κατάφερε να χαράξει έναν καινούριο δρόμο στη γυναικεία ελληνική κωπηλασία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υπόδειγμα Sports Excellence η Χρύσα Μπισκιτζή

Η Χρύσα Μπισκιτζή αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, υπόδειγμα αθλητικής αριστείας! Sports Excellence ονομάζεται και η οργάνωση στην οποία μετέχει η 6η Ολυμπιονίκης του Πεκίνου (2008) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, και η οποία διοργανώνει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Αθλητισμός» το Σάββατο (9/3). Βασική ομιλήτρια στο πάνελ, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα είναι η Χρύσα Μπισκιτζή, μαζί με τις πρωταθλήτριες Βασιλική Μιλλούση, Κέλλυ Λουφάκη και Μαριάννα Λυμπερτά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ως προπονήτρια κωπηλασίας εδώ και αρκετά χρόνια, η Χρύσα Μπισκιτζή μιλά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη «μαγική» σχέση της γυναίκας με τον αθλητισμό, τις διακρίσεις της ελληνικής γυναικείας κωπηλασίας, καθώς και για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τις γυναίκες με την ποσόστωση 1/3 στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. ¨

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο αγώνισμα, η Χρύσα Μπισκιτζή, κατάφερε να χαράξει έναν καινούριο δρόμο στη γυναικεία ελληνική κωπηλασία, κατακτώντας το πρώτο γυναικείο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών (Κολωνία, 1998), αλλά και το πρώτο μετάλλιο σε Ολυμπιακό Αγώνισμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2006, Ιτον). Η 6η θέση που χάρισαν, μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου, στην Ελλάδα, στους Ο.Α. του Πεκίνου ήταν το καλύτερο πλασάρισμα έως τότε για τα γυναικεία ελληνικά «κουπιά», αφού πριν η Τόνια Σβάιερ είχε καταλάβει την 7η θέση στους Ο.Α. της Βαρκελώνης (1992).

Εξηγώντας αρχικά τι ακριβώς κάνει η Sports Excellence, η Χρύσα Μπισκιτζή, επισήμανε: «Η Sports Excellence λειτουργεί με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως πρόγραμμα που αποσκοπεί στην υποστήριξη και εξέλιξη νεαρών αθλητών. Εκτός από τα εργομετρικά τεστ των αθλητών, η Sports Excellence διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης προπονητών και γονέων, ώστε να έχει ο νεαρός αθλητής ή αθλήτρια μια ολιστική ανάπτυξη και κάλυψη. στο κομμάτι του αθλητισμού. Επιπλέον, σε συνεργασία με την ΕΟΕ, θα υποστηρίξει αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται για την πρόκριση τους στο Τόκιο, μέσα από το πρόγραμμα "Υιοθετείστε έναν αθλητή". Εκπροσωπώ το άθλημα της κωπηλασίας στην Sports Excellence, καθώς μου αρέσει να συμβάλλων στην ανάπτυξη του αθλήματος που υπηρέτησα και υπηρετώ».

Από το βράδυ της 6ης Μαρτίου, όταν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, μία τομή στον ελληνικό αθλητισμό αποτελεί η ποσόστωση γυναικών 1/3 στους εκλεγμένους των Δ.Σ. Ομοσπονδιών, Ενώσεων και αθλητικών σωματείων. Η άποψη της Χρύσας Μπισκιτζή είναι: «Θεωρώ πως η ποσόστωση εκλεγμένων γυναικών 1/3 σε Ομοσπονδίες, Ενώσεις και συλλόγους με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αποτελεί θετική αλλαγή. Την ίδια ώρα υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε άθλημα. Στη ρυθμική γυμναστική, θα μπορούσε να προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στο Δ.Σ. ή το αντίθετο σε κάποια καθαρά αντρικά αθλήματα. Δίνεται στη γυναίκα το δικαίωμα να μπορεί να βοηθήσει το άθλημα στο οποίο έχει γνώσεις και να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες. Παλαιότερα, όπως ήταν διαμορφωμένα τα ψηφοδέλτια... απαγορευόταν στην ουσία κάτι τέτοιο. Έχει ξεκινήσει από τη ΔΟΕ αυτή η προσπάθεια να αυξηθεί ο ρόλος των γυναικών στον αθλητισμό, να υπάρχει εξισορρόπηση. Όχι διακρίσεις, λοιπόν, για κανένα φύλο, αλλά είμαι υπέρ της αξιολόγησης του ατόμου βάσει των ικανοτήτων του και των προσόντων του, άσχετα αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα».

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, όταν εκείνη ήταν ακόμη μικρό κορίτσι και ξεκινούσε την ενασχόλησή της με την κωπηλασία, η Χρύσα Μπισκιτζή θυμάται: «Όταν ξεκίνησα την κωπηλασία, θυμάμαι, πως ήταν αυξημένος ο αριθμός των ανδρών αθλητών εν συγκρίσει με τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται, θεωρώ, στο γεγονός πως η κωπηλασία ανήκει στα δυναμικά αθλήματα. Προοδευτικά, όλο και περισσότερα κορίτσια ήθελαν να συμμετέχουν στο άθλημα και σιγά σιγά άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός τους. Δεν παρατήρησα, πάντως ότι υπήρχε συγκεκριμένη συμπεριφορά ή προτίμηση προς το ανδρικό φύλο. Αυτό που υπήρχε σίγουρα ήταν μία προκατάληψη πως τα δυναμικά αθλήματα ταιριάζουν περισσότερο στους άνδρες. Ο τρόπος που μας αντιμετώπιζε και η Ομοσπονδία και οι προπονητές ήταν ισάξια, πάντως με τους άνδρες. Απολαμβάναμε όλοι της ίδιας στήριξης».

Η Χρύσα Μπισκιτζή συνέχισε: «Είναι αλήθεια, όπως λέτε, πως χάραξα έναν καινούριο δρόμο, κατακτώντας το πρώτο γυναικείο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών (Κολωνία, 1998), αλλά και το πρώτο μετάλλιο σε Ολυμπιακό Αγώνισμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2006, Ίτον). Ακολούθησαν μεγάλες διακρίσεις στην ελληνική γυναικεία κωπηλασία μετά την 6η θέση σε Ολυμπιακούς που φέραμε με την Αλεξάνδρα Τσιάβου. Από την 4η θέση των Νικολαϊδου/Ασουμανάκη στους Ο.Α. του Ρίο (2016) μέχρι το χρυσό μετάλλιο των Κυρίδου/Μπούρμπου σε Ολυμπιάδα Νέων το 2018. Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των γυναικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ελληνική κωπηλασία. Μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους με τις επιτυχίες τους».


Και τι... οσμίζεται τώρα ως προς τις διαφορές ανάμεσα στους αθλητές και τις αθλήτριες της κωπηλασίας, με το ρόλο της ως προπονήτρια; «Ως προπονήτρια πλέον στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, παρατηρώ, πως υπάρχει ακόμη ένας φόβος από τους γονείς πως τα κορίτσια θα πρέπει να κοιτάξουν τις σπουδές παρά μια καριέρα στον αθλητισμό. Αντίθετα, οι γονείς στηρίζουν τα αγόρια στον πρωταθλητισμό. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι οι γονείς δεν βλέπουν πως τα κορίτσια μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά μέσα από τον αθλητισμό, όπως ίσως πιστεύουν πως θα συμβεί στα αγόρια,» επισήμανε η Χρύσα Μπισκιτζή.

Γιατί επέλεξε την προπονητική, αντί μίας διοικητικής θέσης στον αθλητισμό, όπως ο σύζυγός της, δις Ολυμπιονίκης και έφορος εθνικών ομάδων στην ΕΚΟΦΝΣ, Βασίλης Πολύμερος. «Αν και οι σπουδές μου είναι συναφείς με τη διοίκηση, καθώς έχω αποφοιτήσει με ειδικότητα "Οργάνωση και διαχείρηση αθλητισμού", ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την προπονητική. Στους Αιγυπτιώτες, καθοδηγώ τεχνικά νέους αθλητές που αγωνίζονται στην εθνική ομάδα, όπως ο Σπύρος Γιάνναρος και η Σοφία Ασουμανάκη, αλλά και αθλητές με μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπως οι Ντόνης Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Τσαμοπούλου και Νίνος Νικολαϊδης. Η προπονητική είναι μια δουλειά που σε ανταμείβει ηθικά και σε γεμίζει ικανοποίηση για τις επιτυχίες των αθλητών σου».

Πηγή, φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 17 Ιαν 2021 | 09:35

Κακοποίηση Μπεκατώρου: Οι αθλητές θα εκπροσωπούνται πλέον στις ομοσπονδίες, λέει ο Αυγενάκης

"Για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου", είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιαν 2021 | 20:36

Κακοποίηση Μπεκατώρου: Ξήλωσαν τον Αδαμόπουλο και από την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

"Ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου", αναφέρει η ανακοίνωση της μοσπονδίας.

15 Ιαν 2021 | 21:47

"The GA5ME": Γιατί να επιλέξεις να ασχοληθείς με το futsal

To futsal αναπτύσσεται σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια εκδηλώνοντας την δυναμική του σε εκατομμύρια θεατές κάθε χρόνο.

ΝΙΚΗ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ 14 Ιαν 2021 | 22:56

Super League: "Διπλό" στο "Βικελίδης" για την ΑΕΚ, στο -9 από Ολυμπιακό - Υποχώρησε τέταρτος ο ΠΑΟΚ [Βίντεο]

Η ΑΕΚ υποχρέωσε τον Άρη στην τρίτη φετινή του ήττα και τον έπιασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, εννέα βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό

ΣΕΙΡΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ TWITTER 14 Ιαν 2021 | 14:11

Ο Τσιτσιπάς ξαναχτυπάει: Λυπάμαι όσους ασχολούνται μαζί μου - Ο καθένας με τη διαταραχούλα του

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέρασε... στην αντεπίθεση και με μία σειρά από αναρτήσεις άρχισε να "καρφώνει" όλους όσοι τον σχολιάζουν αρνητικά.

ΜΑΧΗ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ 14 Ιαν 2021 | 10:08

Πέθανε από κορονοϊό ο Ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης σε ηλικία 58 ετών

Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης έδωσε μάχη δύο μήνες με τον κορονοϊό και δεν αντιμετώπιζε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ 13 Ιαν 2021 | 21:58

Ισόπαλο το ντέρμπι στην Τούμπα: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, 1-1

Τα γκολ Ινγκασον και Μπα που έκριναν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ 13 Ιαν 2021 | 20:07

Απίστευτο: Αντικυβερνητικά και υβριστικά πανό παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός [εικόνες]

Επεισοδιακό το ματς του ΠΑΟΚ με τους ερυθρόλευκους - Τα υβριστικά συνθήματα και η παρέμβαση εισαγγελέα.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 12 Ιαν 2021 | 23:51

Euroleague: "Διπλό" οκτάδας για τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ, 89-87 τη Μακάμπι

Σλούκας, Λαρεντζάκης και Βεζένκοφ χάρισαν στον Ολυμπιακό ένα πολύτιμο ροζ φύλλο αγώνα στο Ισραήλ - 10-8 για τους "ερυθρόλευκους"

12 Ιαν 2021 | 17:41

Ο άνθρωπος που έκοψε την μπάλα για τις μπύρες και το μπάρμπεκιου

Ο Dani Osvaldo, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν τη σημερινή, είχε αποχωρήσει από τα γήπεδα με την πιο cool δικαιολογία ever.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 12 Ιαν 2021 | 14:57

Αναβλήθηκαν τα γκραν πρι σε Κίνα και Αυστραλία

Στο Μπαχρέιν ξεκινά τελικά η Φόρμουλα 1.

Ο ΑΣΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ 12 Ιαν 2021 | 14:40

Η Ρεάλ τα δίνει όλα για τον Μπαπέ

Ανοίγει το πορτοφόλι της η Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκτήσει τον Κιλιάν Μπαπέ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΛΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ 12 Ιαν 2021 | 14:40

Δεν τα κατάφερε η Σάκκαρη - Ηττήθηκε στα ημιτελικά

Η πρωταθλήτρια δεν βρήκε λύσεις στο δυνατό σερβίς της αντιπάλου της, ενώ έκανε και πολλά αβίαστα λάθη.