Υπόδειγμα Sports Excellence η Χρύσα Μπισκιτζή

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο αγώνισμα, η Χρύσα Μπισκιτζή, κατάφερε να χαράξει έναν καινούριο δρόμο στη γυναικεία ελληνική κωπηλασία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υπόδειγμα Sports Excellence η Χρύσα Μπισκιτζή

Η Χρύσα Μπισκιτζή αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, υπόδειγμα αθλητικής αριστείας! Sports Excellence ονομάζεται και η οργάνωση στην οποία μετέχει η 6η Ολυμπιονίκης του Πεκίνου (2008) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, και η οποία διοργανώνει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Αθλητισμός» το Σάββατο (9/3). Βασική ομιλήτρια στο πάνελ, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα είναι η Χρύσα Μπισκιτζή, μαζί με τις πρωταθλήτριες Βασιλική Μιλλούση, Κέλλυ Λουφάκη και Μαριάννα Λυμπερτά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ως προπονήτρια κωπηλασίας εδώ και αρκετά χρόνια, η Χρύσα Μπισκιτζή μιλά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη «μαγική» σχέση της γυναίκας με τον αθλητισμό, τις διακρίσεις της ελληνικής γυναικείας κωπηλασίας, καθώς και για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τις γυναίκες με την ποσόστωση 1/3 στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. ¨

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο αγώνισμα, η Χρύσα Μπισκιτζή, κατάφερε να χαράξει έναν καινούριο δρόμο στη γυναικεία ελληνική κωπηλασία, κατακτώντας το πρώτο γυναικείο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών (Κολωνία, 1998), αλλά και το πρώτο μετάλλιο σε Ολυμπιακό Αγώνισμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2006, Ιτον). Η 6η θέση που χάρισαν, μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου, στην Ελλάδα, στους Ο.Α. του Πεκίνου ήταν το καλύτερο πλασάρισμα έως τότε για τα γυναικεία ελληνικά «κουπιά», αφού πριν η Τόνια Σβάιερ είχε καταλάβει την 7η θέση στους Ο.Α. της Βαρκελώνης (1992).

Εξηγώντας αρχικά τι ακριβώς κάνει η Sports Excellence, η Χρύσα Μπισκιτζή, επισήμανε: «Η Sports Excellence λειτουργεί με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως πρόγραμμα που αποσκοπεί στην υποστήριξη και εξέλιξη νεαρών αθλητών. Εκτός από τα εργομετρικά τεστ των αθλητών, η Sports Excellence διοργανώνει σεμινάρια επιμόρφωσης προπονητών και γονέων, ώστε να έχει ο νεαρός αθλητής ή αθλήτρια μια ολιστική ανάπτυξη και κάλυψη. στο κομμάτι του αθλητισμού. Επιπλέον, σε συνεργασία με την ΕΟΕ, θα υποστηρίξει αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται για την πρόκριση τους στο Τόκιο, μέσα από το πρόγραμμα "Υιοθετείστε έναν αθλητή". Εκπροσωπώ το άθλημα της κωπηλασίας στην Sports Excellence, καθώς μου αρέσει να συμβάλλων στην ανάπτυξη του αθλήματος που υπηρέτησα και υπηρετώ».

Από το βράδυ της 6ης Μαρτίου, όταν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, μία τομή στον ελληνικό αθλητισμό αποτελεί η ποσόστωση γυναικών 1/3 στους εκλεγμένους των Δ.Σ. Ομοσπονδιών, Ενώσεων και αθλητικών σωματείων. Η άποψη της Χρύσας Μπισκιτζή είναι: «Θεωρώ πως η ποσόστωση εκλεγμένων γυναικών 1/3 σε Ομοσπονδίες, Ενώσεις και συλλόγους με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αποτελεί θετική αλλαγή. Την ίδια ώρα υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε άθλημα. Στη ρυθμική γυμναστική, θα μπορούσε να προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στο Δ.Σ. ή το αντίθετο σε κάποια καθαρά αντρικά αθλήματα. Δίνεται στη γυναίκα το δικαίωμα να μπορεί να βοηθήσει το άθλημα στο οποίο έχει γνώσεις και να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες. Παλαιότερα, όπως ήταν διαμορφωμένα τα ψηφοδέλτια... απαγορευόταν στην ουσία κάτι τέτοιο. Έχει ξεκινήσει από τη ΔΟΕ αυτή η προσπάθεια να αυξηθεί ο ρόλος των γυναικών στον αθλητισμό, να υπάρχει εξισορρόπηση. Όχι διακρίσεις, λοιπόν, για κανένα φύλο, αλλά είμαι υπέρ της αξιολόγησης του ατόμου βάσει των ικανοτήτων του και των προσόντων του, άσχετα αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα».

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, όταν εκείνη ήταν ακόμη μικρό κορίτσι και ξεκινούσε την ενασχόλησή της με την κωπηλασία, η Χρύσα Μπισκιτζή θυμάται: «Όταν ξεκίνησα την κωπηλασία, θυμάμαι, πως ήταν αυξημένος ο αριθμός των ανδρών αθλητών εν συγκρίσει με τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται, θεωρώ, στο γεγονός πως η κωπηλασία ανήκει στα δυναμικά αθλήματα. Προοδευτικά, όλο και περισσότερα κορίτσια ήθελαν να συμμετέχουν στο άθλημα και σιγά σιγά άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός τους. Δεν παρατήρησα, πάντως ότι υπήρχε συγκεκριμένη συμπεριφορά ή προτίμηση προς το ανδρικό φύλο. Αυτό που υπήρχε σίγουρα ήταν μία προκατάληψη πως τα δυναμικά αθλήματα ταιριάζουν περισσότερο στους άνδρες. Ο τρόπος που μας αντιμετώπιζε και η Ομοσπονδία και οι προπονητές ήταν ισάξια, πάντως με τους άνδρες. Απολαμβάναμε όλοι της ίδιας στήριξης».

Η Χρύσα Μπισκιτζή συνέχισε: «Είναι αλήθεια, όπως λέτε, πως χάραξα έναν καινούριο δρόμο, κατακτώντας το πρώτο γυναικείο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών (Κολωνία, 1998), αλλά και το πρώτο μετάλλιο σε Ολυμπιακό Αγώνισμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2006, Ίτον). Ακολούθησαν μεγάλες διακρίσεις στην ελληνική γυναικεία κωπηλασία μετά την 6η θέση σε Ολυμπιακούς που φέραμε με την Αλεξάνδρα Τσιάβου. Από την 4η θέση των Νικολαϊδου/Ασουμανάκη στους Ο.Α. του Ρίο (2016) μέχρι το χρυσό μετάλλιο των Κυρίδου/Μπούρμπου σε Ολυμπιάδα Νέων το 2018. Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των γυναικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ελληνική κωπηλασία. Μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους με τις επιτυχίες τους».


Και τι... οσμίζεται τώρα ως προς τις διαφορές ανάμεσα στους αθλητές και τις αθλήτριες της κωπηλασίας, με το ρόλο της ως προπονήτρια; «Ως προπονήτρια πλέον στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, παρατηρώ, πως υπάρχει ακόμη ένας φόβος από τους γονείς πως τα κορίτσια θα πρέπει να κοιτάξουν τις σπουδές παρά μια καριέρα στον αθλητισμό. Αντίθετα, οι γονείς στηρίζουν τα αγόρια στον πρωταθλητισμό. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι οι γονείς δεν βλέπουν πως τα κορίτσια μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά μέσα από τον αθλητισμό, όπως ίσως πιστεύουν πως θα συμβεί στα αγόρια,» επισήμανε η Χρύσα Μπισκιτζή.

Γιατί επέλεξε την προπονητική, αντί μίας διοικητικής θέσης στον αθλητισμό, όπως ο σύζυγός της, δις Ολυμπιονίκης και έφορος εθνικών ομάδων στην ΕΚΟΦΝΣ, Βασίλης Πολύμερος. «Αν και οι σπουδές μου είναι συναφείς με τη διοίκηση, καθώς έχω αποφοιτήσει με ειδικότητα "Οργάνωση και διαχείρηση αθλητισμού", ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την προπονητική. Στους Αιγυπτιώτες, καθοδηγώ τεχνικά νέους αθλητές που αγωνίζονται στην εθνική ομάδα, όπως ο Σπύρος Γιάνναρος και η Σοφία Ασουμανάκη, αλλά και αθλητές με μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπως οι Ντόνης Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Τσαμοπούλου και Νίνος Νικολαϊδης. Η προπονητική είναι μια δουλειά που σε ανταμείβει ηθικά και σε γεμίζει ικανοποίηση για τις επιτυχίες των αθλητών σου».

Πηγή, φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιαν 2022 | 09:20

ATP: Θα παίξει στο τουρνουά του Ντουμπάι ο Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα πάρει κανονικά μέρος στο τουρνουά του Ντουμπάι, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 26 Φεβρουαρίου.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Ιαν 2022 | 21:15

Τραγωδία στο Κόπα Άφρικα: Οκτώ νεκροί στο Καμερούν, ποδοπατήθηκαν πριν μπουν στο γήπεδο [Εικόνες]

Οκτώ νεκροί και 50 τραυματίες όταν χιλιάδες φίλαθλοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο στάδιο Olembe, στη Γιαουντέ του Καμερούν, για το ματς του Κόπα Άφρικατι σ

ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 25 Ιαν 2022 | 19:00

Κύπελλο Ελλάδος: Μετά το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, αναβλήθηκε και το Ολυμπιακός - Παναιτωλικός

Aν και με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση να μην γίνει ο αγώνας Ολυμπιακός - Παναιτωλικός - Από χθες έχει αναβληθεί το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 24 Ιαν 2022 | 22:16

Βίντεο ντοκουμέντο: Γνωστός Έλληνας μπασκετμπολίστας "πιάστηκε" να κλέβει συμπαίκτες του

Ο δημοφιλής στον χώρο του μπάσκετ παίκτης συνελήφθη από κάμερα να κλέβει χρηματικό ποσό από ρούχα συμπαικτών του

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 24 Ιαν 2022 | 21:23

ΑΕΚ: Εγκλωβίστηκαν στα Σπάτα ο Γιαννίκης και οι συνεργάτες του - Χωρίς ρεύμα το προπονητικό κέντρο

Ο Αργύρης Γιαννίκης και άλλα εννέα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ είναι υποχρεωμένοι να κοιμηθούν στο προπονητικό στα Σπάτα

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΘΛΟΣ 24 Ιαν 2022 | 17:28

"Ζωντανός" ο Τσιτσιπάς: Μεγάλη ανατροπή και πρόκριση στους "8" του Australian Open

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωσε παρών στο πιο κρίσιμο σημείο και με μία απίθανη ανατροπή συνεχίζει στο Αυστραλιανό Όπεν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 23 Ιαν 2022 | 09:30

Australian Open: Απογοητευμένη η Σάκκαρη από τον αποκλεισμό της

Η Μαρία Σάκκαρη δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του αυστραλιανού όπεν.

ΝΙΚΗΣΕ 3-1 ΣΕΤ ΤΟΝ ΜΕΝΟΥΑ ΠΕΡ 22 Ιαν 2022 | 11:04

Australian Open: Ίδρωσε αλλά προκρίθηκε ο Τσιτσιπάς [βίντεο]

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε 3-1 σετ τον Μενουά Περ και πήρε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του αυστραλιανού όπεν.

21 Ιαν 2022 | 21:36

Κορονοϊός: Διασωληνωμένος ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού, Βασίλης Μποτίνος

Ο Βασίλης Μποτίνος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Νίκαιας

ΣΤΟ 105+1 21 Ιαν 2022 | 09:47

Πρόκριση θρίλερ για την Μπιλμπάο επί της Μπαρτσελόνα

Μεγάλη νίκη πρόκριση στην παράταση για την Αθλέτικ Μπιλμπάο επί της Μπαρτσελόνα στο Σαν Μαμές με 3-2.

"ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ" ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ 21 Ιαν 2022 | 09:45

Μακάμπι-Ολυμπιακός 84-69: "Χάθηκε" και πάλι εκτός έδρας

Η Μακάμπι νίκησε τον Ολυμπιακό ύστερα από 8 συνεχόμενες ήττες.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ 21 Ιαν 2022 | 09:38

Σάκκαρη: Άνετη πρόκριση στις "16"

Η Μαρία Σάκκαρη νίκησε με 6-4, 6-1 την Βερόνικα Κουντερμέτοβα και προκρίθηκε στη φάση των "16" του Australian Open.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 20 Ιαν 2022 | 21:34

Ολυμπιακός: Στη 15η θέση παγκοσμίως για το 2021, σύμφωνα με την IFFHS

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός σκαρφάλωσε 13 (!) ολόκληρες θέσεις από το 2020, όταν τότε η IFFHS τον τοποθετούσε στην 28η θέση.