Follow us

Αποκαλυπτική έρευνα: Σε ποια θέση του αυτοκινήτου κινδυνεύουμε περισσότερο να τραυματιστούμε σοβαρά

Έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε για τις "ασφαλείς" θέσεις σε ένα αυτοκίνητο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όλα τα σύγχρονα συστήματα παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου, αλλά και οι κανονισμοί περί υποχρεωτικού εξοπλισμού εστιάζουν από τους κατασκευαστές στα μπροστινά καθίσματα και όχι τόσο στα πίσω.

Σήμερα, τα μπροστινά καθίσματα διαθέτουν διάφορες ρυθμίσεις, μηχανικές και ηλεκτρικές, καθώς και ατομικά προσαρμόσιμα μαξιλάρια οσφυϊκής στήριξης. Για να διασφαλιστεί η απόλυτη ασφάλεια κατά τη διάρκεια πρόσκρουσης στο πίσω μέρος του καθίσματος υπάρχει το σύστημα WHIPS (Whiplash Protection System), όπου τη στιγμή της πρόσκρουσης, αυτή η ειδική δομή πλαισίου πλάτης κάμπτει προς τα πίσω προστατεύοντας τη σπονδυλική στήλη από τραυματισμούς.

Αποκαλυπτική έρευνα: Σε ποια θέση του αυτοκινήτου κινδυνεύουμε περισσότερο να τραυματιστούμε σοβαρά

Τα πίσω καθίσματα

Τα πίσω καθίσματα φαίνεται να παίζουν λιγότερο σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της ασφάλειας και της άνεσης ενός αυτοκινήτου. Διαθέτουν ζώνες ασφαλείας και προσκέφαλα, ενώ δεν υπάρχουν αερόσακοι και το μεγάλο ερώτημα είναι πως προστατεύονται οι επιβάτες στο πίσω μέρος της καμπίνας.

Μια ανάλυση των επιπτώσεων των μετωπικών ατυχημάτων που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ, δείχνει ότι οι επιβάτες που ταξίδευαν στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου υπέστησαν τους περισσότερους τραυματισμούς.

Διαβάστε Επίσης

Μια μελέτη μετωπικών ατυχημάτων που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης από το Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες των πίσω καθισμάτων τραυματίστηκαν πιο σοβαρά από εκείνους στο μπροστινό μέρος. Οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα συστήματα παθητικής ασφάλειας για την προστασία των επιβατών στα μπροστινά καθίσματα έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα σε σχέση με τα πίσω. Βελτιστοποιημένες ζώνες τσαλακώματος, αερόσακοι, νέα υλικά και νέου τύπου ζώνες συμβάλλουν στην μεγαλύτερη ασφάλεια για τα μπροστινά καθίσματα σε σχέση με τα πίσω καθίσματα που ακόμη δεν έχουν παρόμοια συστήματα ασφάλειας.

Το IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ, ο οποίος χρηματοδοτείται από εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων, σε συνεργασία με ένα νοσοκομείο στη Φιλαδέλφεια, ανέλυσε 117 τροχαία ατυχήματα ατόμων ηλικίας από 6 έως 92 ετών. Όλοι τους βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια μιας μετωπικής σύγκρουσης. Τα ιατρικά αρχεία έδειξαν ότι ορισμένοι από τους τραυματισμούς που υπέστησαν οι επιβάτες προκλήθηκαν από τις ζώνες ασφαλείας που ασκούσαν υπερβολική πίεση στο στήθος. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της χρήσης των ζωνών, αλλά μάλλον της χρήσης μιας παλαιότερης έκδοσης ζώνης. Αποδεικνύεται ότι σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων, οι ζώνες ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στα πίσω καθίσματα δεν διαθέτουν τους λεγόμενους περιοριστές τάσης για προστασία από τέτοιους τραυματισμούς, κάτι που είναι ήδη στάνταρ στα μπροστινά καθίσματα.

Έρευνα: Γιατί τα μωρά νανουρίζονται μέσα στο αυτοκίνητο

Ηλικιωμένοι και παιδιά

Οι ηλικιωμένοι είναι στην πραγματικότητα οι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς λόγω πίεσης ζώνης. Τα οστά τους είναι πιο εύθραυστα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το IIHS εξέδωσε σύσταση ότι οι ηλικιωμένοι επιβάτες πρέπει να καταλαμβάνουν το μπροστινό κάθισμα εάν οι πίσω ζώνες ασφαλείας δεν είναι εξοπλισμένες με περιοριστή τάσης.

Τα παιδιά άνω των 13 ετών θα πρέπει να ταξιδεύουν στο πίσω κάθισμα, καθώς η πίσω περιοχή του οχήματος υπόκειται σε λιγότερη πίεση. Το πίσω κάθισμα είναι επίσης το ασφαλέστερο μέρος για τα παιδιά που ταξιδεύουν σε σωστά τοποθετημένα και ασφαλισμένα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Ένα καλά σχεδιασμένο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου προσφέρει μέγιστη ασφάλεια. Ζώνες ασφαλείας, προσκέφαλα και σωστά διαμορφωμένα πίσω καθίσματα είναι υπεύθυνα για την προστασία των επιβατών. Το πίσω κάθισμα πρέπει να είναι σταθερά ενισχυμένο, να έχει επαρκές βάθος και χαρακτηριστική διαμήκη εσοχή στην άκρη, η οποία θα εμποδίζει τον επιβάτη να γλιστρήσει προς τα εμπρός σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 18 Μαϊ 2022 | 08:53

Ένας χρόνος με Tesla Model 3 χωρίς φορτιστή στο σπίτι

Γίνεται να έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς οικιακό φορτιστή; Ναι, γίνεται και το κατάφερε ένας ιδιοκτήτης Tesla Model 3.

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 17 Μαϊ 2022 | 21:48

Κομισιόν: Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνει για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Ηλιακή ενέργεια και μέρες χωρίς αυτοκίνητο

Το προσχέδιο της Κομισιόν σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.

ΥΠΕΡΒΑΙΝOΥΝ ΤΙΣ 55 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 17 Μαϊ 2022 | 08:52

Elon Musk: Έπαινοι σε υπαλλήλους της Tesla για... 12ωρη εργασία

Ο επικεφαλής της Tesla δίνει συγχαρητήρια σε κινέζους εργαζομένους στο εργοστάσιο της Tesla στην Σανγκάη επειδή δουλεύουν το διαβόητο "996".

ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 17 Μαϊ 2022 | 08:46

Τιμές και εκδόσεις της Alfa Romeo Tonale στην Ελλάδα

Διαθέσιμη για παραγγελίες η Alfa Romeo Tonale στην Ελληνική αγορά - πλούσιος εξοπλισμός και στην βασική έκδοση.

ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ SUV 17 Μαϊ 2022 | 08:35

Κινέζικο υπουργείο διαρρέει εικόνες του νέου Honda CR-V

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της 6ης γενιάς του Honda CR-V μπορεί να απέχουν ακόμη, όμως τα ανεπίσημα έγιναν από το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας.

ΜΕ ΤΟ KIA CEED 16 Μαϊ 2022 | 08:35

O Mr. Bean ανέβηκε στο βάθρο σε αγώνα αυτοκινήτων

Ο Rowan Atkinson είναι δεινός λάτρης των αγώνων αυτοκινήτου και συμμετέχει σε αυτούς. Φέτος πήρε το πρώτο του βάθρο στο Goodwood Member's Meeting.

ΜΗΝΥΜΑ 15 Μαϊ 2022 | 16:03

Νάνσι Πελόζι στην Καθημερινή: "Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια της Ελλάδας"

Συνέντευξη της προέδρου τη αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Καθημερινή με μήνυμα για την ασφάλεια.

NΕΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 13 Μαϊ 2022 | 20:00

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης σκύλου στην Καρδίτσα μετά τον σάλο - Τον είχε βάλει στην οροφή εν κινήσει αυτοκινήτου

Για την υπόθεση έχει οριστεί δικάσιμος, στην οποία, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του σκύλου θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις

ΤΟ ΞΗΛΩΣΑΝ 13 Μαϊ 2022 | 18:57

Θεσσαλονίκη: Θράσος - "Εγδυσαν" αυτοκίνητο σε πυλωτή πολυκατοικίας [εικόνες]

Άγνωστοι κυριολεκτικά "έγδυσαν" το μικρό αυτοκίντο, ξηλώνοντας καπό, προφυλαχτήρες και φτερά.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 13 Μαϊ 2022 | 11:54

Αιγάλεω: Πανικός στο River West - Οδηγός έπεσε σε τζαμαρία καταδιώκοντας γυναίκα - "Είμαι απεσταλμένος του Θεού"

Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του σε τζαμαρία καταστήματος σε εμπορικό κέντρο στο Αιγάλεω. Καταδίωκε γυναίκα οδηγό χτυπώντας το ΙΧ της με το δικό του.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ; 13 Μαϊ 2022 | 09:10

Ήρθε η ώρα του νέου Range Rover Sport

To νέο Range Rover κάνει ό,τι ακριβώς πρέπει και έχει όσα ακριβώς χρειάζεται για να διακαιώσει το "Sport" που το συνοδεύει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 13 Μαϊ 2022 | 08:58

Οι 10 καλύτερες BMW που κατασκευάστηκαν ποτέ

Οι 10 καλύτερες BMW που κατασκευάστηκαν ποτέ περιλαμβάνουν αυτοκίνητα που ανήκουν στα 10 καλύτερα που κατασκευάστηκαν ποτέ συνολικά.