Follow us

Αυτοκίνητο: Οι λόγοι που οι Ευρωπαίοι προτιμούν οχήματα χαμηλών ρύπων

Οι Ευρωπαίοι οδηγοί προτιμούν πλέον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τα πετρελαιοκίνητα, δείχνοντας πως ενδιαφέρονται για την εκπομπή χαμηλών ρύπων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εγκαταστάθηκε ο πρώτος φορτιστής ηλεκτρικών οχημάτων στο Ελ. Βενιζέλος

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία πωλήσεων σε όλη την Ευρώπη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν γίνει η δεύτερη επιλογή των οδηγών που αγοράζουν καινούρια οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της γηραιάς ηπείρου, πωλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σύμφωνα με την ACEA, ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν ηλεκτρικό όχημα, δίνοντας την τάση που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Μέσα στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα υβριδικά αυτοκίνητα, που βοηθούν την κατηγορία να αναρριχηθεί ακόμη υψηλότερα. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που κινούνται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια (BEV) αυξήθηκαν κατά 57% και των plug-in υβριδικών κατά 43%. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της αυτοκίνησης, καθώς μέχρι τώρα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα βρίσκονταν στην δεύτερη θέση.

Διαβάστε Επίσης

Πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα

Έκθεση της ACEA αναφέρει ότι το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στις συνολικές πωλήσεις από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο μειώθηκε έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 27,8% σε 17,6%. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, δεδομένου ότι μόλις το 2015 αντιπροσώπευαν το ήμισυ των πωλήσεων. Οι τρέχοντες κανονισμοί που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτουν μια τελική μείωση των εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα κατά 37,5% έως το 2030, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επιταχύνει την εφαρμογή του στόχου μηδενικών εκπομπών για την αυτοκινητοβιομηχανία, απαγορεύοντας την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035. Ήδη σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων κλείνουν τα τμήματα ανάπτυξης κινητήρων ντίζελ και μάλιστα ορίζουν νωρίτερα ημερομηνίες για τη διακοπή των πωλήσεων αυτού του τύπου των οχημάτων. Αξίζει να θυμηθούμε, ωστόσο, ότι τέτοιοι μακροπρόθεσμοι στόχοι θα εξαλείψουν επίσης τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα από την αγορά, τα οποία επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν έως και το 40% των πωλήσεων στην αγορά νέων οχημάτων.

Πράσινη τεχνολογία κι επιδοτήσεις

Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς ισχυρίζονται ότι η έκρηξη των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών οχημάτων οφείλεται κυρίως σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν την πράσινη τεχνολογία, αλλά και στις επιδοτήσεις που δίνουν πολλές κυβερνήσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι αυτές οι τεράστιες αυξήσεις στη ζήτηση για BEV προκλήθηκαν στην πραγματικότητα μόνο από τις τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές , όπως η Ιταλία με ανάπτυξη έως και 122%, η Γερμανία (62,7%), η Γαλλία (34,6%) και Ισπανία (21,8%). Παρά τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εξακολουθούν να είναι απρόσιτα για άτομα με μέσες αποδοχές και ως εκ τούτου παραμένουν μια πολυτέλεια που ελάχιστοι μπορούν να απολαύσουν.

Διαβάστε Επίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση των τιμών των καυσίμων στρέφει όλο και περισσότερους στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς αυτή η μορφή ενέργειας είναι σήμερα (μετά την μεγάλη αύξηση των τιμών υγρών καυσίμων, αλλά και την παράλληλη αύξηση της ενέργειας) η φθηνότερη από κάθε άλλη μορφή καυσίμου.

Κόστος καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας

Επιπλέον, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται, ακόμη και η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη. 'Αλλωστε δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι έως και 50% υψηλότερο σε σύγκριση με αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της αγοράς.

Μια προτεινόμενη λύση είναι η παραγωγή οικονομικών, μικρής αυτονομίας, ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης σε προσιτές τιμές. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες το έχουν αντιληφθεί και εδώ και λίγο καιρό βγάζουν στην αγορά πολλά μικρά ηλεκτρικά SUV, αυτοκίνητα πόλης και αρκετά μοντέλα του "τελευταίου μιλίου", τα οποία έχουν χαμηλές ταχύτητες μεν, αλλά είναι ιδιαίτερα μικρά για να μπορούν να κινηθούν με άνεση στο κέντρο των πόλεων.

Όπως και να έχει η αυτοκίνηση τα τελευταία χρόνια αλλάζει και σύντομα θα δούμε κοσμογονικές αλλαγές που και αυτές με την σειρά τους θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΗΝ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ STARTUP 10 Αυγ 2022 | 11:18

Meyers Manx 2.0 Electric: Το απόλυτο παιχνίδι παραλίας

Ηλεκτροκίνηση και fun to drive γίνεται; Αν πρόκειται για το νέο buggy της Meyers Manx, όχι απλώς γίνεται, αλλά αποτελεί και τον ορισμό της διασκεδαστικής οδήγησης.

ΤΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΚΟΡΜΙ ΜΙΑΣ M4 09 Αυγ 2022 | 11:44

Πρώτο video και ήχος της νέας BMW 3.0 CSL των 750.000 ευρώ

Έχουμε εικόνα και ήχο για ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα αυτοκίνητα του 2022. Η BMW 3.0 CSL εθεάθη να βρυχάται στο Nurburgring.

ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ 09 Αυγ 2022 | 11:35

Πώς αλλάζεις το χρώμα του αυτοκινήτου με την σκέψη

Το BMW iX Flow συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλο και τα χρωματικά μοτίβα του αντιδρούν στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ 09 Αυγ 2022 | 11:28

Tesla: Τα προϊόντα καθυστερούν, οι προβλέψεις ευημερούν

Τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνει ο Musk σχετικά με την έλευση νέων προϊόντων δεν επαληθεύονται στην πράξη, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει το Νο.1 της Tesla να εξακολουθεί τις αισιόδοξες προβλέψεις.

ΤΙΣ ΞΑΝΑΒΛΕΠΕΙΣ; 08 Αυγ 2022 | 13:22

Αστεροειδείς, "saxoμανής" και Καφετζόπουλος: 12 διαφημίσεις αυτοκινήτων στην ελληνική τηλεόραση του 1990

Θα διάλεγε σήμερα μια διαφημιστική την λέξη "Saxoμανής" για να προωθήσει ένα αυτοκίνητο; Μάλλον όχι. Δείτε αυτές τις 12 τηλεοπτικές διαφημίσεις αυτοκινήτων στην ελληνική TV των 90's.

ΔΙΘΥΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ 08 Αυγ 2022 | 13:09

Mercedes-Benz 300 S: Πιο σπάνια και ακριβή από 300 SL

Στην εποχή της ήταν το πιο ακριβό αυτοκίνητο γερμανικής κατασκευής ενώ την απέκτησαν από τον Henry Ford II μέχρι τον Gary Cooper και τον βασιλιά της Ελλάδας

Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ 08 Αυγ 2022 | 13:03

H πιο γρήγορη Corvette C8 του κόσμου έχει 1.350 ίππους

Μια Corvette C8 με 1.350+ ίππους έτοιμη για αγώνες dragster, είναι η τελευταία ανακάλυψη του Rob Dahm και πρόκειται για την ταχύτερη Corvette που υπάρχει.

ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 05 Αυγ 2022 | 14:58

Πωλείται το Ford Escort RS Turbo που είχε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Είναι σπάνιο από κάθε πλευρά και το οδήγησε μια από τις πιο διάσημες γυναίκες των τελευταίων 50 ετών. Άρα πόσο θα κάνει; Υπάρχει μια εκτίμηση.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 05 Αυγ 2022 | 14:52

Κινητήρας Bugatti W16: Το αριστούργημα της μηχανικής και η ιστορία του

Είναι 20 ετών και παντοδύναμος. Έχει 16 κυλίνδρους, 32 βαλβίδες και 4 turbo. Αποδίδει πάνω από 1.600 ίππους και είναι μοναδικός στο είδος του. Είναι το υπέροχο θηρίο της Bugatti

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ 05 Αυγ 2022 | 14:13

Μόνο 15 Alfa Romeo Giulia Speciale Montreal θα υπάρξουν

Και δεν είναι ότι θα κατασκευαστούν μόνο 15, υπάρχει και κάτι ακόμα: θα είναι διαθέσιμη μόνο για την αγορά του Καναδά αυτή η Giulia hommage στην υπέροχη Alfa Romeo Montreal.

ΓΕΜΑΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ 04 Αυγ 2022 | 12:58

12 παράξενα αυτοκίνητα για να μισήσεις χωρίς ενοχές

Πρωτότυπα, ιδιοκατασκευές γεμάτες υπερβολή και κακό design σε οχήματα που μάλλον θα μισήσεις αλλά υπάρχει και περίπτωση να σε ενθουσιάσουν.

Η BYD ΛΑΜΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ 04 Αυγ 2022 | 12:55

Ποιες είναι οι 5 κορυφαίες εταιρείες σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η πρώτη είναι αυτή που νομίζεις και οι υπόλοιπες τέσσερις προσπαθούν σκληρά να την φτάσουν -και μάλλον θα τα καταφέρουν.

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 04 Αυγ 2022 | 12:51

Στην Ελλάδα τα Tesla Model S Plaid και Model X Plaid

Τα Tesla Model S Plaid και Model X Plaid έρχονται στην Ελλάδα (και στη υπόλοιπη Ευρώπη) με 1.020 ίππους - ανακοινώθηκαν και οι τιμές.