Follow us

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει 2,8 εκατ. σημεία φόρτισης στην Ευρώπη μέχρι το 2030

Μεγαλεπήβολο σχέδιο της Ευρώπης για 2,8 εκατ. φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων ως το 2030.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το 2020 υπήρχαν περίπου 285.800 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι σταθμοί φόρτισης σημείωσαν μεγάλη αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια, με σημαντικές αυξήσεις να παρουσιάζονται το 2011, το 2012 και το 2016.

Τα ηλεκτρικά οχήματα σήμερα κατέχουν μερίδιο αγοράς περίπου 5,3% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα plug-in υβριδικά οχήματα κατέχουν μερίδιο 5,2%. Πλέον, η ηλεκτροκίνηση βαδίζει με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα είναι αυτή που θα επικρατήσει στην αυτοκίνηση. Η αύξηση των σημείων φόρτισης είναι επιτακτική και γίνεται σταδιακά η αύξηση των σημείων φόρτισης. Και όσο αυξάνεται το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόσο θα αυξάνονται και τα σημεία φόρτισης και πολύ σύντομα θα αποτελούν το βασικό στοιχείο για τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Το 2019, η Γερμανία είχε περίπου 40.000 δημόσιους φορτιστές, ενώ στην Νορβηγία αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος, καθώς είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αναπτύξει περίπου 2,8 εκατομμύρια σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030. Δηλαδή 10 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης απ' όσες υπάρχουν σήμερα. Μέχρι το 2015 αυτά τα σημεία φόρτισης ήταν σχεδόν μηδενικά σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Όπως έγινε στην γειτονική μας Ιταλία που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτου στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα με τα σημεία φόρτισης. Η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες αντιπροσωπεύουν σήμερα ποσοστό άνω του 70% του συνολικού δικτύου, με την συνολική έκταση να έχουν αυτές οι χώρες περίπου το 20%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνιση γεωγραφική κατανομή των φορτιστών.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) και η Euroelectric που είναι η εκπρόσωπος των περισσοτέρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής, διανομής και παροχής ενέργειας, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να τηρηθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης που σχετίζονται με τα σημεία φόρτισης και προβλέπει ένα εκατομμύριο σημεία φόρτισης.

Σε επιστολή η ACEA δηλώνει ότι τα σημεία φόρτισης θα βοηθήσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου να βγουν μπροστά και να σχεδιάζουν τα μελλοντικά τους πλάνα. "Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει γρήγορα να αναλάβει δράση και να θέσει δεσμευτικούς στόχους για την αύξηση της υποδομής φόρτισης στα κράτη μέλη", δήλωσε πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος της ACEA, Oliver Zipse, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της BMW.

Όλα αυτά όταν κάθε μήνα οι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν νέα ηλεκτρικά μοντέλα για να πληρούν τους αυστηρότερους κανόνες εκπομπών της ΕΕ και αρκετές κυβερνήσεις ενισχύουν τα προγράμματα επιδότησης για να δώσουν επιπλέον κίνητρα ανόδου της ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, στα πλάνα που έχουν τεθεί περιλαμβάνονται και περίπου 1.000 σταθμούς υδρογόνου έως το 2029, όπου, σύμφωνα με αναλυτές του αυτοκινήτου, θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη "καινοτομία" της αυτοκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πού θα απολαύσεις την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου και το "ματωμένο φεγγάρι" στην Αθήνα

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού είναι εδώ (7/9), κι εμείς σου προτείνουμε τις καλύτερες εμπειρίες για να την υποδεχθείς με τον πιο ρομαντικό τρόπο.

ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ 21 Αυγ 2025 | 17:11

Νέα "πυρά" Λαβρόφ: "Οι Ευρωπαίοι υπονομεύουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Αλάσκα"

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις ρωσικές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση για τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, χωρίς τη συμβολή της Μόσχας.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ ΔΑΣΜΟΣ 21 Αυγ 2025 | 14:44

Συμφωνία ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δασμούς στο 15%: "Αμοιβαίο, δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο"

Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση από την ΕΕ να αγοράσει τεχνολογία ενέργειας και τεχνητής νοημοσύνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 20 Αυγ 2025 | 14:00

Λάρισα: Παρέα νεαρών χούλιγκαν "έσπασε" αυτοκίνητα για… πλάκα

Νεαροί έσπαγαν αυτοκίνητα για πλάκα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 19 Αυγ 2025 | 20:16

Κάγια Κάλας για Ρωσία: Σύντομα έτοιμο το πακέτο κυρώσεων - Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Πούτιν

"Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τον Πούτιν ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε υπόσχεση ή δέσμευση," είπε η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε 19 Αυγ 2025 | 16:56

Κυρ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία: "Ανάγκη για άμεση εκεχειρία"

Την πάγια θέση του για το απαραβίαστο των συνόρων επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.

ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 19 Αυγ 2025 | 15:26

Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών για Ουκρανία: Συζητήθηκαν οι εγγυήσεις ασφαλείας και η κατάπαυση εχροπραξιών

"Συζητάμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις προσπάθειές μας για ειρήνη στην Ουκρανία" σημείωσε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν η οποία συμμετείχε στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 18 Αυγ 2025 | 20:48

Σοκαριστικό βίντεο: Γέφυρα στη Σικελία καταρρέει την ώρα που περνάνε από πάνω της αυτοκίνητα [βίντεο]

Το βίντεο δείχνει κομμάτια από την γέφυρα και χώμα να πέφτουν στο κενό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΡΑΜΠ 18 Αυγ 2025 | 15:22

Ενωμένο μέτωπο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο: Όλα τα βλέμματα στην κρίσιμη συνάντηση

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα έχει αρχικά συνομιλίες μόνο με τον Τραμπ στις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Αυγ 2025 | 13:56

Φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση με Τραμπ

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα βιντεοδιάσκεψη ηγετών των χωρών που συγκροτούν την αποκαλούμενη "Συμμαχία των Προθύμων"

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Β. ΖΕΛΕΝΣΚΙ 17 Αυγ 2025 | 07:58
ΓΑΛΛΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ 16 Αυγ 2025 | 16:29

Βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των χωρών της "Συμμαχίας των Προθύμων" αύριο Κυριακή απόγευμα

Στη συνάντηση θα συμπροεδρεύσουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ 16 Αυγ 2025 | 13:17

Κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων για τη σύνοδο της Αλάσκας: Στήριξη στην Ουκρανία, πίεση στη Ρωσία

Η Ρωσία "δεν μπορεί να έχει" τη δυνατότητα άσκησης βέτο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δηλώνουν σε κοινό τους ανακοινωθέν Ευρωπαίοι ηγέτες

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ 14 Αυγ 2025 | 14:38

Καύσωνας και πυρκαγιές πλήττουν χωρίς ανάπαυλα τη νότια Ευρώπη: Τρίτος θάνατος στην Ισπανία

Εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και κυρίως η Ισπανία, όπου καταγράφηκε ένας τρίτος θάνατος, συνεχίζουν σήμερα να δίνουν μάχη με τις φλόγες εν μέσω καύσωνα.

ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 13 Αυγ 2025 | 21:48

Φωτιές στην Ευρώπη: "Ψηνόμαστε ζωντανοί" - Ο καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι τροφοδοτούν τις φλόγες

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας σε Μεσόγειο και Βαλκάνια με μερικές χώρες να φλέγονται για αρκετές ημέρες.

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 12 Αυγ 2025 | 23:59

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην παροχή στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει ή διαθέσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 80,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 11 Αυγ 2025 | 18:12

Έκτακτη επικοινωνία Ευρωπαίων - Ζελένσκι - Τραμπ την Τετάρτη πριν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Πούτιν

Πρωτοβουλία του Βερολίνου για τηλεδιασκέψεις Ευρωπαίων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της συνόδου στην Αλάσκα

ΚΟΙΝΗ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» 10 Αυγ 2025 | 14:46

Αντιπρόταση Ευρωπαίων - Κιέβου στο σχέδιο Πούτιν για την Ουκρανία - Κατάπαυση πυρός και μετά ανταλλαγή εδαφών

Στόχος της Ευρώπης είναι να χαράξει μια κοινή "κόκκινη γραμμή" μαζί με την Ουκρανία

ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΣΤΑ 08 Αυγ 2025 | 23:53

Προειδοποιεί η ΕΕ: Το σχέδιο του Ισραήλ για τη Γάζα θα έχει "συνέπειες" στις σχέσεις μας

Ο Κόστα χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα "δραματική", σημειώνοντας ότι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης της Γάζας θα επιδείνωνε μόνο περαιτέρω την κατάσταση