Follow us

Οι οδηγοί 16 - 24 ετών εμπλέκονται συχνότερα σε ατύχημα

Οι νεαροί οδηγοί οδηγούν συχνά σε ώρες υψηλού κινδύνου και σε συνθήκες υψηλού κινδύνου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι οδηγοί ηλικίας 16-24 ετών έχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε ατύχημα σε σχέση με τους πιο έμπειρους οδηγούς. Όταν σε αυτά τα ατυχήματα χάνει τη ζωή του ένας νέος οδηγός, σκοτώνονται περίπου 1,3 άτομα που βρίσκονται εκείνη την στιγμή είτε μέσα στο αυτοκίνητο, είτε σε άλλο όχημα, είτε στο σημείο του ατυχήματος. Τα ατυχήματα των νεαρών οδηγών διαφέρουν από αυτά των πιο έμπειρων οδηγών, καθώς αυτά συμβαίνουν τη νύχτα με ή χωρίς την εμπλοκή άλλου οχήματος και προέρχονται καθαρά από έλλειψη εμπειρίας.

Αυτό αναφέρει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει γίνει στις χώρες του ΟΑΣΑ, ενώ τα στοιχεία αυτά δεν διαφέρουν και στις χώρες εκτός ΟΑΣΑ. Τα σημαντικότερα αίτια των ατυχημάτων είναι η έλλειψη ελέγχου του αυτοκινήτου και οι υψηλές ταχύτητες. Ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους νέους, παρά στους έμπειρους οδηγούς. Και φυσικά να επισημάνουμε ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την σημαντικότερη αιτία θανάτου ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι βασικοί παράγοντες που εκθέτουν τους νέους οδηγούς σε αυτόν τον κίνδυνο είναι η οδηγική ανωριμότητα, η έλλειψη εμπειρίας, κάποια προβλήματα υγείας των οδηγών, αλλά και ο τρόπος ζωής που σχετίζεται με την ηλικία και το φύλο των νέων οδηγών, όπως για παράδειγμα το ξενύχτι και η σωματική κούραση. Από την άλλη ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι νέοι άνδρες έχουν συχνά υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις οδηγικές τους ικανότητες.

Η βιολογική έρευνα δείχνει ότι στην ηλικία των 18 ετών περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για την ενσωμάτωση των πληροφοριών και τον έλεγχο των παρορμήσεων, εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Αυτό έχει ως απόρροια τη βιολογική ανάπτυξή τους, αλλά και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την κοινωνική τους ανάπτυξη. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι συνήθως σε αυτή την ηλικία απομακρύνονται από τις επιρροές των γονιών τους και αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Ως εκ τούτου οι συνομήλικοι γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί για αυτούς, ιδιαίτερα στις επιλογές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Οι νεαροί οδηγοί οδηγούν συχνά σε ώρες υψηλού κινδύνου και σε συνθήκες υψηλού κινδύνου. Έτσι οδηγούν το βράδυ, έχουν αυξημένη ταχύτητα, δεν φορούν ζώνες ασφαλείας και οδηγούν παλιά αυτοκίνητα που διαθέτουν λιγότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Οι οδηγοί 16 - 24 ετών εμπλέκονται συχνότερα σε ατύχημα

Οι νέοι επιλέγουν μικρά περιθώρια ασφάλειας

Φυσικά το να μάθεις να οδηγείς απαιτεί πολλή εξάσκηση πριν φτάσεις σε υψηλά επίπεδα. Συγκριτικά οι δεξιότητες χειρισμού οχημάτων είναι σχετικά εύκολο να κατακτηθούν μέσα σε λίγες μόνο ώρες, όμως οι δεξιότητες όπως η πρόβλεψη δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων κυκλοφορίας απαιτούν χρόνια εξάσκησης. Οι απαιτήσεις του οδικού περιβάλλοντος είναι μεγάλες και θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός της διαδρομής και τροποποιήσεις ανάλογα με τα δεδομένα και τις καταστάσεις. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα της οδήγησης παραμένει υπό τον έλεγχο του οδηγού και των προσωπικών του επιλογών σχετικά με τις ταχύτητες οδήγησης, τις αποστάσεις και τη θέση. Αυτές οι επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε μικρά ή μεγάλα περιθώρια ασφάλειας και βασίζονται στις προσωπικές του εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα να χειρίζεται αυτές τις κυκλοφοριακές καταστάσεις.

Αρχικά οι άπειροι οδηγοί πρέπει να στοχεύουν σε μεγαλύτερα περιθώρια ασφάλειας, προκειμένου να αντισταθμίσουν την έλλειψη εμπειρίας τους. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και οι νέοι συνήθως επιλέγουν μικρά περιθώρια ασφάλειας, συνέπεια του γεγονότος ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα τείνει να υπερεκτιμά τις δεξιότητές της και να υποτιμά την πολυπλοκότητα της κυκλοφοριακής κατάστασης.

Οι νέοι αρχάριοι οδηγοί συχνά παρουσιάζουν προβλήματα κατά την οδήγηση, απόρροια της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, της κούρασης και της απόσπασης της προσοχής. Σε σύγκριση με έμπειρους οδηγούς, το αλκοόλ επιδεινώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την απόδοση των οδηγικών καθηκόντων του νεαρού οδηγού. Η χρήση ναρκωτικών αυξάνεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ατυχήματος. Ειδικότερα, η συνδυασμένη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους ατυχημάτων. Οι νέοι επηρεάζονται, επίσης, έντονα από την απώλεια ύπνου, τη διάρκεια της εργασίας και όταν οδηγούν κατά τις ώρες ύπνου. Αυτοί οι τρεις παράγοντες οδηγούν σε αυξημένη κόπωση, που μπορεί να αναγνωριστεί ως απώλεια ενέργειας, μειωμένη αντίδραση και αύξηση των πιθανοτήτων να αποκοιμηθεί στο τιμόνι. Η απόσπαση της προσοχής, ως αιτία οδηγικών λαθών είναι πιο εμφανής στους αρχάριους παρά στους πιο έμπειρους. Επιπλέον, οι νέοι συχνά κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου, κάτι που μειώνει την προσοχή τους στην οδήγηση.

Τα αντίμετρα της ανωριμότητας και της απειρίας θα πρέπει να παρθούν από τους ίδιους. Η αποφυγή της χρήσης οινοπνεύματος, όπως και η μικρή ταχύτητα είναι το πρώτο που θα πρέπει να έχουν κατά νου. Εκτός από αυτά τα γενικά μέτρα, απαιτούνται ειδικά μέτρα για αρχάριους οδηγούς, όπως να αυξηθεί η εποπτευόμενη οδήγηση.

Δυνατότητες για βελτιώσεις μπορούν να επισημανθούν στην εκπαίδευση του οδηγού και να εφαρμοστούν προσομοιωτές, όπου θα επισημαίνονται τα κακώς κείμενα των καταστάσεων. Επίσης κατά τη διάρκεια της μάθησης οδήγησης θα πρέπει εκτός από τον έλεγχο του οχήματος, οι εκπαιδευτές να στραφούν στην επισήμανση των κινδύνων και στην αποφυγή τους.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 05 Οκτ 2022 | 08:16

ΕΕ: Στο όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησαν οι 27

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισ. ευρώ, όπως είχε τονίσει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

05 Οκτ 2022 | 07:27

Το υπερωκεάνιο μπάζει νερά!

Εδώ και πολλούς μήνες, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου προσπαθούν να πείσουν τους εταίρους του Βορρά να αντιμετωπίσουν την ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, με μια ενιαία για όλες τις χώρες πολιτική.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ MYTILINEOS 04 Οκτ 2022 | 18:10

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο και δεν θα λήξει μετά το τέλος του

Ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε στο συνέδριο "Η Ελλάδα μετά VI" που οργανώνει ο Κύκλος Ιδεών.

PREDATOR 04 Οκτ 2022 | 10:34

"Το Watergate της Ευρώπης" - Άρθρο φωτιά της ευρωβουλευτή Sophie in 't Veld για τα κακόβουλα λογισμικά

Άρθρο της Sophie in’t Veld μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγήτριας στην επιτροπή PEGA, για το Eteron.

E-KYKLOS 04 Οκτ 2022 | 09:16

Metron Analysis: Κυβέρνηση συνεργασίας με απλή αναλογική θέλει το 52% - Το 65% λέει ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε για τις υποκλοπές

Τα δύο σοβαρά για τους πολίτες ζητήματα είναι η ακρίβεια- επάρκεια εισοδήματος (96%) και το ενεργειακό (95%), ενώ μόνο το 66% χαρακτηρίζει ως πιο σοβαρό ζήτημα τις υποκλοπές.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΙΤΚΑ ΤΟΥ 01 Οκτ 2022 | 08:33

ΟΑΣΑ: Ερχεται ο ψηφιακός βοηθός Chatbot - Ενα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα απαντά σε ερωτήσεις επιβατών

Ένα ακόμη βήμα ψηφιοποίησης στις υπηρεσίες του ΟΑΣΑ θα τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα προς όφελος του επιβατικού κοινού.

«ΒΑΘΙΑ ΚΑΜΠΗ Η 24Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ» 30 Σεπ 2022 | 13:06

Αντιδράσεις για τη νέα τοποθέτηση Μέρκελ: "Να μην αποκλειστεί η Ρωσία από μια μελλοντική σχέση με την Ευρώπη"

Η πρώην καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ τάχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες υπέρ του μη αποκλεισμού της Ρωσίας από μια μελλοντική σχέση με την Ευρώπη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 30 Σεπ 2022 | 12:29

Πολιτική συμφωνία τριών σημείων στις Βρυξέλλες για τις τιμές στην ενέργεια - Στον πάγο το πλαφόν που ζήτησαν 15 χώρες

Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 30 Σεπ 2022 | 06:47

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ - Διχάζει η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Εν μέσω των διαφωνιών για την ιδέα να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του αερίου συνεδριάζει το έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 28 Σεπ 2022 | 15:35

Τσίπρας: Εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς – Θα ζητήσει μια συγνώμη ο πρωθυπουργός;

Ανάρτηση στο Twitter για το θέμα των ΜΕΘ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ 27 Σεπ 2022 | 20:23

Συναγερμός για τον Nord Stream: Έρευνα των Σουηδών για σαμποτάζ - Αυξήθηκαν ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου

Αναφορές στη Νορβηγία για "δραστηριότητα" drones στη Βόρεια Θάλασσα - Προκαταρκτική έρευνα στη Σουηδία για τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 27 Σεπ 2022 | 14:34

Ε.Ε. και ΗΠΑ σε Τουρκία και Ερντογάν: Σταματήστε τις απειλές, σεβαστείτε την κυριαρχία της Ελλάδος

Αυστηρή απάντηση της Ε.Ε. στην Τουρκία και στον Ερντογάν για την πολεμοχαρή ρητορική της. Λίγες ώρες νωρίτερα υπήρξε αυστηρή καταδίκη της Αγκυρας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ 27 Σεπ 2022 | 14:28

Κίνηση στην Αθήνα: "Κολλημένοι" οι οδηγοί σε Κηφισό και Κέντρο - Δείτε live το μποτιλιάρισμα στους δρόμους

Νέος γύρος ταλαιπωρίας περιμένει τους οδηγούς στην άνοδο του Κηφισού.