Follow us

Τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα από το 2035

Κλιματικά ουδέτερα από το 2035 θα πρέπει να είναι τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη, όπως αποφάσισαν χθες βράδυ οι υπουργοί Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα από το 2035 και πέρα, αποφάσισαν χθες βράδυ οι υπουργοί Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

Πρέπει τώρα να υπάρξει οριστικός συμβιβασμός στη διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη μείωση των λεγόμενων ορίων των στόλων –των προδιαγραφών που ορίζονται στις αυτοκινητοβιομηχανίες για το πόσο CO2 μπορούν να εκπέμπουν τα αυτοκίνητα που παράγουν κατά τη λειτουργία τους– στο μηδέν από το 2035, κάτι που, θεωρητικά τουλάχιστον, σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πωλούνται οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από τη χρονιά αυτή και πέρα.

Η απαγόρευση χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη. Είναι πάντως μέρος του πακέτου οδηγιών και νόμων-κλειδιών που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της να φθάσει στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Διαβάστε Επίσης

Η δυνητική απαγόρευση της πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι ακανθώδες ζήτημα ειδικά στη Γερμανία, χώρα με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, όπου το ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού –αυτό των φίλα προσκείμενων στις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)– εναντιώνεται στο μέτρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Όλιβερ Τσίπζε έκρινε χθες Τρίτη πως η απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα ήταν "λάθος".

Ο κ. Τσίπζε προειδοποίησε εναντίον νέων εξαρτήσεων: κατ’ αυτόν, δεν είναι σαφές το πώς η Ευρώπη θα εξασφαλίσει πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες για τη συγκριτικά απότομη μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση.

"Η ποικιλομορφία και η καινοτομία, όχι οι απαγορεύσεις, έκαναν πάντα τη Γερμανία ισχυρή από βιομηχανική σκοπιά", επιχειρηματολόγησε ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη από τα αυτοκίνητα.

Διαβάστε Επίσης

Οι υπουργοί καλούνται να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες και για τα κεφάλαια που θα διαθέτει το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για το κλίμα, που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και την έλλειψη μέσων μεταφοράς στην ΕΕ.

"Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μειώσει τους λογαριασμούς, αλλά πολλοί θα χρειαστούν υποστήριξη για να φθάσουν εκεί", συνόψισε ο ευρωπαίος επίτροπος για το Κλίμα, ο Φρανς Τίμερμανς. Κάλεσε το ταμείο να έχει επαρκή κεφάλαια που θα επιτρέψουν σε "όλα" τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας "με αξιόπιστο τρόπο".

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και επίπονες.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπραγματευόμαστε", ήταν ο αφορισμός του κ. Τίμερμανς, που προειδοποίησε πως "κανένας δεν θα φύγει από την αίθουσα χωρίς να πονέσει λίγο", αλλά το ζητούμενο είναι "το κοινό καλό".

Οι Βρυξέλλες θέλουν το κοινωνικό ταμείο να έχει διαθέσιμα 72,2 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2025-2032, ποσό που θεωρεί υπερβολικό η ομάδα των λεγόμενων "ολιγαρκών" χωρών (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία...). Η Γερμανία αναθεώρησε την δική της πρόταση χθες στα 48 δισεκ. ευρώ. Απεναντίας κράτη της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης βλέπουν ανεπάρκειες στον κοινωνικό μηχανισμό και τα προβλεπόμενα διαθέσιμά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Αυγ 2022 | 13:15

Καρχαρίας της Γροιλανδίας ξεβράστηκε στην Καραϊβική - Σοκ για τους επιστήμονες η "τροπική" βόλτα του άρχοντα των πάγων

Φόβος και τρόμος για λουόμενους και αλιείς, οι καρχαρίες προκαλούν σοκ και στους επιστήμονες όταν ξεμακραίνουν τόσο πολύ από τα νερά τους.

ΤΑ 5 ΕΥΡΗΜΑΤΑ 28 Ιουλ 2022 | 18:16

Διεθνής μελέτη: Αλλάζουν οι πυρκαγιές στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Μεσόγειο λόγω κλιματικής αλλαγής

Η αύξηση του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς είναι αρκετά πρόσφατη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει τις δυνατότητες πυρόσβεσης

ΤΟ PEGASUS 28 Ιουλ 2022 | 11:55

Reuters- Υποκλοπές: Στόχος επίθεσης με "κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης" και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης

Η ΕΕ βρήκε στοιχεία ότι το κινητό τηλέφωνο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης και άλλων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν στόχος κακόβουλου λογισμικού.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 27 Ιουλ 2022 | 08:43

Φυσικό αέριο: Η εξαίρεση που πέτυχε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο - Τα πέντε "ναι" στην ελληνική πρόταση

Η εξαίρεση που πέτυχε η Ελλάδα στον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ της ελληνικής πρότασης.

ΡΕΚΟΡ 15ΕΤΙΑΣ 27 Ιουλ 2022 | 07:03

Νέοι εκβιασμοί της Μόσχας με το φυσικό αέριο: Μειώνει ακόμα περισσότερο τις ροές από σήμερα η Gazprom - Στα ύψη οι τιμές

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι η ροή θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κ.μ. ημερησίως από σήμερα, μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 26 Ιουλ 2022 | 06:32

Φυσικό αέριο - Ε.Ε: Συμφωνία για σχέδιο έκτακτης ανάγκης με οικειοθελή μείωση κατανάλωσης κατά 15% - Η πρόταση Μητσοτάκη

Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μετριάστηκαν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου. Η πρόταση Μητσοτάκη.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 23 Ιουλ 2022 | 10:19

Στο έλεος του καύσωνα: Θα τριπλασιαστούν οι θερμές ημέρες στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία για τους καύσωνες, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι πλέον συντριπτικά

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 20 Ιουλ 2022 | 09:04

Eκτακτο σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου - Η Ευρώπη προετοιμάζεται

Η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να συμπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο πριν τον επερχόμενο χειμώνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TORSUS PRAETORIAN 19 Αυγ 2022 | 11:34

Ανάβαση στην Αίτνα με το απόλυτο off road [βίντεο]

To Top Gear περιπλανιέται στην στέρεη λάβα γύρω από το ηφαίστειο της Αίτνα με το ασυμβίβαστο παντός εδάφους Torsus Praetorian.

ΣΠΟΥΔΗ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ 19 Αυγ 2022 | 11:29

H Porsche 911 GT3 RS έχει DRS σαν της Formula 1 [βίντεο]

Η Porsche ανεβάζει μερικά επίπεδα στην σύγχρονη αυτοκίνηση με την Porsche 911 GT3 RS (992) που διαθετει την πιο εξελιγμένη αεροδυναμική αυτοκινήτου παραγωγής.

ΘΕΩΡΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΜΑΡΚΑ 19 Αυγ 2022 | 11:24

H Jaguar αναβαθμίζει την εικόνα της

Η Jaguar ξεκίνησε μια καμπάνια lifestyle προωθητικών ενεργειών, με στόχο να αναβαθμίσει την εικόνα της και να εμφανίσει ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο ενόψει της ελευσης των νέων της μοντέλων το 2025.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ APL 18 Αυγ 2022 | 11:04

McLaren τώρα και σε παπούτσια

Όχι δεν διάβασες λάθος. Πρόκειται για την γνωστή μάρκα με τα διάφορα supercars στο βιογραφικό της, η οποία παρουσίασε σε συνεργασία με την APL, τη σειρά παπουτσιών υψηλών επιδόσεων HySpeed.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ RESTOMOD ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 18 Αυγ 2022 | 10:54

Η Porsche 911 Turbo Cabrio της Singer είναι όνειρο

Η Singer ασχολήθηκε για πρώτη φορά στην πορεία της μέχρι σήμερα με μια ανοιχτή έκδοση της Porsche 911 και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως είχε αργήσει.