What’s next στην ηλεκτροκίνηση;

Η LeasePlan μας αποκαλύπτει πότε και πώς θα οδηγηθούμε στο μέλλον!

What’s next στην ηλεκτροκίνηση;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ, μας αφορούν όλους και μας περιμένουν να κάνουμε μαζί τους το ταξίδι σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι αυτονομίες αυξάνονται, η μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι αποδεδειγμένη και, παρότι οι τιμές τους δεν έχουν πέσει ακόμα στα ίδια επίπεδα με αυτά των συμβατικών ΙΧ, στην πραγματικότητα το μόνο που μένει είναι να επιλεγεί ο τρόπος απόκτησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου –αν και, όπως θα διαπιστώσουμε στις παρακάτω γραμμές, μοιάζει τελικά να ξέρουμε ήδη πώς θα… κινηθούμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Τις τάσεις σε αυτή τη νέα κατηγορία οχημάτων μετακίνησης, κατέγραψε η γνωστή εταιρεία μισθώσεων LeasePlan, σε συνεργασία με την κορυφαία στον κόσμο εταιρεία ερευνών Ipsos, ενότητα «Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βιωσιμότητα» του φετινού Mobility Monitor

Ηλεκτροκίνηση = Leasing

Τα ευρήματα, που προέκυψαν από τις απαντήσεις 4.000 ατόμων σε 16 χώρες, είναι άκρως ενδιαφέροντα. Πιο συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά αποκαλύπτουν τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης, που αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούσαν ίσως να χαρακτηριστούν και «μωρουδιακά», κι από την άλλη – ακολουθεί αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει! – παρατηρούμε ότι έχουν την εξής κοινή συνισταμένη: Οι οδηγοί που θα επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο άμεσο μέλλον, σκέφτονται να το μισθώσουν αντί να το αγοράσουν, να μοιράσουν το κόστος εκμεταλλευόμενοι το μηνιαίο μίσθωμα αλλά και να μειώσουν το άγχος αυτής της νέας τεχνολογίας, με το συμβόλαιο μίσθωσης που περιλαμβάνει όλα τα έξοδα σχετικά με το αυτοκίνητο, εκτός του ρεύματος για τη φόρτιση.

What’s next στην ηλεκτροκίνηση;
Τάσεις αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ελλάδα: “πράσινο” φως στο leasing

Αξίζει να σταθούμε και στα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας, καθώς, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν οδηγοί που βλέπουν πολύ θετικά την ηλεκτροκίνηση σε σχέση με το μέσο όρο των 16 χωρών που συμμετείχαν.

Στην Ελλάδα, η τιμή κτήσης αποδεικνύεται ο κυρίαρχος αποτρεπτικός παράγων μη αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με την έλλειψη σημείων φόρτισης να κρίνεται δευτερεύον πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, πάνω από ένας στους δύο, για την ακρίβεια το 66% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι αν προβούν σε απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος, θα το πράξουν χρησιμοποιώντας τη λύση της μίσθωσης.

Οι τάσεις για την μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος
Οι τάσεις για την μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος

Τα ευρήματα της έκδοσης «Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βιωσιμότητα» του Mobility Monitor 2019 αποκάλυψαν:

  • Αύξηση της θετικής στάσης απέναντι στην ηλεκτρική οδήγηση, με το 61% των ερωτηθέντων να δηλώνουν υπέρ της ηλεκτρικής οδήγησης με μηδενικές εκπομπές. Σε ποσοστό 50% δήλωσαν, μάλιστα, ότι η γνώμη τους για την ηλεκτρική οδήγηση βελτιώθηκε θετικά τα τελευταία τρία χρόνια.

  • Ότι όλο και περισσότεροι οδηγοί σκέφτονται να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ σχεδόν οι μισοί (40%) μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο στα επόμενα 5 χρόνια δηλώνουν ότι θα επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • Ότι τα οφέλη της ηλεκτρικής οδήγησης καθίστανται όλο και πιο ξεκάθαρα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω χαμηλότερων εκπομπών CO2 (σύμφωνα με το 60% εκείνων που σχεδιάζουν να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση τα επόμενα πέντε χρόνια), συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις μέσω των χαμηλότερων εκπομπών NOX (43%) και έχουν συνολικό χαμηλότερο λειτουργικό κόστος (60%).

Λίγο πριν πατήσουμε …γκάζι

Οι οδηγοί που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν σαφή εικόνα για τα θετικά της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, οι πρακτικές ανησυχίες γύρω από τις υποδομές είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές και αποτελούν τροχοπέδη.

  • Το 51% των ατόμων που σκοπεύουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ανέφεραν ότι οι ανεπαρκείς υποδομές φόρτισής τους αποτρέπουν να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ η περιορισμένη απόσταση οδήγησης ή το λεγόμενο «άγχος αυτονομίας» ήταν ο λόγος για τον οποίο το 45% δήλωσε ότι δεν θα στρεφόταν στην ηλεκτροκίνηση.
  • Στην Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες που σκοπεύουν να αγοράσουν/μισθώσουν ένα αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια δήλωσαν ότι η έλλειψη σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης θα τους εμπόδιζε να στραφούν στην ηλεκτρική οδήγηση.
  • Το 80% των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν θα στραφούν στην ηλεκτροκίνηση, δήλωσαν ότι οι ανεπαρκείς δυνατότητες φόρτισης στους δημόσιους χώρους αποτελούν ένα ζήτημα, ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς προβληματίζονται σχετικά με τη φόρτιση στον χώρο εργασίας.

Αν θέλετε να μάθετε αναλυτικά τις τάσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτου, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε το pdf της ενότητας «Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βιωσιμότητα» του φετινού Mobility Monitor. Κατεβάστε από εδώ.

What’s next στην ηλεκτροκίνηση; - εικόνα 3

  • To Mobility Monitor της LeasePlan είναι μια ετήσια έρευνα της γνώμης των ανθρώπων σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία ερευνών Ipsos.
  • Αυτή η πρώτη έκδοση αναλύει την κοινή γνώμη σχετικά με την ηλεκτρική οδήγηση και την εκπομπή μηδενικών εκπομπών, καθώς και τα μεγαλύτερα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους οδηγούς να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση
  • Οι ερωτήσεις συμπεριλήφθηκαν σε μια online έρευνα μεταξύ των καταναλωτών στην ομάδα καταναλωτών I-Say της Ipsos (αρ.=250 ανά χώρα, αντιπροσωπευτικά για την ηλικία και το φύλο σε εθνικό επίπεδο)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ 29 Μαρ 2021 | 10:32

H Mercedes αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της ηλεκτρικής EQS

Η Mercedes αποκαλύπτει τα μυστικά του εσωτερικού και εξωτερικού σχεδιασμού της νέας, αμιγώς ηλεκτροκίνητης EQS.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ 18 Μαρ 2021 | 12:12

LeasePlan: Βελτιωμένη η θέση της Ελλάδας στον δείκτη ετοιμότητας για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της και τη συνολική της βαθμολογία στον Δείκτη Ετοιμότητας για τη Χρήση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων 2021 της LeasePlan.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΠΟΡ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 16 Απρ 2021 | 13:27

Πρεμιέρα στις 27 Απριλίου για το Hyundai Kona N

Η Hyundai ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το νέο Kona N των 280 ίππων στις 27 Απριλίου.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 16 Απρ 2021 | 13:15

Αποκάλυψη για την ηλεκτρική Mercedes EQS [βίντεο]

H νέα, αμιγώς ηλεκτροκίνητη Mercedes EQS είναι και επίσημα πλέον μαζί μας.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ - ΑΦΙΕΡΩΣΗ 16 Απρ 2021 | 13:14

Στον Χολομώντα με το Ford Puma ST

WRC SimulaTor! Στην καλύτερη ασφάλτινη ειδική διαδρομή της Ελλάδας με το Ford Puma ST.

08 Απρ 2021 | 15:38

Το νέο, αποδοτικό και φιλικό στο περιβάλλον MICHELINe.PRIMACY

Το πρώτο ελαστικό Michelin φιλικό προς το περιβάλλον, με τη χαμηλότερη αντίσταση κύλισης στην κατηγορία σχεδιασμένο για να προσφέρει επιδόσεις υψηλού επίπεδου.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 01 Απρ 2021 | 12:12

To νέο ηλεκτρικό Fiat 500 εμπλουτίζει το ρεπερτόριό του με ελληνικές επιτυχίες για το σύστημα AVAS

Είναι γνωστό ότι το σύστημα AVAS είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ουσιαστικά αποτελεί μια τεχνητή ηχητική προειδοποίηση προς τους πεζούς.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 01 Απρ 2021 | 12:08

Κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια αυτοκίνητα αποσύρονται από τους ευρωπαϊκούς δρόμους

Κάθε χρόνο περίπου 12 εκατ. αυτοκίνητα αποσύρονται από τους ευρωπαϊκούς δρόμους λόγω ατυχημάτων, οικονομικής διαγραφής ή μη συμμόρφωσης με τα νέα πρότυπα ασφάλειας και εκπομπών ρύπων.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1967-1968 ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΕ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ 29 Μαρ 2021 | 10:32

McLaren M6 GT – ένα αγωνιστικό για το δρόμο

Η πρώτη sport δημιουργία της McLaren ήταν στην πραγματικότητα ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο.

ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ 29 Μαρ 2021 | 10:32

H Mercedes αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της ηλεκτρικής EQS

Η Mercedes αποκαλύπτει τα μυστικά του εσωτερικού και εξωτερικού σχεδιασμού της νέας, αμιγώς ηλεκτροκίνητης EQS.

"ΔΕΝ ΕΜΕΝΑΝ, ΔΕΝ ΕΒΓΑΖΑΝ ΒΛΑΒΕΣ" 29 Μαρ 2021 | 10:30

Κλασικά αυτοκίνητα: Δεν είναι χόμπι, είναι μια ολόκληρη ζωή, λένε οι συλλέκτες [εικόνες]

Τα κλασικά αυτοκίνητα δεν είναι χόμπι, είναι μια ολόκληρη ζωή, λένε συλλέκτες από τη Θεσσαλονίκη.