Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο ήταν ελληνικό!

Ιστορία έγραψε ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής καθώς εταιρεία του κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο το 1973

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η εταιρεία του Γιάννη Γουλανδρή έγινε η πρώτη στα παγκόσμια χρονικά που κατασκεύασε ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. Κι όλα αυτά σε ένα μικρό εργοστάσιο στην καρδιά της Σύρου, όπου εργάζονταν ντόπιοι καραβομαραγκοί. Η κρίση που περνούσε η πετρελαιοβιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ενέπνευσε τον Γιάννη Γουλανδρή να εισάγει στην παγκόσμια αγορά μια πρωτοποριακή λύση. Οραματιζόταν την αντικατάσταση των πετρελαιοκίνητων αμαξιών με ηλεκτρικά.

Έτσι, το 1973, ο Έλληνας εφοπλιστής αγόρασε την βρετανική εταιρεία Enfield που μέχρι τότε σχεδίαζε δοκιμαστικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα περιορισμένης κυκλοφορίας. Στόχος του ήταν να πάει την εταιρεία ένα βήμα παρακάτω. Ήθελε να φτιάξει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας κυκλοφορίας στον κόσμο.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο ήταν ελληνικό!

Πώς σχεδιάστηκε το Ε8000

Ο σχεδιασμός του Enfield 8000 έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που διοργάνωνε η βρετανική εταιρεία ηλεκτρισμού αναζητώντας το ιδανικό ηλεκτροκίνητο όχημα. Το αμάξι έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, να είναι λειτουργικό, εύχρηστο και να περάσει με επιτυχία το «κρας τεστ» των ειδικών.

Το Enfield 8000 παρκαρισμένο σε δρόμο του Λονδίνου. Wikimedia Commons Σε όλα αυτά τα στάνταρ υπάκουε το Enfield 8000. Σχεδιαστής του ήταν ένας Έλληνας μηχανικός ο Κωνσταντίνος Αδρακτός, ο οποίος υπό τις εντολές του Γουλανδρή και με τη βοήθεια μιας ομάδας έμπειρων Ελλήνων και Βρετανών, έφερε εις πέρας το απαιτητικό πρότζεκτ. Το αυτοκίνητο της εταιρείας του Γουλανδρή κέρδισε τον διαγωνισμό και πολύ σύντομα ξεκίνησε η παραγωγή του στο μεγάλο εργοστάσιο της Enfield στη βρετανική νήσο Γουάιτ. Ωστόσο, πριν προλάβει να προχωρήσει η παραγωγή, οι εργάτες έκαναν στάση εργασίας. Το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό για εβδομάδες και ο Γουλανδρής, αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αποφάσισε να το κλείσει εντελώς.

Έτσι, στα μέσα του 1973 τα κεντρικά γραφεία της Enfield μεταφέρθηκαν στον Πειραιά και το εργοστάσιο παραγωγής στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις ενός παλαιού νηματουργείου στη Σύρο. Η εξέλιξη αυτή εξέπληξε τους πάντες. Τους περισσότερους μάλιστα όχι θετικά. Η γραμμή παραγωγής μεταφέρθηκε από την Μεγάλη Βρετανία στο Νεώριο Σύρου. YouTube Ιδιαίτερα ο Αδρακτός πίστευε ότι πίσω από την κίνηση του Γουλανδρή κρύβονταν ιδιοτελή συμφέροντα.

Ήταν πεπεισμένος ότι ο εφοπλιστής δεν είχε ποτέ σκοπό να προωθήσει πραγματικά το ηλεκτρικό αμάξι, διότι πήγαινε κόντρα στα πετρελαϊκά συμφέροντα των πλοίων του. Εξάλλου, είχε ήδη απορρίψει μία πολλά υποσχόμενη πρόταση από τον αμερικανό κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ρόναλντ Ρήγκαν, να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής στις ΗΠΑ. Η επιμονή του Γουλανδρή να εγκαταστήσει την Enfield σε ένα μικρό ελληνικό νησί χωρίς επαρκείς υποδομές και καταρτισμένο προσωπικό έβαλαν τον Αδρακτό σε υποψίες. Έτσι, ο Έλληνας μηχανικός δεν δέχτηκε να ακολουθήσει την εταιρεία στη Σύρο και ο Γουλανδρής τον αντικατέστησε με τον Τζον Ακρόυντ.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο ήταν ελληνικό! - εικόνα 2

Το τέλος των Enfield

Οι συνθήκες στη Σύρο ήταν δύσκολες. Τον πρώτο καιρό, η παραγωγή προχωρούσε αργά, αλλά σταθερά. Κανείς από τους κατοίκους του νησιού δεν είχε εμπειρία στην κατασκευή οχημάτων κι έτσι, ο Γουλανδρής προσέλαβε ντόπιους τεχνίτες και μαραγκούς που εργάζονταν στα καράβια και στο ναυπηγείο. Με την καθοδήγηση του Ακρόυντ και βασιζόμενοι στα αναλυτικά σχέδια, τον Οκτώβριο του 1973 το πρώτο Enfield ήταν γεγονός. Οι ντόπιοι εργάτες δεν είχαν καμία εμπειρία στην παραγωγή οχημάτων. YouTube Βέβαια, η ζήτηση τελικά δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι παραγγελίες που έφταναν ήταν λίγες και κυρίως υπερατλαντικές.

Πολλοί έκριναν ότι η τιμή του Enfield σε σχέση με την απόδοσή του ήταν πολύ υψηλή. Διέθετε κινητήρα 6 kw, η μπαταρία του διαρκούσε για περίπου 80 χιλιόμετρα και η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσε να αγγίξει ήταν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος δυσχέραινε πολύ το έργο της εταιρείας. Ο εκτελωνισμός των ανταλλακτικών που έρχονταν από το εξωτερικό μπορεί να καθυστερούσε αρκετές εβδομάδες, το κράτος δεν χορηγούσε άδεια για την κατασκευή τους εντός Ελλάδας, ενώ ακόμα και η κυκλοφορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ήταν απαγορευμένη καθώς δεν είχε πάρει έγκριση από τους επίσημους φορείς. To Enfield θεωρούταν ακριβό σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του. Wikimedia Commons Το 1977, ο Γιάννης Γουλανδρής βλέποντας ότι η επιχείρηση ήταν ζημιογόνα, αποφάσισε να την κλείσει.

Μέσα σε μία μέρα έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο της Σύρου και η παραγωγή σταμάτησε. Οι καραβομαραγκοί επέστρεψαν στα πλοία τους και ο εφοπλιστής στα δικά του. Η επικρατούσα άποψη μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι η Enfield έκλεισε γιατί δεν απέφερε κέρδη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές συνωμοτικές θεωρίες που με τα χρόνια έχουν διαδοθεί. Πολλοί εικάζουν ότι καίριο ρόλο στην απόφαση του Γουλανδρή έπαιξαν τα συμφέροντα των πετρελαϊκών λόμπι. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή είναι και ο πρώτος μηχανικός της Enfield, Κωνσταντίνος Αδρακτός. Φυσικά, αποδείξεις δεν υπάρχουν και οι εικασίες παραμένουν εικασίες. Όταν η εταιρεία έκλεισε αιφνιδιαστικά, οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν ελάχιστες. Συνολικά, μέσα στα 4 χρόνια λειτουργίας, κατασκευάστηκαν λίγα παραπάνω από 100 Enfield 8000. Τα περισσότερα πουλήθηκαν σε Αμερική και Αυστραλία Σήμερα, ένα από αυτά τα συλλεκτικά κομμάτια εκτίθεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης στη Σύρο.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο ήταν ελληνικό! - εικόνα 3

(Με πληροφορίες και φωτο από wikipedia και mixanitouxronou.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΗ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ 16 Οκτ 2020 | 11:42

Έρημη πόλη η Κοζάνη: Άδειοι δρόμοι, κλειστά καταστήματα και εικόνες... Μαρτίου [βίντεο]

Η Κοζάνη είναι η πρώτη πόλη στην οποία επιβλήθηκε λοκντάουν λίγο πριν το χειμώνα.

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ 15 Οκτ 2020 | 16:10

Αποκάλυψη από το Meteo: Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος [Βίντεο]

Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος τα ξημερώματα της Τρίτης αποκαλύπτει το meteo του Αστεροσκοπείου

ΠΩΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 19:16

Κορονο-πάρτι σε ταράτσα στον Βοτανικό με ζογκλέρ και εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται [Βίντεο]

Χωρίς να λογαριάζουν τα αυστηρά μέτρα προστασίας και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κάποιοι συνεχίζουν να φέρονται σα να μην υπάρχει ο κορονοϊός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 07 Οκτ 2020 | 16:47

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Εφετείο - "Eπίθεση από 600 άτομα με 150 μολότοφ" [εικόνες-βίντεο]

Επίθεση σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων με ρίψη μολότοφ καταγγέλλει η Αστυνομία μετά τα επεισόδια έξω από το Εφετείο

ΗΡΘΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 01 Οκτ 2020 | 12:09

Καταλήψεις: Νέο επεισόδιο μεταξύ γονέα και μαθητών στην Πάτρα [βίντεο]

Ένταση στην Πάτρα με γονέα, ο οποίος διαφωνεί με τις καταλήψεις, έχασε τον έλεγχο και επιτέθηκε σε μαθητές.

ΜΗΤΕΡΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ 30 Σεπ 2020 | 20:44

Κορονοϊός: Σοκάρει η μαρτυρία 47χρονης – "Αισθανόμουν ότι μου σπάνε όλα τα κόκαλα" [βίντεο]

Από τη δύσπνοια και τον πυρετό μέχρι τους πόνους και την απομόνωση, μία 47χρονη περιγράφει τη μάχη της με τον κορονοϊό

ΜΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ 30 Σεπ 2020 | 20:00

Ακρόπολη: Εντυπωσιάζει ο νέος φωτισμός στον Ιερό Βράχο μετά από 16 χρόνια [εικόνες- βίντεο]

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ 30 Σεπ 2020 | 11:55

Τραμπ - Μπάιντεν: Οι πιο χαρακτηριστικές... βρισιές στο χειρότερο debate της ιστορίας [εικόνες - βίντεο]

Αναμένονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, Τραμπ και Μπάιντεν, την 15η και την 22η Οκτωβρίου.

ΜΕ ΚΑΤΑΓΑΛΑΝΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ ΝΕΡΑ, ΦΑΡΔΙΕΣ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ 30 Σεπ 2020 | 11:05

Αυτός είναι ο άγνωστος, ερειπωμένος παράδεισος σαν εξωτικό νησί, δύο ώρες από την Αθήνα [βίντεο]

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το Νησί των Ονείρων ή Πεζονήσι στην Εύβοια, έναν τόπο με μεγάλες προοπτικές, που όμως χάθηκε στην πορεία.

ΤΟΠ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ DS 27 Οκτ 2020 | 13:58

Με το DS 7 Crossback E-Tense 4x4 στον Πόρο

Απόδραση στον Πόρο με το DS 7 Crossback E-Tense 4x4

ΝΕΟ ΤΑΞΙΔΙ 27 Οκτ 2020 | 13:58

The World Offroad - στο Βόρειο Ακρωτήρι

Η ελληνική οικογένεια με το αυτοκινούμενο Iveco έφτασε στο βορειότερο ακρωτήρι της γηραιάς ηπείρου

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 13:58

Προβάδισμα της Volvo στους στόχους εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη

Βάσει του ισχύοντος κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Volvo βρίσκεται μπροστά από τους ανταγωνιστές της

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ 26 Οκτ 2020 | 12:53

GP Πορτογαλίας: Ο Lewis Hamilton ξεπέρασε σε νίκες τον Michael Schumacher!

Ο Lewis Hamilton πήρε τη νίκη στην Πορτογαλία και ξεπέρασε το ρεκόρ των 91 νικών του Michael Schumacher.