Ακόμη και οι κατσαρίδες έχουν... προσωπικότητα!

Η νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι όλες οι κατσαρίδες έχουν διαφορετική συμπεριφορά, όταν είναι μόνες τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ακόμη και οι κατσαρίδες έχουν... προσωπικότητα!

Είναι αηδιαστικές, είναι απαίσιες, αλλά ακόμη και οι κατσαρίδες έχουν προσωπικότητα. Αυτό είναι το- απρόσμενο- συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία όλες οι κατσαρίδες δεν έχουν παρόμοια συμπεριφορά, όταν είναι μόνες τους.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν βεβαιώσει ότι διάφορα ζώα και έντομα, από τα χταπόδια ως τις αράχνες, έχουν τη δική τους διακριτή προσωπικότητα: υπάρχουν π.χ. ντροπαλά και τολμηρά χταπόδια, κοινωνικές και αντικοινωνικές αράχνες. Τώρα σε αυτό τον κατάλογο έρχεται να προστεθεί και η προσωπικότητα της κατσαρίδας.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη προσωπικότητας σε άλλα ασπόνδυλα, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να μελετήσει την κατσαρίδα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ισαάκ Πλάνας-Σίτια, συμπεριφοριστής οικολόγος του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βρυξελλών.

Οι ερευνητές προσάρτησαν σε 300 κατσαρίδες μικροσκοπικά «τσιπάκια» εντοπισμού μέσω ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να μπορούν να καταγράφουν συνεχώς τον τρόπο που κάθε ξεχωριστό έντομο κινείται, όταν τοποθετείται σε ένα νέο περιβάλλον.

Η παρακολούθηση έδειξε ότι, όπως συμβαίνει με τα λιοντάρια ή τις αράχνες, υπάρχουν ντροπαλές και θαρραλέες κατσαρίδες. Οι πρώτες βιάζονται να τρυπώσουν σε κάποιο απόμερο μέρος, ενώ οι δεύτερες δεν χάνουν ευκαιρία να εξερευνούν ολόγυρα.

Τελικά, πάντως, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα της κάθε μιας, όλες οι κατσαρίδες καταλήγουν στο ίδιο καταφύγιο και, όταν είναι όλες μαζί, συμπεριφέρονται παρόμοια. «Υπάρχει μια συλλογική δυναμική, μια κοινωνική επιρροή, που εξαφανίζει τις ατομικές διαφορές της προσωπικότητας. Έτσι, μέσα στην ομάδα, καταλήγουν όλες να έχουν την ίδια συμπεριφορά», δήλωσε ο Ισαάκ Πλάνας, επισημαίνοντας ότι η ατομική προσωπικότητα μιας κατσαρίδας διαφέρει από την συλλογική - ομαδική προσωπικότητά της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 19 Μαϊ 2020 | 12:10

Κρήτη: Η πρώτη στην Ελλάδα οροεπιδημιολογική μελέτη για τον νέο κορονοϊό

Η μελέτη θα είναι πληθυσμιακή και θα συμπεριλάβει στην πρώτη της φάση ενήλικες άνω των 18 ετών.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ 07 Μαϊ 2020 | 19:14

Κορονοϊός: Μικρή πιθανότητα να μεταδίδεται σεξουαλικά υποστηρίζουν Κινέζοι επιστήμονες

Εξέτασαν σπερματοζωάρια ανδρών οι οποίοι είχαν προσβληθεί και διαπίστωσαν ότι μια μικρή μειοψηφία από αυτούς είχε τον ιό στο σπέρμα

UNIVERSITY COLLEGE LONDON 06 Μαϊ 2020 | 14:24

Ανατροπή από νέα μελέτη: 200 οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, εξαπλώθηκε με ταχύτητα στον κόσμο στο τέλος του 2019

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό της γενετικής διαφοροποίησης του SARS-CoV-2 απαντάται στις περισσότερο πληγείσες χώρες.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ 04 Μαϊ 2020 | 20:59

Νέα μελέτη: Ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τα τέλη Δεκεμβρίου

Τι αποκαλύπτει η μελέτη για το ξέσπαμα της πανδημίας στην χώρα που κατέγραψε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη.