Ανακάλυψαν μεγάλα, φαράγγια κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής (φωτό)

Τρία τεράστια και βαθιά φαράγγια με μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων το κάθε ένα ανακάλυψαν Βρετανοί γεωεπιστήμονες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανακάλυψαν μεγάλα, φαράγγια κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής (φωτό)

Τρία τεράστια και βαθιά φαράγγια με μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων το κάθε ένα ανακάλυψαν Βρετανοί γεωεπιστήμονες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Τα φαράγγια δεν είναι ορατά από την επιφάνεια.

Οι ερευνητές του πολικού ερευνητικού προγράμματος PolarGAP, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Γουίντερ του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου Νορθάμπρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τη βοήθεια ιπτάμενου ραντάρ, σύμφωνα με το BBC.

Όπως ανέφεραν, εάν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν κι άλλο λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Τα φαράγγια αυτά λειτουργούν ως κανάλια του πάγου από το κέντρο της ηπείρου προς την ακτή. Συνεπώς, αν οι κλιματικές συνθήκες αλλάξουν στην Ανταρκτική, θα πρέπει να περιμένουμε τον πάγο να κυλήσει πολύ πιο γρήγορα προς τη θάλασσα. Αυτό τα κάνει πραγματικά σημαντικά και, παρόλα αυτά, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους έως τώρα» δήλωσε η Γουίντερ.

Το μεγαλύτερο από τα φαράγγια (Foundation Trough) έχει μήκος άνω των 350 χιλιομέτρων και πλάτος 35 χιλιομέτρων. Το δεύτερο (Patuxent Trough) έχει μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα και πλάτος πάνω από 15 χιλιόμετρα, ενώ το τρίτο φαράγγι (Offset Rift Basin) έχει μήκος άνω των 150 χιλιομέτρων και πλάτος περίπου 30 χιλιομέτρων.

Τα φαράγγια είναι θαμμένα κάτω από πολλές εκατοντάδες μέτρα πάγου. Έτσι, για να φθάσει κανείς στον πάτο του μεγαλύτερου φαραγγιού, θα πρέπει να κάνει γεώτρηση βάθους άνω των δύο χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα PolarGAP χρηματοδοτείται κυρίως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), που θέλει να συλλέξει στοιχεία για μια περιοχή του πλανήτη, την οποία οι δορυφόροι δεν μπορούν να δουν. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να μην μείνει «τυφλή» αυτή η περιοχή, είναι να γίνει συλλογή στοιχείων από αεροπλάνα.

Αυτό έκανε η ομάδα της Γουίντερ, που χρησιμοποίησε αερομεταφερόμενο ραντάρ ικανό να δει κάτω από τον πάγο. Είναι πιθανό ότι αυτά τα γιγάντια φαράγγια κοντά στο Νότιο Πόλο δημιουργήθηκαν στη διάρκεια μιας προηγούμενης εποχής παγετώνων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: αρχείου EFE

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 10:08

Αλτσχάιμερ: Σχεδίασαν αντίσωμα που βρίσκει τι καταστρέφει τον υγιή εγκέφαλο

Ελπίδα ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες διαγνωστικές τεχνικές γενικότερα της άνοιας.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 19 Μαϊ 2020 | 12:10

Κρήτη: Η πρώτη στην Ελλάδα οροεπιδημιολογική μελέτη για τον νέο κορονοϊό

Η μελέτη θα είναι πληθυσμιακή και θα συμπεριλάβει στην πρώτη της φάση ενήλικες άνω των 18 ετών.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ 14 Μαϊ 2020 | 20:36

Κύμα ζέστης λόγω lockdown: Η αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα - Τι λένε οι επιστήμονες και τα ακραία σενάρια

Οι δραματικές βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα θα μπορούσαν να αυξήσουν το φως του ήλιου και να επηρεάσουν τα καιρικά φαινόμενα.

ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Μαϊ 2020 | 14:42

Κορονοϊός: Σημαντική ανακάλυψη μέσω τεχνητής νοημοσύνης για το ποιος ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει

Τρεις βιοδείκτες του αίματος που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς με Covid-19.

ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 11 Μαϊ 2020 | 10:21

Επιστήμονες: Πώς θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού - Τι έγινε με τις φονικές γρίπες στο παρελθόν

Γιατί ορισμένες χώρες βιάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και αψηφούν τις προειδοποιήσεις των αρχών δημόσιας υγείας.

ΣΤΗΝ «ΕΡΓΑΝΗ» 08 Μαϊ 2020 | 14:21

Επίδομα 600 ευρώ στους επιστήμονες: Παράταση στις αιτήσεις μέχρι τις 15 Μαΐου

Λήψη οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ 08 Μαϊ 2020 | 11:21

Bloomberg: Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό - Ανησυχία από τους ειδικούς για τα σχολεία

Όλο και περισσότεροι ειδικοί σε όλο τον κόσμο εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΑ 06 Μαϊ 2020 | 11:19

Φως στην εξέλιξη του κορονοϊού: Σχεδόν 200 μικρές μεταλλάξεις - Δεν υπήρξε "ασθενής μηδέν"

Η μελέτη δείχνει ότι οι μικρές συχνές γενετικές μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν, δεν κατανέμονται ισομερώς στο γονιδίωμα του ιού.