ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας...

Το όνομα ΕΡΤ έφυγε από το Ραδιομέγαρο, για να έρθει αυτό της ΝΕΡΙΤ, που ξεκινά μέχρι τις 28/4, στηριγμένη σε πρόσωπα και καταστάσεις του παρελθόντος που πρώτοι οι δημιουργοί της κατήγγειλαν

ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας...

Ηταν 23 Φεβρουαρίου του 1966 όταν οι πρωινές εφημερίδες δημοσίευαν με χαρά και ενθουσιασμό μια ιστορική είδηση: «Τα πάντα για την σημερινή, πιο οργανωμένη εμφάνιση των πειραματικών εκπομπών του ΕΙΡ είναι έτοιμα. Ενας πομπός, 6 φορές ισχυρότερος από τον αρχικώς κατασκευασθέντα, είναι τοποθετημένος στο πιο ψηλό κτίριο των Αθηνών, στο Μέγαρο του ΟΤΕ... Στην πρωτεύουσα λειτουργούν αυτήν την στιγμή 1.200-1.500 συσκευές τηλεοράσεως... Το σημερινό πρόγραμμα θα έχει ως εξής: 18.30 Διεθνή επίκαιρα - 18.45 Για σας κυρία μου - 19.00 Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκυμανταίρ) - 19.25 Ο Αγγλος γλύπτης Χένρυ Μουρ - 19.55 Παίζει η ορχήστρα Ανρύ Λεκά - - 20.15 «Ο κλέφτης». Βραζιλιάνικη ταινία μικρού μήκους - 20.30 Τέλος του προγράμματος».

Περίπου μισό αιώνα μετά, σήμερα 14 Απριλίου του 2014, η είδηση που εμφανίζεται σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, αλλά δεν είναι καθόλου χαρούμενη: η επιγραφή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης που όλοι οι Αθηναίοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής κατέβηκε άδοξα, σε ανύποπτη χρονική στιγμή, την Κυριακή των Βαϊων, για να αντικατασταθεί από αυτό της ΝΕΡΙΤ. Μιας ΝΕΡΙΤ, που δεν είναι έτοιμη, δεν έχει εργαζόμενους, είναι στενά δεμένη με την πολιτική εξουσία και δεν έχει πείσει σε κανένα βαθμό για το αδιάβλητο των διαδικασιών με τις οποίες στελεχώνεται -αντιθέτως ελέγχεται γι' αυτές. Αλλά πριν φτάσουμε στο μέλλον, ας θυμηθούμε κάποιες στιγμές από το παρελθόν, τιμής ένεκεν σε μια ένδοξη ιστορία με άδοξο τέλος...

Νέα τηλεόραση ταξιδεύει στο φεγγάρι

ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας...

Η πρώτη εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης την 23η Φεβρουαρίου του '66 ήταν το σήμα του ΕΙΡ. Αμέσως μετά εμφανίστηκε η πρώτη παρουσιάστρια Ελένη Κυπραίου, η οποία χαμογέλασε και είπε: «Καλησπέρα σας...». Μια νέα εποχή είχε μόλις ξεκινήσει.

Οι πρώτες μεταδόσεις στέλνουν εικόνα από τον Ασπρόπυργο μέχρι την Εκάλη. Τον ίδιο χρόνο ξεκινά δοκιμαστικές εκπομπές και ο σταθμός της ΥΕΝΕΔ, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Στρατού.

ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας... - εικόνα 2

Η επόμενη ιστορική μετάδοση γίνεται το 1969, με την απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision, για την κάλυψη της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Apollo 12 στη Σελήνη. Ο Ιάσων Μοσχοβίτης περιγράφει ζωντανά από το στούντιο του ΕΙΡΤ στην 3ης Σεπτεμβρίου, με την τεχνική υποστήριξη δύο ακουστικών.

Η χρονιά εκείνη είναι εξαιρετικά δημιουργική για τη δημόσια τηλεόραση. Ο Νίκος Μαστοράκης πραγματοποιεί την πρώτη εξωτερική μετάδοση (ζωντανό τετράωρο σόου) με έξι κάμερες από το θέατρο Ακροπόλ. Εκείνα τα χρόνια, οι εκπομπές του -συνήθως αμερικανικά concept- όπως το «Μπίνγκο» σημειώνουν τεράστια επιτυχία -πολλά χρόνια μετά, τις βλέπουμε να επαναλαμβάνονται από την ιδιωτική τηλεόραση.

ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας... - εικόνα 3

Την ίδια χρονιά ξεκινά και το «Αλάτι και πιπέρι» του Φρέντι Γερμανού στην ΥΕΝΕΔ, που φιλοξενούσε προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρώτη εκπομπή ήταν αφιερωμένη στον Κωστή Μπαστιά. Κάτω από πολύ δύσκολες τεχνικά συνθήκες ο Φρέντι Γερμανός και οι συνεργάτες του κατάφεραν να κάνουν ιστορικά αφιερώματα σε προσωπικότητες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Αλέκος Παναγούλης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, αλλά και ο Τζον Λένον με τη Γιόκο Ονο.

ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας... - εικόνα 4

Τότε (1968-1969) οικοδομήθηκε και το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, τα στούντιο του οποίου εγκαινιάστηκαν το 1974. Ενα χρόνο μετά το ΕΙΡΤ, κατέληξε στο όνομα με το οποίο μάθαμε και συνηθίσαμε την κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα: ΕΡΤ.

ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας... - εικόνα 5

Μεσολάβησαν δεκαετίες, ιστορικές μεταδόσεις, Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμια Κύπελλα, η «Αθλητική Κυριακή», παιδικό πρόγραμμα, η «Φρουτοπία» και η «Λιλιπούπολη», το Θέατρο της Δευτέρας, ελληνικές και ξένες σειρές, ο «Αγνωστος πόλεμος», ο «Παράξενος Ταξιδιώτης», οι «Πανθέοι», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» και η «Γειτονιά μας», το «Πέιτον Πλέις», ο «Κότζακ», η «Λάσι» και το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», πολιτιστικές εκπομπές και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η Eurovision και το καρναβάλι, ο Αλκης Στέας και η λειτουργία της Κυριακής μέχρι την χθεσινή Κυριακή των Βαϊων, όταν το όνομα ΕΡΤ κατέβηκε από τη φυσική του θέση.

Ερχεται με την άνοιξη, αλλά χωρίς λουλούδια

Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν για να πάμε στο μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης, που σύμφωνα με όλες τις δεσμεύσεις εντός συνόρων, αλλά και προς την EBU, θα πρέπει να έχει βγει στον αέρα μέχρι τις 28 του μήνα.

ΕΡΤ: Αδοξη αποκαθήλωση μιας ένδοξης ιστορίας... - εικόνα 6

Το πρόβλημα του πώς θα βγει η ΝΕΡΙΤ δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στελέχωσής της, προφανώς λύνεται με την ευγενή στήριξη της ΔΤ, δηλαδή του τωρινού, μεταβατικού φορέα (που λειτουργεί σε απόλυτη εξάρτηση με την πολιτική εξουσία), ο οποίος ουσιαστικά θα αλλάξει όνομα (από ΔΤ σε ΝΕΡΙΤ) για να παρουσιαστεί επί του παρόντος ως η νέα δημόσια τηλεόραση, που θα αναλάβει και την τηλεοπτική κάλυψη των εκλογών του Μαΐου.

Από εκεί και πέρα, το «ξήλωμα» της ιστορικής ταμπέλας της ΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «η πραγματική περιουσία της ΕΡΤ είναι και θα είναι η εργαζόμενοί της» και επικαλείται τη διάσημη φράση του Πάμπλο Νερούδα: «Μπορούν να κόψουν όλα τα λουλούδια, την άνοιξη όμως δεν μπορούν να την εμποδίσουν να έρθει».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Ιουν 2020 | 21:38

Απίστευτη ιστορία: "Έζησα 90 χρόνια, πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου" - Viral η επιγραφή σε τάφο

Η εντολή για τη δημιουργία της δόθηκε από τον νεκρό, τον μπαρμπα-Χαράλαμπο, λίγο πριν πεθάνει.

ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ 09 Ιουν 2020 | 09:10

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Ερχεται ρύθμιση

Νέο καθεστώς αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Ιουν 2020 | 12:58

Η "εξομολόγηση" της Φαίης Μαυραγάνη για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε - Ένιωθα ότι θα με έσφαζαν στην ΕΡΤ

"Κάποια συγκεκριμένα ονόματα το είχαν πει κιόλας, ότι δεν θα μακροημερεύσω εκεί".

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ 06 Ιουν 2020 | 10:44

Ελένη Ράντου: "Έχω βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά μου…"

Η δημοφιλής ηθοποιός παραδέχτηκε πως έχει δώσει πολλά χαστούκια.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 05 Ιουν 2020 | 21:02

ΕΡΤ: Ανακοινώθηκαν οι νέοι διευθυντές της δημόσιας τηλεόρασης - Ποιοι αναλαμβάνουν

Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν νεόι διευθυντές σε κρίσιμα πόστα, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.