Follow us

Για να μην γίνει ο σκύλος σας Ηot-dog

O τίτλος είναι χαριτωμένος, αλλά η πραγματικότητα είναι τρομακτική. Περισσότεροι από 1.900 σκύλοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία μέσα σε Ι.Χ.- ...φούρνους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Για να μην γίνει ο σκύλος σας Ηot-dog

Μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, ούτε για πέντε λεπτά. Σας φαίνεται υπερβολικό; Δυστυχώς δεν είναι.

Σχεδόν 2.000 σκύλοι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από θερμοπληξία επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν αντιλαμβάνονται ότι ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αφήνουν τα κατοικίδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι και άλλοι τόσοι καταλήγουν στις κτηνιατρικές κλινικές για να αντιμετωπίσουν έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του καλοκαιριού.

Τα πέντε λεπτά δεν είναι ποτέ πέντε

Και αυτό γιατί τα πέντε λεπτά, δεν είναι ποτέ πέντε –κάτι μπορεί να συμβεί- και ακόμη και η σκιά δεν μπορεί να σας διασφαλίσει πως το αυτοκίνητό σας δεν θα μετατραπεί σε φούρνο με τέσσερις ρόδες. Οταν η θερμοκρασία έξω από το αυτοκίνητο είναι 22 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία μέσα σε αυτό μπορεί να αγγίξει σε ελάχιστο χρόνο τους 47 βαθμούς Κελσίου. Το ζώο που είναι εγκλωβισμένο αρχίζει να υποφέρει.

Τα στάδια της θερμοπληξίας

Στην αρχή εμφανίζει δυνατό λαχάνιασμα, που βοηθά τους σκύλους να δροσίζονται.

Στο δεύτερο στάδιο της θερμοπληξίας οι σκύλοι εμφανίζουν έντονη σιελόρροια, ταχυπαλμία, αγκομαχούν, βαραίνει η ανάσα τους, ξαπλώνουν και στη συνέχεια καταρρέουν. Το τρίτο στάδιο επιφέρει το μοιραίο. Ξεκινά με απώλεια αισθήσεων, προχωρά στην έλλειψη συντονισμού, την ανικανότητα και τελικά το θάνατο.

Κι αν όλα αυτά νομίζετε ότι απέχουν μεταξύ πολύ η θλιβερή πραγματικότητα, που δεν θέλετε να ζήσετε, θα σας αποδείξει το αντίθετο. Βλέπετε οι σκύλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σαν τους ανθρώπους. Οι μοναδικοί ιδρωτοποιοί αδένες τους είναι η μύτη και τα μαξιλαράκια των ποδιών τους.

Για να μην γίνει ο σκύλος σας Ηot-dog
Από την καμπάνια φιλοζωικού σωματείου του εξωτερικού

Ποιους σκύλους προτιμά η θερμοπληξία

Η θερμοπληξία δεν κάνει διακρίσεις, ωστόσο κάποιοι σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους. Ποιοι είναι αυτοί;

 • Οι σκύλοι που έχουν περάσει μία φορά θερμοπληξία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να την ξαναπάθουν, σύμφωνα με έρευνες.
 • Εξίσου ευαίσθητοι είναι όσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, πάσχουν από κάποια ασθένεια, είναι μεγάλης ή νεαρής ηλικίας.
Για να μην γίνει ο σκύλος σας Ηot-dog - εικόνα 2

Οι ειδικοί επισημαίνου: το καλύτερο φάρμακο για τη θερμοπληξία είναι η πρόληψη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

 • Φροντίστε να μην αφήνετε ποτέ τους σκύλους σας στα αυτοκίνητα ή στον καυτό ήλιο.
 • Βεβαιωθείτε πως έχει σκιά για να καθίσει και φρέσκο καθαρό νερό.
 • Αποφύγετε τις βόλτες, την έντονη άσκηση, αλλά και το τάισμα τις θερμές ώρες της μέρας. Προτιμήστε να τα κάνετε αυτά νωρίς το πρωί ή μόλις νυχτώσει.
«Μην μαγειρεύεται το σκύλο σας», λέει η καμπάνια κατά της θερμοπληξίας
«Μην μαγειρεύεται το σκύλο σας», λέει η καμπάνια κατά της θερμοπληξίας

Σε περίπτωση που συμβεί το κακό:

 • Τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρο σας.
 • Μεταφέρετε το σκύλο σας σε σκιά.
 • Εφαρμόστε στο εσωτερικό των μηρών του και το στο στομάχι του –εκεί όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση μεγάλων αιμοφόρων αγγείων- δροσερό –όχι παγωμένο- νερό, αλλά και στα μαξιλαράκια των ποδιών του.
 • Χρησιμοποιήστε τρεχούμενο δροσερό νερό. Βρέξτε κάτω από το σώμα του. Προσοχή! Μην βυθίσετε το σκύλο σας στο νερό. Η πολύ γρήγορη πτώση της θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή.
 • Μην χρησιμοποιείτε πάγο. Θα έχετε το ακριβώς αντίθετο απότελεσμα. Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων θα επιβραδύνει τη ροή του αίματος, συνεπώς και τη διαδικασία ψύξης.
 • Μην σκεπάζετε το σκύλο με υγρές πετσέτες, θα δημιουργήσετε ένα φαινόμενα σάουνας γύρω του και εμποδίσετε τη διαδικασία εξάτμισης της θερμοκρασίας.
 • Χρησιμοποιήστε τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό για να υποβοηθήσετε την εξάτμιση.
 • Μόλις αρχίσει να συνέρχεται ενθαρρύνετε το κατοικίδιό σας να σηκωθεί και να περπατήσει αργά. Σκοπός είναι να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος που λιμνάζει όταν είναι ξαπλωμένος.
 • Μόλις ρίξετε τη θερμοκρασία ενυδατώστε το σκύλο σας. Μικρές ποσότητες δροσερού νερού και όχι μονορούφι θα τον βοηθήσουν να ενυδατωθεί.
 • Μεταφέρετε το σκύλο σας στον κτηνίατρο σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr