Ισχυρό δηλητήριο αράχνης βοηθά και ώρες μετά το εγκεφαλικό

Το δηλητήριο της είναι θανατηφόρο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον άνθρωπο από εγκεφαλικό!

isxuro-dilitirio-araxnis-boitha-kai-wres-meta-to-egkefaliko
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το δηλητήριο της είναι θανατηφόρο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον άνθρωπο από εγκεφαλικό! Αυτό υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν και εντόπισαν ουσία που περιέχεται στον δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης και δη από τις πλέον θανατηφόρες στον κόσμο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Άγγελος Κεραμιδάς), με επικεφαλής τον καθηγητή Γκλεν Κινγκ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης, προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Ωστόσο η ανακάλυψή τους ήταν πραγματικά τυχαία, αφού ανέλυαν το DNA του δηλητηρίου.

Η συγκεκριμένη ουσία είναι ηη πρωτεΐνη Hi1a και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ακόμα και ώρες μετά το εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα πειράματα σε αρουραίους. Τα αποτελέσματα ήταν καταρχήν εντυπωσιακά. Η χορήγηση της ουσίας δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό περιόρισε τη ζημιά κατά 80%! Ακόμα, όταν η χορήγηση έγινε μετά οκτώ ώρες, η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης ήταν της τάξης του 65%!

«Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά βρήκαμε ένα τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό» δήλωσε ο Κινγκ.

Το δηλητήριο της εν λόγω αυστραλιανής αράχνης (Hadronyche ifensa ή Darling Downs) μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά, όμως η ουσία Hi1a είναι αβλαβής και θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των εγκεφαλικών. Βέβαια θα προηγηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook