Κι όμως, υπήρξαν όλοι τους αθλητικοί ρεπόρτερ!

Το αθλητικό ρεπορτάζ ενώνει το στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο τον θρυλικό σκιτσογράφο Κώστα Μητσόπουλο και τον τ. διευθυντή κι εκδότη της Καθημερινής, Μ. Παπαναγιώτου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κι όμως, υπήρξαν όλοι τους αθλητικοί ρεπόρτερ!

Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αν κάτι ενώνει τον θρυλικό σκιτσογράφο, Κώστα Μητρόπουλο με το στιχουργό, Λευτέρη Παπαδόπουλο αλλά και τον τ. διευθυντή και εκδότη της Καθημερινής κι επί 10 χρόνια επικεφαλής του γραφείου τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, Μίμη Παπαναγιώτου, είναι η ... αθλητική δημοσιογραφία.

Κι όμως, οι παραπάνω ασχολήθηκαν με το αθλητικό ρεπορτάζ - και μάλιστα με επιτυχία. Αποτελούν, δε, τρεις από τους δεκαπέντε βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ που τιμά σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου (και ώρα 19.00) το Μορφωτικό ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ σε μια εκδήλωση που έγινε ... κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κι αυτό διότι αυτοί, οι πρώτοι σκαπανείς της αθλητικής δημοσιογραφίας, υπηρέτησαν ένα ρεπορτάζ που η «ελίτ» του επαγγέλματός τους δεν θεωρούσε και τόσο αξιοσέβαστο και χρειάστηκε α δώσουν μεγάλους αγώνες για να πετύχουν τομές και να ανοίξουν δρόμους για τις επόμενες γενιές του επαγγέλματος.

Κι όμως, υπήρξαν όλοι τους αθλητικοί ρεπόρτερ!

Ο 87χρονος Γιάννης Διακογιάννης, φερ' ειπήν, υπήρξε πρωτοπόρος δημοσιογράφος της ελληνικής τηλεόρασης και ο δάσκαλος όλων των επόμενων τηλεοπτικών ρεπόρτερ και νιουσκάστερ με τις γνώσεις του στον κλασσικό αθλητισμό, την γλαφυρότητα και την εμβρίθειά του. Ο 96χρονος Χάρης Λυμπερόπουλος ως διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας Απογευματινή και με εκδότη τον Νάσο Μπότση το 1965 προκάλεσε επανάσταση στην αθλητική δημοσιογραφία παρουσιάζοντας ένθετη 4σέλιδη και 8σέλιδη αθλητική εφημερίδα μέσα σε πολιτικό φύλο. Ο ίδιος υπήρξε και αθλητής με διακρίσεις τη δύσκολη δεκαετία του 1940 - 1950: Πανελληνιονίκης στο άλμα εις μήκος και το πένταθλο και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Ο 85χρονος Ντίνος Βεντίκος, επίσης ήταν εκείνος που παρουσίασε για πρώτη φορά στον ελληνικό τύπο τα αθλητικά στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας.

Κι άλλοι αθλητικογράφοι, ωστόσο, υπήρξαν μεγάλοι αθλητές. Ο 86χρονος Γιώργος Λιβέρης, υπήρξε πρωταθλητής σκοποβολής για έντεκα χρόνια κι οδηγός αγώνων στο Ράλλυ Ακρόπολις, ενώ αγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1960 και άλλες δέκα φορές με διάφορες ιδιότητες. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί κι ο 92χρονος Πέτρος Λινάρδος, ο οποίος έχει ασχοληθεί και συγγραφικά με την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

«Η Μπέτι Ντέιβις έλεγε ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι για δειλούς. Εννοούσε στην Αμερική προφανώς. Γιατί εδώ οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι ούτε για δειλούς ούτε για γενναίους. Είναι για κλάματα. Προσέχτε. Εγώ. Μια πάρα, πάρα, πάρα πολύ μεγάλη ηλικία. Γεννήθηκα πριν από έντεκα οικονομικές κρίσεις, δύο δικτατορίες, ένα μεγάλο πόλεμο, ένα εμφύλιο, τέσσερις χρεοκοπίες, τέσσερις υποτιμήσεις και δεκαοκτώ σεισμούς. Αν έπρεπε να πω κάτι σαν την Ντέιβις θα 'λεγα ότι: Οι μεγάλες ηλικίες είναι όμορφες, αν τις έχεις ζήσει με μια παρέα από ενδιαφέροντες, ευφυείς, εγγράμματους, και γοητευτικούς συνομήλικες σαν αυτούς εδώ απόψε», είναι το μήνυμα του 93χρονου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου για τη βραδιά. Ο 83χρονος Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλά για «τρεις καριέρες (αυτές του συγγραφέα, δημοσιογράφου και στιχουργού)», ενώ ο 91χρονος Μίμης Παπαναγιώτου, απ' όποιες θέσεις και να υπήρξε δεν ξεχνά να αναφέρει ότι τα κείμενά του στην Αθλητική Ηχώ υπήρξαν σχολείο για τις επόμενες γενιές.

Πως να μη σημειώσει κανείς και την περίπτωση του 89χρονου Βαγγέλη Φουντουκίδη, που επί 16 χρόνια ήταν βασικό στέλεχος της ελληνικής τηλεόρασης και νουσκάστερ στις βραδινές αθλητικές ειδήσεις, συμπαρουσιαστής στην Αθλητική Κυριακή και στην εκπομπή Αθλόραμα; Σημειωτέον, είναι ο πρώτος αθλητικογράφος που σημείωνε και τους πόντους κάθε παίχτη στις συνθέσεις του μπάσκετ.

Στην εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ τιμώνται (με αλφαβητιή σειρά) οι:

 • Ντίνος Βεντίκος

 • Γιάννης Διακογιάννης

 • Φαίδων Κωνσταντουδάκης

 • Γιώργος Λιβέρης

 • Δημήτρης Λιμπερόπουλος

 • Πέτρος Λινάρδος

 • Χάρης Λυμπερόπουλος

 • Κώστας Μητρόπουλος

 • Ανδρέας Μπόμης

 • Γιώργος Παντούρης

 • Λευτέρης Παπαδόπουλος

 • Μάκης Παπαζήσης

 • Δημήτρης Παπαναγιώτου

 • Σταύρος Τσώχος

 • Βαγγέλης Φουντουκίδης

Ακολουθούν μικρά βιογραφικά τους στοιχεία:

ΒΕΝΤΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1933 στην Καλαμάτα. Από τους σκαπανείς του αθλητικού ρεπορτάζ και όχι μόνον. Εργάστηκε στη Βραδυνή, την Αθλητική Ηχώ, στις Εικόνες της Ελένης Βλάχου, στην Ραδιοτηλεόραση (διευθυντής για πολλά χρόνια) και στην Μεσημβρινή ως αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στον ελληνικό τύπο τα αθλητικά στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας. Υπήρξε ρεπόρτερ με συζητημένες αποκλειστικότητες κι αθλητικός συντάκτης με εκατοντάδες περιγραφές και κριτικές αγώνων. Ιστορικές έχουν μείνει οι συνεντεύξεις του στην Ηχώ τη δεκαετία του '50 με το σύνολο των μεγάλων ηθοποιών της εποχής. Σ' αυτές, οι πρωταγωνιστές, αλλά και οι μεγάλες βεντέτες «άνοιγαν» την καρδιά τους και για τα αθλητικά τους αισθήματα. Έχει να παρουσιάσει και πλούσιο συγγραφικό έργο με πολλές επιτυχίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1931 στο Παγκράτι. Είναι ο πρωτοπόρος δημοσιογράφος της ελληνικής τηλεόρασης και ο δάσκαλος όλων των επόμενων τηλεοπτικών ρεπόρτερ και νιουσκάστερ. Προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ελληνική τηλεόραση επί 23 συνεχόμενα χρόνια, είχε όμως πάμπολλες συνεργασίες κι αργότερα με την ΕΡΤ, καθώς επίσης και με άλλα κανάλια. Έχει μεταδώσει τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα, τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων και εκατοντάδες άλλα ελληνικά και ξένα αθλητικά γεγονότα. Ξεκίνησε κι αυτός από τον γραπτό τύπο όπου έχει να παρουσιάσει επίσης μια αξιοζήλευτη καριέρα. Υπήρξε το 1952 συντάκτης στην Αθλητική Ηχώ και ανταποκριτής της στο Παρίσι, ενώ εργάστηκε παράλληλα και στο γαλλικό περιοδικό Φρανς Φουτμπόλ για να ακολουθήσουν: Το Φως των Σπορ, η Ελευθεροτυπία, η Μεσημβρινή και τα Νέα, ως διευθυντής του αθλητικού τμήματος.

ΦΑΙΔΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1941 στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος, διοικητικός παράγοντας του Απόλλωνα, τον μπόλιασε με πάθος για τον αθλητισμό. Το άλλο πάθος για τη δημοσιογραφία ήλθε από μία βραβευμένη εργασία στο Γυμνάσιο για την εξορία του Μακάριου. ΄Εχει τιμηθεί από τον ΠΣΑΤ δια χειρός Γιάννη Θεοδωρακόπουλου και έχει πάρει το βραβείο Μπότση ως ο καλύτερος συντάκτης της χρονιάς. Εργάστηκε στο Φως των Σπορ από παιδάκι έως το 2017. Επί 58 χρόνια έγραφε καθημερινά τη στήλη Α-Ω που του είχε εμπιστευτεί ο Θόδωρος Νικολαΐδης, δάσκαλός του, όπως και ο Γιάννης Χιωτάκης. Παράλληλα προσέφερε τις υπηρεσίες του και στην Απογευματινή, όπου (κατά δήλωσή του) απεκόμισε πάρα πολλά από τους Χρήστο Πασαλάρη, Χάρη Λυμπερόπουλο, διευθυντή του στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας, και Ανδρέα Μπόμη. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και για δύο χρόνια ήταν σπορκάστερ στην ΥΕΝΕΔ. Οι λέξεις που έχει γράψει με μολύβι, στη γραφομηχανή και στον υπολογιστή, λέει, σχηματίζουν ένα απέραντο πέλαγος για ταξίδια χωρίς γυρισμό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1932 στην Αθήνα. Δημοσιογράφος από μαθητής. Σπούδασε: πολιτικές επιστήμες, αγγλικά, γερμανικά. Εργάσθηκε: Αθλητική Ηχώ, Απογευματινή, Δημοκρατική Αλλαγή, Βραδυνή, Ι.Χ Αυτοκίνητο, Car and Driver, Auto Moto und Sport. Επίσης ως υπεύθυνος τύπου και PR: ΕΟΕ, ΣΚΟΕ, Όμιλο Σαρακάκη, Χιουντάι. Έγραψε δυο βιβλία για το αγωνιστικό αυτοκίνητο και δυο για ολυμπιακά θέματα. Υπήρξε πρωταθλητής σκοποβολής για 11 χρόνια κι οδηγός αγώνων στο Ράλλυ Ακρόπολις. Αγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1960 και άλλες δέκα φορές με διάφορες ιδιότητες. Εχει δυο γιους πρωταθλητές: Διονύσης (1962 – δημοσιογράφος), Αλέξιος (1973 – καθηγητής Φ.Α.). Διετέλεσε: γεν. γραμματέας ΣΚΟΕ, ΕΟΑΒ, Olympians, αντιπρόεδρος ΕΛΠΑ, έφορος ΠΑΟ κι αρχηγός δημοσιογραφικών αποστολών. Διακρίσεις: Award of Merit (ΗΠΑ), Δήμου Αθηναίων, Δήμου Πατρέων, ΑΕΚ, Χρυσό Τριφύλλι, COJO, ΕΛΠΑ, ΕΦΙΒΑ. Ταξίδεψε σε 52 χώρες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1925 στην Οιχαλία Μεσσηνίας. Εχει πει ότι ο βασικός του δάσκαλος υπήρξε η αθλητικογραφία, γιατί εκείνη την εποχή που ξεκίνησε ως αθλητικός συντάκτης ήταν υποχρεωμένος να κάνει ρεπορτάζ και έρευνες, να παίρνει συνεντεύξεις, να περιγράφει και να σχολιάζει αγώνες. Επωφελήθηκε και από ταξίδια με αθλητικές ομάδες στο εξωτερικό και έγραφε τις εντυπώσεις του αλλά και άλλα θέματα. Οι σταρ του Χόλιγουντ, οι χρυσοί Έλληνες και οι λοιπές διασημότητες σε απόσταση αναπνοής ήρθαν μετά, όπως και τα δέκα βιβλία του. Υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε και ως σκιτσογράφος στην Αθλητική Ηχώ.

ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1926 στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου. Εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας και όχι μόνον. Ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ, πρόεδρος κι “Επί Τιμή” πρόεδρος του, έδωσε τα πάντα για την προώθηση του ρεπορτάζ – σχολίου.

Ξεκίνησε το 1944 ως αθλητικός συντάκτης και παράλληλα κάλυπτε τα ρεπορτάζ ναυτιλίας και κοινωνικής πρόνοιας. Ακόμη διετέλεσε κριτικός κινηματογράφου.

Πάνω από όλα, όμως, έχει να παρουσιάσει σπουδαίο συγγραφικό έργο – με εκδόσεις και σχόλια όχι μόνον για τις επόμενες δημοσιογραφικές γενιές αλλά και για το σύνολο του πνευματικού χώρου. Από τα πονήματά του ιστορικά έχουν μείνει: Ιστορία του Πανελληνίου Γ.Σ. (1891-1991), 1991. Ιστορία του Εθνικού Γ.Σ. (1893-1993), 1993. Δημήτριος Βικέλας, από το όραμα στην πράξη, 1996 – επανέκδοση 2003 και στα αγγλικά. Η Σμύρνη του Πανιωνίου, 1998. Ο άλλος Βικέλας, Τα Τήνια και η Ολυμπιακή Περιπέτεια της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης.

ΧΑΡΗΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1922, στην Αθήνα. Πανελληνιονίκης στο άλμα εις μήκος και το πένταθλο και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Είναι ο μόνος Έλληνας που έχει πετύχει σε ένα αγώνα τρία γκολ εις βάρος του Ολυμπιακού (19/12/1943) παίζοντας στην Α ομάδα του Πανιωνίου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και Δημοσιογραφία στο Suracuse των ΗΠΑ. Υπήρξε βραβευμένος οδηγός αγώνων στο Ράλλυ Ακρόπολις. Εργάστηκε στην Αθηναϊκή, την Ακρόπολη, την Απογευματινή, τον Ελεύθερο Τύπο και την τηλεόραση ως διευθυντής αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ. Ιδρυτικό στέλεχος της ελεύθερης ραδιοφωνίας (9,84). Έχει καλύψει δημοσιογραφικά έξι Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, πολλές δεκάδες Ευρωπαϊκών Κυπέλλων και διεθνών συναντήσεων. Το αθλητικό τμήμα που διηύθυνε στην Απογευματινή υπήρξε φυτώριο των μεγάλων του αθλητικού ρεπορτάζ. Ως διευθυντής του εν λόγω τμήματος και με εκδότη τον Νάσο Μπότση το 1965 προκάλεσε επανάσταση στην αθλητική δημοσιογραφία παρουσιάζοντας ένθετη 4σέλιδη και 8σέλιδη αθλητική εφημερίδα μέσα σε πολιτικό φύλο. Εχει τιμηθεί με το βραβείο Μπότση και πολλές ακόμα διακρίσεις. Υπήρξε για δυο τετραετίες πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος. Από τις δυο του κόρες έχει τέσσερα εγγόνια.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Η Μπέτι Ντέιβις έλεγε ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι για δειλούς. Εννοούσε στην Αμερική προφανώς. Γιατί εδώ οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι ούτε για δειλούς ούτε για γενναίους. Είναι για κλάματα.

Προσέχτε. Εγώ. Μια πάρα, πάρα, πάρα πολύ μεγάλη ηλικία. Γεννήθηκα πριν από έντεκα οικονομικές κρίσεις, δύο δικτατορίες, ένα μεγάλο πόλεμο, ένα εμφύλιο, τέσσερις χρεοκοπίες, τέσσερις υποτιμήσεις και δεκαοκτώ σεισμούς.

Αν έπρεπε να πω κάτι σαν την Ντέιβις θα 'λεγα ότι: Οι μεγάλες ηλικίες είναι όμορφες, αν τις έχεις ζήσει με μια παρέα από ενδιαφέροντες, ευφυείς, εγγράμματους, και γοητευτικούς συνομήλικες σαν αυτούς εδώ απόψε».

*Ο Κώστας Μητρόπουλος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1925 στην Αθήνα, και με τα σκίτσα του έχουν ξεχάσει τα προβλήματά τους γενεές επί γενεών (για να μην ξεχάσουμε το αστείρευτο χιούμορ του).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1938 στον Πειραιά. Ξεκίνησε στις αρχές του 1958 από το περιοδικό Αυτοδιοίκηση, εκδότης του οποίου ήταν ο πατέρας του Παναγιώτης. Το 1960 προσελήφθη στην Απογευματινή, ως βοηθός του Χάρη Λυμπερόπουλου, που ήταν διευθυντής του αθλητικού τμήματος. Στα αθλητικά παρέμεινε επί 24 χρόνια, άσχετα αν στη συνέχεια ανέλαβε αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος και αργότερα όλης της εφημερίδας. Ηταν διευθυντής έκδοσης στον Ελεύθερο Τύπο, ενώ από το 1984 διετέλεσε στο Έθνος αρχισυντάκτης των αθλητικών, και μετά εκδοτικός σύμβουλος της εφημερίδας, αλλά και γενικός διευθυντής του περιοδικού Εικόνες. Είναι ο "γεννήτωρ" του περιοδικού Εθνοσπόρ που έβγαινε κάθε Δευτέρα σε ιλουστρασιόν χαρτί μαζί με την εφημερίδα το οποίο θεωρεί δεύτερο παιδί του. ΄Εκλεισε τη δημοσιογραφική του διαδρομή στον ΔΟΛ ως επικεφαλής του τμήματος ειδικών εκδόσεων. ΄Εχει κυκλοφορήσει έντεκα αθλητικά βιβλία και έχει συμπληρώσει τριακόσιες τηλεοπτικές παρουσίες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΟΥΡΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1929 στον Πύργο Ηλείας. Από τους σκαπανείς του αθλητικού ρεπορτάζ, ακαταπόνητος και με συνεχή δράση. Τα πρώτα του κείμενα στην Αθλητική Ηχώ αποτέλεσαν σχολή για τις επόμενες σειρές των συναδέλφων του, γεγονός αποδεκτό, σχεδόν, από το σύνολο των επόμενων γενεών του ρεπορτάζ. Ξεκίνησε από την Αθλητική Ηχώ σε ηλικία 17 χρόνων. Στη συνέχεια εργάστηκε: Αθηναϊκή, Ελεύθερο Λόγο, Εξπρές, Νέα Πολιτεία, στην Ομάδα ως αρχισυντάκτης και στα Νέα, όπου διετέλεσε και διευθυντής του αθλητικού τμήματος. Υπήρξε επικεφαλής στα γραφεία τύπου του ΣΕΓΑΣ και της ΕΠΟ, εκδότης του περιοδικού του ΣΕΓΑΣ επί 20 χρόνια, ενώ υπήρξε υπεύθυνος και του γραφείου τύπου δεκάδων διεθνών διοργανώσεων αλλά και της της γ.γ. Αθλητισμού επί 8 χρόνια. Ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ και συνδικαλιστικό στέλεχος της ΕΣΗΕΑ. Τέλος είναι η ψυχή της Επιτροπής Αθλητικών βραβείων.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗ

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1935 στην Αθήνα. Από τους πρωτοπόρους του αθλητικού ρεπορτάζ με τρεις αξιοζήλευτες καριέρες ως συγγραφέας, δημοσιογράφος και στιχουργός. Εργάστηκε μόνον στα Νέα από το 1959 έως το 2012 ως πολιτικός αρθρογράφος και σχολιαστής, ενώ οι συνεντεύξεις του έσπαζαν κόκαλα.

«Άπονη ζωή». Ας μας πει κάποιος πως δεν γνωρίζει αυτές τις δύο λέξεις. Από το πρώτο του τραγούδι ως τα τώρα που συνεχίζει ακάθεκτος έχει γράψει στίχους για 2000 τραγούδια, όλα τεράστιες επιτυχίες.

Από τα βιβλία του ξεχωρίζουν: Οι παλιοί συμμαθητές, που έγινε και μπεστ σέλερ, και Μάνος Λοΐζος.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, και εκτός από την ΑΕΚ λατρεύει και το ... ψαροντούφεκο.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ -ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1937 στη Βούρμπιανη Κονίτσης. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες, τελείωσε την ΑΣΟΕ, αλλά διακρίθηκε στην αθλητική δημοσιογραφία και καταξιώθηκε ως ένας από τους πλέον έγκυρους ρεπόρτερ. Διετέλεσε γ.γ. του ΠΣΑΤ. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στο Φως των Σπορ, ως μαθητευόμενος, ενώ ακόμη ήταν μαθητής της 7ης τάξης του Β΄ Γυμνασίου, εφημερίδα στην οποία πρόσφερε, στη συνέχεια, τις υπηρεσίες του για περισσότερα από 25 χρόνια. Εργάστηκε ακόμη στη Βραδυνή, την Ελευθεροτυπία, τα Νέα (προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος). Υπήρξε επίσης προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΤ2 ενώ τον Μάρτιο του 1994 ανέλαβε διευθυντής της ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Διαθέτει, επίσης πλούσιο συγγραφικό έργο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1927 στην Αθήνα. Υπήρξε από τους σκαπανείς του αθλητικού ρεπορτάζ. Ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ. Τα κείμενα του στην Αθλητική Ηχώ αποτελούν σχολείο για τις επόμενες γενιές. Πέραν αυτών όμως διετέλεσε συντάκτης ύλης στην Απογευματινή, αρχισυντάκτης του περιοδικού Εικόνες της Ελένης Βλάχου, διευθυντής σύνταξης στον Ταχυδρόμο, διευθυντής ειδήσεων στην τηλεόραση της ΕΡΤ, διευθυντής και εκδότης της Καθημερινής. Δίδαξε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει ακόμη συγγραφικό έργο. Έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα Μπότση και τους Ευρωπαίους Δημοσιογράφους. Από το 1995 και για δέκα χρόνια υπήρξε διευθυντής στο γραφείο τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΩΧΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1937 στον Πειραιά. Διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και του Φωστήρα, άφησε τη λαμπρή καριέρα στα γήπεδα για να ακολουθήσει την αθλητική δημοσιογραφία και να δημιουργήσει τη δική του ιστορία στον γραπτό τύπο και την τηλεόραση. Ξεκίνησε από την Ημέρα και στη συνέχεια εργάστηκε στην Ακρόπολη, στα Νέα (είκοσι χρόνια), στο Φως των Σπορ στο περιοδικό Πρώτο και στο Πρωτάθλημα. Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1968. Παρουσίαζε εκπομπές και μετέδιδε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό έως την ημέρα της συνταξιοδότησής του. Η διαδρομή του: ΕΡΤ - ΜΕGΑ - ΑΝΤΕΝΑ. ΄Εχει ένα γιο, τον Μιχάλη, που είναι και αυτός αθλητικογράφος.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1929 στην Αθήνα. Η εκκίνηση της μεγάλης καριέρας του έγινε το 1949 ως συνεργάτης στην Αθλητική Ηχώ και μετά ένα χρόνο, όταν η εφημερίδα έγινε καθημερινή, έγινε μόνιμος συντάκτης της, προσφέροντας τις υπηρεσίες του έως και το 1985, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Παράλληλα εργαζόταν και στο Έθνος. Από το 1969 και επί 16 χρόνια ήταν βασικό στέλεχος της ελληνικής τηλεόρασης ως νιουσκάστερ στις βραδινές αθλητικές ειδήσεις, συμπαρουσιαστής στην Αθλητική Κυριακή και στην εκπομπή Αθλόραμα. Υπήρξε θεατρικός επιχειρηματίας, κυρίως, όμως, υπήρξε συγγραφέας έργων που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Εξέδωσε το 1963 και το 1971 τα βιβλία Γκολ, Ρεκόρ και Καλαθιές, στα οποία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Άλλωστε, αυτή κάνει τη διαφορά στα αλμανάκ-στατιστικής. Είναι ο πρώτος αθλητικογράφος που σημείωνε και τους πόντους κάθε παίχτη στις συνθέσεις του μπάσκετ.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου.

Info:

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου (ώρα 19.00)

ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20

Τηλ: 210 3675400

www.esiea.gr