Follow us

Ο άνδρας μου διεκδικεί παραγωγές. Ε και;

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου μιλά για τους λόγους που οδήγησαν στην καθαίρεση του προέδρου, την εμπλοκή του συζύγου της σε υποψήφιες παραγωγές και το δικαίωμά του στην εργασία.

Ο άνδρας μου διεκδικεί παραγωγές. Ε και;

Υπήρξε πρόεδρος στη ΝΕΡΙΤ, μόλις για λίγες ώρες τη δεύτερη μέρα της λειτουργίας της. Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Ευαγγελάκου, στάθηκε κατά κάποιο τρόπο η αφορμή για την καθαίρεση του μέχρι πρότινος προέδρου, Γιώργου Προκοπάκη. Για την ακρίβεια, η επιστολή παραίτησης της προς το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ ήταν μια από τις αφορμές που κατέληξαν στην απομάκρυνση Προκοπάκη και στην αντικατάστασή του από τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Αντώνη Μακρυδημήτρη. Οι αιτίες φάνηκε πως ήταν πολλαπλές -και περίπλοκες- κι ένα κομμάτι τους αφορά το θέμα του προγράμματος -που είναι στη δικαιοδοσία της- των παραγωγών της ΝΕΡΙΤ και την εμπλοκή του ονόματος του συζύγου της σε κάποιες από τις υποψήφιες. Κι αυτό συνέβη σε μια χρονική στιγμή που το πρόγραμμα και οι παραγωγές γίνονται και αντικείμενο ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΝΕΡΙΤ από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Απαραίτητο, άρα, να μάθουμε τι λέει η ίδια για όλα αυτά...

«Διεκδίκησα το δικαίωμα του συζύγου μου...»

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο κ. Προκοπάκης, λίγο μετά την καθαίρεσή του, μίλησε για ένα περιστατικό, που ενέπλεκε το όνομά της. «Αυτό που είπα» διευκρινίζει ο ίδιος «είναι ότι είχα μια συνάντηση με την κυρία Ευαγγελάκου στις 4/4 και μου είπε ότι ο σύζυγός της δεν μπορεί να μη δουλέψει, επειδή το όνομά του βρισκόταν σε κάποιες από τις υποψήφιες εκπομπές. Εγώ είπα πως δεν μπορούμε να του κόψουμε το ψωμί, όμως η διαδικασία έπρεπε να είναι «full truth» και ότι δεν γίνεται να δίνει παραγωγές στις οποίες μετέχει ο σύζυγός της από τη θέση της υπεύθυνης προγράμματος, γιατί η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται τίμια εκτός από το να είναι κι εκείνη συμφώνησε μαζί μου...».

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από την κυρία Ευαγγελάκου: «Είναι απολύτως αληθές. Αυτό συνέβη. Πήγα στον κύριο Προκοπάκη και του είπα ότι δεν γίνεται ο σύζυγός μου να μην εργαστεί. Είναι επαγγελματίας, καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας, αυτή είναι η δουλειά του, οπότε το όνομά του βρίσκεται σε κάποιες από τις προτάσεις. Κι εκείνος μου απάντησε όπως είπε κι εγώ συμφώνησα. Για να συνοψίσω: διεκδίκησα το δικαίωμα του συζύγου μου να συμμετέχει στις προκηρύξεις για το πρόγραμμα, ακολουθώντας τις απολύτως διαφανείς διαδικασίες που για πρώτη φορά γίνονται διαδικτυακώς, με όλους τους τύπους, διαύγεια και αξιοκρατία. Δεν ασκήθηκε καν το δικαίωμα που έχει η ΝΕΡΙΤ λόγω έκτακτων περιστάσεων να κάνει κάποιες αναθέσεις. Γιατί η πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσει με διαφανείς διαδικασίες».

Αρα εγκαταλείπει κάθε αρμοδιότητα σχετική με το πρόγραμμα; «Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο είχα συζητήσει με τον κύριο Προκοπάκη, αλλά δεν έχω ακόμα θέσει στον νέο πρόεδρο, οπότε επιφυλάσσομαι αυτή τη στιγμή να απαντήσω...».

Οι μεγάλες αποστάσεις...

Το ερώτημα προκύπτει αυτονόητο: ποιο ήταν τελικά το πρόβλημα που οδήγησε στην επιστολή παραίτησής της προς το Εποπτικό και κατέληξε στην καθαίρεση Προκοπάκη; «Θέλω να σας παραπέμψω σε μια δήλωση που διάβασα του κ. Προκοπάκη, κάτι τύπου “Εγώ φεύγω με το κεφάλι ψηλά”. Θα έλεγα ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από αυτό το «εγώ». Εμείς, και όλοι εμείς, κι όχι απλώς «εγώ», θέλαμε να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ και να λειτουργήσει σωστά. Ολοι εμείς θέλαμε να επιτελέσουμε αυτό το έργο, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Υπήρξε όμως μεγάλη απόσταση μεταξύ του «εγώ» και του «εμείς». Κι όταν υπάρχει τέτοια απόσταση, δημιουργούνται προβλήματα, στα οποία αναφέρθηκα στην επιστολή μου...».

Πριν κλείσουμε, θέτω το ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, της οποίας υπήρξε μέλος -έχει παραιτηθεί-, εναντίον της ΝΕΡΙΤ, ζητώντας να ανακληθεί προσωρινά η διαδικασία ένταξης εκπομπών που έχουν ήδη εγκριθεί -εκδικάζονται σήμερα το μεσημέρι. «Σας ξαναλέω ότι η ΝΕΡΙΤ είχε το δικαίωμα απευθείας αναθέσεων, αλλά δεν το άσκησε. Το ανέλαβαν επιτροπές που συγκροτήθηκαν από έμπειρους επαγγελματίες, καταξιωμένους και γνώστες του αντικειμένου. Και για να υπάρξει κλίμα απόλυτης διαφάνειας τα κάναμε όλα Διαδικτυακώς, ανοιχτά και δίκαια. Υπήρξαν πάρα πολλές προτάσεις, περίπου 650. Κάποιες ήταν πολύ καλές, αλλά δεν προκρίθηκαν. Είναι λογικό να υπάρχουν πικρίες. Ομως, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Πήραμε ό,τι χρειαζόμασταν, αφού αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ λίγο «ζωντανό» πρόγραμμα. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, όταν λειτουργήσει και το δεύτερο κανάλι, θα πάρουμε κι άλλα πράγματα, ώστε να εξομαλύνουμε την ισορροπία ανάμεσα στις εσωτερικές και εξωτερικές παραγωγές, που είναι ελάχιστες».

Ζητάω ένα χρονικό προσδιορισμό για το πότε θα βγει το δεύτερο κανάλι, δεν μπορεί να δώσει ακόμα. Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος πρέπει να κλείσει. Η ΝΕΡΙΤ μόλις άνοιξε.

Ο νέος πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα

Τοποθετήθηκε σήμερα στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Μακρυδημήτρης. Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και τοποθέτησης, ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Εποπτικού Συμβουλίου, με στόχο να ανταποκριθεί στην επιταγή του Συντάγματος και του νόμου για τη δημόσια τηλεόραση, τονίζοντας παράλληλα ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να τηρηθούν στο ακέραιο οι αρχές της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ποιότητας και της ανεξαρτησίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Θεόδωρος Φορτσάκης, χαρακτήρισε ως πρωταρχικό μέλημα την τήρηση του νομικού πλαισίου, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο νέος φορέας θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr