Ο κρητικός πιλότος που εξευτέλισε τη χούντα

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1970 ο ιπτάμενος υποσμηναγός Μιχάλης Μανιαδάκης που ήταν χαρακτηρισμένος ως αντιφρονών από το καθεστώς των συνταγματαρχών, διέφυγε στην ΕΣΣΔ

o-kritikos-pilotos-pou-ekseutelise-ti-xounta
SHARE THIS
0
SHARES

«Όταν μιλάς για ήρωες όταν υμνείς θυσία, την Κρήτη έχω στο μυαλό δίχως αμφιβολία». Με αυτή την μαντινάδα για τον ήρωα πιλότο της Πολεμικής αεροπορίας Μιχάλη Μανιαδάκη από το Καλό Χωριό Λασιθίου, οι ακροατές του Ράδιο Κρήτη, θέλησαν να δείξουν το θαυμασμό τους στον άνθρωπο αυτό που αψήφησε και εξευτέλισε τη δικτατορία και με μια πράξη αυτοθυσίας και αντίστασης κατά του καθεστώτος έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα υπέφερε από τους τυράννους χουντικούς.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1970 ο ιπτάμενος υποσμηναγός Μιχάλης Μανιαδάκης που ήταν χαρακτηρισμένος ως αντιφρονών από το καθεστώς των συνταγματαρχών, διέφυγε στη Σοβιετική Ένωση. 

 

Όλα ξεκίνησαν όπως είπε ο κ.Μανιαδάκης στο Ράδιο Κρήτη όταν οι συνταγματάρχες έβαλαν την Ελλάδα στον γύψο, στο στράτευμα υπήρξαν λίγοι αλλά ηρωικοί αξιωματικοί που αντιστάθηκαν. Οι περισσότεροι υπάκουσαν στις διαταγές. Την πρωτοκαθεδρία είχε ο στρατός και οι άλλοι ακολουθούσαν. 
Οι αξιωματικοί δεν έχουν δικές τους πεποιθήσεις, αλλά ο υποσμηναγός Μιχάλης Μανιαδάκης από την αρχή είχε καταγραφεί ως αντιφρονών. Ανήμερα του πραξικοπήματος λογομάχησε έντονα με τον προϊστάμενό του, ο οποίος τον διέταξε να κοιμηθεί στο πάτωμα επειδή τα κρεβάτια δεν έφθαναν για όλους.  Ο διοικητής του είπε ότι μπορεί να τον στήσει στα πέντε μέτρα και ο Μανιαδάκης του απάντησε ότι οι αξιωματικοί σκοτώνονται, αλλά δεν εξευτελίζονται.... και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Μετά άρχισαν τα καψώνια. Μέσα σε λίγους μήνες, ο υποσμηναγός μετατέθηκε στην Τανάγρα, από εκεί στην Πάτρα, μετά στη Σούδα, τη Λάρισα και πάλι στη Σούδα...

 

Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο της Σούδας στα Χανιά , ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής ετοιμάζεται να απογειωθεί. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται η στρατιωτική ντακότα. Ο υποσμηναγός ανεβαίνει στο αεροπλάνο και περιμένει να ξεκινήσει το αεροσκάφος της Ολυμπιακής. Η ντακότα απογειώθηκε στις 21.36 και κράτησε ίδια πορεία με το πολιτικό αεροσκάφος.

 


 

Ο Έλληνας πιλότος δεν είχε χάρτη, πυξίδα και δεν λειτουργούσαν τα φώτα στο ταμπλό  και έφτασε με πτήση εκ όψεως στη Σεβαστούπολη της Ρωσίας με κίνδυνο να τον καταρρίψουν οι τούρκοι αφού πέταξε μέσα από το στόμα του λύκου.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου επέλεξε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να τιμήσει τον Μιχάλη Μανιαδάκη,την Τετάρτη το βράδυ στο Επιμελητήριο Λασιθίου κατατάσσοντας την πράξη του στις κορυφαίες στιγμές αντίστασης στην δικτατορία.

Φωτογραφία: Φωτο Πάγκαλος
Φωτογραφία: Φωτο Πάγκαλος

Πηγή: ekriti.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook