Follow us

Προσλήψεις ΝΕΡΙΤ: Σε κίνδυνο ο διαγωνισμός λόγω «αμαρτωλού» 20%

Την ώρα που η EBU εκφράζει την απογοήτευσή της για τον κυβερνητικό έλεγχο στη ΝΕΡΙΤ, οι παρατυπίες στην εφαρμογή του 20% θέτουν σε κίνδυνο τον διαγωνισμό προσλήψεων

Προσλήψεις ΝΕΡΙΤ: Σε κίνδυνο ο διαγωνισμός λόγω «αμαρτωλού» 20%

Η ειδική κατηγορία προσλήψεων για την κάλυψη του 20% των θέσεων εκτός των προϋποθέσεων του επίσημου διαγωνισμού, εξελίσσεται σε άλλη μια μεγάλη αποτυχία στην επιχείρηση στελέχωσης της ΝΕΡΙΤ. Το 20%, που επί της ουσίας λειτούργησε ως τρικ για να βολευτούν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης -άμεσου «προϊσταμένου» της ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα και με την επίσημη άποψη της EBU- είναι πια η αχίλλειος πτέρνα, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το συνολικό διαγωνισμό. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να οδηγηθεί σε ακύρωση, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες του.

Παράτυπη η εφαρμογή του 20%

Η ΝΕΡΙΤ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς λειτουργεί χωρίς προσωπικό (οι δημοσιογράφοι της είναι συμβασιούχοι του Υπουργείου Οικονομικών), ενώ ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις δείχνει διάτρητος από πολλές πλευρές, ιδίως στην περίπτωση του 20% -στο οποίο εντάχθηκαν μεταξύ άλλων δημοσιογράφος με εμπειρία 4 ετών σε σταθμό τοπικής εμβέλειας και προϋπηρεσία στο Youtube, άλλος με πλούσια εμπειρία σε γραφεία Τύπου Υπουργών, ενώ μοριοδοτήθηκε προϋπηρεσία στην Αστυνομία της Αγγλίας...

Στην ίδια, ειδική κατηγορία, εντάχθηκαν και πρόσωπα που δεν διαθέτουν κανένα τυπικό-αντικειμενικό προσόν, όπως παρουσιαστές πολιτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων -οι οποίοι προφανώς πληρούν το κριτήριο του ότι είναι αρεστοί εκεί που πρέπει. Αντίστοιχα «μαγειρέματα» βεβαίως είχαν γίνει και με την επιλογή πολιτικών, κοινοβουλευτικών και οικονομικών συντακτών, όπως και αθλητικών συντακτών, όπου παρατηρήθηκε και η εξόφθαλμα προκλητική περίπτωση πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας.

Η εφαρμογή του 20% εκτός από προβληματική είναι και παράτυπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο το σύνολο της προκήρυξης. Κι αυτό γιατί η ίδια η προκήρυξη αναφέρει πως το 20% χρησιμοποιείται για όσους έχουν υψηλά «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα». Δεν προσθέτει το διαχωριστικό «ή», που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση, οι υποψήφιοι της κατηγορίας να έχουν και τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δηλαδή και τίτλους σπουδών και εμπειρία -όχι ή το ένα το ή το άλλο.

Στην πράξη αυτό δεν έγινε (δείτε εδώ παραδείγματα των μεθοδεύσεων) κάτι που σημαίνει ότι η νομιμότητα του διαγωνισμού μπορεί να κινδυνεύσει. Κι αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, μπορεί να αποδειχθεί «καυτή πατάτα» στα χέρια του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ που θα κληθεί να τον υπογράψει.

Απογοητευτικό δείγμα ελεγχόμενης τηλεόρασης

Από εκεί και πέρα, η επιστολή της EBU στον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία και απογοήτευσή της για την έλλειψη ανεξαρτησίας στη ΝΕΡΙΤ και η προειδοποίησή της να κάνει αλλαγές -είναι ανοιχτή η προοπτική να μη γίνει δεκτή η ΝΕΡΙΤ από την EBU εφόσον δεν γίνουν κινήσεις που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της- δείχνει πως αυτό που ξεκίνησε ένα χρόνο -και βάλε- πριν ως «γενναία απόφαση» κατάργησης ενός άντρου της διαφθοράς, έχει καταλήξει πλέον σε Ελλάδα και Ευρώπη ως θλιβερά απογοητευτικό δείγμα ελεγχόμενης και παράτυπης δημόσιας τηλεόρασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr