Follow us

Συνεργασία ΓΓΤΤ και ΕΙΙΡΑ για το νέο ραδιοφωνικό τοπίο

Στόχος η επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αθήνας σε σχέση με τη λειτουργία τους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνεργασία  ΓΓΤΤ και ΕΙΙΡΑ για το νέο ραδιοφωνικό τοπίο

Στις 24 Απριλίου 2019 υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ), με σκοπό την καταγραφή, αντιμετώπιση και επίλυση βασικών και σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αθήνας σε σχέση με τη λειτουργία τους.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Eχοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και το γεγονός ότι το ραδιόφωνο αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων της ψυχαγωγίας αλλά και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απόψεων και θέσεων και ως εκ τούτου βασικό πυλώνα της δημοκρατίας, επιχειρείται η συστηματική καταγραφή των προβλημάτων και η επίλυσή τους μέσω της συνεργασίας και της από κοινού εξεύρεσης λύσεων.

Με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, συστήνεται κοινή ειδική Ομάδα Εργασίας με στελέχη από τη ΓΓΤΤ και την ΕΙΙΡΑ, στις συνεδριάσεις της οποίας δύνανται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων θεσμικών φορέων και αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών, προκειμένου να εξευρεθεί από κοινού λύση στους παρακάτω τομείς:

  • α) Συνεγκατάσταση και αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων
  • β) Κέντρα εκπομπής ραδιοφωνικών σταθμών και Πάρκα Κεραιών
  • γ) Μηχανισμός αντιμετώπισης μη νόμιμων εκπομπών
  • δ) Ακτινοβολούμενη ισχύς και λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής καθώς και τρόποι μείωσης της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, χάριν της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
  • ε) Προστασία αεροναυτιλίας και ραδιοβοηθημάτων.
  • στ) Ενδεδειγμένος συχνοτικός διαχωρισμός και Χάρτης Συχνοτήτων.

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματά αυτής της συνεργασίας θα αποτελέσουν πιλότο για τα προβλήματα ίδιας φύσεως που αντιμετωπίζουν και οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κύριος Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε:

«Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αττικής και συνεπαγόμενα όλης της χώρας αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Πολιτεία, καθώς η πολυνομία, η κακονομία, η παρανομία και η αδιαφορία δεκαετιών για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων έχει επιφέρει σημαντικό κόστος στο περιβάλλον και τους πολίτες και έχει πολλές φορές οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που επιθυμούν ως επί το πλείστον να λειτουργούν σε καθεστώς νομιμότητας, διαφάνειας, σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Η έναρξη του συστηματικού διαλόγου με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αποσκοπεί στον εντοπισμό των προβλημάτων και στην άμεση επίλυσή τους αλλά κυρίως στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας συνεννόησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.»

O Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΙΡΑ κύριος Παναγιώτης Κωστάκης, μετά την υπογραφή του Μνημονίου, δήλωσε:
«Στη ραδιοφωνία έχουμε μάθει να ζούμε με το μέγεθος των στρεβλώσεων που γιγάντωσε διαχρονικά η ανεπάρκεια του ρυθμιστικού πλαισίου, η αδιαφορία του Κράτους για λύσεις και συνολικό σχεδιασμό. Στην ΕΙΙΡΑ θέλουμε δίκαιους κανόνες και έλεγχο. Χαρτογραφήσαμε τα ζητήματα, ετοιμάσαμε προτάσεις, συζητήσαμε διεξοδικά με τα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα, παρακολουθούμε στενά τις κανονιστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, διαβουλευόμαστε στις Βρυξέλλες. Η σημερινή υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με τον κύριο Μαγκλάρα και την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την οποία χαιρετίζουμε, συνιστά την αρχή επίλυσης για ένα μικρό μέρος των στρεβλώσεων, ωστόσο λειτουργεί ως ηχηρή απόδειξη οτι η συνεννόηση είναι η μόνη επιλογή για όσα ακόμα έχουμε μπροστά.»

Στην κεντρική φωτογραφδα του άρθρου από Δεξιά: κ. Βασίλειος Μαγκλάρας (Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος (Ταμίας ΕΙΙΡΑ), κ. Μαρία Κωστοπούλου (Νομική Σύμβουλος ΕΙΙΡΑ), κ. Παναγιώτης – Αντώνιος Κωστάκης (Πρόεδρος ΕΙΙΡΑ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr