Οι 11 χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη το 2016

Αυτές είναι οι 11 χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής για το 2016, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

Ο ΟΟΣΑ εξέτασε συνολικά 34 χώρες έχοντας ως βάση 11 παραμέτρους, όπως την ευεξία, την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, την ασφάλεια, την οικονομική δυνατότητα, το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών τους καθώς και την περιβαλλοντική κατάσταση.

Επίσης, για να είναι πιο σφαιρική η "βαθμολόγηση" χρησιμοποίησε δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών, των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και της ερευνητικής εταιρίας Gallup.

Αυτές είναι οι 11 χώρες:

Νορβηγία

Οι 11 χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη το 2016

Οι Νορβηγοί απολαμβάνουν μια υψηλά αμειβόμενη θέση εργασίας, (η πλειονότητα) ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατά μέσο όρο ζουν μέχρι τα 82 τους.

Αυστραλία

Η Αυστραλία έχασε την πρώτη θέση που κατείχε το 2013 και το 2014 και ήρθε δεύτερη. Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι το 95% των Αυστραλών έχουν υψηλή αίσθηση της κοινότητας, πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουν ότι πάντα υπάρχει κάποιος στο πλευρό τους στον οποίο μπορούν να βασίζονται.

Δανία

Οι κάτοικοί της απολαμβάνουν ίσως τα περισσότερα ρεπό στον κόσμο. Η πλειοψηφία των πλήρως απασχολούμενων αναφέρει ότι το 66% των ημερών τους ετησίων αφιερώνεται στις «μέρες αυτοφροντίδας».

Ελβετία

Απλά, έχει το πιο χαμηλό ποσοστό ανεργίας στον κόσμο, μόλις 3,1%

Καναδάς

Διαθέτει τις πιο προσιτές τιμές όσον αφορά στη στέγαση. Το 2000 οι αρχές στο Τορόντο και στο Βανκούβερ επέβαλαν ένα νέο μέτρο βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν γειτονιές μονομελών οικογενειών, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να νοικιάζουν τα επιπλέον δωμάτια σε προσιτές τιμές.

Σουηδία

Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό, 83%, συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία έχει ως βασική προτεραιότητά της το περιβάλλον. Το ποσοστό εκπομπής αερίων θερμοκηπίου είναι χαμηλά εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού πληθυσμού της.

Φινλανδία

Μόνο ένα 4% των εργαζομένων δουλεύουν για πολλές ώρες, ποσοστό που εκπροσωπεί το 13% του συνολικού πληθυσμού της.

ΗΠΑ

Η Αμερική θεωρείται η καλύτερη χώρα όσον αφορά στους τομείς της στέγασης, του εισοδήματος και γενικότερου πλούτου. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών ανέρχεται στα 47,071 δολάρια τον χρόνο και αποτελεί το υψηλότερο μέσο εισόδημα.

Ισλανδία

Το ποσοστό των πολιτών που έμειναν άνεργοι για ένα χρόνο δεν είναι περισσότερο από 0,7%.

Ολλανδία

H Oλλανδία διαθέτει τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο. Oι επιδόσεις των φοιτητών της στα μαθηματικά, τις επιστήμες και στα τεστ κατανόησης ξεπερνούν τον μέσο όρο.

Πηγή: Business Insider