13 εφημερίδες κάνουν έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές»

Δεκατρείς ευρωπαϊκές εφημερίδες κρούουν τον κώδωνα στους ηγέτες της Ευρώπης για το Μεταναστευτικό. «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές». Η ανοιχτή επιστολή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
13 εφημερίδες κάνουν  έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές»

Έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. να αναλάβουν δράση ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες απευθύνουν δεκατρείς ευρωπαϊκές εφημερίδες και ασκούν έντονη κριτική σημειώνοντας ότι η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά».

Η επιστολή καλεί τους ηγέτες να «επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης και στις οποίες φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, χρηματοδώντας και οργανώνοντας εκεί ένα σύστημα χορήγησης ασύλου, ασφαλές, αξιοπρεπές και συντονισμένο, που θα προβλέπει ταχεία και δίκαιη αποτίμηση των αιτήσεων ασύλου».

13 εφημερίδες κάνουν  έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές»

Την έκκληση απευθύνουν οι βρετανικές «The Independent» και «I», η ισπανική «El Pais», η ιταλική «La Repubblica», η γερμανική «Die Zeit», η γαλλική «Liberation», η νορβηγική «Morgenbladet», η πολωνική «Gazeta Wyborcza», η «Καθημερινή Κύπρου», η ουγγρική «Nepszabadsag», η σουηδική «Aftonbladet», η δανική «Information» και η σλοβακική «Matus Kostolny DennikN».

13 εφημερίδες κάνουν  έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές» - εικόνα 2

Οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν να ανασταλεί η συνθήκη του Δουβλίνου που προβλέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΕΕ, όσο συνεχίζει να καταφτάνει στην Ευρώπη μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Αίτημά τους είναι επίσης να ενταθούν οι πιέσεις σε άλλους καίριους διεθνείς παίκτες όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να βάλουν τα δυνατά τους για να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της συριακής σύγκρουσης σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

13 εφημερίδες κάνουν  έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές» - εικόνα 3

Αναλυτικά η επιστολή:

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση που έχει γνωρίσει ο κόσμος από τον B' παγκόσμιο πόλεμο. Με τον πόλεμο στη Συρία να διανύει τον πέμπτο του χρόνο, εκτοπισμένοι άνθρωποι στρέφονται όλο και συχνότερα στην ήπειρό μας για προστασία και βοήθεια. Ολο και περισσότεροι χάνουν τη ζωή τους στην απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Παρ’ όλα αυτά κάθε μήνα που περνά, η Ευρώπη κάνει λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση. Βιώνουμε μια προσφυγική καταστροφή αλλά η απροθυμία για δράση αποκαλύπτει επίσης μια σοβαρή πολιτική κρίση.

Παρά το ταραγμένο παρελθόν της, η Ευρώπη πρέπει τώρα να δείξει ότι είναι μια ήπειρος ενωμένη που έχει οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας. Την 14η Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν λύσεις στην κρίση. Σήμερα κορυφαίες εφημερίδες της Ευρώπης ενώνουν τις φωνές τους σε μία έκκληση, με την οποία καλούν τους ηγέτες μας να αδράξουν την ευκαιρία και να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες.

Ζητάμε από τους ηγέτες μας:

- Να θεσπίσουν απλές, ασφαλείς και πρακτικές διαδικασίες για τους πρόσφυγες ώστε να μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους ερχόμενοι εδώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί η παράνομη διακίνηση και να μειωθούν τα θύματα.

- Να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης, όπου καταφτάνουν πρώτα οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, χρηματοδοτώντας και οργανώνοντας ένα ασφαλές, αξιοπρεπές, συντονισμένο σύστημα υποδοχής στις πύλες της Ευρώπης με μια ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

- Να αναστείλουν τη συνθήκη του Δουβλίνου που προβλέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΕΕ, όσο συνεχίζει να καταφτάνει στην Ευρώπη μεγάλος αριθμός προσφύγων.

- Να υποστηρίξουν μια δικαιότερη διανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης, πολύ πιο φιλόδοξο από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα αναλάβει την ευθύνη 200.000 προσφύγων. Αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων.

- Να αυξήσουν την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Συρία. Ενα πακέτο βοήθειας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό και φάρμακα, αλλά να δεσμεύει και την Ευρώπη στην ανασυγκρότηση τοπικών κοινοτήτων στο απώτερο μέλλον, προσφέροντας έτσι στους λαούς της Μέσης Ανατολής ελπίδα και ευκαιρίες για ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον στις δικές τους χώρες.

- Να εντείνουν τις πιέσεις σε άλλους καίριους διεθνείς παίκτες όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να βάλουν τα δυνατά τους για να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της συριακής σύγκρουσης σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Οι ηγέτες μας πρέπει να δείξουν κουράγιο και διορατικότητα αν δεν θέλουν να αποτύχουν σε αυτήν τη δοκιμασία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας. Πρέπει να δράσουμε και μάλιστα άμεσα.

13 εφημερίδες κάνουν  έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές» - εικόνα 4

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ 27 Ιαν 2022 | 20:14

Απόλυτη ταπείνωση για τη Μελάνια Τραμπ: H δημοπρασία για το περίφημο λευκό καπέλο δεν έπιασε τα χρήματα που ήθελε

"Χαστούκι" για τη Μελάνια Τραμπ - Γιατί δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε η πρώην Πρώτη Κυρία στη δημοπρασία

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 27 Ιαν 2022 | 18:36

Θυμόμαστε! Τελετές μνήμης στο Βερολίνο για το Ολοκαύτωμα

77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς, τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα 6 εκατ. Εβραίων.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 27 Ιαν 2022 | 16:35

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην Ουκρανία: "Μόνο αν φύγει το ΝΑΤΟ θα υποχωρήσει η ένταση", προειδοποιεί η Μόσχα

Δεν ικανοποίησε την Μόσχα η γραπτή απάντηση επί των αιτημάτων για την "ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη" ωστόσο το Κίεβο βλέπει διπλωματική διέξοδο.

DE-TRANSITIONING 27 Ιαν 2022 | 16:03

Ο Ίσα που θέλει να ξαναγίνει γυναίκα - Η απίστευτη ιστορία μιας νέας γυναίκας που πίστεψε ότι είναι τρανς

Η ιστορία του Ίσα ή Αλία έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς φέρνει στο φως τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν οι έφηβοι αντιμέτωποι με θέματα ταυτότητας φύλου και που μπορεί να οδηγήσουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ 27 Ιαν 2022 | 13:36

Επί ποδός πολέμου στην Ουκρανία: Πολίτες με το όπλο στη σκανδάλη μέσα στα σπίτια τους [εικόνες]

Ουκρανοί πολίτες που βιώνουν καθημερινά την αγωνία της απειλής πολέμου να επικρέμεται, ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 27 Ιαν 2022 | 13:31

Βρετανία: Οριστικό τέλος για όλα τα περιοριστικά μέτρα - Παύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός από τα μέσα μεταφοράς

Νέα σελίδα στην διαχείριση της πανδημίας στη Βρετανία, καθώς από σήμερα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΟΡΓΚΑΝ ΣΤΙΒΕΝΣ 27 Ιαν 2022 | 13:13

Ο αγαπημένος "γείτονας" του Melrose Ρlace κι ένα από τα αστέρια του Fame, πέθανε μόνος στα 70 του

Εδώ και πολλά χρόνια ο ξανθός ηθοποιός Μόργκαν Στίβενς με το πλατύ χαμόγελο είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ 27 Ιαν 2022 | 13:03

Κύπρος: Ιατρικά κέντρα Γερμανίας και Ισραήλ μπλοκάρουν την διακομιδή 3χρονου επειδή οι γονείς του είναι ανεμβολίαστοι

Το παιδί πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια και νοσηλεύεται στο Μακάριο Νοσοκομείο.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ 27 Ιαν 2022 | 12:37

UFO ή σφαιρική αστραπή; - Τι είδε στον ουρανό ο μοναχός Γερβάσιος το 1195

Ο μοναχός περιέγραψε ένα πυκνό και πολύ σκοτεινό σύννεφο από το οποίο βγήκε μια λευκή ουσία, που πήρε σφαιρικό σχήμα κάτω από το νέφος και μετά με μορφή πύρινης σφαίρας κινήθηκε προς τον Τάμεση.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΑΧΗ 27 Ιαν 2022 | 11:22

ΗΠΑ: Παραιτείται 83χρονος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου - Την πρώτη αφροαμερικανίδα προωθεί ο Μπάιντεν

Ο 83χρονος δικαστής, που διορίστηκε πριν 28 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο σκοπεύει να αποσυρθεί στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ 27 Ιαν 2022 | 11:14

Προτροπή προς γονείς από τον Πάπα Φραγκίσκο: "Στηρίξτε τα παιδιά σας αν είναι gay"

Μήνυμα αποδοχής και κατανόησης των gay αρχίζοντας από τις ίδιες τις οικογένειες στέλνει ο Πάπας Φραγκίσκος.

ΞΕΣΠΑΘΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 27 Ιαν 2022 | 11:08

Σάλος με τον Ιμάμογλου στην Τουρκία: Ετρωγε σε... ψαροταβέρνα την ώρα της χιονοθύελλας - Καρφιά από Ερντογάν

Επίθεση στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης εξαπέλυσαν ο πρόεδρος Ερντογάν και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, καθώς ο κ. Ιμάμογλου έτρωγε σε ταβέρνα την ώρα της χιονοθύελλας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 27 Ιαν 2022 | 10:38

Σπάνια χιονοθύελλα και στο Ισραήλ: Στα "λευκά" η Ιερουσαλήμ - Προβλήματα στους δρόμους [εικόνες]

Το χιόνι εξακολουθεί να καλύπτει το έδαφος της Ιερουσαλήμ, όπου οι ρυθμοί της ζωής έχουν επιβραδυνθεί.