13 εφημερίδες κάνουν έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές»

Δεκατρείς ευρωπαϊκές εφημερίδες κρούουν τον κώδωνα στους ηγέτες της Ευρώπης για το Μεταναστευτικό. «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές». Η ανοιχτή επιστολή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
13 εφημερίδες κάνουν έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές»

Έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. να αναλάβουν δράση ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες απευθύνουν δεκατρείς ευρωπαϊκές εφημερίδες και ασκούν έντονη κριτική σημειώνοντας ότι η Ευρώπη «κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά».

Η επιστολή καλεί τους ηγέτες να «επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης και στις οποίες φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, χρηματοδώντας και οργανώνοντας εκεί ένα σύστημα χορήγησης ασύλου, ασφαλές, αξιοπρεπές και συντονισμένο, που θα προβλέπει ταχεία και δίκαιη αποτίμηση των αιτήσεων ασύλου».

13 εφημερίδες κάνουν έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές»

Την έκκληση απευθύνουν οι βρετανικές «The Independent» και «I», η ισπανική «El Pais», η ιταλική «La Repubblica», η γερμανική «Die Zeit», η γαλλική «Liberation», η νορβηγική «Morgenbladet», η πολωνική «Gazeta Wyborcza», η «Καθημερινή Κύπρου», η ουγγρική «Nepszabadsag», η σουηδική «Aftonbladet», η δανική «Information» και η σλοβακική «Matus Kostolny DennikN».

13 εφημερίδες κάνουν έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές» - εικόνα 2

Οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν να ανασταλεί η συνθήκη του Δουβλίνου που προβλέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΕΕ, όσο συνεχίζει να καταφτάνει στην Ευρώπη μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Αίτημά τους είναι επίσης να ενταθούν οι πιέσεις σε άλλους καίριους διεθνείς παίκτες όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να βάλουν τα δυνατά τους για να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της συριακής σύγκρουσης σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

13 εφημερίδες κάνουν έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές» - εικόνα 3

Αναλυτικά η επιστολή:

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση που έχει γνωρίσει ο κόσμος από τον B' παγκόσμιο πόλεμο. Με τον πόλεμο στη Συρία να διανύει τον πέμπτο του χρόνο, εκτοπισμένοι άνθρωποι στρέφονται όλο και συχνότερα στην ήπειρό μας για προστασία και βοήθεια. Ολο και περισσότεροι χάνουν τη ζωή τους στην απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Παρ’ όλα αυτά κάθε μήνα που περνά, η Ευρώπη κάνει λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση. Βιώνουμε μια προσφυγική καταστροφή αλλά η απροθυμία για δράση αποκαλύπτει επίσης μια σοβαρή πολιτική κρίση.

Παρά το ταραγμένο παρελθόν της, η Ευρώπη πρέπει τώρα να δείξει ότι είναι μια ήπειρος ενωμένη που έχει οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας. Την 14η Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν λύσεις στην κρίση. Σήμερα κορυφαίες εφημερίδες της Ευρώπης ενώνουν τις φωνές τους σε μία έκκληση, με την οποία καλούν τους ηγέτες μας να αδράξουν την ευκαιρία και να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες.

Ζητάμε από τους ηγέτες μας:

- Να θεσπίσουν απλές, ασφαλείς και πρακτικές διαδικασίες για τους πρόσφυγες ώστε να μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους ερχόμενοι εδώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί η παράνομη διακίνηση και να μειωθούν τα θύματα.

- Να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης, όπου καταφτάνουν πρώτα οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, χρηματοδοτώντας και οργανώνοντας ένα ασφαλές, αξιοπρεπές, συντονισμένο σύστημα υποδοχής στις πύλες της Ευρώπης με μια ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

- Να αναστείλουν τη συνθήκη του Δουβλίνου που προβλέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην ΕΕ, όσο συνεχίζει να καταφτάνει στην Ευρώπη μεγάλος αριθμός προσφύγων.

- Να υποστηρίξουν μια δικαιότερη διανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης, πολύ πιο φιλόδοξο από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα αναλάβει την ευθύνη 200.000 προσφύγων. Αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων.

- Να αυξήσουν την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Συρία. Ενα πακέτο βοήθειας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό και φάρμακα, αλλά να δεσμεύει και την Ευρώπη στην ανασυγκρότηση τοπικών κοινοτήτων στο απώτερο μέλλον, προσφέροντας έτσι στους λαούς της Μέσης Ανατολής ελπίδα και ευκαιρίες για ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον στις δικές τους χώρες.

- Να εντείνουν τις πιέσεις σε άλλους καίριους διεθνείς παίκτες όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να βάλουν τα δυνατά τους για να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές της συριακής σύγκρουσης σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.

Οι ηγέτες μας πρέπει να δείξουν κουράγιο και διορατικότητα αν δεν θέλουν να αποτύχουν σε αυτήν τη δοκιμασία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας. Πρέπει να δράσουμε και μάλιστα άμεσα.

13 εφημερίδες κάνουν έκκληση: «Μην αφήσετε να χαθούν άλλες ζωές» - εικόνα 4

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΦΟΡΕΣΕ 21 Ιαν 2021 | 13:40

Μπέρνι Σάντερς: Γιατί έγινε viral η εμφάνισή του στην ορκωμοσία Μπάιντεν [εικόνες]

Ο Μπέρνι Σάντερς έγινε viral για τις ενδυματολογικές του επιλογές στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 13:18

Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι την παραγωγή των εμβολίων, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τη στηρίξουμε

"Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής", αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και την διεύρυνσή της", τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 13:08

Ελβετία: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ευρώπης για τους νεκρούς του κορονοϊού

Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο απιοτεφρωτήριο της Ευρώπης ενώ όλα τα κοσμικά θέρετρα της Ελβετίας μπαίνουν σε καραντίνα.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Τζο Μπάιντεν: Επτά κορυφαίοι επιστήμονες στην ομάδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Μεγάλες ελπίδες ήδη έχει δημιουργήσει στην αμερικανική και γενικότερα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα η ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Και η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

Η Ισπανία πιστεύει πως η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα.

ΝΤΑΓΚ ΕΜΧΟΦ 21 Ιαν 2021 | 11:36

Καμάλα Χάρις: Η απίστευτη γνωριμία με τον σύζυγό της - Παντρεύτηκαν μετά από ένα χρόνο

Second Gentleman - ο πρώτος στην ιστορία των ΗΠΑ- είναι ο Νταγκ Έμχοφ, σύζυγος της αντιπρέδρου της χώρας, Καμάλα Χάρις.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ 21 Ιαν 2021 | 11:34

Τζένιφερ Ψάκι: Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπο του Μπάιντεν [εικόνες]

Η εκπρόσωπος Τύπου του νέου προέδρου των ΗΠΑ, η Τζεν Ψάκι, δεσμεύτηκε να επιστρέψει η αλήθεια και η διαφάνεια στην αμερικανική κυβέρνηση.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 21 Ιαν 2021 | 11:18

Ο τρυφερός... παππούς Τζο Μπάιντεν: Χορεύει κρατώντας στην αγκαλιά του τον 8 μηνών εγγονό του [βίντεο]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κρατά γεμάτος χαρά στην αγκαλιά του τον μικρότερο εγγονό του, μετά την ορκωμοσία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Η Γερμανία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της μπροστά στον φόβο των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ Ο ΔΡ. ΦΑΟΥΤΣΙ 21 Ιαν 2021 | 10:51

Νέο άδειασμα Μπάιντεν στην απόφαση Τραμπ: Οι ΗΠΑ παραμένουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ακυρώθηκε με διάταγμα του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 21 Ιαν 2021 | 10:44

Viral ο Κλίντον: Τον πήρε ο... ύπνος στην ορκωμοσία Μπάιντεν [βίντεο]

Viral έγινε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη.

"ΝΑΙ" ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ 21 Ιαν 2021 | 10:20

ΗΠΑ: Διορίστηκε η Άβριλ Χέινς, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Άλλοτε δεύτερη τη τάξει στη CIA, η κυρία Χέινς, 51 ετών, θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις δραστηριότητες της CIA, της NSA και των άλλων 15 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ 21 Ιαν 2021 | 10:12

Στην Κρήτη βρήκαν τρόπο να λήξουν πολύχρονη βεντέτα: Τι είναι το κουτσανύχισμα

Με τον καλύτερο τρόπο τελειώνει μία πολυετής βεντέτα στον Μυλοπόταμο Κρήτης.