Follow us

22 trends για το 2022

Με όλα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια, με τις προβλέψεις που ανατρέπονταν αμέσως μόλις τις εκφέραμε, θα ήταν ίσως παρακινδυνευμένο να προβλέψουμε τις τάσεις του 2022. Ή μήπως όχι;

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Η Marian Salzman είναι μία από τις πιο γνωστές trendsetters παγκοσμίως. Η μέχρι τώρα διαδρομή της έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσεγγίσει μελλοντικές τάσεις μελετώντας τα γεγονότα και τον αντίκτυπό τους σε βασικές πτυχές της κοινωνίας, όπως η επικοινωνία, η υγεία, η οικονομία, η εργασία και η εκπαίδευση. Η Marian Salzman, Senior Vice President Global Communications της Philip Morris International μίλησε μαζί μας και μας παρουσίασε τις 22 τάσεις που προβλέπει ότι θα κυριαρχήσουν και θα χαρακτηρίσουν τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

22 trends για το 2022
Marian Salzman, Senior Vice President Global Communications της Philip Morris International, μητρική εταιρεία της Παπαστράτος, και παγκόσμια trendspotter.

Το 2022 μέσα από τα μάτια της Marian Salzman

"Ξεκινώντας το 2021, επεσήμανα ότι ήταν μια πολυαναμενόμενη αλλαγή χρονιάς. Και σημείωσα ότι η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα θα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του έτους. Περίπου 12 μήνες μετά, παραμένουμε σε μια παρόμοια κατάσταση, συνεχίζοντας να παλεύουμε με υπαρξιακές απειλές προς τον άνθρωπο και τον πλανήτη, νιώθοντας συχνά ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Πώς θα είναι όμως η καινούργια χρονιά; Μια παραλλαγή του 2021; Ή θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κάποια από τα μαθήματα που μάθαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε και να χαράζουμε ένα καλύτερο μονοπάτι προς το αύριο; Αυτή τη χρονιά, επέλεξα να μοιραστώ 22 τάσεις για το 2022. Στην αριθμολογία, το 22 θεωρείται σημαντικός αριθμός - "master number.” Πιστεύεται ότι είναι πολύ ισχυρός και έχει μεγάλες δυνατότητες, αν και δεν είναι απαραίτητα τυχερός", ξεκινά η Marian.

Προβλέψεις ή trends;

"Τα θέματα που καλύπτω σε αυτή την αναφορά δεν είναι ακριβείς προβλέψεις για γεγονότα, αλλά περισσότερο οι αναδυόμενες τάσεις που θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις για τη χρονιά που ξεκίνησε και τις επόμενες. Ο κόσμος είναι αρκετά περίπλοκος και υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Εάν επιχειρούσαμε να επιλέξουμε το χαρακτηριστικό της χρονιάς, θα λέγαμε ότι το 2021 μας έκανε να αναρωτηθούμε για πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα", συνεχίζει.

Οι 2+2 τάσεις που ξεχώρισα

Ακούγοντας το webinar της Salzman αναλογίστηκα πολύ τα όσα άκουσα, δίνοντας μεγάλη σημασία στα λεγόμενά της αφού η ιστορία έχει δείξει ότι διαθέτει μεγάλη διεισδυτικότητα και παρατηρητικότητα σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και στα μηνύματα που στέλνουν για το άμεσο μέλλον. Υπήρξαν, όμως, 4 βασικές τάσεις που τράβηξαν περισσότερο την προσοχή μου και τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Τάσεις 2022: Το άγχος είναι το νέο φυσιολογικό

Όλοι το ξέρουμε ότι αυτή θα είναι μία τάση, θα μου πείτε. Η Marian, όμως, δεν μιλάει για το απλό άγχος. Αναφέρεται στο αγωνιώδες άγχος, αυτό που έχει γεννήσει μέσα μας η νέα συνθήκη καθημερινότητας που ζούμε και που έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως τη ζωή μας. "Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου. Η αγωνία υπήρξε πάντα μια από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν πάνω κάτω όλη μου τη ζωή", σχολιάζει η Marian. Αναφερόμενη στην προσωπική της διαδρομή, η Marian μας υπενθυμίζει ότι ως γεννημένη στα τέλη της δεκαετίας του 1950 έζησε τις δυσκολίες της γενιάς των baby boomers και τη μετάβαση στη Generation X. Για ένα διάστημα, εξηγεί, η επικρατούσα κουλτούρα είναι να υποτιμούμε το άγχος με χαρούμενα μηνύματα όπως "Don’t worry, be happy" και "Η ζωή είναι ωραία". Υπήρξε, επίσης, η άνθιση της θετικής ψυχολογίας που ιδρύθηκε με στόχο τον έλεγχο του άγχους και άλλων αρνητικών καταστάσεων. Ωραίες ιδέες, όπως σχολιάζει η ίδια, αλλά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που ενεργοποιεί αυτά τα συναισθήματα ούτε μπορούν να καταστείλουν το άγχος που προκαλεί η σύγχρονη συνύπαρξή μας με τα media.

Τι θα ακολουθήσει; Το άγχος, η αγωνία αυτή, δεν θα πάει πουθενά. Όπως σχολίασε ο 25χρονος γιος ενός συνεργάτη της: "Η γενιά των baby boomers μεγάλωσε πιστεύοντας ότι όλα ήταν δωρεάν. Η δική μου γενιά έχει μεγαλώσει γνωρίζοντας ότι τίποτε δεν είναι δωρεάν και όλα έχουν ένα κόστος". Η γενιά που μεγαλώνει κάτω από τη σκιά της κλιματικής αλλαγής, της COVID-19 και των αβέβαιων οικονομικών επιπτώσεων, δεν περιμένει ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις και ευημερία. Σε αντίθεση με τους γονείς και τους παππούδες τους, δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από εκείνη των γενιών που προηγήθηκαν. Για πολλούς, αυτό μας αφήνει δύο επιλογές: πάλη για ριζοσπαστικές συλλογικές αλλαγές ή απόσυρση και χάος.

Τάση 2022: Η διανοητική υγεία βγαίνει στο προσκήνιο

Όχι πολύ καιρό πριν, η διανοητική υγεία ήταν ένα θέμα που συζητούσαμε με ψιθύρους και πίσω από κλειστές πόρτες. Κανείς απ’ όσους βρίσκονται σε προβεβλημένες θέσεις κοινωνικά και πολιτικά δεν θα παραδεχόταν ότι υποφέρει από ένα νόσημα ψυχικής υγείας. Σήμερα, είναι δύσκολο να μην μιλάμε για την ψυχική μας υγεία. Διασημότητες, από τον πρίγκιπα Χάρι της Βρετανίας μέχρι τη Lady Gaga και τη συγγραφέα J.K. Rowling, μιλούν ανοιχτά για τον αγώνα τους με το άγχος και την κατάθλιψη και μας παροτρύνουν όλους να ζητήσουμε βοήθεια, εάν την έχουμε ανάγκη. Επίσης, (σημείωση δική μου - όπως το ζούμε και στην Ελλάδα) έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας, κατάχρησης αλκοόλ και αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών.

Τι θα ακολουθήσει; Καθώς γινόμαστε όλοι λίγο σοφότεροι απέναντι στις αποκαλούμενες "νόσους της απόγνωσης”, ήρθε, πλέον, η ώρα για την υιοθέτηση προγραμμάτων, εργαλείων και τεχνολογιών που διαχειρίζονται προβλήματα και υποστηρίζουν την καλή ψυχική υγεία. Ακόμη και τα πανταχού παρόντα smartphones προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από εφαρμογές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, είτε μόνες τους είτε συνδεδεμένες με φορητές συσκευές νευροδιάδρασης, όπως το Mendi και το Muse. Οι έξυπνες εταιρείες αντιλαμβάνονται τα οφέλη από τη φροντίδα της διανοητικής υγείας των υπαλλήλων τους. Ήδη, αρκετές πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Bristol Myers Squibb, η Philip Morris International (PMI), και η Whirlpool Corp, προσφέρουν συστήματα και ομάδες υποστήριξης ψυχικής υγείας στους εργαζομένους τους και ό,τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια πιο στενή έννοια κοινότητας μεταξύ τους.

Τάση 2022: Θαυμασμός για την επιστήμη, φόβος για την επιστήμη

Κατά το πρώτο μισό του 2020, ανυπομονούσαμε για ένα εμβόλιο που θα μας προστάτευε από την COVID-19, περιμένοντας ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Κι όμως, οριακά έναν χρόνο μετά την ταυτοποίηση του ιού και λιγότερο από έναν χρόνο από την αλληλούχιση του DNA του, οι επιστήμονες έφτιαξαν και δοκίμασαν εμβόλια. Μετά τα πρώτα, ακολούθησαν πολύ γρήγορα κι άλλα εμβόλια για τον κορονοϊό. Μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου του 2021, είχαν γίνει 6,7 δισεκατομμύρια δόσεις και σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Παρόλα αυτά, αυτή η γρήγορη επίτευξη της επιστήμης προκάλεσε καχυποψία και φόβο παράλληλα με συναισθήματα θαυμασμού. Φόβο για την ποιότητα των εμβολίων και ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες μέχρι αβάσιμες θεωρίες ότι με τον εμβολιασμό μας εμφυτεύουν τσιπάκια ή επηρεάζουν το DNA μας.

Η σύγχρονη κουλτούρα μας με την άμεση εξάπλωση των ειδήσεων προσφέρει ένα εύφορο έδαφος για παραπληροφόρηση και fake news.

Ωστόσο, δεν ήταν το εμβόλιο η εξέλιξη που προκάλεσε τις περισσότερες ανησυχίες. Το βραβείο Νόμπελ Χημείας του 2020 δόθηκε σε δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μιας νέας μεθόδου επεξεργασίας του γονιδιώματος. Η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή ως CRISPR ή αλλιώς "μοριακά ψαλίδια". Όπως πολλές επιστημονικές εξελίξεις, το CRISPR γέννησε μεγάλες προσδοκίες και βαθείς φόβους. Ανάμεσα στις ελπίδες ήταν από την εισαγωγή ενός γονιδίου μέσα σε μπανάνες για να τις προστατέψουν από μια καταστροφική μυκητίαση μέχρι την επεξεργασία των γονιδίων στα μάτια ασθενών με μια σπάνια διαταραχή.

Ανάμεσα στους φόβους, ήταν ότι με το CRISPR και άλλες τεχνικές επεξεργασίας του γονιδιώματος θα εφαρμόζονταν μέθοδοι ευγονικής – παρεμβαίνοντας σε έμβρυα για να αποκλείσουν καταστάσεις που θεωρούνται κατώτερες και να ευνοήσουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος, η φυσική "ανδρεία" και η νοημοσύνη. Αυτή η προοπτική χτύπησε συναγερμό, ακόμη και ανάμεσα σε σημαντικούς επιστήμονες όπως ο Stephen Hawking, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι οι ευκατάστατοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αγοράσουν ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα και να δημιουργήσουν μια γενετικά βελτιωμένη ελίτ.

Τι θα ακολουθήσει; Θα είναι οι πλούσιοι πρόθυμοι να ρισκάρουν για να ξεγελάσουν τα γονίδιά τους; Αρκετοί θα κάνουν πίσω, ενώ κάποιοι, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, δεν θα καταφέρουν να αντισταθούν.

Τάση 2022: Εικονική αξία

Η εμπειρία της COVID-19 έχει δείξει, ήδη, τον βαθμό στον οποίο η ζωή μας μετατοπίστηκε από το φυσικό στο εικονικό. Η διασκέδαση και τα θεάματα έμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας και η εικονική εκδοχή τους ήταν ο μόνος τρόπος να "βιώσουμε" την ψυχαγωγία. Οι οικογενειακές εκδηλώσεις, οι φιλικές συναναστροφές και, φυσικά, οι επαγγελματικές μας επαφές έγιναν εικονικές.

Παράλληλα, η νέα τάση των ανέπαφων συναλλαγών και παραδόσεων delivery διευκόλυνε κάποιους, ενώ δυσκόλεψε όσους ήταν εξοικειωμένοι με τις πληρωμές σε μετρητά. Παρόλα αυτά την υιοθετήσαμε όλοι αφού το ανέπαφο είναι απαλλαγμένο μικροβίων! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι παράξενο που τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Etherium, γνώρισαν νέα άνοδο.

Τι θα ακολουθήσει; Καθώς όλος ο κόσμος κρατά την ανάσα του περιμένοντας να βγούμε από την πανδημία, η ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για φυσικά αγαθά έρχεται αντιμέτωπη με τα πρακτικά προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, τα οποία προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν λόγω COVID-19, κάνοντας τα virtual και τα 3D-printed αγαθά πιο ελκυστικά. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας τάσης που είναι εντελώς σίγουρο ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να επεκτείνεται σε νέες κατευθύνσεις. Ήδη, επενδυτές στρέφονται προς το Decentraland, ένα metaverse που αποτελείται από 90,000 τεμάχια εικονικής γης που συνδέεται με το Etherium. Το Νόεμβριο του 2021, ένα από αυτά πουλήθηκε για 2,4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι βασικές τάσεις για το 2022 σύμφωνα με τη Marian Salzman

 • 01 Επικράτηση του χάους
 • 02 To άγχος είναι το νέο φυσιολογικό
 • 03 Η διανοητική υγεία βγαίνει στο προσκήνιο
 • 04 Το ψάχνουμε επαγγελματικά
 • 05 Δεξιότητες skill squad
 • 06 Η όχι τόσο όμορφη Αμερική
 • 07 Τι συμβαίνει στις πόλεις;
 • 08 Αύξηση της (υπερ)τοπικότητας – ξανά
 • 09 Μπαίνουν οι νέοι "κακοί": Νέες τεχνολογίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • 10 Η παύση του ηδονισμού στον απόηχο του 2020
 • 11 Παράγοντες αλλαγής, cohesion cultivators
 • 12 Τα πάντα σε υβριδική μορφή
 • 13 Τι είναι το σχολείο;
 • 14 Θαυμασμός αλλά και φόβος για την επιστήμη
 • 15 Metaverse, νέα προσθήκη στο λεξικό μας
 • 16 Εικονική αξία
 • 17 Ανισότητα
 • 18 Ανησυχία για το νερό
 • 19 Πρώτη γραμμή μάχης
 • 20 Κάνοντας σέξι το μη σέξι – νέο κλίμα, νέες υποδομές
 • 21 Το χαμένο κέντρο
 • 22 Οι πόλεμοι των λέξεων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Μαϊ 2023 | 08:56

Οι 10 τροφές που "ρίχνουν" την πίεση - φυσικά!

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπέρταση και δεν το γνωρίζουν. Ο έλεγχος της πίεσης είναι πολύ σημαντικός για όλους μας και η διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

29 Μαϊ 2023 | 08:28

Επηρεάζει το μέλι τα επίπεδα σακχάρου; Τι δείχνει έρευνα

Παρότι το μέλι είναι γλυκό - και όταν κάποιος τρώει γλυκά ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα του (σωστά;)-, ίσως τελικά να έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό μας. Ακούγεται ενδιαφέρον;

26 Μαϊ 2023 | 10:52

Αέρια στο στομάχι: 4 υγιεινές τροφές που τα καταπολεμούν

Κάποιες τροφές όπως τα όσπρια και τα λαχανικά μπορεί -εκτός από το όφελος στην υγεία- να μας προκαλούν φούσκωμα και αέρια στο έντερο εξαιτίας των πολλών φυτικών ινών τους.

25 Μαϊ 2023 | 10:49

Σάκχαρο στο αίμα: Πώς μπορεί να μειωθεί χωρίς φάρμακα;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύ συχνή ασθένεια, πολλοί μάλιστα την αναφέρουν ως "πανδημία". Και ναι, ο έλεγχός της με αλλαγές στον τρόπο ζωή είναι κάτι εφικτό.

24 Μαϊ 2023 | 10:40

Γιατί παχαίνουμε στην εμμηνόπαυση; Είναι αναπόφευκτο;

Μπορεί στην εμμηνόπαυση οι ορμόνες να μας βάζουν... τρικλοποδιά, κι όμως μπορούμε φυσικά ακόμη και σε αυτή τη φάση της ζωής μας να έχουμε σταθερό βάρος.

23 Μαϊ 2023 | 11:30

Πόσα τσιγάρα την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ δίνει μια απάντηση για το πόσα τσιγάρα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς μας.

22 Μαϊ 2023 | 11:34

Φράουλες: "Φάρμακο" για το ευαίσθητο στομάχι και την καρδιά

Το ήξερες ότι οι φράουλες, το αρωματικό αυτό φρούτο εποχής, μπορεί προστατεύει το ευαίσθητο στομάχι αλλά και την καρδιά σου;

19 Μαϊ 2023 | 10:54

Γυναικολογικές ενοχλήσεις μετά από αντιβίωση; Όχι πια!

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από μύκητες στον κόλπο μετά τη λήψη αντιβίωσης. Κι όμως μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την ενοχλητική κατάσταση!

18 Μαϊ 2023 | 11:20

Μπορεί να έχουμε "παρενέργειες" από το πολύ νερό;

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε και ποια είναι τα σημάδια που θα μας προειδοποιήσουν για πιθανό... overdose.

17 Μαϊ 2023 | 10:44

Κρυοσάουνα: Τι είναι, πώς γίνεται και ποια τα πιθανά της οφέλη στον οργανισμό

Η κρυοσάουνα -ή ολόσωμη κρυοθεραπεία- είναι μια μέθοδος αποθεραπείας για αθλητές που στην πορεία αποδείχτηκε ότι μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία και το μεταβολισμό μας.

16 Μαϊ 2023 | 10:58

Βρήκαμε την άσκηση για καλύτερη υγεία: Είναι το κολύμπι

Εάν τώρα το καλοκαίρι διαπιστώσεις τα οφέλη της κολύμβησης στον οργανισμό σου, ίσως είναι καλή ιδέα να αποφασίσεις να το βάλεις στο πρόγραμμά σου όλη τη χρονιά.

15 Μαϊ 2023 | 11:18

Άφθες στο στόμα: Τα αίτια και πότε μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα υγείας

Οι άφθες στο στόμα είναι μικρά έλκη, συνήθως ακίνδυνα, που κάνουν όμως τη μάσηση -ακόμη και το χαμόγελό μας- επώδυνα.

11 Μαϊ 2023 | 11:21

Είναι το αβοκάντο η "λύση" για υγιές έντερο; Έρευνα απαντά...

Αέρια στο έντερο, φούσκωμα, διαταραχές στη λειτουργία του... Τα προβλήματα στο έντερο ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Έρευνα βάζει στο μικροσκόπιο το αβοκάντο σε σχέση με την υγεία του πεπτικού.