Follow us

30 χρόνια μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγεννά την ιδέα του Μιτεράν για "Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα"

Μετά από 30 χρόνια, η ιδέα της "Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας" επανέρχεται στο προσκήνιο με πρωτοβουλία Μακρόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μακρόν

Τριάντα χρόνια μετά, η ιδέα μίας ευρωπαϊκής πολιτικής συνομοσπονδίας, που διατυπώθηκε το 1989 στον απόηχο της πτώσης του Τείχους, ξαναγεννιέται από τις στάχτες της, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και ως εναλλακτική λύση στην σπαζοκεφαλιά μιας νέας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ιδέα επανέρχεται με την αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο ως πρόταση για την συγκρότηση μίας "ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας", που θα πρόσφερε στις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ενωση "μία άλλη μορφή συνεργασίας".

Το νέο αυτό σχήμα θα επέτρεπε στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κράτη "που συμμερίζονται την δική μας βάση αξιών, να βρουν έναν νέο χώρο πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας", δήλωσε την Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε Επίσης

Η ιδέα του δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Βασίζεται στην ιδέα που είχε διατυπώσει το 1989 ένας άλλος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είχε εκφράσει την ευχή όλες οι χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συνυπάρξουν στους κόλπους της συνομοσπονδίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ωστόσο έτυχε θερμής υποδοχής, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

"Η ιδέα του Φρανσουά Μιτεράν ήταν πολύ καλή, αλλά περιείχε δύο αγκάθια: περιλάμβανε την Ρωσία - τώρα η ιδέα είναι η συγκρότηση ενός εναλλακτικού στην Μόσχα σχήματος - και η πρόταση διατυπώθηκε τότε πολύ νωρίς, δεν υπήρχε ακόμη η γερμανική ενοποίηση", σχολιάζει αναδρομικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

Επίσης, "οι χώρες τις οποίες αφορούσε είχαν μία διπλή εμμονή, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ιδέα εκείνη δεν τους είχε φανεί αρκετά συνεκτική και επίσημη", λέει η Κριστίν Βερζέρ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

"Ήδη το φθινόπωρο"

Περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά, η νέα πρόταση εμφανίζεται αυτήν την φορά πιο διαφανής: η ένταξη σε αυτήν την νέα κοινότητα δεν θα απέκλειε σε καμία περίπτωση "μία μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση", εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν και επίσης "δεν θα ήταν κλειστή σε όσους έχουν αποχωρήσει από την ΕΕ".

Μεταξύ των χωρών που καλούνται να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, η Ουκρανία, αλλά επίσης και χώρες που έχουν καταγράψει μικρή πρόοδο στον δρόμο για την ένταξη, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία πιθανόν να μην καταφέρει να ενταχθεί στην Ενωση πριν από την πάροδο δεκαετιών.

Αυτήν την στιγμή, πέντε χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία) είναι επισήμως υποψήφιες προς ένταξιν χώρες. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι εν δυνάμει υποψήφιες χώρες. Μαζί τους, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία, που κατέθεσαν αιτήσεις ένταξης μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Διαβάστε Επίσης

"Σήμερα οφείλουμε να προσδέσουμε σφικτά την Ουκρανία στην Ευρώπη, όπως και την Μολδαβία ή τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κροο "επιτρέποντας έτσι στους πολίτες του την πρόσβαση στον δημοκρατικό μας χώρο και την ενιαία αγορά, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ορισμένους από τους θεσμούς μας".

Για τον Ενρίκο Λέτα, η συγκρότηση ενός τέτοιου σχήματος μπορεί να είναι πολύ γρήγορη και μία πρώτη συνάντηση για τον σκοπό αυτόν μπορεί να πραγματοποιηθεί "ήδη το φθινόπωρο" στις Βρυξέλλες.

Γύρω από το τραπέζι αυτής της διάσκεψης θα μπορούσαν να βρεθούν οι 27 και εννέα ακόμη χώρες: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

Θετικός συμβιβασμός

Μένει να διαπιστωθούν οι διαθέσεις των εννέα χωρών απέναντι στην πρόταση.

"Η ιδέα μπορεί να εμφανισθεί ως θετικός συμβιβασμός, υπό τον όρο να λάβει σάρκα και περιεχόμενο", λέει η Κριστίν Βερζέρ. "Η ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνεται στην συνθήκη της Ενωσης θα εφαρμοζόταν για τα μέλη αυτής της νέας κοινότητας; Είναι ανοικτό θέμα".

"Τι εννοούμε με τον όρο πολιτική συνεργασία; Και πώς θα την κάνουμε να λειτουργήσει;", αναρωτιέται ο Καμίνο Μορτέρα, του think tank Centre for European Reform. "Ορισμένες χώρες που βρίσκονται εδώ και χρόνια μπλοκαρισμένες στις πόρτες της ΕΕ θα μπορούσαν ίσως να δουν σε αυτήν την ανακοίνωση μία πρόοδο, αλλά πρέπει να δουν τι υπάρχει από πίσω".

Η ιδέα στέλνει ένα θετικό μήνυμα στην Ουκρανία και η υλοποίησή της θα επέτρεπε την προσωρινή διευθέτηση του ακανθώδους θέματος της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, καθώς και μιας εσπευσμένης ένταξης, που ανησυχεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το Παρίσι, άλλωστε, δεν έχει κρύψει την αρνητική του διάθεση απέναντι σε μία νέα διεύρυνση που θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το νέο σχήμα προσφέρει "στις χώρες που δεν είναι έτοιμες τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμασθούν", λέει ο Ενρίκο Λέτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ VASILY TATISHCHEV 16 Μαϊ 2022 | 22:46

La Repubblica: Ρωσικό πλοίο με κατασκόπους βρίσκεται νότια της Σικελίας - Γνωστό στο ΝΑΤΟ με τον κωδικό "Meridian"

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το Meridian βρίσκεται βόρεια της Τυνησίας και παρακολουθεί την άσκηση του ΝΑΤΟ "Mare Aperto".

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 16 Μαϊ 2022 | 21:23

ΕΕ - Μπορέλ: "Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο"

"Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα" είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

ΑΥΤΗΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ 16 Μαϊ 2022 | 20:09

Γαλλία: Νέα πρωθυπουργός η Ελιζαμπέτ Μπορν - Η δεύτερη γυναίκα στη θέση αυτή

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είναι η δεύτερη Γαλλίδα πρωθυπουργός, μετά την Εντίθ Κρεσόν, που κατέλαβε για λίγο τη θέση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ GEORGETOWN 16 Μαϊ 2022 | 19:34

Μητσοτάκης: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία η άρνησή της για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Λάθος χαρακτήρισε την τακτική της Τουρκίας ο Κ. Μητσοτάκης στο πανεπιστήμιο Georgetown University

ΠΩΛΗΣΗ ΜΕ 1 ΡΟΥΒΛΙ ΤΗΣ RENAULT 16 Μαϊ 2022 | 18:54

Ρωσία: Κολοσσοί της διεθνούς αγοράς αποχωρούν οριστικά - Κλείνουν όλα τα Mc Donald's - Ενα ρούβλι πουλήθηκε η Renault

Τέλος εποχής για την ρωσική οικονομία που βλέπει κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς να αποχωρούν.

ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ 16 Μαϊ 2022 | 18:03

Ουκρανία: Ρωσική οβίδα χτύπησε αποθήκη με νιτρικό αμμώνιο στο Χάρκοβο - Πορτοκαλί νέφος στον ουρανό [Βίντεο]

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της γειτονικής επαρχίας του Ντονέτσκ, το νέφος μπορεί να είναι τρομακτικό, όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 16 Μαϊ 2022 | 17:25

Εκεχειρία στο Αζοφστάλ ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί - Το ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Εκεχειρία ανακοινωθήκε προκειμένου να απομακρυνθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι τραυματίες και να μπορέσουν να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΙΛΟΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗΣ 16 Μαϊ 2022 | 16:17

BBC: Το ρεπορτάζ στην Μπούτσα που αποκάλυψε τις εκτελέσεις αμάχων- Τους έδεσαν τα χέρια και τους πυροβόλησαν στο κεφάλι

Οι Ουκρανοί καταγγέλουν πως η Ρωσία έχει δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία κρατούνται Ουκρανοί πολίτες, ενώ έχει προβεί παράλληλα σε βασανιστήρια και εκτελέσεις αμάχων.

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 16 Μαϊ 2022 | 16:14

Απειλεί ο Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών σε Φινλανδία και Σουηδία θα οδηγήσει "φυσικά σε απάντηση"

Νέες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - "Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση".

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 15:30

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας

Ο Ζελένσκι άλλαξε διοικητή σε σώμα των ενόπλων δυνάμεών του. Παρελθόν ο Γιούρι Χαλούσκιν.

ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΝΙΚΟΥ 16 Μαϊ 2022 | 14:33

Βύθιση καταδρομικού Μόσκβα: Οι κραυγές αγωνίας του πληρώματος την ώρα που έχει χτυπηθεί - Ηχητικό ντοκουμέντο

Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της βύθισης του καταδρομικού "Μόσκβα".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 16 Μαϊ 2022 | 14:24

Πώς οι Ουκρανοί έσωσαν το Κίεβο τις πρώτες μέρες του πολέμου - Η τεχνητή πλημμύρα και οι Ρώσοι που κόλλησαν στη λάσπη

Μία τεχνητή πλημμύρα ενός φράγματος σε χωριό στα περίχωρα του Κιέβιου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου τις πρώτες μέρες.

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ 16 Μαϊ 2022 | 13:47

Γαλλία: Ο Μακρόν ενδεχομένως εντός της ημέρας θα ανακοινώσει την ή τον νέο πρωθυπουργό

Κοντά στην ανακοίνωση της νέας ή του νέου πρωθυπουργού βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.