Follow us

Handelsblatt: Αλλαγή πλεύσης από τον Ερντογάν: Ενισχύει την λίρα και την εγχώρια κατανάλωση για να κερδίσει τις εκλογές

Εκατομμύρια Τούρκοι θα επωφεληθούν από ένα ισχυρότερο νόμισμα, ενισχύοντας έτσι την εθνική κατανάλωση και οδηγώντας τον Ερντογάν σε μία νέα θητεία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η τουρκική κυβέρνηση αλλάζει τη συναλλαγματική της στρατηγική: αντί για μια αδύναμη λίρα, ποντάρει τώρα σε ένα ισχυρότερο νόμισμα και περισσότερη κατανάλωση, σύμφωνα με την Handelsblatt. Πριν από τις εκλογές του Μαΐου, εκατομμύρια Τούρκοι θα επωφεληθούν από ένα ισχυρότερο νόμισμα σε πραγματικούς όρους. Θα μπορούσαν έτσι να ενισχύσουν την εθνική κατανάλωση - και να οφηγήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν στην επόμενη θητεία του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου. Στη μέση της χειμερινής περιόδου, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους μηνιαίους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κατά 13% έως 17%. Σε μια χώρα όπου το μαγείρεμα και η θέρμανση γίνεται πολύ περισσότερο με φυσικό αέριο από ό,τι στη Γερμανία, για παράδειγμα, αυτό κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το σύνταγμα, το κοινοβούλιο και ο πρόεδρος εκλέγονται απευθείας από το λαό. Στις δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής του κράτους Ερντογάν υπολείπεται έναντι των πιθανών ανταγωνιστών του, ενώ ο κοινοβουλευτικός συνασπισμός του ΑΚΡ θα μπορούσε επίσης να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας.

Για να καταλάβει κανείς την τρέχουσα εξέλιξη, πρέπει να ξανακοιτάξει την οικονομική πολιτική της Άγκυρας των τελευταίων ετών. Με την έναρξη της πανδημίας πριν από σχεδόν τρία χρόνια, η κυβέρνηση της Άγκυρας εισήγαγε μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Από τότε, η συναλλαγματική ισοτιμία έπεσε από επτά λίρες ανά ευρώ σε περισσότερες από 20 λίρες.

Αυτό που ακούγεται σαν κρίση, ωστόσο, απελευθέρωσε κυρίως την εξαγωγική οικονομία. Πολλές εταιρείες κέρδισαν αδρά, παρά τις υψηλότερες τιμές αγοράς. Επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι τα προϊόντα τους ήταν φθηνά στις παγκόσμιες αγορές λόγω της υποτίμησης της λίρας και, επιπλέον, πολλοί Ευρωπαίοι εισαγωγείς είχαν συντομεύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από την Κίνα στην Τουρκία. Οι τιμές ήταν ανταγωνιστικές, οι αποστάσεις μικρές και οι πιστώσεις φθηνές.

Διαβάστε Επίσης

Η αδύναμη λίρα φρενάρει τώρα τις εξαγωγές


Αυτή η πολιτική είχε κυριολεκτικά υψηλό τίμημα. Ο πληθωρισμός στη χώρα έχει αυξηθεί από το 2020 από το 12% στο 64%. Ταυτόχρονα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο 9%. Και αυτό έχει συνέπειες: Όχι μόνο οι Τούρκοι μπορούσαν να πληρώνουν όλο και λιγότερα σε εστιατόρια και καταστήματα. Οι εταιρείες έπρεπε επίσης να ξοδεύουν όλο και περισσότερο για πρώτες ύλες.

Εν τω μεταξύ, όμως, η λίρα έχει γίνει πολύ ισχυρή, ιδίως για τους εξαγωγείς. Το ιστορικό: ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, καθιστώντας την παραγωγή και τις τιμές ακριβότερες, αλλά το νόμισμα δεν υποτιμάται περαιτέρω. Η συναλλαγματική ισοτιμία παρέμεινε σχετικά σταθερή για αρκετούς μήνες. Αυτό καθιστά τα τουρκικά προϊόντα ακριβότερα στο εξωτερικό.

Τα αποτελέσματα ήταν ήδη εμφανή τους προηγούμενους μήνες. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1 μονάδες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η λεγόμενη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, ένα μέτρο της χρησιμοποίησης των μηχανημάτων και του προσωπικού στις επιχειρήσεις μιας οικονομίας, μειώθηκε επίσης πρόσφατα.

Σε έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο σε εταιρείες του μεταποιητικού τομέα, το 14,6% των ερωτηθέντων διευθυντών δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή λόγω έλλειψης ζήτησης. Σύμφωνα με πολλούς ερωτηθέντες, η ανταγωνιστικότητα των τουρκικών εταιρειών στις ξένες αγορές μειώθηκε επίσης.

Οι καταναλωτές υπέφεραν επίσης από τις υψηλές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με έρευνες, οι οικονομικές προκλήσεις, το υψηλό κόστος ζωής και η αδύναμη οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των ψηφοφόρων.

Διαβάστε Επίσης

Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των ψηφοφόρων


Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η νέα στρατηγική. Η κυβέρνηση ενισχύει σκόπιμα την αγοραστική δύναμη των Τούρκων πριν από τις εκλογές. Πρώτον, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 55% στην αλλαγή του έτους, οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 30%. Αν προσθέσετε τις προηγούμενες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, τα στοιχεία έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Ειδικά σε σκληρό νόμισμα, η αγοραστική δύναμη πολλών ανθρώπων έχει αυξηθεί δραστικά λόγω της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Έτσι, υπολογιζόμενος σε ευρώ, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε συνολικά από περίπου 250 σε 450 ευρώ. Επιπλέον, πολλές εταιρείες αύξησαν τους μισθούς κατά παρόμοιο ποσό ή και περισσότερο. "Έπρεπε να διπλασιάσουμε τους μισθούς για να κρατήσουμε το προσωπικό μας", αποκαλύπτει ο διευθυντής μιας παραγωγικής μονάδας μιας γερμανικής μεσαίας εταιρείας στη Δυτική Ανατολία.

Για να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές εταιρείες δεν θα χάσουν την ευκαιρία, η κυβέρνηση έχει σκεφτεί κάτι ιδιαίτερο. Η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει μια πιο ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία στους εξαγωγείς που μετατρέπουν τα ξένα κέρδη τους σε λίρες και δεν χρησιμοποιούν τα έσοδα για να αγοράσουν σκληρά νομίσματα για κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, η κεντρική τράπεζα θα προσφέρει πριμοδότηση δύο τοις εκατό επί της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας στις εταιρείες που επαναπατρίζουν τα κέρδη τους.

Η Τουρκία αγοράζει περισσότερο χρυσό από ποτέ άλλοτε


Επιπλέον, το τουρκικό κράτος αγοράζει περισσότερο χρυσό από ποτέ. Τον Δεκέμβριο, τα αποθέματα χρυσού της χώρας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 τόνους σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 786 τόνων. Αυτό είναι διπλάσιο από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.

Αυτό αυξάνει τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει το νόμισμα. Τα ακαθάριστα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στα 128,7 δισεκατομμύρια μόνο την εβδομάδα της 20ής Ιανουαρίου, χάρη στις αγορές χρυσού.

Όλα αυτά έχουν έναν στόχο: οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν περισσότερα πριν από τις εκλογές - και αν είναι δυνατόν και μετά την ημέρα των εκλογών. Οι ενδείξεις ότι η στρατηγική αυτή λειτουργεί είναι ήδη εμφανείς. Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα αεροπλάνα και οι δρόμοι της χώρας γεμάτοι. Οι εταιρείες φαίνεται επίσης να κερδίζουν καλά. Ωστόσο, λιγότερο μέσω των εξαγωγών, αλλά μάλλον μέσω της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο κατασκευαστής συσκευών κουζίνας Arcelik αύξησε τα καθαρά κέρδη του κατά 225% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με μεικτό περιθώριο κέρδους περίπου 29%. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο διεθνώς δραστηριοποιούμενος όμιλος δεν πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις παγκόσμιες αγορές - αλλά στη χώρα του.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Μαρ 2023 | 16:10

Τουρκία: "Δεν το βρήκα ποτέ το πτυχίο του Ερντογάν", λέει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αν. Εκπαίδευσης

Στην Τουρκία, για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα και το Ερντογάν φαίνεται πως αγνοείται

ΤΙ ΕΙΠΕ 23 Μαρ 2023 | 21:47

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16, αλλά όχι για να τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας"

Ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ξανά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ

«ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» 23 Μαρ 2023 | 14:40

Ξαφνική κρίση- ΠΑΣΟΚ εναντίον Λοβέρδου για τον πρωθυπουργό "άγνωστο χ": Παράδοξο να έχεις τις ίδιες αγωνίες με Οικονόμου και Σκέρτσο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως δεν γίνεται, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, να απορρίπτουμε πρόσωπα χωρίς να προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 23 Μαρ 2023 | 13:46

Άγρια επίθεση Οικονόμου σε Νίκο Ανδρουλάκη: Πολιτικά εξωφρενική η πρόταση για πρωθυπουργό "άγνωστο Χ"

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη για τρίτο πολιτικό πρόσωπο ως πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας, ως θεσμική ασέβεια και δήλωσε ότι είναι πολιτικά εξωφρενική.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 23 Μαρ 2023 | 12:32

Κωνσταντινόπουλος: Οι πολίτες θα διαλέξουν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων Ματιού - Τεμπών

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ για προγραμματική συμφωνία από την πρώτη Κυριακή, χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα, αλλά με τρίτο πολιτικό πρόσωπο στο τιμόνι μίας κυβέρνησης συνεργασίας.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Μαρ 2023 | 11:30

Γεωργιάδης: Ψωνισμένη η θέση Ανδρουλάκη - Αν μας εκβιάσει, θα πάμε σε τρίτες κάλπες

"Το να ζητήσει κάποιος σε συγκυβέρνηση άλλον πρωθυπουργό "το θεωρώ "ψωνισμένη" θέση πολιτικά", είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαρ 2023 | 11:05

Τσαπανίδου: Η συνέντευξη Μητσοτάκη με έκανε να ντραπώ - Δεν μπορεί να ζητά από παιδιά στο τρένο να βάλουν πλάτη

"Ζούμε σε ένα κράτος που επί 40-50 χρόνια χτίστηκε από την παράταξη της ΝΔ και αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί και μας κοροϊδεύει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα το γκρεμίσει" τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 23 Μαρ 2023 | 10:33

Επίθεση Σκέρτσου σε Ανδρουλάκη: Συνταγή ακυβερνησίας η θέση του για τις μετεκλογικές συνεργασίες

"Δεν γίνεται να μην βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος" τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΑ 23 Μαρ 2023 | 10:21

Ξανάρχισαν το ίδιο τροπάριο τα τουρκικά ΜΜΕ: "20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα" [βίντεο]

"Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες. Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης" αναφέρει η Sozcu.

ΠΩΣ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαρ 2023 | 09:56

Ανάλυση: Η ξαφνική κόντρα Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη κάνει τον Τσίπρα να τρίβει τα χέρια του

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με μεγάλη ευαρέσκεια τα δρώμενα μεταξύ Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ , κυρίως γιατί ρίχνουν νερό στον μύλο του αφηγήματός τους, πως ο Μητσοτάκης είναι σε πολιτική απομόνωση.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Μαρ 2023 | 09:35

Καρφιά Μενέντεζ για Τουρκία μπροστά στον Μπλίνκεν: Προκλητικός σύμμαχος, δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα επίθεση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Τουρκία, με αφορμή την προβληματική συμπεριφορά της Άγκυρας.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΗΛΙΑ» 23 Μαρ 2023 | 09:28

Τουρκία: Σε απελπισία ο Ερντογάν - Επικαλείται πάλι την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί για να μαζέψει ψήφους

Ο Ερντογάν μίλησε για την Αγιά Σοφιά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και την "κόκκινη μηλιά" που αποτελεί το σύμβολο του παντουρκισμού και της κατάκτησης.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 22 Μαρ 2023 | 16:33

DW: Γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πίσω, ακόμα και στα ελληνοτουρκικά

"Η αλλαγή αυτή δεν έρχεται αποκλειστικά με τη δική της ελεύθερη βούληση", σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη στάση της Τουρκίας