50 χρόνια από τη φωτογραφία που άλλαξε τον πόλεμο του Βιετνάμ

Θεωρείται μια από τις εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Είναι η φωτογραφία που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έφερε τη φρίκη του πολέμου σε κάθε σπίτι.

50-xronia-apo-ti-fwtografia-pou-allakse-ton-polemo-tou-bietnam
SHARE THIS
0
SHARES

Θεωρείται μια από τις εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Είναι η φωτογραφία που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έφερε τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη φρίκη του κοντά σε κάθε Ευρωπαίο, σε κάθε άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.

Στην διάσημη φωτογραφία του Αμερικανού πολεμικού ανταποκριτή  Έντι Άνταμς, ο στρατηγός Νκγουιέν Νγκοκ Λόαν εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ Νκγουιέν Βαν Λεμ. Τα ονόματα του θύτη και του θύματος θα έμεναν για πάντα στο σκοτάδι όπως εκατομμύρια άλλα σε εποχή πολέμου αν αυτή η απεικόνιση της βίας του πολέμου δε σφράγιζε και την έκβασή του.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την πρωτοχρονιά του 1968 όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία και συγχρόνως καταγράφηκε από τις κάμερες των πολεμικών ανταποκριτών, αλλά έχει γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Ένας στρατηγός εκτελεί εν ψυχρώ έναν άνθρωπο με πολιτικά μπροστά στις κάμερες. Πρόκειται για τον στρατηγό Νκγουιέν Νγκοκ Λόαν που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ Νκγουιέν Βαν Λεμ.

 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην τότε Σαϊγκόν, ενώ ο ξυπόλητος ισχνός Νκγουιέν Βαν Λεμ, ο οποίος πολεμούσε στο πλευρό των κομμουνιστών Βιετκόνγκ στο διαιρεμένο Βιετνάμ εναντίον των στρατιωτών του Νοτίου Βιετνάμ και αμερικανών συμμάχων τους περπατούσε ξυπόλητος και με τα χέρια δεμένα σε ένα δρόμο της πόλης ενώ ήταν περικυκλωμένος από στρατιώτες. Οι φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ έλεγαν πως συνελήφθη εκείνη την ημέρα κοντά σε μαζικό τάφο με 34 ανθρώπους.

Ξαφνικά ένας άνδρας εμφανίζεται στο πλάνο, σημαδεύει τον αιχμάλωτο στο κεφάλι και τον εκτελεί. Είναι ακριβώς ένα μήνα πριν από την ανακωχή που έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές και ενώ ο Χο Τσι Μιν έχει ξεκινήσει την περιβόητη επίθεση του «Τετ», η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής για την έκβαση του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο άνθρωπος με το πιστόλι που εκτελεί έναν άμαχο στη μέση του δρόμου ήταν ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν, στρατηγός Νκγουιέν Νγκοκ Λόαν. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο 35χρονος Νκγουιέν Βαν Λεμ είχε σκοτώσει την οικογένεια ενός από τους αξιωματικούς του. Άλλη μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ήταν και αυτή, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι το έκανε για τις κάμερες, αδίστακτα, δείχνοντας το πρόσωπο του καθεστώτος και δείχνοντας ακόμα μια φορά πως οι Αμερικανοί υποστήριζαν τους λάθος ανθρώπους στο Βιετνάμ. Από τη δημοσίευση και πέρα όμως η αμερικανική πολιτική στην πολύπαθη χώρα άρχισε να αμφισβητείται ανοιχτά όσο ποτέ στο παρελθόν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Στον πόλεμο του Βιετνάμ έναν πόλεμο που στοιχειώνει ακόμα την Αμερική σκοτώθηκαν 58.000 στρατιώτες.

Ο στρατηγός Νκγουιέν Νγκοκ Λόαν δε δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ και άνοιξε πιτσαρία στη Βιρτζίνια η οποία όμως έκλεισε όταν έγινε γνωστό στην περιοχή το παρελθόν του. Το 1998, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 67 του χρόνια.

Ο Έντι Άνταμς έγινε ο πιο διάσημος φωτογράφος του πολέμου του Βιετνάμ. Η φωτογραφία του έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως και ο ίδιος τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Όσε φορές ρωτήθηκε για την ιστορική φωτογραφία απαντούσε μετανιωμένος ότι η φωτογραφία περιέχει τη μισή αλήθεια. «Ο στρατηγός σκότωσε τον Βιετκόνγκ και εγώ με την κάμερά μου τον στρατηγό», έλεγε. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook