65 χρόνια κλείνει στο θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ

Με συμπεριφορά πρότυπο για Μονάρχη, ο πατέρας της βασίλισσας της Αγγλίας Αλβέρτος που βασίλεψε ως Γεώργιος ΣΤ' πεθαίνει και στο θρόνο του ανεβαίνει η Ελισάβετ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
65 χρόνια κλείνει στο θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ

Στις επτά και μισή το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 1952, ο καμαριέρης του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήλθε στο δωμάτιο του κυρίου του. Διαπίστωσε έκπληκτος πως δεν ανέπνεε. Η βασιλεία του Γεωργίου Στ΄ ανήκε πλέον στην ιστορία. Tην επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ δήλωνε συντετριμμένος : «Η πορεία και η διαγωγή του βασιλιά Γεωργίου Στ΄στο θρόνο της Αγγλίας πρέπει να καταστεί πρότυπο για τις Μοναρχίες σ΄ όλο τον κόσμο, τόσο στη σημερινή γενιά όσο και στις επόμενες».

65 χρόνια κλείνει στο θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Αλβέρτος, Φρειδερίκος, Αρθούρος, Γεώργιος, γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1895 στο Γιορκ Κότατζ του Σάντριγκχαμ. Η ημερομηνία της γέννησής του συνέπεσε να είναι η ίδια με αυτή του θανάτου του προπάππου του, πρίγκιπα Αλβέρτου (14-12-1861), συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας και προς τιμήν του οποίου έφερε το όνομά του. Ήταν ο δεύτερος γιος του δούκα της Υόρκης, Γεωργίου (μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Ε΄) και της δούκισσας της Υόρκης, Μαρίας, γεννημένης πριγκίπισσας του Τεκ. Όταν γεννήθηκε ήταν τέταρτος στην σειρά διαδοχής στον θρόνο της Αγγλίας και τίποτε δεν προμήνυε πως θα βασίλευε μετά από τέσσερις δεκαετίες. Την εποχή που γεννήθηκε η βασιλεία της προγιαγιάς του Βικτωρίας έμοιαζε αιώνια και η Αγγλία ετοιμαζόταν να γιορτάσει (1897) το Αδαμάντιο Ιωβηλαίο της.

Με τους Ρούζβελτ
Με τους Ρούζβελτ

Πριν από τον Αλβέρτο είχε γεννηθεί ο πρίγκιπας Εδουάρδος (1894-1972), μετέπειτα βασιλιάς Εδουάρδος Η΄. Μετά τον Αλβέρτο γεννήθηκαν: η πριγκίπισσα Μαρία (1897-1965), κόμισσα του Χέαργουντ και βασιλική πριγκίπισσα από το 1932, ο Ερρίκος (1900-1974), δούκας του Γκλόστερ, ο Γεώργιος (1902-1942), δούκας του Κεντ και ο πρίγκιπας Ιωάννης του Ηνωμένου Βασιλείου (1905-1919). Από τον Οκτώβριο του 1919 φοίτησε για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας, οικονομίας και αστικού δικαίου. Το 1923 παντρεύτηκε με την Ελισάβετ, μητέρα της σημερινής βασίλισσας μια γυναίκα έξυπνη και εκλεπτυσμένη. Αν και είχε αριστοκρατική καταγωγή η Ελισάβετ, δεν διέθετε υψηλούς βασιλικούς τίτλους. Ο Αλβέρτος δεν είναι διάδοχος του θρόνου και οι γονείς του είναι πιο ελαστικοί στις απαιτήσεις τους για την καταγωγή της συζύγου του. Την αυστηρότητά τους την εκδηλώνουν στον πρωτότοκο Ντέιβιντ που παραμένει εργένης. Δύο χαριτωμένες πριγκίπισσες γεννιούνται. Η Ελισάβετ το 1926 και η Μαργαρίτα τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο Αλβέρτος είναι ένας πολύ στοργικός πατέρας και αφιερώνει όλον τον ελεύθερο χρόνο του στην ανατροφή τους.

65 χρόνια κλείνει στο θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ - εικόνα 3

Η ευτυχισμένη οικογένεια εγκαθίσταται στην μοντέρνα συνοικία στο Πικαντίλι. Αλλά κάποια σύννεφα πυκνώνουν. Η ιδιωτική ζωή του πρίγκιπα της Ουαλίας απειλεί τον θρόνο. Το ειδύλλιό του με μια κοινή θνητή, την Γουόλις Σίμπσον, που είναι ακόμη παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, συνεχίζεται. Γίνεται κρατική υπόθεση όταν μετά τον θάνατο του Γεωργίου Ε΄, στις 20 Ιανουαρίου 1936, 0 Ντέιβιντ ανήλθε στο θρόνο ως βασιλιάς Eδουάρδος Η΄. Στις 11 Δεκεμβρίου 1936 ανακοινώνει την παραίτησή του από τον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας για να μπορέσει να ζήσει ανεμπόδιστα με την Γουόλις Σίμπσον.

Εδουάρδος και Ουόλις Σίμπσον
Εδουάρδος και Ουόλις Σίμπσον

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος όταν πληροφορείται την παραίτηση του αδερφού του από τον θρόνο καταρρέει. Αναρωτιέται πώς θα αντιμετωπίσει αυτήν την τεράστια αλλαγή στην ζωή του. Πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο ύψος των απαιτήσεων του αγγλικού λαού; Για το καλό της αυτοκρατορίας πρέπει να θυσιάσει την ήρεμη και ευτυχισμένη οικογενειακή του ζωή. -«Με διακατείχε ένα έντονο συναίσθημα πως θα χάσω τις αισθήσεις μου» έγραφε στο ημερολόγιο του στις 12 Μαΐου 1937, την ημέρα της Στέψης του. Γίνεται βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Λάιονελ Λογκ, ενός καθηγητή ορθοφωνίας από την Αυστραλία, και με την αμέριστη συμπαράσταση της συζύγου του, κατορθώνει να βελτιώσει αισθητά την εκφορά του λόγου του.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Στ΄ στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα επιδείξει μεγάλο κουράγιο και αυταπάρνηση. Η Ελισάβετ με το χαμόγελο της θα καθησυχάζει τον λαό, αρνούμενη να εγκαταλείψει την Αγγλία και να καταφύγει με τις δύο πριγκίπισσες στον Καναδά . Παραμένει στο Λονδίνο που δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς, επισκέπτεται τα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών, για να δει το μέγεθος των καταστροφών, και προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των πληγέντων. Παραμένει στο πλευρό του συζύγου της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, ηρεμεί τις αγωνίες του, τις αϋπνίες του, του δίνει δύναμη και κουράγιο. Ποτέ βασιλική οικογένεια δεν υπήρξε τόσο λαοφιλής.

Η Ελισάβετ και η αδερφή της Μαργαρίτα με τους γονείς τους
Η Ελισάβετ και η αδερφή της Μαργαρίτα με τους γονείς τους

Στις 8 Μαΐου 1945, το πλήθος συγκεντρώνεται έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και φωνάζει «Θέλουμε τον βασιλιά μας» . Εμφανίζεται στο μπαλκόνι των ανακτόρων με την οικογένειά του αλλά και τον Πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ για να γιορτάσουν την ημέρα της Νίκης. Το 1947 ο βασιλιάς Γεώργιος ευτύχισε να δει την πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ να παντρεύεται τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδος. Πρόλαβε να γνωρίσει τα δυο πρώτα εγγόνια του, τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα.

Η Ελισάβετ με τους γονείς της
Η Ελισάβετ με τους γονείς της

Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 1952, παρακούοντας τις οδηγίες των ιατρών του, συνόδευσε την κόρη του Ελισάβετ και τον γαμπρό του Φίλιππο, στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, για να τους αποχαιρετίσει, πριν αναχωρήσουν για την Κένυα. Ήταν ο πρώτος τους σταθμός πριν ξεκινήσουν την περιοδεία τους στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Το πρόσωπο του βασιλιά φαινόταν κουρασμένο και ο ίδιος έδειχνε καταβεβλημένος.

65 χρόνια κλείνει στο θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ - εικόνα 7

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου ο βασιλιάς πέρασε μια ήρεμη ημέρα με την οικογένειά του στο Σάντριγκχαμ όπου είχε μεταβεί για να συνεχίσει την ανάρρωσή του. Κατά τις δέκα το βράδυ καληνύχτισε τα δύο αγαπημένα του εγγόνια, τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα, την σύζυγό του και πήγε να κοιμηθεί. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Ήταν μόνο 56 ετών.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, υιοθέτησε το ίδιο όνομα με αυτό που έφερε ως βασιλιάς και ο πατέρας του, για να τονίσει την συνέχιση της δυναστείας, μετά την απρόσμενη παραίτηση του αδερφού του, βασιλιά Εδουάρδου Η΄. Εκσυγχρόνισε την εικόνα της αγγλικής μοναρχίας διεθνώς. Άλλαξε την εικόνα που είχαν δημιουργήσει οι προγονοί του με τα ανέκφραστα – αυστηρά- πρόσωπα στις δημόσιες εμφανίσεις τους, προσφέροντας την σιγουριά της σταθερότητας στον λαό.

65 χρόνια κλείνει στο θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ - εικόνα 8

Στις 7 Φεβρουαρίου, με το ίδιο αεροπλάνο, η κόρη του θα επέστρεφε εκτάκτως στο Λονδίνο. Θα υποδεχόντουσαν την νέα βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης και άλλοι επίσημοι. Ήταν η αρχή μιας νέας βασιλείας της οποίας είχε κτίσει γερά θεμέλια ο ίδιος.

H Ελισάβετ κυβερνά τη Βρετανία μέχρι σήμερα και είναι η μακροβιότερη βασίλισσα.

Πηγή: Royal Cronicles

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ 24 Νοε 2021 | 07:24

"Έκρηξη" στο παλάτι για τη Μέγκαν Μαρκλ: Η ύπουλη συνεργασία της με το BBC και τα "ψέματα"

Πώς η Μέγκαν Μαρκλ έκανε και πάλι άνω κάτω το παλάτι - Η επίσημη ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΠΟΥ ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΑΖΙ 23 Νοε 2021 | 07:21

Μια διπλή βάπτιση και ένας θάνατος: Η παγωμένη Ελισάβετ, η κακόγουστη Ευγενία και ο θάνατος 3 μέρες πριν

Η εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ που δεν φαίνεται να είναι πολύ καλά, το λάθος φόρεμα της πριγκίπισσας Ευγενίας και ένας θάνατος.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 19 Νοε 2021 | 07:24

Ολοταχώς προς διαδοχή στο παλάτι: Το διπλό υπονοούμενο του πρίγκιπα Καρόλου που σηματοδοτεί εξελίξεις

Ο Κάρολος ή ο Γουίλιαμ θα είναι ο επόμενος βασιλιάς; Αλλάζουν όλα στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας μετά την επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η DAILY MAIL 17 Νοε 2021 | 18:27

Πρώτη επίσημη εμφάνιση της Ελισάβετ μετά τις φήμες για την υγεία της: "Κανείς δεν επιβραδύνει το πέρασμα του χρόνου" [Βίντεο]

Επίσημη συνάντηση στο Κάστρο του Ουίνδσορ είχε η βασίλισσα Ελισάβετ - Τι απάντησε ο πρίγκιπας Κάρολος όταν ρωτήθηκε για την υγεία της

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 15 Νοε 2021 | 07:18

Η κομψή Κέιτ Μίντλετον με εκπληκτικό παλτό Alexander McQueen και τις πέρλες της Νταϊάνα

Η απίστευτα κομψή εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον στο μπαλκόνι, στη σκιά της απουσίας της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΥΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 14 Νοε 2021 | 12:47

Ανησυχία ξανά για την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ – Ακυρώνει κι άλλη δημόσια εμφάνιση

Οι γιατροί της Βασίλης Ελισάβετ της έχουν συστήσει να απέχει από τα καθήκοντά της για τουλάχιστον 15 ημέρες. Τι λέει το Παλάτι.

ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 13 Νοε 2021 | 08:24

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η φοβία της για τη βασίλισσα Ελισάβετ και ο πονηρός τρόπος που την ξεγελούσε...

Όλοι στο παλάτι αγαπούσαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα και την βοηθούσαν να κάνει αυτό που θέλει χωρίς να γίνει αντιληπτή από τη βασίλισσα.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ 11 Νοε 2021 | 21:07

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη επίσημη εμφάνισή της μετά την ασθένεια - Πού θα παρευρεθεί την Κυριακή

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα παραστεί στην τελετή της Ημέρας Μνήμης, από το μπαλκόνι του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; 03 Νοε 2021 | 19:11

Θεωρίες συνωμοσίας: Η σωσίας της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν στη θέση του οδηγού - Τι λένε οι ειδικοί [Εικόνες]

Η ανησυχία για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ και οι θεωρίες συνωμοσίας ότι δεν οδηγούσε η ίδια τη Jaguar αλλά η σωσίας της.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η 95ΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΡΧΗΣ 02 Νοε 2021 | 00:05

Βασίλισσα Ελισάβετ: Παθιασμένο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή - "Η κατάσταση θα γίνει όλο και πιο αφόρητη" [Βίντεο]

Η βασίλισσα Ελισάβετ απέστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών - Συγκίνησε η αναφορά στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο

ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ 01 Δεκ 2021 | 20:57

Μακελειό σε σχολείο στο Μίσιγκαν: Αυτός ειναι ο 15χρονος που σκότωσε εν ψυχρώ τέσσερις συμμαθητές του

Ο έφηβος που αιματοκύλησε Λύκειο στο Μίσιγκαν σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του και τραυματίζοντας ακόμη οκτώ, ταυτοποιήθηκε ως ο 15χρονος Ίθαν Κράμπλι

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 01 Δεκ 2021 | 19:24

Αυστρία: Ασφυκτικά γεμάτες οι ΜΕΘ - "Γίνεται διαλογή ασθενών, ακόμη και καρκινοπαθών" παραδέχεται ο υπ. Υγείας

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαλογή στα νοσοκομεία της Αυστρίας δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς.

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 19:07

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ναι στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάχθηκε η Αριστερά - Oι Φιλελεύθεροι μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση - Όχι από το AfD