Αβγά και επιθέσεις σε τουρίστες στην Ισπανία

Αβγά και προπηλακισμοί κατά τουριστών και του ξεναγού - οδηγού τους στη Βαρκελώνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αβγά και επιθέσεις σε τουρίστες στην Ισπανία

Αβγά και προπηλακισμοί κατά τουριστών και του ξεναγού - οδηγού τους στη Βαρκελώνη.

Πληθαίνουν οι πολέμιοι των τουριστών οι οποίοι μάλιστα προσφέυγουν και σε δραστικά μέτρα. Μία από αυτές τις αντιδράσεις έπληξε τον Έντγκαρ Τόρας, ο οποίος άρχισε να διοργανώνει τουριστικές περιηγήσεις με Segway στη Βαρκελώνη. Οι ντόπιοι τον ευχαριστούσαν γιατί μέσω των τουριστών τους έφερνε χρήματα αλλά και προβολή.

Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, επιτέθηκαν στους πελάτες του πετώντας αβγά και ο δήμος αναγκάστηκε να περιορίσει τις διαδρομές του για να αποφύγει τον συνωστισμό στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

"Ξαφνικά φαίνεται πως είμαστε ο εχθρός", λέει ο κ. Τόρας στο Bloomberg, ιδρυτής του Barcelona Segway Glides.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Μια όλο και μεγαλύτερη μερίδα Ισπανών αντιμετωπίζει τους τουρίστες περισσότερο ως ένα βάρος παρά ως οικονομική «ένεση» και οι αντιδράσεις αυξάνονται τόσο στη Βαρκελώνη όσο και σε άλλες πόλεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο μήνα νεαροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε τουριστικό λεωφορείο στην Βαρεκλώνη, ενώ μια διαδήλωση κατά των τουριστών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σαν Σεμπαστιάν στη χώρα των Βάσκων.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει και σχετική ανησυχία στην ισπανική κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν φόβοι πως οι αντιδράσεις οι αντιδράσεις αυτές θα υπονομεύσουν την εικόνα της Ισπανίας ως ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Η τουριστική βιομηχανία καλύπτει περίπου το 13% των συνολικών θέσεων εργασίας στην Ισπανία. Σύμφωνα με αναλυτές της CaixaBank, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών θα αυξηθεί κατά περίπου 12% φέτος, στον αριθμό ρεκόρ των 84 εκατομμυρίων.

"Είναι ένας από τους τομείς που κινούν την οικονομία μας σήμερα και πρέπει να τον προσέχουμε και να τον στηρίζουμε" δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αυτόν τον μήνα. "Αν ο κόσμος έρχεται εδώ, είναι γιατί του αρέσει η Ισπανία" πρόσθεσε.

Στις 12 Αυγούστου, περίπου 200 άνθρωποι από την γειτονιά της Μπαρτσελονέτα διαμαρτυρήθηκαν στην παραλία της Βαρκελώνης για τον πολλαπλασιασμό των ακινήτων που μισθώνονται σε τουρίτες. Τον περασμένο μήνα νεαροί έσκασαν το λάστιχο τουριστικού λεωφορείου και έγραψαν με σπρέι ο "τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές".

Ο δήμος της Βαρκελώνης έχει λάβει μέτρα κατά των παράνομων μισθώσεων ακινήτων σε ψηφιακές πλατφόρμες, τις οποίες κατηγορούν οι κάτοικοι για το άλμα στον αριθμό των τουριστών.

Eν τω μεταξύ, πρόσφατα περιόρισε τις τουριστικές περιηγήσεις στην πόλη με Segway, ενώ απαγόρευσε να ανοίξουν νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης.

"Αν πάει κανείς σε μια από τις γειτονιές της Βαρκελώνης που επηρεάζονται, μπορεί να καταλάβει το θυμό που υπάρχει" υποστηρίζει στο Bloomberg ο Ζορντί Αλμπερίκ, διευθυντής του επιχειρηματικού συνδέσμου Cercle d’ Economia. "Υπήρξε εφησυχασμός όσον αφορά το κόστος του τουρισμού και τώρα το μοντέλο είναι δύσκολο να αλλάξει" προσθέτει.

Τα νούμερα των τουριστών αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, καθώς ενισχύεται η κρουαζιέρα. Περίπου 3,6 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιερόπλοιων κατέβηκαν σε λιμάνια της Ισπανίας στο πρώτο μισό του 2017, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με 10 χρόνια πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι τον μαζικό τουρισμό

«Δεν είστε ευπρόσδεκτοι»: στη Βαρκελώνη και σε άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, το κύμα των τουριστών αρχίζει να προκαλεί την εχθρότητα των κατοίκων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ξανά τις πόλεις τους.

Από τα ρομαντικά κανάλια της Βενετίας μέχρι τις επάλξεις του Ντουμπρόβνικ, περνώντας από το σκωτσέζικο νησί του Σκάι, οι τουρίστες έχουν γίνει εφιάλτης για ορισμένους κατοικους, παρά το οικονομικό μάννα που φέρνουν.

Στην παραλιακή συνοικία Μπαρτσελονέτα, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις οχλήσεις από τους τουρίστες: μεθούν, κάνουν σεξ στη μέση του δρόμου... Και πλέον, η κάθετη άνοδος των ενοικίων υποχρεώνει μάλιστα ορισμένους να φύγουν.

«Ποτέ πια ένα καλοκαίρι σαν αυτό», «Όχι τουρίστες στις πολυκατοικίες μας», «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι», διάβαζε κανείς το Σάββατο στα πανό στη διάρκεια διαδήλωσης κατοίκων στην παραλία που συνήθως σφύζει από τουρίστες.

Ο Τύπος χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ως «τουρισμοφοβία».

Μια οργάνωση της άκρας αριστεράς σταμάτησε ένα λεωφορείο με τουρίστες στις αρχές του μήνα στη Βαρκελώνη ρίχνοντας μπογιά στο παρμπρίζ του ενώ στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες, πραγματοποίησε διαδήλωση στο λιμάνι με καπνογόνα, ξεδιπλώνοντας ένα πανό με την επιγραφή: «Ο τουρισμός σκοτώνει τη Μαγιόρκα».

Αυτό το αρχιπέλαγος, που αποτελεί έναν πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό, περιόρισε σε 623.000 τον αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων και σκοπεύει να μειώσει σταδιακά περαιτέρω τον αριθμό τους στις 500.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Η βάση της οικονομίας, η βάση της εργασίας και όλων, είναι ο τουρισμός», παραδέχεται ο Αρτούρο Μονφερέρ, ένας 67χρονος κάτοικος της Πάλμα. «Όμως πρέπει να έχουμε έναν τουρισμό με τάξη».

Τουριστική έκρηξη

«Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα έπρεπε να υπερασπιστώ τον ισπανικό τουριστικό τομέα», μια δραστηριότητα που δημιουργεί το 11% του πλούτου της χώρας, δήλωσε πρόσφατα αγανακτισμένος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Ο τουρισμός δεν είναι ο εχθρός», διαβεβαιώνει ο Τάλεμπ Ριφάι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που έχει την έδρα του στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα μ' αυτόν τον οργανισμό του ΟΗΕ, μια θέση εργασίας στις δέκα στον κόσμο συνδέεται με τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από το 1995 έως το 2016, ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών αυξήθηκε από 525 εκατομμύρια σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύριο κυρίως χάρη στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και τους επισκέπτες από αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες του Κόλπου.

Όμως σε ορισμένους προορισμούς, το όριο της ανοχής φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί.

Αυτό συμβαίνει στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, το οποίο επισκέπτονται ακόμη περισσότεροι τουρίστες αφότου γυρίσθηκαν εκεί επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones.

«Μερικές φορές για να μπεις στην παλιά πόλη πρέπει να κάνεις ουρά για μια ώρα σε θερμοκρασία 40 βαθμών», λέει με απογοήτευση η Άνα Μπελόσεβιτς, η οποία απασχολείται στον ξενοδοχειακό τομέα.

Οι αρχές του «μαργαριταριού της Αδριατικής» εγκατέστησαν κάμερες στις πύλες των τειχών για να ελέγξουν τη ροή των επισκεπτών και θέλουν να περιορίσουν τις επισκέψεις των κρουαζιεροπλοίων.

Στην άλλη όχθη της Αδριατικής, η Βενετία των 265.000 κατοίκων και των 24 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως θέλει να εγκαταστήσει ένα σύστημα κρατήσεων για την πρόσβαση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου κατά τις ώρες αιχμής. Θέσπισε πρόστιμα 500 ευρώ για όποιον κάνει πικ-νικ καταγής ή βουτάει στη λιμνοθάλασσα.

Στη Φλορεντία, οι αρχές καταβρέχουν τους δρόμους γύρω από τη βασιλική Σάντα Κρότσε με αντλίες νερού για να μην χρονοτριβούν υπερβολικά εκεί οι τουρίστες.

«Ένα καλό πρόβλημα»

Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνονται, ο Ραφάτ Άλι, ιδρυτής της πλατφόρμας τουριστικής ενημέρωσης Skift, προτείνει να κατανέμονται οι ταξιδιώτες έξω από το κέντρο των πόλεων.

Όμως αυτό επεξέτεινε το πρόβλημα σε συνοικίες αμιγούς κατοικίας, κυρίως με την εισβολή ιστοτόπων εποχικής μίσθωσης όπως ο Airbnb.

Έτσι στη Λισαβόνα, ο πολλαπλασιασμός των τουριστικών διαμερισμάτων έκανε να ανέβουν κάθετα οι τιμές των ενοικίων στην παλιά συνοικία Αλφάμα.

«Σήμερα στην Αλφάμα είναι δύσκολο να βρεις ενοίκιο κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, ποσό τεράστιο για έναν Πορτογάλο, ο μισθός του οποίου είναι συχνά μικρότερος απ' αυτό το ποσό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία ντε Λούρδες Πινιέιρο, πρόεδρος της Ένωσης της Κληρονομιάς και του Πληθυσμού της Αλφάμα.

Ακόμη και στο σκωτσέζικο νησί Σκάι, με το άγριο τοπίο, οι αρχές ανησυχούν για τη συμφόρηση στους δρόμους ή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επιφέρει αυτή η έκρηξη του τουρισμού.

«Η εύκολη λύση είναι να πεις 'όχι άλλο τουρισμός', όμως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», προειδοποιεί ο Τάλεμπ Ριφάι. «Οι ίδιοι που σήμερα λένε 'δεν θέλουμε άλλο τον τουρισμό', θα είναι οι πρώτοι που θα κλάψουν όταν τον χάσουν».

Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία, της οποίας τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 30% το 2016, χρονιά που στιγματίσθηκε από επιθέσεις και μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η χώρα παρέτεινε από έξι σε δέκα ημέρες τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας (Άιντ αλ-Άντχα) επιχειρώντας να προσδώσει δυναμική στον εσωτερικό τουρισμό.

«Ο υπερβολικός τουρισμός είναι ένα καλό πρόβλημα. Το χειρότερο είναι όταν δεν έρχεται κανείς», ειρωνεύεται ο Ραφάτ Άλι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Shutterstock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Σεπ 2020 | 13:57

Κορονοϊός - Ισπανία: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα στη Μαδρίτη με στοχευμένα lockdowns

Η Μαδρίτη θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού με στοχευμένα lockdowns από την Παρασκευή

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TRAVEL + LEISURE 16 Σεπ 2020 | 08:35

Στα 30 κορυφαία μυστικά νησιά του κόσμου η Σκόπελος - Θετικά μηνύματα για το 2021

Την ίδια στιγμή, οι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού στην Ευρώπη συστήνουν το ναυάγιο "Χριστόφορος" στη Σκόπελο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 11 Σεπ 2020 | 21:12

Κορονοϊός: "Μαύρο" ρεκόρ στην Ισπανία - Πάνω από 12.000 κρούσματα σε μια μέρα

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το όριο των 500.000 κρουσμάτων κορονοϊού

28-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 11 Σεπ 2020 | 15:04

Youth Empowered: The HoReCa Edition Upskilling και reskilling για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια, ευκαιρίες καθοδήγησης και δικτύωσης, 10 υποτροφίες Bartending από την BarPhilosophy και 2 υποτροφίες για Front-End Software Development από την Tech Academy

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 11 Σεπ 2020 | 11:59

Ισπανία - βίντεο σοκ: Αστυνομικός πατάει στον λαιμό 14χρονο, επειδή δεν φοράει μάσκα

Ένα νέο περιστατικό αστυνομικής βίας, έρχεται στο φως, και μάλιστα αυτή τη φορά με θύμα ένα 14χρονο παιδί, στην Ισπανία.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 10 Σεπ 2020 | 13:11

Τουρισμός: Το plan B για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων ενεργοποιούν οι τράπεζες

Το plan B για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, ενεργοποιούν οι τράπεζες, μετά την πρόωρη "αυλαία" για την τουριστική σεζόν

ΠΡΟΩΡΟ 08 Σεπ 2020 | 14:20

"Ελληνικός Τουρισμός" τέλος: Φεύγουν οι τουρίστες, σταματούν οι πτήσεις- Σε κόκκινη λίστα τα ελληνικά νησιά

Η σαιζόν για τον Ελληνικό τουρισμό παίρνει τέλος: Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ακυρώνουν τα ταξίδια και οι τουρίστες που φεύγουν από τα ελληνικά νησιά μπαίνουν σε καραντίνα

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ 08 Σεπ 2020 | 11:13

Όπου φύγει φύγει 60.000 Βρετανοί - Αναχωρούν άμεσα από 7 ελληνικά νησιά της "κόκκινης" λίστας με... τριπλάσια εισιτήρια

Σε συναγερμό βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί, που κάνουν διακοπές στα 7 ελληνικά νησιά που μπήκαν στην "κόκκινη λίστα" της βρετανικής κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 07 Σεπ 2020 | 21:23

Κορονοϊός - Ισπανία: Εσπασε το ψυχολογικό όριο των 500.000 διαγνωσμένων κρουσμάτων

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο κρουσμάτων κορονοϊού

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 27ΧΡΟΝΟΣ 07 Σεπ 2020 | 10:55

Μπέρμιγχαμ: Μία σύλληψη για τις επιθέσεις με μαχαίρι - Ενας νεκρός, επτά τραυματίες [εικόνες]

Συνελήφθη ένας άνδρας ως ύποπτος για ανθρωποκτονία έπειτα από επιθέσεις με μαχαίρι που διαπράχθηκαν στην πόλη Μπέρμιγχαμ.

ΝΟΣΗΣΑΝ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ 04 Σεπ 2020 | 08:48

Κορονοϊός: Μεθυσμένοι Βρετανοί κάνουν πάρτι σε σκάφος στη Ζάκυνθο - Κανένα μέτρο προστασίας [βίντεο]

Δεκάδες νεαροί Βρετανοί έκαναν πάρτι πάνω σε σκάφος, μεθυσμένοι και φυσικά χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρουν κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ 03 Σεπ 2020 | 18:02

Υφεση: Και όμως η πτώση ρεκόρ -15,2% δεν είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Η ύφεση ρεκόρ που σημειώθηκε στην Ελλάδα το β΄τρίμηνο είναι μικρότερη από της Γαλλίας ή της Ισπανίας

ΒΟΥΤΙΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 03 Σεπ 2020 | 12:33

Τουρισμός: Κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης στο ¨"Ελ. Βενιζέλος" τον Αύγουστο

Μειωμένη κατά 60,4 % η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" τον Αύγουστο, σε σχέση με πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.