Αδιέξοδο στην Ισπανία λόγω ασυνεννοησίας Σοσιαλιστών - Podemos

Σε πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ισπανία, έπειτα από την αποτυχημένη συνάντηση ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αδιέξοδο στην Ισπανία λόγω ασυνεννοησίας Σοσιαλιστών - Podemos

Σε ένα πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ισπανία, έπειτα από την αποτυχημένη συνάντηση ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον ηγέτη του αριστερού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας την Τρίτη, για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Με δεδομένο ότι και η παρουσία του ακροδεξιού Vox προκαλεί διχασμούς στην ισπανική δεξιά, καθιστώντας προβληματική τη συμμαχία τους σε περιφερειακές κυβερνήσεις, η Ιβηρική μοιάζει να πορεύεται σε ένα κενό εξουσίας.

Μετά τη συνάντηση του Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας, τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για ανειλικρίνεια, όσον αφορά την πραγματική τους διάθεση να βρουν τη χρυσή τομή για μία κυβερνητική συνεργασία. Το σοσιαλιστικό PSOE επιμένει στην πρότασή του για στήριξη από τους Podemos, οι οποίοι θα αναλάβουν καίριες, αλλά όχι κυβερνητικές, θέσεις στη διοίκηση του κράτους (οργανισμοί κλπ), ενώ η αριστερή παράταξη εμμένει στην είσοδό της στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας υπουργεία. Επιπλέον, ο Ιγκλέσιας κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι ουσιαστικά επιθυμεί και επιδιώκει να ξαναβάλει τη χώρα σε εκλογική διαδικασία --καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως σε τέτοια περίπτωση οι Σοσιαλιστές θα αποσπούσαν άλλες περίπου 20 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Οι πρώτοι που ύψωσαν τους τόνους ήταν οι κύκλοι του PSOE, που δια στόματος της εκπροσώπου του Αδριάνας Λάστρα κατηγόρησαν τον Ιγκλέσιας πως δεν αναζητεί μία ρεαλιστική λύση και «μόνο νοιάζεται για τις καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο». Μάλιστα, διέρρευσε πως ο Ιγκλέσιας απαίτησε να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης --κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η παράταξη των Podemos. Επιπλέον, οι Σοσιαλιστές υπαινίχθηκαν πως σε περίπτωση που ο Ιγκλέσιας υποσκάψει τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, όπως είχε συμβεί το 2016 -υπό άλλες συνθήκες όμως τότε, όταν οι Podemos ήσαν ανερχόμενη δύναμη-- τότε υπάρχει ενδεχόμενο να εκμεταλλευθεί το νομικό κενό και να επιστρέψει στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας η δεξιά. «Την τελευταία φορά αυτό μας κόστισε τα δύο χρόνια του Ραχόι», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι του PSOE.

Από την πλευρά τους, οι Podemos δηλώνουν έκπληκτοι από τη στάση του Σάντσεθ, σχετικά με τους όρους συμφωνίας. Όπως υπογραμμίζουν από το κόμμα, οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει μετά τις εκλογές σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, όμως ο Σάντσεθ άλλαξε στάση μετά τις τριπλές εκλογές(ευρωεκλογές, βουλευτικές, περιφερειακές) της 26ης Μαΐου και τη θριαμβική επίδοση των Σοσιαλιστών. Εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις διαρροές, σχετικά με τις μυστικές επαφές που είχαν τα δύο κόμματα, πέραν των επίσημων διαβουλεύσεων για την κυβέρνηση και για τους υπαινιγμούς ότι ο Ιγκλέσιας απείλησε τον Σάντσεθ πως εάν δεν αναλάβει υπουργεία δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Επίσης, τονίζουν πως το PSOE είχε προτείνει την προεδρία του Κοινοβουλίου στους Podemos σε αντάλλαγμα να μην τους παραχωρήσει κάποιο υπουργείο. Μολαταύτα, το κόμμα του Ιγκλέσιας εξακολουθεί να τείνει χείρα συνεργασίας και πιστεύει ότι ο Σάντσεθ δεν έχει πρόθεση να προκηρύξει εκλογές κι εξ αυτού ευελπιστεί μία υποχώρησή του την ύστατη στιγμή.

Την ίδια στιγμή, σήμερα η Περιφέρεια της Μαδρίτης αναμένεται να βιώσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση: συγκαλείται η συνέλευση της τοπικής Βουλής για να αναδείξει τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης, χωρίς όμως να υπάρχει υποψήφιος. Στην ιλαροτραγωδία τούτη οδηγήθηκε η Περιφέρεια (όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και με αυτήν της Μούρθια, ενώ επίκειται και σε άλλες), λόγω της αδυναμίας των τριών παρατάξεων της δεξιάς PP, Ciudadanos και Vox να συμφωνήσουν προγραμματικά, ώστε να επιτρέψουν στην υποψήφια των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος Ισάβωελ Ντίαθ Αγιούσο να αναδειχθεί πρόεδρος. Ούτε και κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, έπειτα από την απόφαση των κεντροδεξιών Ciudadanos να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους ακροδεξιούς, έγινε κατορθωτό να βρεθεί μία λύση. Με απουσία κάποιου υποψηφίου για την προεδρία της Περιφέρειας, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής την μόνη χρησιμότητα που έχει είναι να δοθεί μία δίμηνη παράταση για να υπάρξει κάποιο σταθερό κυβερνητικό σχήμα, που θα αποτρέψει τη νέα προσφυγή στις κάλπες για την Περιφέρεια.

Η επιμονή του ηγέτη του ΡΡ Πάμπλο Κασάδο να προέρχονται από το κόμμα του οι πρόεδροι των Περιφερειών, σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας με τους Ciudadanos και τη στήριξη του Vox, προκαλεί διχασμό στο κόμμα του Άλβερτ Ριβέρα --καθώς πολλά στελέχη του ανθίστανται στη συνεργασία με την ακροδεξιά, έστω κι ένα το Vox παραμείνει εκτός των τοπικών κυβερνήσεων- και φυσικά την οργή του κόμματος του Σαντιάγο Αμπασκάλ. «Το Vox δεν είναι η βακτηρία κανενός. Εάν δεν συνομιλούν μαζύ μας, εάν δεν μας αναγνωρίζουν, εμείς δεν πρόκειται να τους στηρίξουμε», διαμηνύουν κύκλοι του Vox, αναφορικά με το αδιέξοδο στη Μαδρίτη και τη Μούρθια. Εάν συνεχιστεί η άρνηση των Ciudadanos να συνυπάρξουν με το Vox, παραμένει το αδιέξοδο και ενισχύεται η προοπτική νέων τοπικών εκλογών. Στη Μούρθια, οι Ciudadanos δέχθηκαν να υπάρξει σήμερα μία νέα τριμερής συνάντηση με τα άλλα δύο κόμματα, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, έπειτα από την αποτυχία να ψηφισθεί από την τοπική Βουλή ο εκλεκτός του ΡΡ Φερνάνδο Λόπεθ Μίρας.

Μέσα σε αυτό το αδιέξοδο, τα κόμματα πιέζονται να βρουν -ακόμη και με προσωπικό κόστος-- λεπτές ισορροπίες. Οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι το επίκεντρο των εξελίξεων και θα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για όποια αποτυχία και για την προσφυγή σε νέες κάλπες. Βέβαια, ο Σάντσεθ έχει κατά νου και την εκπεφρασμένη επιθυμία των οικονομικών κύκλων της χώρας, αλλά και των Βρυξελλών, για μία κυβέρνηση συνεργασίας με τους κεντροδεξιού Ciudadanos, που θα του εξασφάλιζαν μία κυβέρνηση άνετης πλειοψηφίας. Ή ακόμη και σε μία συνεργασία με το ΡΡ, όπως το ζήτησε ο Σάντσεθ χθες και από τον Κασάδο, για μία φορά ακόμη χωρίς επιτυχία.

Δεν πρόκειται όμως να το πράξει τόσο άμεσα με τον Ριβέρα, ο οποίος εκ των προτέρων έχει αποκλείσει παν τέτοιο ενδεχόμενο, ακριβώς όπως έχει αποκλείσει συνεργασία με το Vox, που ενδεχομένως θα οδηγούσε στην άρση του αδιεξόδου στη Μαδρίτη και τη Μούρθια. Με όλες αυτές τις «μάχες θέσεων» ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, ο ορίζοντας για την κυβέρνηση και τις Περιφέρειες φαίνεται να στενεύει, ενώ αντίθετα ανοίγονται διάπλατα οι προοπτικές για μία αναμέτρηση στις 10 Νοεμβρίου για μία νέα Βουλή και ένα θερμό πολιτικό φθινόπωρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ» 23 Οκτ 2020 | 16:55

Σοκαριστική δήλωση Σάντσεθ: Πάνω από 3 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Ο "πραγματικός αριθμός" των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό "υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια", δήλωσε ο Σάντσεθ.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 21 Οκτ 2020 | 23:01

Κορονοϊός - Ισπανία: Σε μερικό lockdown μπαίνουν Σαραγόσα και Λα Ριόχα

Μετά τη Μαδρίτη, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στη Σαραγόσα και τη Λα Ριόχα της Ισπανίας λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 20:59

Κορονοϊός-Ισπανία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων

Παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, η Ισπανία διπλασίασε τα κρούσματά της σε μόλις 6 εβδομάδες.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 14 Οκτ 2020 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκαριστικά στοιχεία στην Ισπανία - Εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από αντισηπτικά τζελ

Ο αριθμός των παιδιών που δηλητηριάστηκαν έπειτα από κατάποση αντισηπτικού τζελ εκτοξεύτηκε στην Ισπανία μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ 12 Οκτ 2020 | 12:52

Ισπανία: Κατά της βασιλείας το 40% των πολιτών - Οργή για Χουάν Κάρλος

Δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, βρήκε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία

10 Οκτ 2020 | 20:20

Πάνω από 1.000 μετανάστες από την Αφρική έφτασαν στα Κανάρια Νησιά

Ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία.

ΣΕ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 55.093 ΙΤΑΛΟΙ 05 Οκτ 2020 | 20:53

Κορονοϊός: 12.594 μολύνσεις στη Βρετανία σε ένα 24ωρο - Αρνητικό ρεκόρ με συνολικά 800.000 κρούσματα στην Ισπανία

Η Βρετανία καταγράφει χιλιάδες νέες μολύνσεις, Η Ισπανία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα κορονοϊού

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 29 Σεπ 2020 | 12:12

Ισπανία: Παράταση μέχρι τις αρχές του 2021 για το πρόγραμμα προσωρινής αναστολής εργασίας

800.000 άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα βάσει του προγράμματος ERTE, ενώ επελαύνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Σεπ 2020 | 19:33

Κορονοϊός: Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης - Αντιδρούν στη μερική καραντίνα

"Δεν είναι καραντίνα, είναι διάκριση", φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το κοινοβούλιο.

1.098.320 ΣΥΝΟΛΙΚΑ 26 Οκτ 2020 | 23:13

Κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα στην Ισπανία - Πάνω από 50.000 μέσα στο Σαββατοκύριακο

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 52.188 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό.

35.018 Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 26 Οκτ 2020 | 23:05

Κορονοϊός: Σοκ στη Γαλλία με 1.307 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε μία ημέρα - 26.771 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό αυξήθηκε κατά 257, ενώ οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ έφτασαν τους 2.770

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Οκτ 2020 | 21:57

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στην πόλη Αλεξανδρέττα έπειτα από πυροβολισμούς και βομβιστική επίθεση [Βίντεο]

Η έκρηξη στην Αλεξανδρέττα συνέβη μετά την πρόσκρουση αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν δύο ύποπτοι, και καταδιώχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 26 Οκτ 2020 | 21:24

ΠΟΥ: Ελπίζουμε να μη χρειαστούν εθνικά lockdown, αλλά η Ευρώπη πρέπει να "τρέξει"

Ο ΠΟΥ διατηρεί την αισιοδοξία του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά λοκντάουν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού