«Αδύναμες» οι αποδείξεις της Τουρκίας για την ενοχή του Γκιουλέν

Αδύναμα θεωρούνται από τους αμερικανούς τα στοιχεία ενοχής που παρουσιάζουν οι τουρκικές αρχές στην προσπάθειά τους να πετύχουν έκδοση του ιεροκήρυκα στην Τουρκία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την τουρκική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, σχετικά με τις κατηγορίες που βαρύνουν τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν δεν μπορούν προς το παρόν να υποστηρίξουν το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία.

Αυτό δηλώνει στην Wall Street Journal τούρκος αξιωματούχος προσθέτοντας τα παρασχεθέντα στοιχεία κρίθηκε ότι δεν ανταποκρίνονται στις νομικές προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία. 

Στο μεταξύ, ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας  κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν» στον «πειρασμό να δώσουν (στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν όλα όσα θέλει», δηλαδή την έκδοσή του στην πατρίδα του, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της εφημερίδας The New York Times.

Ο ιερωμένος στο άρθρο αυτό διαψεύδει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της Άγκυρας σε βάρος του, καταδικάζει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κι επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται στη βία.

Ο Ερντογάν χτίζει την δικτατορία του

Ο Γκιουλέν εκφράζει  την ανησυχία του για τη στρατηγική του τούρκου προέδρου ο οποίος «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

«Ο στόχος του: να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς καμιά προοπτική μιας δίκαιης δίκης», προσθέτει ο 75χρονος ιμάμης.

«Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός», προσθέτει, «αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν» σε αυτόν.

Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία.

Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ («Υπηρεσία», στα τουρκικά).

Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από την Ουάσινγκτον την έκδοση του ιερωμένου. Την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επανήλθε στο θέμα: «Η Αμερική γνωρίζει ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πίσω από το πραξικόπημα», είπε, καλώντας την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοσή του.