Αφιέρωμα Reuters: 15 χρόνια μετά τον Σαντάμ

Το άγαλμα του Σαντάμ ήταν το σύμβολο μίας εποχής. Όταν αυτό έπεσε, άλλαξε για πάντα η Βαγδάτη. Προσέξτε την άδεια πλατεία - είναι το σημείο όπου δέσποζε η φιγούρα...

SHARE THIS
0
SHARES

"Πριν από το 2003 δεν μπορούσαμε να κάνουμε μία ανοιχτή συζήτηση σε ένα καφέ της Βαγδάτης, χωρίς να ανησυχούμε εάν κάποιος θα πάει να δώσει πληροφορίες για εμάς (στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν), ή εάν ένας από εμάς θα δώσει πληροφορίες για τον άλλο...Τουλάχιστον τώρα, δεν χρειάζεται να αυτολογοκρινόματε", εξομολογείται στο πρακτορείο Reuters o πρόεδρος της ένωσης των ιρακινών φωτογράφων.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Ιράκ έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με τους κατοίκους της, καθώς οι στατιστικές δείχνουν ότι περιορίζονται τα περιστατικά που απαιτούν επέμβαση των αρχών ασφαλείας, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε επί χρόνια έχει αρθεί από το 2015, επιτρέποντας και σε ορισμένα εστιατόρια να λάμψουν στις ακριβότερες συνοικίες.

"Μέχρι το 2003 απλώς προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε", λέει ο Μουσταφά Γιουνές, ένας 27χρονος υπάληλος φαρμακείου, αποκαλύπτοντας ότι έχασε δύο αδελφούς του στη διάρκεια των βομβαρδισμών. "Αλλά τώρα, για πρώτη φορά, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον..."

 

(με πληροφορίες REUTERS)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook