
Το ύψος τους δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο. Οι αγελάδες της ράτσας Vechur, είναι το μικρότερο βοοειδές σε όλον τον κόσμο και οι Ινδοί τις λατρεύουν όχι μόνο ως θεές αλλά και ως χαριτωμένα κατοικίδια.
Τώρα όμως, Ινδοί επιστήμονες βρήκαν έναν ακόμη λόγο για να γίνει αυτό το είδος αγελάδας αγαπητό σε όλον τον κόσμο αλλά και χρήσιμο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι αγελάδες ευθύνονται για την υπερθέρμανση
Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι αγελάδες που εκτρέφονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου για την παραγωγή γάλατος, ευθύνονται κατα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εχει αποδειχθεί επιστημονικώς από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ότι τα βοοειδή στα εκτροφεία ευθύνονται για περίπου το 44% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου, το οποίο προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι ζημώσεις που γίνονται στις μεγάλες κοιλίες των βοοειδών κατά την διαδικασία της πέψης, παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου. Ειδικότερα οι γαλακτοφόρες αγελάδες παράγουν έως 7 λίτρα γάλακτος ημερησίως και αποβάλλουν 450 ως 550 γραμμάρια μεθανίου.
Αντίθετα οι μικροσκοπικές Ινδικές αγελάδες Vechur, μπορούν να παράξουν έως το πολύ 4 λίτρα γάλα αλλά αποβάλουν το ένα δέκατο του μεθανίου σε σχέση με τις μεγαλόσωμες αγελάδες. Ωστόσο οι αγελάδες – νάνοι έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ανθεκτικές αλλά και παραγωγικές στα πολύ θερμά και άνυδρα κλίματα.

Λύσεις και προβλήματα
Οι Ινδοί ερευνητές βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς σε όλον τον κόσμο προκειμένου να διαδώσουν αυτό το είδος βοοειδούς διεθνώς, ως ένα πιο οικολογικό είδος για την παραγωγή γάλακτος.
Ωστόσο οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι αγελάδες- νάνοι δεν θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν πλήρως τις μεγάλες αγελάδες, οι οποίος καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες τροφής για να παράξουν ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος. Επίσης η μεγάλη διαφορά μεγέθους καθιστά απαγορευτική την διασταύρωση των δύο ειδών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr