Αιφνίδια ακύρωση της συνόδου της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμενόταν να βρεθεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών

aifnidia-akurwsi-tis-sunodou-tis-serbias-kai-tou-kosobou-stis-brukselles
SHARE THIS
0
SHARES

Ακυρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή.

Οι Πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου απέρριψαν τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, μειώνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία που περιλαμβάνει ανταλλαγή γης που θα μπορούσε να επιτρέψει και στα δύο μέρη να προχωρήσουν προς την ένταξη στην ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμενόταν να βρεθεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να διευθετηθούν οι διαφορές  μετά από δύο δεκαετίες έντασης.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι  συζητήσει το σχέδιο ανταλλαγής με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για πρώτη φορά σε συνομιλίες που διεκπεραιώθηκαν με τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αλλά και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλο πριν από τη συνάντησή τους στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσαν οι διπλωμάτες, αφήνοντας την Mογκερίνι  να τους συναντήσει χωριστά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

"Σήμερα πήγε στραβά, δεν συναντήθηκαν", δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές τι προκάλεσε την εξέλιξη αυτή.

"Δυσκολίες παραμένουν," είπε η Μογκερίνι σε δήλωση της προσθέτοντας ότι θα ζητήσει άλλη συνάντηση με τους δύο προέδρους αργότερα αυτό το μήνα. Ο σέρβος διαπραγματευτής Μάρκο Τζούριτς,δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να έχει επαφές με τον κοσοβάρο ομόλογό του λόγω πρόσφατων «απειλών και απατών» από την Πρίστινα. «Δεν υφίστανται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για συζητήσεις σήμερα», είπε.

Ο Βούτσιτς είχε σχεδιάσει να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Σερβίας δήλωσε ότι είχε ακυρώσει την επίσκεψη. Το γραφείο του Βούτσιτς δεν έχει ακόμη εκδώσει ανακοίνωση που να αναφέρει εάν η επίσκεψη ακυρώνεται.

Η αποτυχία να συναντηθεί εν μέρει αντικατοπτρίζει  μια αντίδραση τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία στο σχέδιο ανταλλαγής γης, καθώς και κάποια αντίσταση στη Γερμανία, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα έδωσαν και τα δύο την ιδέα να αναδιαμορφώσουν τα σύνορά τους.

Το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών υποστηρίζεται  από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους, όμως βρίσκει αντίθετες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία.

Υποστήριξη ΕΕ και ΗΠΑ

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων, είναι κυρίως αλβανόφωνο, δήλωσε ανεξαρτησία από το Βελιγράδι το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ που κατέστρεψαν τις δυνάμεις της Σερβίας και σταμάτησαν την καταστολή των Αλβανών κατά τη διάρκεια μιας αντεπανάστασης.

Τώρα αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 έθνη αλλά όχι από τη Σερβία , τη Ρωσία και πέντε κράτη της ΕΕ.

Οι πολιτικοί και οι αναλυτές στο Βελιγράδι λένε ότι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Σερβία να διατηρήσει τον έλεγχο του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, σε αντάλλαγμα της κοιλάδας Presevo, μιας κατοικημένης αλβανικής περιοχής στον νότο της Σερβίας , θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, η Γερμανία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανασυγκρότηση των συνόρων της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο θα ανεβάσει τις εθνοτικές εντάσεις, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με μια συμφωνία αν σεβόταν το διεθνές δίκαιο.

Ο Θάτσι είχε πει στο Reuters στις 14 Αυγούστου ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό του στον Βούτσιτς κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για τη Σερβία όσο και για το Κοσσυφοπέδιο να προχωρήσουν προς τον ενδεχόμενο στόχο τους για ένταξη στην ΕΕ. Οι γείτονες των Βαλκανίων συμφώνησαν το 2013 να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο. 

 

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook