Αιφνίδια ακύρωση της συνόδου της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμενόταν να βρεθεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αιφνίδια ακύρωση της συνόδου της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες

Ακυρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή.

Οι Πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου απέρριψαν τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, μειώνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία που περιλαμβάνει ανταλλαγή γης που θα μπορούσε να επιτρέψει και στα δύο μέρη να προχωρήσουν προς την ένταξη στην ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμενόταν να βρεθεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να διευθετηθούν οι διαφορές μετά από δύο δεκαετίες έντασης.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συζητήσει το σχέδιο ανταλλαγής με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για πρώτη φορά σε συνομιλίες που διεκπεραιώθηκαν με τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αλλά και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλο πριν από τη συνάντησή τους στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσαν οι διπλωμάτες, αφήνοντας την Mογκερίνι να τους συναντήσει χωριστά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

"Σήμερα πήγε στραβά, δεν συναντήθηκαν", δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές τι προκάλεσε την εξέλιξη αυτή.

"Δυσκολίες παραμένουν," είπε η Μογκερίνι σε δήλωση της προσθέτοντας ότι θα ζητήσει άλλη συνάντηση με τους δύο προέδρους αργότερα αυτό το μήνα. Ο σέρβος διαπραγματευτής Μάρκο Τζούριτς,δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να έχει επαφές με τον κοσοβάρο ομόλογό του λόγω πρόσφατων «απειλών και απατών» από την Πρίστινα. «Δεν υφίστανται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για συζητήσεις σήμερα», είπε.

Ο Βούτσιτς είχε σχεδιάσει να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Σερβίας δήλωσε ότι είχε ακυρώσει την επίσκεψη. Το γραφείο του Βούτσιτς δεν έχει ακόμη εκδώσει ανακοίνωση που να αναφέρει εάν η επίσκεψη ακυρώνεται.

Η αποτυχία να συναντηθεί εν μέρει αντικατοπτρίζει μια αντίδραση τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία στο σχέδιο ανταλλαγής γης, καθώς και κάποια αντίσταση στη Γερμανία, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα έδωσαν και τα δύο την ιδέα να αναδιαμορφώσουν τα σύνορά τους.

Το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους, όμως βρίσκει αντίθετες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία.

Υποστήριξη ΕΕ και ΗΠΑ

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων, είναι κυρίως αλβανόφωνο, δήλωσε ανεξαρτησία από το Βελιγράδι το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ που κατέστρεψαν τις δυνάμεις της Σερβίας και σταμάτησαν την καταστολή των Αλβανών κατά τη διάρκεια μιας αντεπανάστασης.

Τώρα αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 έθνη αλλά όχι από τη Σερβία , τη Ρωσία και πέντε κράτη της ΕΕ.

Οι πολιτικοί και οι αναλυτές στο Βελιγράδι λένε ότι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Σερβία να διατηρήσει τον έλεγχο του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, σε αντάλλαγμα της κοιλάδας Presevo, μιας κατοικημένης αλβανικής περιοχής στον νότο της Σερβίας , θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, η Γερμανία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανασυγκρότηση των συνόρων της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο θα ανεβάσει τις εθνοτικές εντάσεις, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με μια συμφωνία αν σεβόταν το διεθνές δίκαιο.

Ο Θάτσι είχε πει στο Reuters στις 14 Αυγούστου ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό του στον Βούτσιτς κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για τη Σερβία όσο και για το Κοσσυφοπέδιο να προχωρήσουν προς τον ενδεχόμενο στόχο τους για ένταξη στην ΕΕ. Οι γείτονες των Βαλκανίων συμφώνησαν το 2013 να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 21 Ιουλ 2020 | 17:28

Σύνοδος Κορυφής: Αυτοί ήταν οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Η ομάδα του πρωθυπουργού που δούλεψε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για να επιτευχθεί η συμφωνία

21 Ιουλ 2020 | 12:19

Ποιος τελικά επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής;

Εθνική επιτυχία ή αιματηρός συμβιβασμός; Τι άλλαξε μετά την υπογραφή;

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 21 Ιουλ 2020 | 12:09

Γεννηματά για Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά, παρά τα παζάρια όσων επιμένουν στη λιτότητα

"Επιτέλους, η Ευρώπη, παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς όσων επιμένουν στη λιτότητα, έκανε ένα βήμα μπροστά", σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:57

Χαρίτσης για Σύνοδο Κορυφής: Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων.

Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:54

Η εξομολόγηση Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Εχω να μείνω άγρυπνος δύο μέρες σερί από τα ...20

Η κούραση μετά από την σχεδόν πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής έπληξε όλους τους εμπλεκομένους, ειδικά τους ηγέτες των κρατών.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 10:48

Γάλλος ΥΠΟΙΚ για Σύνοδο Κορυφής: "Η νέα Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και πιο γαλλογερμανική"

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου.

ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ 21 Ιουλ 2020 | 07:35

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Πάνω από 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δεν θα τα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Έχουμε σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και δεν θα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 21 Ιουλ 2020 | 06:45

Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά από μαραθώνιο πέντε ημερών: 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδο στην ιστορία της Ε.Ε. οι ηγέτες των 27 χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο μαμούθ συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 20 Ιουλ 2020 | 15:12

Σύνοδος Κορυφής: Άνοιξε παράθυρο αισιοδοξίας η Μέρκελ - Έχουμε πλαίσιο για συμφωνία

Η Σύνοδος κορυφής συνεχίζεται για 4η ημέρα και πλέον διαφαίνεται λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ 19 Ιουλ 2020 | 21:45

Σε θρίλερ εξελίσεται η Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στις επαφές των ηγετών για 4η ημέρα- 56 ώρες διαπραγματεύσεις

Oι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ 19 Ιουλ 2020 | 14:41

Βγήκαν τα "μαχαίρια" στη Σύνοδο Κορυφής: Ο Όρμπαν κατηγορεί τον Ρούτε ότι θέλει να "τιμωρήσει οικονομικά" την Ουγγαρία

"Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία", τονίζει.

ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ 18 Ιουλ 2020 | 14:14

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής: Αυτή είναι η νέα πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης - "Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν", σχολιάζουν ελληνικές πηγές

Προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΗΓΗ 18 Ιουλ 2020 | 10:48

Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο και σκληρές κόντρες για το σχέδιο ανάκαμψης - Νέες προτάσεις για να πειστούν οι "οικονόμες" χώρες

"Όλοι πρέπει να κάνουν μικρούς συμβιβασμούς, ωστόσο κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν", τονίζουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.