Αισχροκέρδεια με μάσκες και ιατρικό υλικό σε όλο τον κόσμο - Αυξήσεις έως 3.000%

Οι απατεώνες δεν γνωρίζουν όρια και στην εποχή του κορωνοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρόιτερς

Στην αγορά υλικού που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, επικρατεί χάος. Από τότε που ξέσπασε η επιδημία απεγνωσμένα προσπαθεί το προσωπικό να προμηθευτεί μάσκες και ειδικές ιατρικές μπλούζες, για να προστατευτεί από τη μετάδοση του ιού. Οι τιμές όμως είναι στα ύψη, τα είδη που έχουν ήδη παραγγελθεί δεν παραδίδονται ποτέ, ή αρκετές φορές με ελλείψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και γιατρός στο επάγγελμα, θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Υγείας και ζητά να συσταθεί ομοσπονδιακός οργανισμός, που θα αναθέσει κεντρικά σε εταιρείες την παραγωγή ιατρικού υλικού. Ομάδα δημοσιογράφωναπό τη Δυτική Ραδιοφωνία WDR, Βόρεια Ραδιοφωνία NDR και την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μίλησε την περασμένη εβδομάδα με νοσοκομεία, φαρμακεία, νοσηλευτικό προσωπικό, με κατασκευαστές και εμπόρους ιατρικού εξοπλισμού, και αξιολόγησε προσφορές και πιστοποιήσεις.

"Σαν την άγρια δύση”

Παρά το ότι στην Κίνα, όπου κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του υλικού έχει ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό, η κατάσταση στη Γερμανία σε ό,τι αφορά την επάρκεια είναι δραματική. Ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, νοσηλευτές και γιατροί φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να κουράρουν τους ασθενείς τους και θα αναγκαστούν να τους στέλνουν στα νοσοκομεία. Μάλιστα σε ορισμένες κλινικές το ιατρικό προσωπικό ράβει μόνο του τις μάσκες. Είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού σε επίπεδο ομοσπονδίας και κρατιδίων. "Είναι σαν την άγρια δύση, ο καθένας προσπαθεί να πλουτίσει και να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των κλινικών” λέει ο Όλαφ Μπέρσε, πρόεδρος της Clinicpartner, ενός κέντρου αγοράς ειδών για νοσοκομεία και γηροκομεία που λειτουργεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο. "Οι προσφορές είναι εν μέρει εγκληματικές, τα φίλτρα χαλασμένα, οι πιστοποιήσεις ψεύτικες. Αυτό θέτει σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό, που νομίζουν ότι είναι προστατευμένοι χωρίς όμως να είναι στην πραγματικότητα” λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κάτω Σαξονία, η υπηρεσία επιθεώρησης προειδοποιεί για κρούσμα απάτης από ανύπαρκτο μεγαλέμπορα φαρμακευτικών ειδών από τη Βρέμη, που στέλνει υλικό με ψεύτικη πιστοποίηση. Αλλά και σοβαροί προμηθευτές πωλούν με υπερβολικό κέρδος. Μια προστατευτική μάσκα FFP2 μέχρι μέσα Φεβρουαρίου κόστιζε 0,45 το κομμάτι. Μέσα σε λίγες ημέρες αυξήθηκε η τιμή στα 2 ευρώ και μετά στα 5 ευρώ. Σήμερα οι μάσκες κοστίζουν 13,52 ευρώ η μία. Αύξηση κατά 3.000%! Παραγγελίες γίνονται μόνο σε συσκευασία των δέκα κομματιών.

Αύξηση της τιμής κατά 3.000%

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η οργάνωση της μεταφοράς από την Κίνα. Λόγω της πανδημίας υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες. Αγοραστές ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να διαθέσει στρατιωτικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες από την Κίνα. Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη, αλλά η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που έχουν χάσει τον έλεγχο. Προστατευτικές μπλούζες και μάσκες χρειάζονται κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα κατά εκατομμύρια. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, όσοι χρειάζονται ιατρικό εξοπλισμό, δεν βρίσκουν στο τηλέφωνο τους αρμόδιους ή δεν αντιδρούν σε προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να διαθέσει 3 δις ευρώ επιπλέον για μάσκες, αναπνευστήρες, προστατευτικό ρουχισμό κι άλλο υλικό. Η αγορά τους θα γίνεται κεντρικά και σε σταθερές τιμές από προμηθευτές που μπορούν να εξασφαλίσουν ποσότητες άνω των 25.000 μασκών ή προστατευτικών μπλουζών. Ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ ζητά και οι αναθέσεις κατασκευής να ρυθμίζονται κεντρικά, έτσι ώστε μέσα σε λίγους μήνες οι εταιρείες να κατασκευάζουν μάσκες και να απεξαρτηθεί η γερμανική αγορά από την Κίνα.

Πηγή: DW

ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 11:07

Τα Πλαστικά Θράκης άλλαξαν την παραγωγή τους- Παράγουν μαζικά μάσκες για τον κορονοϊό

Η παραγωγική της δυναμικότητα αναμένεται να φθάσει περίπου τις 100 χιλιάδες μάσκες την ημέρα

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 15:00
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΝΙΓΜΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 10:48

Καμπανάκι των ειδικών: Επικίνδυνη η μάσκα σε παιδιά κάτω των 2 ετών

Τα παιδιά έχουν μικρές αναπνευστικές οδούς.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 18:25

Επιστρέφουν τα χαμόγελα στην Τσεχία: Χωρίς μάσκες πλέον σε εστιατόρια και σχολεία

Οι πολίτες άφησαν στην άκρη τις μάσκες σήμερα και επέστρεψαν σε εστιατόρια και σχολεί.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 16:23
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 22 Μαϊ 2020 | 07:53

Ο γνωστός Τραμπ ξαναχτύπησε: Δεν θα φοράω μάσκα μπροστά στους δημοσιογράφους για να μην τους δώσω την ικανοποίηση [βίντεο]

Ρωτήθηκε γιατί δεν φόραγε μάσκα, όπως τα στελέχη της εταιρείας που τον ξεναγούσαν κατά την περιήγησή του στην εγκατάσταση.

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ 20 Μαϊ 2020 | 13:40
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΙΤΣΙΛΗ 18 Μαϊ 2020 | 14:51

Θα έριχναν στην αγορά 850.000 ακατάλληλες μάσκες από Κίνα και Μπαγκλαντές- Εφοδος του ΣΔΟΕ

Επιχειρήθηκε να εισαχθούν στη χώρα μας χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές και διεθνείς σημάνσεις.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ 18 Μαϊ 2020 | 12:40

Πρωτοπορία στο Ηράκλειο Κρήτης: Αυτόματα μηχανήματα πώλησης μασκών στις στάσεις

Έχουν τοποθετηθεί ήδη σε στάση στην Πλατεία Ελευθερίας.

TΑ ΕΣΟΔΑ ΔΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ MUSICARES 16 Μαϊ 2020 | 15:43

Οι Guns N’ Roses κοντράρουν τον Τραμπ - Πωλούν T-shirts "Live N’ Let Die With COVID 45"

Το t-shirt είναι η απάντηση της μπάντας στην άρνηση του Τραμπ να φορά προστατευτικές μάσκες προσώπου καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας

15 Μαϊ 2020 | 09:21

Το "σκληρό μάθημα" της Ιταλίας με τη διατίμηση στις μάσκες

Η ιταλική κυβέρνηση όρισε ότι οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να κοστίζουν 50 σεντς (χωρίς τον ΦΠΑ).

ΑΠΟ ΤΟ «ΦΥΛΑΧΤΟ» ΣΤΟ «ΡΑΜΦΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ» 14 Μαϊ 2020 | 15:50

Πώς η μάσκα έγινε "σήμα κατατεθέν" των επιδημιών από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα

Η ιδέα ότι μία ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο υφίσταται από τουλάχιστον τον 16ο αιώνα "ως σοβαρή ιατρική θεωρία"

"ΟΧΙ ΝΑ ΜΕ ΚΡΑΖΟΥΝ" 14 Μαϊ 2020 | 09:30