"Alive and Kicking": Η μοναδική μη κερδοσκοπική οργάνωση που κατασκευάζει μπάλες παγκοσμίως

Ένα μικρό, αλλά γεμάτο με συμβολισμούς, αντικείμενο, η μπάλα ποδοσφαίρου, αποκτά νέα ταυτότητα με τη βοήθεια της βρετανικής "Alive and Kicking"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Ένα μικρό, αλλά γεμάτο με συμβολισμούς, αντικείμενο, η μπάλα ποδοσφαίρου, αποκτά νέα ταυτότητα με τη βοήθεια της βρετανικής κοινωνικής επιχείρησης "Alive and Kicking", με στόχο να συμβάλει σε κοινωνικές αλλαγές.

Η "Alive and Kicking" είναι η μόνη μη κερδοσκοπική οργάνωση κατασκευής μπαλών παγκοσμίως και οι δράσεις της κινούνται σε τρεις πυλώνες: τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ευάλωτους ενήλικες που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, την προώθηση της εκπαίδευσης σε θέματα υγείας και αθλητισμού και την πρόσβαση παιδιών και νέων στον αθλητισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπεν Σάντλερ, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, "υπάρχουμε για να δημιουργούμε μια πιο χαρούμενη, πιο υγιή και πιο προσβάσιμη κοινωνία κατασκευάζοντας αθλητικές μπάλες". Για την "Alive and Kicking", επισημαίνει ο κ. Σάντλερ, "η μπάλα φέρνει τους ανθρώπους κοντά για να παίξουν, αλλά επίσης πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό. Όταν σκεφτείς τον κύκλο ζωής της μπάλας, αυτή μπορεί να δημιουργήσει απίστευτο κοινωνικό αντίκτυπο στις κοινότητες παγκοσμίως".

Πώς, όμως, μπορεί ένα τόσο μικρό αντικείμενο, όπως η μπάλα, να οδηγήσει σε κοινωνικές αλλαγές, ρωτάμε το διευθύνοντα σύμβουλο της οργάνωσης. "Πριν σκεφτούμε το παιχνίδι με τη μπάλα, μας απασχολεί το πού θα βρούμε το υλικό της, ποιος θα κατασκευάσει τη μπάλα και τι αντίκτυπο θα έχει η κατασκευή της. Γι’ αυτό η "Alive and Kicking” είναι σημαντική, γιατί από την πηγή των υλικών μέχρι την κατασκευή προσπαθούμε να κινηθούμε τοπικά, να ανακυκλώσουμε και να δημιουργήσουμε ηθική εργασία για τους ανθρώπους", τονίζει και προσθέτει: "Μετά, όταν φτιαχτεί η μπάλα, ασχολούμαστε με το τι θα γίνει με αυτή. Και εκεί βλέπουμε το εκπληκτικό όφελος του αθλητισμού, σωματικά και ψυχικά, και το κλισέ του ότι ο αθλητισμός φέρνει τους ανθρώπους κοντά, που πραγματικά ισχύει". Επιπλέον, καταλήγει, "θέλουμε να χρησιμοποιούμε τη μπάλα ως ένα εργαλείο για να προσφέρουμε εκπαίδευση υγείας, οπότε η μπάλα δεν χρησιμοποιείται μόνο ως μαγνήτης για να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να μεταφέρουμε ένα μήνυμα. Μπορεί να είναι πολύ δημιουργικό αντικείμενο".

1

"Πρόσβαση στην εργασία σημαίνει και πρόσβαση στην εκπαίδευση και την περίθαλψη"

Τα κέντρα της κοινωνικής αυτής επιχείρησης βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική (Γκάνα, Κένυα και Ζάμπια) και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε ευάλωτους ενήλικες, όπως άτομα με αναπηρία ή άνεργους, για την κατασκευή και πώληση των μπαλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, από την ίδρυσή της το 2004 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει σχεδόν 1.100 θέσεις εργασίας, ενώ το 90% των εργαζομένων της δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν κανονική εργασία κατά το παρελθόν. "Το σπουδαίο είναι ότι η πρόσβαση στην εργασία σημαίνει και πρόσβαση στην εκπαίδευση και την περίθαλψη, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους", διευκρινίζει ο κ. Σάντλερ.

Η οργάνωση έχει παράγει περισσότερες από ένα εκατομμύριο μπάλες, ενώ έχει δωρίσει 185.000 μπάλες στις τοπικές κοινωνίες υπολογίζοντας ότι κάθε μία μπάλα χρησιμοποιείται το λιγότερο από 45 παιδιά και νέους. Ένας από τους στόχους της "Alive and Kicking" είναι οι μπάλες που κατασκευάζει να είναι από υλικά τοπικής προέλευσης και να είναι ανθεκτικές. Η ιδέα ξεκίνησε από τον ιδρυτή της οργάνωσης, Τζιμ Κόγκαν, ο οποίος ζώντας στην Κένυα λάμβανε μπάλες ως δωρεές για τα παιδιά της περιοχής, ωστόσο λόγω της σκληρότητας του εδάφους, αυτές κρατούσαν πολύ λίγο. Οι χειροποίητες μπάλες της οργάνωσης έχουν έως και οκτώ φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις απλές συνθετικές μπάλες.

Ο τρίτος άξονας δράσης της είναι η διοργάνωση εκπαιδεύσεων σε θέματα υγείας (κυρίως για ζητήματα ψυχικής υγείας, HIV και ελονοσία). Περισσότεροι από 1.300 δάσκαλοι και προπονητές έχουν επιμορφωθεί γύρω από τα θέματα αυτά και στη συνέχεια δίδαξαν πάνω από 100 χιλιάδες νέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παραγωγή των μπαλών και οι δράσεις είναι εστιασμένες στην υποσαχάρια Αφρική. Η οργάνωση υπολογίζει ότι η συμβολή της στις τοπικές οικονομίας των τριών χωρών όπου δραστηριοποιείται ανέρχεται σε 5,2 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Επίσης, οργανώνονται κάποιες δράσεις στη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επόμενος στόχος της οργάνωσης είναι να δημιουργήσει τους επόμενους μήνες "βιβλιοθήκες μπάλας", στεγασμένες σε κέντρα κοινότητας και εκκλησίες, όπου οι νέοι θα μπορούν να δανείζονται μπάλες δωρεάν, να παίζουν και να τις επιστρέφουν. Όπως επισημαίνει ο κ. Σάντλερ, οι βιβλιοθήκες αυτές θα δημιουργηθούν σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, ανάλογα και με τις δωρεές που θα γίνουν στην οργάνωση.

Την περίοδο αυτή, η "Alive and Kicking" ενώνει τις δυνάμεις της με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε μια σειρά δράσεων. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός διοργανώνει παγκόσμιο διαγωνισμό σχεδίου και κόμικ για νέους ηλικίας 10 έως 30 ετών. Το θέμα του είναι "Μαζί μέσα από τον αθλητισμό" και εστιάζει στη δύναμη που έχει ο αθλητισμός να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και να δημιουργεί ένα αίσθημα ελπίδας.

Οι συμμετοχές, ζωγραφιές και σχέδια, θα αξιολογηθούν από μια επιτροπή αποτελούμενη από πρόσφυγες, καλλιτέχνες και αθλητές. Οι πέντε καλύτερες συμμετοχές θα γίνουν μπάλες ποδοσφαίρου από την "Alive and Kicking", οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση με στόχο την ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων για τους πρόσφυγες. Επίσης, τα καλύτερα έργα θα παρουσιαστούν από την Ύπατη Αρμοστεία σε διαδικτυακή έκθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

100 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΠΑΤΕΝΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 20:30

Στίγκλιτς: Να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων

Ο Γιόζεφ Στίγκλιτς καλεί τις δυτικές κυβερνήσεις να άρουν τις ευρεσιτεχνίες για τα εμβόλια κατά της πανδημίας

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Ιουλ 2021 | 20:12

Ολυμπιακοί Αγώνες: Έτσι κατάφεραν οι Ιάπωνες να μοιάζει το Στάδιο γεμάτο από κόσμο

Υπήρχαν στιγμές που ο τηλεθεατής φαινόταν να ξεχνά πως οι εξέδρες του Σταδίου ήταν άδειες από κόσμο, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

23 Ιουλ 2021 | 17:10

Ολυμπιακοί αγώνες: Φαντασμαγορικές σκηνές στην τελετή έναρξης - Συγκίνησε η Γιαπωνέζα πυγμάχος και νοσοκόμα [Εικόνες]

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.

ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 23 Ιουλ 2021 | 15:55

Τουρκία: Βυθίστηκε πλοιάριο με 45 πρόσφυγες στη νότια Μεσόγειο - Σε εξέλιξη έρευνες

Πλοιάριο που μετέφερε 45 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των νότιων ακτών της Τουρκίας

ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Ιουλ 2021 | 10:05

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση

"Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνίες για την ειρήνη και για να αρθούν οι εγκληματικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας", είπε ο Μαδούρο.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 08:41

Απογοητευτικά στοιχεία: Μόνο το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό

Μόλις το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS 22 Ιουλ 2021 | 22:22

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκαν δίσκος και δορυφόροι γύρω από πλανήτη 370 έτη φωτός μακριά από τη Γη

Ο πλανήτης PDS 70 περιτριγυρίζεται από έναν δίσκο αερίου και σκόνης, αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να γεννήσει τρία φεγγάρια όπως αυτό που περιστρέφεται γύρω από τη Γη.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 22 Ιουλ 2021 | 21:24

Φονικές πλημμύρες στο Βέλγιο: Τους 37 έφτασαν οι νεκροί - Έξι οι αγνοούμενοι

Το σύνολο των θυμάτων στην Ευρώπη από τις πλημμύρες ανέρχεται πλέον σε 214.

22 Ιουλ 2021 | 20:55

Ο Μακρόν αλλάζει αριθμό και τηλέφωνο μετά το σκάνδαλο Pegasus

Για επιπλέον ασφάλεια ο Μακρόν θα αλλάξει και αριθμό τηλεφώνου και συσκευή κινητού.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Ιουλ 2021 | 20:31

Έπεσε ο server της Akamai - Μπλακ άουτ σε κορυφαίες ιστοσελίδες παγκοσμίως - Προβλήματα για Amazon και Airbnb

Μεγάλοι διαδικτυακοί ιστότοποι ανά τον κόσμο "έπεσαν" λόγω προβλήματος με τον server της Akamai

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ 22 Ιουλ 2021 | 19:47

"Καμπανάκι" ΠΟΥ: Tο ποσοστό εμβολιασμού μειώνεται από 40% έως 50% σε πολλές χώρες

"Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κοστίζουν ζωές και είναι επιζήμιες για την οικονομία", τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 19:16

ΕΜΑ: Σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson το σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré θα αναφέρεται πλέον ως μια πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου της Johnson & Johnson, αναφέρει ο ΕΜΑ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 22 Ιουλ 2021 | 18:17

Χαμός με τον Ερντογάν που δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτά τα μάτια του - Οργιάζουν τα σενάρια για την υγεία του [Βίντεο]

Βίντεο από ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον δείχνει να κλείνει παρατεταμένα τα μάτια και να δυσκολεύεται να μιλήσει